56 találat a(z) számlatömb cimkére

Kézi számlatömbök selejtezése Kérdés

Lakás bérbeadása kata mellett Kérdés

Készpénzes számla pénztárgépes boltban? Kérdés

Online számlázóprogram bejelentési kötelezettsége Kérdés

Számlakiállítás pénztárgép esetén Kérdés

Számla-adatszolgáltatás magánszemély bérbeadási tevékenysége esetén, vállalkozás mellett Kérdés

Számlázás és adatszolgáltatás okostelefonról a NAV új applikációjával Cikk

Már elérhető a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) saját fejlesztésű mobilapplikációja, amivel a számlák mobiltelefonon is kiállíthatók. Az alkalmazás letöltése és használata is ingyenes, automatikusan teljesíti a kötelező adatszolgáltatást. Az új fejlesztéssel kiegészült Online Számlázó a legkényelmesebb és legtakarékosabb megoldás az Online Számla rendszerbe újonnan bekapcsolódó vállalkozások számára is, olvasható a NAV honlapján.

Az online számlaadat-szolgáltatás leggyakoribb hibáira figyelmeztet a NAV Cikk

Folyamatosan vizsgálja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség teljesítését, ennek során öt típushibát azonosított. Ezek a hibák kellő körültekintéssel és az adóhatóság javaslatainak figyelembevételével elkerülhetők.

Területi horgászjegy értékesítésének könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyesület az alapszabálya szerinti segítséget nyújt a tagjai részére horgászatban. A BÁCSHOSZ-tól, MOHOSZ-tól többek között átveszi a területi jegyeket, igazolványokat és horgászokmányokat. A MOHOSZ nyugtái adataival, adószámával ellátott területi jegyek szigorú sorszámozottak. Ezt a mi egyesületünk értékesíti, és az időszakos elszámolások alkalmával az eladott jegyek tömbpéldányaival együtt visszaadásra kerülnek a MOHOSZ felé. Az értékesítésről felénk a MOHOSZ számlát bocsát ki, mint a részünkre eladott területi jegyeket. Helyesen jártunk-e el, ha ezeket az értékesített jegyeket esetünkben közvetített szolgáltatásba könyveltük (hiszen szolgáltatási lehetőséget biztosít), és az általunk egyesületünk részére megvásárolt nyugtatömböt állítottunk ki erről, az általunk átvett ellenértékről. Kérdésként merült fel az egyesületnél, hogy a MOHOSZ területi jegy már önmagában nyugta, ennek átadása a horgász részére elegendő bizonylat a pénz átvételére. Ez a területi jegy azonban nem a mi bevételünk, mivel azt a tömbpéldánnyal együtt visszaadjuk a MOHOSZ-nak, és erről az értékesítésről mi kapunk egy számunkra könyvelhető költségszámlát. A saját értékesítési bevételünkről pedig véleményem szerint nincs bizonylat (csak költségszámla). A MOHOSZ jegyeket úgy kezeljük, mint elszámolásra átvett "értékpapirokat", és annak értékesítési bevételét saját nyugtánkon bizonylatoljuk. Kell-e erről nekünk bevételi nyugtát kiállítani, ahogy eddig tettük? Köszönettel: Veres Ilona

Számlatömbben az adószám 9. számjegye hibás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozó 2018-ban áfaalany volt, egy kézi számlatömbjében az „eladó adatai” rubrikákat előre lepecsételte akkori bélyegzőjével, amelyen az adószám 9. számjegye még -2- volt. 2019-től alanyi áfamentes lett, de ebből az előre lepecsételt számlatömbből is állított ki számlát, áfa nélkül, alanyi mentes jelöléssel. Az így kiállított számlák (melyeken az adószámban -1- helyett -2- szerepel) ettől függetlenül befogadhatók-e, elszámolhatók-e, vagy érvénytelenek? A tömbben még maradt üresen sok számla. Ha ezeken áthúzza a régi bélyegzőnyomatot, és az új bélyegzőjével lepecsételi, melyen már -1- szerepel az adószámában, felhasználhatja-e? Köszönöm válaszát!

Karitatív szervezet termékeinek forgalmazása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyházi intézmény kereskedelmi egységében (üzlet) kegytárgy és ajándéktárgy értékesítésével foglalkozunk, pénztárgéppel rendelkezünk, tevékenységünk áfaköteles. Egy karitatív szervezet azzal a kéréssel keresett meg bennünket, hogy számukra egy polcot térítésmentesen biztosítsunk üzletünkben, ahová kihelyezheti a saját előállítású termékeit értékesítési vagy adományszerzési céllal. A karitatív szervezet céljait úgy tudnánk leginkább támogatni, hogy a termékük értékesítését haszon szerzése nélkül vállaljuk és nem terheljük meg az áfával sem. Így nagyobb forgalomra tehetnének szert. A kérdésünk arra irányul, hogy a boltunkban milyen módon tudnánk egy szervezet áfamentes termékeit áfamentesen forgalmazni legálisan. Lehetséges-e, hogy a karitatív szervezet számla- vagy nyugtatömbjét használjuk (esetleg adománygyűjtő dobozt helyezzünk ki), a pénzt elkülönítve kezeljük, a bevételt pedig részükre átadjuk? Válaszukat kérjük jogszabályi hivatkozásokkal kiegészíteni. Köszönettel várjuk válaszukat!

A kkv szektorban a számlatömb még mindig népszerűbb a számítógépes megoldásoknál Cikk

A kis- és középvállalkozói szektorban a számlázóprogramok használata még mindig alatta marad a számlatömb népszerűségének, de a digitális megoldások egyre inkább előtérbe kerülnek, tízből négy kkv már programot használ – írta pénteki számában a Világgazdaság az eNET és a Számlázz.hu közös kutatására hivatkozva.

Kaáts bevétel – számlatömb hiánya Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy katás egyéni vállalkozónak a bankszámlájára érkeztek bevételek, de a teljesítésekről nem állított ki időben számlát. A számlatömböt későn vásárolta meg (több hónap elteltével). Milyen módon lehetne a problémát orvosolni úgy, hogy a legkevésbé sértsük meg a jogszabályokat? Köszönettel.

Ellopott számlatömb Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik cégünk telephelyére betörtek, és a kasszával együtt ellopták az egyik, már megkezdett számlatömböt is. Rendőrségi jegyzőkönyv készült. Kérdésem, hogy a NAV felé milyen jelentési kötelezettség áll fenn ebben az esetben? Köszönettel! Jánosiné Balla Ágnes

Számlatömb megőrzési ideje Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megtudni, hogy a számlatömb megőrzési határideje hány év, és mikortól kell számolni a megőrzési időt, ha egyetlen darab számlát sem használtak fel az adott tömbből? Köszönettel: Szabóné Kálmán Szilvia

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlaneladás adókötelessé tétele

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlan bérbeadása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Exportszámlák árfolyama

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close