30 találat a(z) rokkant ellátás cimkére

Tíz évnél régebbi halálesetnél jogosult-e a házastárs özvegyi nyugdíjra? Cikk

Van-e olyan szabály, ha 10 évnél régebben hunyt el az házastárs, akkor nem jár az özvegyi nyugdíj? – kérdezte olvasónk, majd így folytatta: Ha egy özvegyasszony most tölti be a 65. életévét, s benyújtja saját jogon a nyugdíjkérelmét, egyúttal kérheti-e az özvegyi nyugdíjat? A férj (aktív volt még halála idején) 2011-ben hunyt el. A két gyermek ma már 30 év körüli, ám pszichés betegek, egyikük 27 ezer forint körüli rokkant ellátást kap. A másik sem tud dolgozni, havi 22 ezer forintot kap kézhez, mindketten édesanyjukkal élnek szűkös körülmények között. Az anya saját jogán szerény nyugdíjra számíthat. Ha nincs jogszabály alapján jogosultság, akkor méltányossági alapon kérhető-e az özvegyi nyugdíj?

Bt. beltagjaként kaphatok-e rokkant ellátást Kérdés

Egyösszegű kompenzáció rokkantsági ellátásban részesülőknek Kérdés

Öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött, rokkant ellátásban részesülő személy járulékfizetése Kérdés

Rokkant ellátásból öregségi nyugdíj Kérdés

Tisztelt Winkler Róbert Úr! Korábbi cikkére kérdeznék rá. 1955. május hóban született nő 2012. január 1. előtt rokkantnyugdíjas volt, amit átminősítettek rokkant ellátásra. Jól értelmeztem, hogy csak az 1955. január 1. előtt születettek választhatják ha öregségi nyugdíj megállapítást kérnek, hogy a kedvezőbb összeget kapják? Akinek a rokkantnyugdíj megállapításakor csak 21 év és 45 napja volt, 2012 után 4 órában dolgozott munkaviszonyban és a mindenkori minimálbér felét kapta, jobban jár-e, ha most öregségi nyugdíj megállapítását kéri? Ha kevesebbre jön ki a megállapítás, mint amit most kap, akkor tényleg nem választhat? Köszönöm előre is válaszát

Rokkant ellátásban részesülő munkavállaló bérét terhelő járulékok 2019 Kérdés

2019. 1. Van a saját jogú nyugdíjas, aki a nő 40" és az öregségi korhatárt betöltött nyugdíjas. Ha ő munkaviszonyos, őt kell a T1041-en kijelenteni, csak szja-t vonni a munkabérükből és járulékot nem fizetni utánuk. Náluk nem kell éves jövedelemkorlátot figyelni. 2. Van a nyugdíjkorhatárt még be nem töltött, de külön jogszabály szerinti jogosultsági feltételekkel rendelkező személy. Őt nem kell kijelenteni, járulékot, szochot és szakképzést kell fizetni és az szja-n kívül járulékot is kell vonni tőle. Ide tartozik például egy 45 éves rokkant ellátásban vagy rokkantnyugdíjban részesülő személy. Ezt jól tudom? És melyik kategóriába tartozik egy rokkant ellátásban részesülő, már nyugdíjkorhatárt elérő személy, aki nem kérte a rokkantnyugdíja megállapítását, mert az kevesebb lenne, mint a jelenlegi rokkant ellátása? Válaszukat előre is köszönöm. Polyák Márta

Munkaviszony létesítése Kérdés

Rokkant ellátásban részesülő 61 éves az úr. Kérdésem ha munkaviszonyt létesít 2019.januárjában, akkor rá is vonatkozik az a szabály, hogy nem kell fizetni egyéni járulékot, a munkáltatónak pedig szochót utána, és csak a szja-levonás terheli? Eredetileg véglegesített rokkantnyugdíjas volt.

Utólag kérhető-e a nyugdíj újraszámolása? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Arra szeretnék választ kapni, hogy ha 2018 .01. 20-án betöltötte a férjem az öregségi nyugdíjkorhatárt, előtte rokkantsági ellátásban részesült, akkor nem kértük az újraszámolást, azt utólag megtehetjük? Köszönöm válaszát.

Rokkantsági ellátban részesülő (C2 minősítés) személy munkavállalásának korlátai Kérdés

Tisztelt Szakértő! A párom részére 2018.03.09-től rokkantsági ellátást állapítottak meg, 20018.03.08-ig munkaviszonyával kapcsolatban táppénzben részesült, miután annak egy éves maximált időszaka lejárt. Azóta a munkáltatónál igazolt, nem fizetett távolléten van, mivel tartós cca. 10 hónapos egészségügyi rehabilitációs kezelésen van. Kérdéseim: 1.) A munkáltatónak meg kell-e szüntetnie a munkaviszonyát, ezen időszak alatt vagy maradhat az igazolt távollét, mivel később -– ha a rehabilitációs kezelés véget ér – részmunkaidőben foglalkoztatná? 2.) Hány órás munkaviszonyben foglalkoztatható, illetve mi a jövedelem maximuma, hogy a rokkantsági ellátás ne szűnjön meg? 3.) A rokkantsági ellátás melletti munkavégzéssel szerezhet-e szolgálati időt, illetve az így szerzett jövedelem beszámít-e majd később a saját jogú öregségi nyugdíjába? Üdvözlettel:

Kereseti korlátok: itt vannak a jogszabályok, amelyeket sokan keresnek Cikk

A jogalkalmazói bizonytalanság egyik gyakori oka, hogy az adott élethelyzetre nincs konkrét jogszabályi hely, és a helyes eljárást a jogszabályból csak közvetve tudjuk levezetni. A következőkben a keresőtevékenység korlátozása tekintetében hozunk erre néhány példát.

Megfontolandó, a rokkantellátás vagy a nyugdíj éri meg Cikk

Rokkantnyugdíjas vagyok 2009. december 15-étől, 2016. október 12-én azonban betöltöm a 63. életévemet. 36 év munkaviszonyom van egyéni vállalkozóival együtt. Van-e mód arra, hogy kérjem a nyugdíjam újbóli kiszámítását? Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszol olvasónk kérdésére.

Nyugdíj: amikor ront az összegen az alacsony kereset, és amikor nem Cikk

A kereset nagysága nagyobb súllyal befolyásolja a nyugdíj összegét, mint a szolgálati idő, azonban nem hagyhatók figyelmen kívül azok az időszakok, amikor alacsony volt a kereset. Kivéve a kivételeket.

Özvegyi nyugdíj, árvaellátás: ettől is függ Cikk

Vannak helyzetek, amikor a nyugdíjas évek szolgálati időnek minősülnek, vagyis befolyásolják meghatározott járandóságok, ellátások mértékét.

Rokkant ellátásból nyugdíj - mi változik? Kérdés

Tisztelt Szakértő!Édesapám betöltötte az öregségi nyugdíjkorhatárt, korábban "végleges" rokkanttá nyilvánították, rokkantsági nyugdíjat kapott. Olvastam az előző hozzászólásból, hogy most vagy új igényt ad be a nyugdíj kiszámítására, vagy kérelmezi a korábbi összeg továbbfolyósítását, ezt értem is. Kérdésem az lenne, hogy az öregségi nyugdíj megállapítása hogyan befolyásolja az egyéb illetményeket, ugyanis édesapám után édesanyám ápolási díjban részesül. Ez továbbra is jár mindkét esetben? Ezen kívül jelenleg 90%-os kedvezménnyel válthatnak menetjegyet (édesapámon kívül édesanyám is kísérőként). Ez a kedvezmény fennáll a jövőben is?Köszönettel várom válaszát.

2012-ben rokkant ellátás összege? Kérdés

Én csak 27000 forintot kaptam havonta és most azt olvasom, hogy 2012 januártól 27900 forint az ellátás. Ez hogy lehet?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Generálkivitelező számlázása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Upwork Global inc. számlázás

Bunna Erika

adótanácsadó

Alanyi áfamentes határ, számlázás nem EU-s országba

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31