126 találat a(z) számvitel cimkére

Megjelent a júniusi Válaszadó Cikk

Május elején terjesztette az Országgyűlés elé a nemzetgazdasági miniszter az egyes adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslatot. Az elmúlt hónapban így javarészt a tervezett változtatásokat boncolgattuk cikkeinkben. Egyebek mellett módosulnak a számviteli, az áfa- és az illetékszabályok. Emellett több új szabály lépett életbe az online pénztárgép bevételi adatainak utólagos rögzítésével, az egyedi mentesítéssel, a kódigényléssel és az üzemeltetéssel kapcsolatban. A múlt hónapban is népszerűek voltak oldalunkon a társadalombiztosítási témájú cikkek.

Változik a kiegészítő melléklet, az IFRS, a könyvvizsgálat Cikk

Bővül a kiegészítő melléklet és a könyvvizsgálói jelentés tartalma, haladékot kapnak a pénzintézeteknek az IFRS-ekre, sok pontosítás, az idei módosítások gyakorlatban felmerült kérdéseinek rendezése: címszavakban így foglalható össze az adócsomag számviteli részének javasolt módosítása.

Meddig kell járnunk az irodát ellepő papírhegyek között? Itt a válasz Cikk

Milyen iratmegőrzési kötelezettség vonatkozik a munkaügyi iratokra? Nem minden szabály mondja ugyanazt, pedig a jövedelemre, a társadalombiztosításra vonatkozó iratok nyugdíjba vonuláskor igen fontosak lehetnek. Olvasónk kérdésére Sinka Júlia adó- és számviteli tanácsadó válaszol.

Égetően sürgős teendői vannak, ha kipenderítették – sok adója bánja Cikk

A teendőknél csak az adója lehet több, ha valamilyen ok miatt kikerül a kiva hatálya alól, a módosító tételek ugyanis nagymértékben eltéríthetik a pénzforgalmi eredményt. Összefoglaljuk a veszélyeket, teendőket, határidőket.

Belföldi napidíj 2016 Kérdés

Kedves Szakértő! Belföldi fuvarozó cég januártól napi 3000 forint adómentes kiküldetési költségtérítést adhat a dolgozóknak. Ennek az elszámolására vonatkozna kérdésünk. 1. A 1608-as bevallás melyik sorában kell bevallani az összeget? 2. Hogyan kell könyvelni és elszámolni a költséget? Köszönettel várjuk a választ.

Számviteli és adózási teendők végelszámoláskor Cikk

Mikor van mód végelszámolásra, milyen határidőket kell betartani, milyen számviteli és adózási feladatokat kell teljesíteni? Összefoglaltuk a számviteli törvény hatálya alá tartozó adózókra vonatkozó szabályokat.

Letölthető Válaszadó adózási szaklapok 2016 Cikk

Válaszadó digitális kiadványainkat kizárólag előfizetőink olvashatják.

Kft. betéti társasággá alakul Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közeledik a kft. esetében kötelező törzstőkeemelés végső határideje. Cégünk úgy döntött, hogy tőkeemelés helyett a betéti társasággá alakulást választja. Kérjük szíves útmutatását, hogy abban az esetben, ha február végével megszületik a társaságiszerződés-módosítás, milyen számviteli kötelezettségeink lesznek az átalakulással? Köszönettel: Szabóné Sós Ildikó

Civil szervezet esete az áfával Cikk

Mi az? Áfaalany is meg nem is; van is adókötelezettsége, meg nem is; kell is számlát kibocsátani, meg nem is. Mi sem egyszerűbb: ez a civil szervezet. Nem tudja, mi a teendője, ha értékesít, ha szolgáltat, ha beszerez, ha adományt kap? Bizonytalan? Olvasson.

A kör négyszögesítése vagy egy devizás ügylet áfája Cikk

Csak első látásra tűnik bonyolultabbnak egy devizás ügylet forintosítása, adózása, mint a kör négyszögesítése. „Csak” az áfatörvény és a számviteli törvény szabályait kell jól alkalmaznia, ha devizás megállapodást köt. Hogy milyen árfolyamon bonyolódik az ügylet, az adót hogyan kell forintosítani, mi kerüljön a számlára, mikor és mit kell jelenteni a NAV-nak – minderről és még sok másról is szó lesz.

Adókönnyítések és -szigorítások 2016-ra Cikk

Két lépcsőben elfogadott, sokakat érintő kisebb-nagyobb módosítások az adórendszerben: mindezeket részletesen tartalmazza a HVG Adó 2016 különszáma. A 484 oldalas kiadvány 15 törvényt közöl teljes terjedelemben, a módosításokkal egységes szerkezetben, eltérő betűtípusokkal kiemelve az év elejei és az évközi változásokat. A kommentárok a Nemzetgazdasági Minisztérium és más adószakértők közreműködésével, sok-sok példával készültek.

Kft. belépne a kivába Kérdés

Kedves Szakértő! Egy kft. most határozta el, hogy belépne a kivába 2016. január 1-jével. A mostani évet rendesen lezárnánk, és az új évet már, mint kivás cég indítanánk. Ezzel kapcsolatban milyen számviteli, adózási, bevallási feladatokat kell elvégezni? Kérjük szíves válaszukat.

Katából vissza a számviteli törvény alá Cikk

Katás bt. visszatérne a számviteli törvény hatálya alá. Olvasónk ezzel kapcsolatos kérdéseire Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Fordítókulcs az IFRS alkalmazásához. Táblázatokkal Cikk

Továbbra is kellene magyar számvitel szerinti nyilvántartásokat és beszámolókat készíteniük az IFRS-re áttérőknek. Táblázatokban foglaltuk össze a két módszer közötti eltéréseket.

IFRS: nagy kihívás a cégeknek Cikk

Az EY által készített friss felmérés eredménye szerint a pénzintézetek és a hazai vállalkozások többsége érdeklődést mutat a Nemzetközi Pénzügyi és Beszámolási Standardok (IFRS) hazai beszámolási célokra történő bevezetésével kapcsolatban. Várhatóan ez az érdeklődés tovább nő, miután a kormány 2015. június 12-ei határozatában elfogadta az IFRS egyedi beszámolási célokra történő hazai alkalmazását.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Alanyi adómentes csomagküldő

Nagy Norbert

adószakértő

Svájci munkaviszony tagi jogviszony esetén

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Plugin hibrid személygépkocsi

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close