60 találat a(z) számlatömb cimkére

Megbízás termékek értékesítésére a megbízó számlatömbjével Kérdés

NAV számlaadat-szolgáltatási késedelem Kérdés

Tehergépjármű eladása Kérdés

Tárgyi eszköz értékesítése Kérdés

Kézi számlatömbök selejtezése Kérdés

Lakás bérbeadása kata mellett Kérdés

Készpénzes számla pénztárgépes boltban? Kérdés

Online számlázóprogram bejelentési kötelezettsége Kérdés

Számlakiállítás pénztárgép esetén Kérdés

Számla-adatszolgáltatás magánszemély bérbeadási tevékenysége esetén, vállalkozás mellett Kérdés

Számlázás és adatszolgáltatás okostelefonról a NAV új applikációjával Cikk

Már elérhető a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) saját fejlesztésű mobilapplikációja, amivel a számlák mobiltelefonon is kiállíthatók. Az alkalmazás letöltése és használata is ingyenes, automatikusan teljesíti a kötelező adatszolgáltatást. Az új fejlesztéssel kiegészült Online Számlázó a legkényelmesebb és legtakarékosabb megoldás az Online Számla rendszerbe újonnan bekapcsolódó vállalkozások számára is, olvasható a NAV honlapján.

Az online számlaadat-szolgáltatás leggyakoribb hibáira figyelmeztet a NAV Cikk

Folyamatosan vizsgálja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség teljesítését, ennek során öt típushibát azonosított. Ezek a hibák kellő körültekintéssel és az adóhatóság javaslatainak figyelembevételével elkerülhetők.

Területi horgászjegy értékesítésének könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyesület az alapszabálya szerinti segítséget nyújt a tagjai részére horgászatban. A BÁCSHOSZ-tól, MOHOSZ-tól többek között átveszi a területi jegyeket, igazolványokat és horgászokmányokat. A MOHOSZ nyugtái adataival, adószámával ellátott területi jegyek szigorú sorszámozottak. Ezt a mi egyesületünk értékesíti, és az időszakos elszámolások alkalmával az eladott jegyek tömbpéldányaival együtt visszaadásra kerülnek a MOHOSZ felé. Az értékesítésről felénk a MOHOSZ számlát bocsát ki, mint a részünkre eladott területi jegyeket. Helyesen jártunk-e el, ha ezeket az értékesített jegyeket esetünkben közvetített szolgáltatásba könyveltük (hiszen szolgáltatási lehetőséget biztosít), és az általunk egyesületünk részére megvásárolt nyugtatömböt állítottunk ki erről, az általunk átvett ellenértékről. Kérdésként merült fel az egyesületnél, hogy a MOHOSZ területi jegy már önmagában nyugta, ennek átadása a horgász részére elegendő bizonylat a pénz átvételére. Ez a területi jegy azonban nem a mi bevételünk, mivel azt a tömbpéldánnyal együtt visszaadjuk a MOHOSZ-nak, és erről az értékesítésről mi kapunk egy számunkra könyvelhető költségszámlát. A saját értékesítési bevételünkről pedig véleményem szerint nincs bizonylat (csak költségszámla). A MOHOSZ jegyeket úgy kezeljük, mint elszámolásra átvett "értékpapirokat", és annak értékesítési bevételét saját nyugtánkon bizonylatoljuk. Kell-e erről nekünk bevételi nyugtát kiállítani, ahogy eddig tettük? Köszönettel: Veres Ilona

Számlatömbben az adószám 9. számjegye hibás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozó 2018-ban áfaalany volt, egy kézi számlatömbjében az „eladó adatai” rubrikákat előre lepecsételte akkori bélyegzőjével, amelyen az adószám 9. számjegye még -2- volt. 2019-től alanyi áfamentes lett, de ebből az előre lepecsételt számlatömbből is állított ki számlát, áfa nélkül, alanyi mentes jelöléssel. Az így kiállított számlák (melyeken az adószámban -1- helyett -2- szerepel) ettől függetlenül befogadhatók-e, elszámolhatók-e, vagy érvénytelenek? A tömbben még maradt üresen sok számla. Ha ezeken áthúzza a régi bélyegzőnyomatot, és az új bélyegzőjével lepecsételi, melyen már -1- szerepel az adószámában, felhasználhatja-e? Köszönöm válaszát!

Karitatív szervezet termékeinek forgalmazása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyházi intézmény kereskedelmi egységében (üzlet) kegytárgy és ajándéktárgy értékesítésével foglalkozunk, pénztárgéppel rendelkezünk, tevékenységünk áfaköteles. Egy karitatív szervezet azzal a kéréssel keresett meg bennünket, hogy számukra egy polcot térítésmentesen biztosítsunk üzletünkben, ahová kihelyezheti a saját előállítású termékeit értékesítési vagy adományszerzési céllal. A karitatív szervezet céljait úgy tudnánk leginkább támogatni, hogy a termékük értékesítését haszon szerzése nélkül vállaljuk és nem terheljük meg az áfával sem. Így nagyobb forgalomra tehetnének szert. A kérdésünk arra irányul, hogy a boltunkban milyen módon tudnánk egy szervezet áfamentes termékeit áfamentesen forgalmazni legálisan. Lehetséges-e, hogy a karitatív szervezet számla- vagy nyugtatömbjét használjuk (esetleg adománygyűjtő dobozt helyezzünk ki), a pénzt elkülönítve kezeljük, a bevételt pedig részükre átadjuk? Válaszukat kérjük jogszabályi hivatkozásokkal kiegészíteni. Köszönettel várjuk válaszukat!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Könyvelőirodák kiterjesztett gyártói felelősség díja

Gombás Otilia

szakértő

J&J Center Kft.

Osztalékfizetés tagok részére

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs