70 találat a(z) szálloda cimkére

Kevesebb vendégéjszaka, nagyobb árbevétel Cikk

2018. júniusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 1,0 százalékkal csökkent, a belföldi vendégek által eltöltötteké 0,2 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit. A forgalom alakulásában sze­repet játsz­hatott a kedvezőtlen időjárás, és az is, hogy az előző évvel ellentétben, ebben az évben júniusban nem volt hosszú hétvége. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 6,7 százalékkal emelkedett. 2018. január–júniusban a kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakában mért vendégforgalma 5,3, bruttó bevétele 10 százalékkal volt több, mint 2017 azonos időszakában, közölte a KSH:

Több vendég vette igénybe a szálláshelyeket Cikk

2018. májusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 7,6 százalékkal, a belföldi vendégek által eltöltötteké 7,4 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit – közölte a KSH.

Megugrott a szállodai forgalom Cikk

2018. márciusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 10, a belföldi vendégek által eltöltötteké 16 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 19 százalékkal emelkedett, jelentette a KSH.

Külföldi szállító képviselője látogatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A legnagyobb külföldi beszállítónk képviselője európai üzleti körútján hozzánk, Magyarországra is ellátogatott. A szállodai költségét, amely csomagként tartalmazta a reggelit is, társaságunk a cég nevére kiállított számla alapján átvállalta. A több országot is tartalmazó körút (repülőjáratok összehangolása) miatt a külföldi cég képviselője 4 éjszakát tartózkodott "nálunk". Ez alatt az idő alatt üzleti megbeszéléseket folytattunk és az ország különböző pontjain levő partnereinkhez is ellátogattunk. Befizettünk részére és két kísérője részére is egy budapesti városlátogatást (Parlament és főbb látnivalók, angol nyelvű idegenvezetéssel), mivel először járt országunkban. Kérdésem, hogy a reptéri parkolás, a szállodai költség és a városnézés áfája levonható-e, és ezek a költségek milyen adóterhet jelentenek társaságunknak mint kifizetőnek. Szükséges lenne-e kiküldetési rendelvény, hiszen a külföldi fél nem rendelkezik adóazonosító jellel. Esetleg kell-e bármilyen más dokumentáció a tények alátámasztására? Képek és rövid beszámoló készült. Segítségüket köszönöm előre is!

Szállodai étkezés áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szállodánk vendéglátó egységét egy tőlünk független vállalkozó üzemelteti. A vendégeknek a reggelit és az ebédet/vacsorát ő készíti és szolgálja fel helyben, a saját éttermünkben. Szerződésünk alapján időszakosan számlázza felénk a vendégétkezéseket (x darab reggeli, y darab vacsora). A vendégek felé viszont mi, a szálloda számlázunk. A reggeli az alapszolgáltatásunk része. Kérdésünk, hogy milyen áfakulccsal számlázhat felénk a külső vállalkozó, illetve mi a vendégek felé milyen áfakulccsal számlázhatunk? Alkalmazhatjuk-e a kedvezményes áfakulcsot? Válaszukat köszönöm.

Félpanzió áfatartalma és a turisztikai hozzájárulás kapcsolata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szállodai szolgáltatásnál a szobaár félpanzióval van értékesítve. Ebben az esetben a reggeli és vacsora a szállodai szolgáltatás áfatartalmával megegyezik, tehát 18 százalék. Turisztikai hozzájárulást így nem kell fizetni. Ha csak a reggeli a része a szobaárnak, a vacsora pedig külön opció, akkor a vacsora éttermi szolgáltatásnak minősül 5 százalék adókulccsal, és ebben az esetben belép a turisztikai hozzájárulás fizetési kötelezettsége. Kérem véleményüket, hogy jól gondoljuk-e? köszönettel: Hné

Szállodai reggeli áfakulcsa 2018 Kérdés

Tisztelt Hölgyem vagy Uram! Kérem szíves tanácsát, hogy a szállodai reggelire 2018-tól milyen áfakulcs alkalmazandó, van-e lehetőség 5%-os kedvezményes áfakulcsot alkalmazni, ennek mik a feltételei, ha igen? Tanácsát előre is köszönöm.

Szállodai szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy szálloda többféle csomagot alakított ki. A. (szállás + reggeli), B. (szállás fél- vagy teljes panzió) és C. (szállás + félpanzió + fürdőbérlet). A vevők a csomagok közül tudnak választani. Milyen áfakulccsal történik a helyes számlázás 2017-ben és 2018-ban?

Vállalkozói tévedések – figyelmeztet a NAV Cikk

Gyakori, hogy a cégek szabálytalanul számolják el a munkavállalóknak adott különféle juttatásokat – hívja fel a figyelmet a NAV.

Devizás szállodai számla forintos kiegyenlítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy szálloda ügyfeleinek rendszeresen devizás számlákat állít ki, amelyeken szerepel tájékoztató adatként forintban is a fizetendő összeg, és ezeket a számlákat gyakorlatilag azonnal lehúzzák a hitelkártyáról forintban. A kártyáról lehúzott összeget a bank 1-2 nap múlva utalja át a cégnek, így gyakorlatilag mindig keletkezik árfolyam-különbözet. Több száz ilyen számláról van szó. A kérdésem az lenne, hogy mennyire szabályos? A vendégek devizás számlát kérnek, de a POS terminálon csak forintban lehet megadni a fizetendő összeget. Egy esetleges NAV-os vizsgálaton ez milyen megítélés alá esik? Kérem adjon meg jogszabályi hivatkozást is a válaszához. Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Több vendég, drágább szobák, nagyobb költés a szállodákban Cikk

2017. augusztusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 3,8, a belföldi vendégeké 2,3 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit – jelentette a KSH.

Jól teljesítettek a magyar szállodák az év első felében Cikk

Az első fél évben kétszámjegyű növekedést értek el a magyarországi szállodák: a magyarországi hotelek összes bruttó forgalma 17,4 százalékkal, a budapestieké 19,9 százalékkal, a vidékieké 14,9 százalékkal múlta felül a tavalyit – derül ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége legfrissebb, MTI-hez eljuttatott elemzéséből.

Háborognak az apartmankiadók a szállodások által javasolt korlátozások miatt Cikk

Ellehetetlenítené a rövid távú lakáskiadást a szállásszolgáltatási terület szállodaszövetség javaslata szerinti újraszabályozása – állítja a Magyar Apartmankiadók Egyesületének elnöke.

Mobilitási célú lakhatási támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. több munkavállalója számára szeretne mobilitási célú lakhatási támogatást adni olyan formában, hogy a munkavállalókat egy szállodában helyezné el. Szállodai elhelyezésnél is elszámolható adómentesen minden dolgozó után a támogatás a korlátok (első 24 hónapban a minimálbér 40%-a) figyelembevétele mellett?

Turisztikai idénymunka Kérdés

Egész évben üzemelő szálloda az év folyamán bármikor foglalkoztathat egyszerűsített foglalkoztatottat turisztikai idénymunkásként? Vagy csak például nyáron vagy télen? A vállalkozás kell, hogy idényszerűen működjön, vagy az alkalmazottat lehet idényszerűen foglalkoztatni?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Láncügylet

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31