85 találat a(z) szállás cimkére

Csökkenhet a forgalmi adó a hazai szálláspiacon Cikk

Noha folyamatosan bővül a turizmus, és a hazai szállodák mostanra régiós viszonylatban is több helyet léptek előre versenyképességben, az európai viszonylatban is magas, 18 százalékos magyarországi áfakulcs rontja a piaci szereplők jövedelmezőségét – mondta a pénteki Magyar Időknek Könnyid László, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

Külföldi vendég Kérdés

Tisztelt Szakértők! Magyarországi kft. egy külföldi gyártó termékeit forgalmazza. Egy többnapos rendezvényen regisztrált a kft., ahol kiállították a forgalmazott termékeket, és a rendezvényre a külföldi gyártó küldött Magyarországra közreműködőket. A kft. biztosította számukra a szállást, melyről cégnévre szóló számlát kapott. Elszámolható-e költségként a szállás díja? Levonásba helyezhető-e a szállás áfája? Szükséges-e utána szja-t és ehót fizetni?

Áfa-regisztráció és adószám belföldi foglalkoztatáshoz együtt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországon áfa-regisztrált külföldi cég az áfa-adószámmal párhuzamosan regisztráltathatja magát foglalkoztatási céllal is? Az áfa-regisztrációs adószámon nem lehet foglalkoztatni, külön adószám tartozik hozzá. A kettő futhat párhuzamosan? Szintén ide kapcsolódó kérdés, hogy amennyiben a külföldi cég dolgozóinak szállást (lakás) bérel, mert azok távol laknak a munkavégzés helyétől vagy külföldiek, ezzel a bérléssel már letelepedettnek minősül? Bolgár cégről van szó. Előre is köszönöm válaszát!

Áfa területi hatályán kívüli szállásszolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk mexikói szállást tervez értékesíteni magyar magánszemélyek részére. 1/ Amennyiben ehhez a szállást egy német adóalanytól vásároljuk meg, kell-e a német adóalanytól beszerzett mexikói szállásra EU-s szolgáltatás igénybevétele címén áfát bevallanunk és befizetnünk, vagy tekintettel a tényleges teljesítés (Mexikó) helyszínére, az az áfa területi hatályán kívül esőnek minősül, és nem terheli áfafelszámítási kötelezettség a beszerzett szolgáltatást? Amennyiben fel kell számítani az áfát, akkor a továbbértékesítésre tekintettel levonásba is helyezthető-e? A magánszemélyek részére áfa felszámításával kell értékesítsük a mexikói szállást, vagy adómentesen értékesíthető? 2/ Változna-e az áfa megítélése, ha a szállást közvetlenül mexikói partner adóalanytól szereznénk be? 3/ Amennyiben utazási csomag részeként kerülne a szállás értékesítésre, úgy más megítélés alá esik-e az áfa felszámítása tekintetében a közösségi vagy a harmadik országbeli adóalanytól beszerzésre kerülő szállás? Válaszát előre is nagyon köszönöm.

Munkásszállás: mikor adómentes, mikor nem? Cikk

A személyi jövedelemadóról szóló törvény munkásszálláson történő elhelyezés formájában adómentes juttatási lehetőséget biztosít a munkahelyüktől távoli lakóhelyű magánszemélyeket foglalkoztató munkáltatók részére. A kedvező lehetőséggel élni kívánó cégek azonban több aggályoskodó kérdést is felvetettek a néhány soros bekezdésbe tömörített szabály helyes értelmezésére vonatkozóan. Utánajártunk az illetékes minisztériumi álláspontnak.

Belföldi kiküldetés Kérdés

Társaságunk tevékenységét az ország egész területén végzi. A feladatok egy részét a társaság munkavállalói végzik el. A munkavállalók munkaköri leírásában a munkavégzés helyeként Magyarország egész területe került megjelölésre, a munkaidő pedig heti 40 órában került meghatározásra. A munkavállalók a legtöbb esetben a lakó/tartózkodási helyükről indulva keresik fel a helyszíneket, így van, hogy egy-két hét alatt csak 1 munkanapot töltenek a társaság székhelyén. Utazás a társaság tulajdonában álló gépjárművel történik. Kérdéseink a következők: A fenti körülmények esetén a munkavégzés A) belföldi kiküldetésnek minősül-e vagy tekinthetjük úgy, hogy B) a különböző helyszínekre utazások munkába járásnak minősülnek, esetleg lehetséges-e C) változó munkahelyen történő munkavégzésnek minősíteni? A) Amennyiben kiküldetésnek minősül: akkor folyamatos kiküldetésnek számít-e? szükséges-e minden esetben elrendelni a kiküldetést vagy elegendő azt egyszer megtenni például a munkaköri leírásban? Amennyiben el kell rendelni, akkor elegendő heti/havi megbontásban azt elkészíteni? Napidíj kifizetése mely esetekben szükséges? B) Amennyiben munkába járásnak minősíthető, abban az esetben van-e ezzel kapcsolatos adminisztratív kötelezettsége a társaságnak? C) Amennyiben változó munkahelyen történő munkavégzésnek minősíthető, hogyan, milyen formában lehetséges az utazásokkal kapcsolatos esetlegesen felmerülő szállás és étkezési költségek rendezése a munkavállalók számára (például költségtérítéssel)?

Szép bevételekre számítanak a belföldi turizmusban az idén is Cikk

Növekedési rekorddal zárta a tavalyi évet a belföldi turizmus, 15 százalékkal nőtt 2017-ben, a vendégéjszakák 70 százaléka 1-2 napra szólt a Szállás.hu átfogó éves elemzése szerint.

Szállás Kérdés

Tisztelt Cím! Kérdésem lenne: a szállás bevétellel szemben milyen költségek számolhatók el? Továbbá a 2018. január 01-jétől bevezetett turizmusfejlesztési hozzájárulás adószámmal rendelkező magánszemélyre vonatkozik-e?

Panzió csomagszolgáltatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy panzió alkalmanként úgynevezett csomagban nyújtja a szállásszolgáltatást, ami azt jelenti, hogy a szálláson kívül biztosít még félpanziót, masszázst, spa részlegének használatát, tehát olyan szolgáltatásokat, amelyek a szállás áfakulcsától eltérő kulccsal adóznának önmagukban. Kérdésként merült fel, hogy a számlában egy összegben megy a szállásszolgáltatás áfakulcsával (főszolgáltatásnak tekintve a szállást és járulékos szolgáltatásnak a többit), vagy a szolgáltatásokat külön részletezni kell a saját adókulcsukkal? Válaszát előre is köszönöm.

Elutazik szilveszterkor? Ezek a legkedveltebb célpontok Cikk

Sorrendben Budapest, Eger és Szeged vezeti a legnépszerűbb belföldi úti célok rangsorát szilveszterkor a Szállás.hu adatai szerint, a külföldre utazók közül a legtöbben a lengyelországi Zakopanét és Krakkót, valamint Pozsonyt választják.

Szállás – reprezentáció Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. rendezvényszervezést vállalt, melynek keretében egy 30 fős csoportnak tanulmányutat szervez új, nemzetközi kapcsolatok létesítésére Ausztriába. Kérdésünk, hogy a csoport szállásköltsége reprezentációként adózik a szervezőnél? Illetve az is előfordul, hogy a reggeli és szállásdíj együtt szerepel a számlán egy tételben. A kft. egyösszegben számlázza ki a megrendelőnek a rendezvényszervezést (nem szerepel a kimenő számlán étel-ital).Válaszát előre is köszönjük.

Szállodai szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy szálloda többféle csomagot alakított ki. A. (szállás + reggeli), B. (szállás fél- vagy teljes panzió) és C. (szállás + félpanzió + fürdőbérlet). A vevők a csomagok közül tudnak választani. Milyen áfakulccsal történik a helyes számlázás 2017-ben és 2018-ban?

Napidí és szállásköltség együtt Kérdés

Külföldön kiküldetésben dolgozó részére együttesen fizethető-e adómentesen a napidíj és a szállás (reggeli étkezéssel) együtt?

Üzleti partner részére fizetett szállás, repjegy Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában kérem a segítségét. Ügyfelünk mezőgazdasági tanúsítói szolgáltatást nyújt vevőinek, melyhez cégcsoportbeli alvállalkozót is igénybe szokott venni. A kérdéses esetnél egy bolgár ellenőr jött Magyarországra tanúsítani, ami során természetesen felmerült szállásköltség is az utazás mellett, mert több napot is igénybe vett az elvégzendő munka. Mind az utazást, mind a szállást a magyar cég intézte és fizette a bolgár helyett, amit a jövőben nem fog neki kiszámlázni. Az a kérdés, hogy ez egyes meghatározott juttatásként adózik, mert nem a vállalkozás érdekében merült fel, vagy egyszerűen el lehet számolni költségként adómentesen, mintha a magyar cég munkavállalója utazott, szállt volna meg? Válaszát előre is köszönöm!

Képzési program résztvevőinek ingyenes szállás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közhasznú magánegyetemünk egy nemzetközi diákszervezettől (ESIB) közvetlen pályázaton támogatást nyert egy rendezvényének finanszírozására. A támogatás nem nemzetközi megállapodáson alapuló programból származik. A rendezvényre külföldi egyetemek diákszervezeteinek képviselői (diákok) jelentkezhetnek, akik e nemzetközi szakmai konferencia és workshop keretében gyakorlati ismeretátadó képzésben részesülnek. Ennek eredményeképpen a saját intézményükön belül ezt a tudást használni és átadni lesznek képesek. Az elnyert támogatást a konferenciarendezés költségeire (anyagi és személyi jellegű ráfordítások), a résztvevő diákok és előadók utazási és szállásköltségeire, tematikus városnéző túrára, illetve témához kapcsolódó esti filmvetítésre, és a megvendégelésükre (kávészünetek, illetve közös ebéd) fordíthatjuk. Kérdés: A felmerülő költségek közül mely költségtételeket terhel adó-, illetve járulékkötelezettség, különös tekintettel a résztvevő diákok térítés nélküli szállásköltségére? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel B.Gy.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Alapfokú művészeti iskola beszámolási kötelezettsége

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Tanulmányi támogatás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Átalányadózó átlépése katásnak

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs