55 találat a(z) szálloda cimkére

Vendéglátás áfája 2017 Kérdés

Egy hotelben éttermet üzemeltetünk. Az étterem célja elsősorban, hogy az ott megszálló vendégeket kiszolgálja, de természetesen bárki bemehet, és be is szokott menni. A hotelt egy másik vállalkozás üzemelteti, az éttermet (konyhával együtt) mi, tehát mi végezzük a felszolgálást, meg mindent, ami az étteremhez tartozik. Azonban a vendég nem nekünk fizet, hanem a hotel üzemeltetőjének, akinek mi számlázzuk ki a szolgáltatást. Ez esetben alkalmazható-e a kedvezményes áfakulcs?

Jövedéki termék értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy szállodát nyitottunk és szeretném kérdezni, hogy hogyan tudok, milyen nyomtatványon kell bejelentkeznem a VPOP felé, hogy kapjak regisztrációs számot ha jól tudom VPID és milyen nyomtatványon kell feléjük adatszolgáltatást tennem? Köszönöm előre a válaszát.

Így verik át a szállodák a vendégeiket Cikk

A vizsgált szállodák 22 százaléka, 173 szálláshelyből 38 megtéveszti a vendégeket, azaz besorolási szintje nem felelt meg a követelményeknek, vagy panzióként jogsértően nevezte magát szállodának – ez derült ki a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) legfrissebb vizsgálatán.

Két számlázó program használata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nagyon Boldog Új évet kívánok mindenek előtt! A kérdésem a következő lenne. Egy szálló a szobák foglaltságának nyilvántartása miatt egy bizonyos szállodai nyilvántartó és számlázó programot használ. Azonban a cég nem elégedett a számlázó programmal, a frissítések nagyon drágák, ezért azt kivezetné a használatból, viszont a nyilvántartó rendszert továbbra is szeretné használni. Problémát okoz az, hogy a foglalásokat a nyilvántartó rendszer csak a számla elkészítése után zárja le. Ha nem készül számla, akkor a foglalás nyitott marad. Megteheti-e a vállalkozás azt, hogy vásárol egy számlázó programot, ami megfelel az igényeinek, a jelenlegi számlázó program használatból kivonását a NAV felé bejelenti, de a foglalások zárása miatt a jövőben is kiállítja a számlákat a korábbi programmal is? Azaz egyfajta dupla számlázást hajtana végre, ahol a hivatalos számla az új rendszerrel lenne kiállítva, a régi rendszer pedig ezt a számlázást úgymond alátámasztaná? Megtehetik-e ezt, megállná-e ez a helyét egy esetleges NAV-ellenőrzéskor? Válaszát előre is köszönöm!

Szállodaszámla Kérdés

T.Szakértő! Kft. ügyvezetője (és tulajdonosa) külföldi partnereinek látogatása, illetve külföldi szakmai rendezvényen való részvétel esetén szállás költségeinek elszámolásához kell-e kiküldetési rendelvény? Az utazás cégautóval történik, cégautóadót fizet a kft., útnyilvántartást vezet. Ha a szállásköltség reggelit is tartalmaz az okoz-e elszámolási gondot? Egyéb étkezési számlát az utazás során elszámolhatunk-e adófizetés nélkül? Segítségét köszönöm. Ildi

Szálloda bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság egy szállodát vásárol. A vételnél az ingatlan mentes az adó alól, a berendezések viszont ingóvásárlásként adókötelesek. A vételt követően a társaság a szállodát nem kívánja üzemeltetni, bérbe adja azt. A bérbeadást az ingatlannál mentesen, az ingóságoknál pedig áfa felszámításával kívánja hasznosítani. Helyes-e a szálloda-bérbeadásnál követendő gyakorlat? Köszönettel.

Áfa Kérdés

T. Szakértő! Van egy szálloda, amely szerződést köt egy fogászati szolgáltatást nyújtó céggel. A szerződés tárgya egyrészt bérlet (azaz bérbe ad egy helyiséget), másrészt ez a cég a szálloda vendégei részére fogászati, kifejezetten fogfehérítési szolgáltatást nyújt. A cég nyújtja a fogászati szolgáltatásokat, de a szálloda egységes imizsének megőrzése érdekében a szálloda fog megjelenni a vendégek felé, ő fogja a szolgáltatási díjakat kiszámlázni. Erre van-e lehetőség, illetve ez közvetített szolgáltatásnak minősül-e?

Kevesebb német, több orosz Cikk

Szeptemberben mind a külföldi- (0,7 százalék), mind a belföldivendég-éjszakák száma (3,0 százalék) emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A belföldivendég-forgalom növekedése ismét meghaladta a külföldiét - olvasható a Központi Statisztikai Hivatal mai gyorsjelentésében.

Üdülési csekk: hol fizettünk a legtöbbet vele? Cikk

Több mint 21 milliárd forint értékben váltottak be üdülési csekket a kereskedelmi szálláshelyeken tavaly, amelyből 14 milliárd forintot a szállodákban regisztráltak - összesítette a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány adatai alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

APEH: szigorúbb büntetés a vendéglátósoknak és a szállodáknak Cikk

Szigorú fellépést ígér az adóhatóság a tévédíj fizetésére kötelezett vendéglátósokkal és szállásadókkal szemben. Ám a babra helyszíni ellenőrzést a vonakodó önkormányzatokra hárítaná.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tüdőszűrő

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bérbeadott, használt ingatlan eladáskori áfaarányosítása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szívességi használat

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs