165 találat a(z) reprezentáció cimkére

Éttermi számlák könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Éttermi számlák, nyugták könyvelése vállalkozásban eléggé egyértelmű a törvény szerint, azaz hogyan könyvelünk (repi ktg.), és mit kell fizetni utána. Azonban civilszervezeteknél nem tudom pontosan a helyes könyvelést. Rendezvény-szervezés alkalmával elfogyasztott élelem könyvelése (anyagköltség, szolgáltatási költség vagy repi)? Ha az erre vonatkozó szabályt vesszük figyelemben a civil szervezeteknél, célszerű a repi költségre könyvelni minden számlát, hogy az 10 százalékos értékhatárt figyelni lehessen. Jól gondolom? Köszönöm a választ. keriani

Így akarnak adózni Magyarországon a vállalkozások: mit szól vajon a kormány? Cikk

Alacsony mértékű egységes társasági adókulcsot, az iparűzési adózás rendszerének drasztikus átalakítását, a feketegazdaság elleni eszközök hatékonyabbá tételét szorgalmazza egyebek mellett a hazai és külföldi vállalatokat tömörítő Joint Venture Szövetség (JVSZ).

Reprezentáció kérdése egyesület esetében Kérdés

Egyesületünk évente a cél szerinti tevékenységéhez kapcsolódóan sportversenyt rendez. E rendezvény 3 napos, melyen a tagokon és családtagjaikon kívül meghívott vendégek is jelen vannak. A meghívott vendégek külföldi és belföldi testvérszervezetek képviselői. A rendezvényre a szabadban kerül sor, mely során közösen főznek a résztvevők, az utolsó napon pedig vendéglátóhelyen történik az étkezés. A vendéglátás és a szabadidős program (verseny) minden költségét az egyesület állja. Az Szja Tv. 70. § (3) b) és Szja Tv. 1. melléklet 8.35 pontjaira hivatkozva jól értelmezzük, hogy az egyesületünknek ezen rendezvénye nem minősül reprezentációnak, s így az étel, ital, a vendégek szállítása, valamint a logóval ellátott ajándék póló után nem kell az egyesületünknek megfizetni az 51,17 %-os közterhet?

Ingyenes termékátadás Kérdés

Korábban feltett kérdésemre az alábbi választ kaptam, azonban továbbra sem világos számomra, hogy ezek után a termékek után a társaságot terheli-e reprezentációs adó? Saját kérdés SZAKÉRTŐ VÁLASZA: "Az Áfa törvény szerint nem minősül termékértékesítésnek a másnak ingyenesen átadott kis értékű termék. Kis értékű termék a szokásos piaci áron 5000 forintot meg nem haladó termék. Ez azt jelenti, hogy az ingyenes átadás miatt nem kell áfát felszámítani, míg – ha van – az előzetesen felszámított áfa levonható. Ha a DVD értéke meghaladja az 5000 forintot, akkor – abban az esetben, feltéve, hogy a termék szerzéséhez kapcsolódóan az adóalanyt részben vagy egészben adólevonási jog illette meg – az ellenérték nélküli átadás termékértékesítésnek minősül és áfa kötelezettséggel jár. A társasági adókötelezettség szempontjából a termék ingyenes átadása támogatásnak minősül és ahhoz, hogy az elszámolt ráfordítással ne kelljen növelni az adóalapot, a DVD-hez ingyenesen hozzájutónak (kereskedőnek) nyilatkoznia kell, illetve a nyilatkozatot meg kell erősítenie a Tao törvény 3. mell A) fejezet 13. pontjában foglaltak szerint".

Még mindig reprezentáció Kérdés

Tisztelt Szakértők! Többször hangzott már el kérdés a reprezentációs költségek elszámolásával kapcsolatban, de még mindig nagy a bizonytalanság és a káosz e téren. Egyrészt a magyar adótörvények igen szűkös keretet szabnak ehhez a költségtényezőhöz (holott egy vállalkozás életében nem elhanyagolható szempont a reprezentáció és annak üzleti szempontból vitathatatlan előnyei), másrészt ember legyen a talpán, aki a jogszabályok körmönfont megfogalmazásai alapján ki tudja bogarászni, valójában mi is minősül reprezentációnak, illetve mit írhat le plusz adóteher nélkül költségként a vállalkozás. Mindazonáltal roppant igazságtalannak tartom, hogy míg egy önkormányzat képviselő testülete egyszerűen megszavazhatja, hogy az éves költségvetésből (azaz az adózók pénzéből) mekkora keretet engedélyez reprezentációs célokra (a kormányról pedig már ne is beszéljünk, mely – ugyancsak a mi pénzünkből – többmilliárdos nagyságrendben költ reprezentációs kiadásokra), addig egy például két – vagy akár egy – tulajdonosból vállalkozásnak erre nincs lehetősége, annak ellenére, hogy utóbbi a saját maga által megtermelt nyereségéből tenné meg ugyanezt. Mégis, miért nem dönthetem el én mint a vállalkozásom tulajdonosa, hogy mekkora reprezentációs keretből költekezem, a reprezentációs ráfordítások révén egy várhatóan magasabb nyereség, azaz a cég érdekében, ha egyszer a cég eredményei ezt lehetővé teszik? Nálunk nyugatabbra már régóta tudják, hogy az üzleti kapcsolatok terén milyen sokat nyom a latban a reprezentáció bármilyen formája – mivel ez nyilván minden vállalkozásnál mást és mást jelent. Ellenben nálunk, mikor évekkel ezelőtt megszüntettem egy betéti társaságot, még abba is belekötött az adóellenőr, hogy az irodámba miért 8000 forintos faliórát vettem, mikor 3000-res is elég lett volna! Nem hiszem el, hogy ezen nem lehetne változtatni. Várható esetleg, hogy valamikor mégis?

Erre kell ügyelni az éttermi nyugták elszámolásánál Cikk

A társaságok számára nagy könnyebbséget jelent, hogy az éttermi nyugták meghatározott esetekben elszámolhatók. Ám ilyenkor is számos szabály betartására kell ügyelni. Összefoglaltuk.

Munkahelyi évzáró rendezvény Kérdés

Tisztelt Szakértő! A vállalkozás év végén a dolgozóit meghívja egy vacsorára és italra. Kérdésem, hogy költségei között elszámolható a vendéglő számlája? Terheli-e járulékfizetési kötelezettség, ha igen, akkor mi, és mennyi? A dolgozói között néhány ajándéktárgyat is kisorsol. Erre is vonatkozik az előző kérdés, hogy elszámolhatja-e és kell-e utána járulékot fizetni? Köszönöm a választ: Zsu

Adómentes a juttatás, ha jól választ helyszínt Cikk

A céges rendezvények arculatváltozására lehet számítani az idén január 1-jétől hatályba lépett új adómentességi szabály következtében, amely szerint sportrendezvény keretében bármely kifizető bárkinek nyújthat – az utazás és az elszállásolás kivételével – adómentes szolgáltatásokat. Mi változott?

Repi vagy üzleti ajándék Kérdés

Egy társaság év végén céges naptárakat és tollakat osztogat ügyfelei és vásárlói részére. Hogyan kell könyvelni? A beszerzést tehetem-e anyagköltségre? Van-e valami adófizetési kötelezettség?

Reprezentációnak minősül-e? Kérdés

Tisztelt Adószakértők! A kérdésem az lenne, ha egy nagykereskedelmi cég évi üzleti megbeszélésre összehívja a megyei cégek képviselőit, valamint azok részére szállodai szobát foglal, reprezentációnak minősül-e? Étel-ital felszolgálása nem szerepel a számlában, csak a szoba biztosítása egy éjszakára. A cégekkel megkötött szerződés tartalmazza az éves üzletpolitikai megbeszéléseket is. Tekintettel arra, hogy a meghívó fizeti a szállodai szolgáltatást, így a kérdés az, hogy az ő oldaláról milyen költségnek lehet ezt elszámolni? Köszönettel: Kókai Gyné

Számlázás 2014-ben Kérdés

Tisztelt Tanácsadó! Egy cég rendezvényszervezéssel foglalkozik, és az egyik partnerétől a következő információt kapta: 2014-től nem lehet megbontani egyazon számlán szereplő tételeket, tehát a végszámlán hiába tüntetik fel külön a konferenciát és étel-italfogyasztást, a számla végösszegére meg kell fizetni az 51 százalékos plusz járulékot, ami amúgy csak az étel-ital fogyasztás után fizetendő. Én nem találtam erre vonatkozó dokumentumot még. Válaszukat köszönettel várom: Czinege Jánosné

Adóköteles-e a szóróanyag? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fogászati termékek értékesítésével foglalkozó cég kiállítást szervez időközönként, és ott bemutatja termékeit. Ennek keretében előfordul, hogy szóróanyagot is visz magával, amit az érdeklődők közt szétoszt. A kérdés az lenne, hogy ez a szóróanyag a reprezentációhoz hasonlóan viselkedik és adózik? Illetve Ön szerint egyáltalán adóköteles-e a a szóróanyag? Köszönöm a választ!

Kifizetőt terhelő adó Kérdés

A cégem az egyik szerződéses (kvázi reprezentativ iroda) partnerének kifizeti a külföldi szállás és a repülőjegy költségét, aminek összege meghaladja a minimálbér 25 százalékát. A kiutazás célja: további együttműködés stratégiai megbeszélése az anyacégünkkel- szerződéses partnerünk kereskedelmi képviseletté való átalakulás feltételeinek megbeszélése. Kérdésem, hogy elszámolható-e szállás és repjegy költségként vagy reprezentációs költségnek minősül, ami után adózni kell? Köszönöm.

Milyen kötelezettségekkel jár a reprezentáció? Szakértői Kommentár

A reprezentáció afféle „ingyen-ebéd” (-reggeli, -vacsora, -buli stb.) kategóriájába tartozó olyan juttatás, amely adózási szempontból lényegét tekintve, jellemzően a juttató költségére nyújtott szolgáltatások formájában a reprezentációs esemény résztvevőinek (vagyis magánszemélyeknek) adott jövedelem, amely után valamilyen módon ugyanúgy indokolt közterheket fizetni, mint a pénzben fizetett jövedelmek után.

Üzleti ajándék, repi: az egyharmadát le kell adózni Cikk

Az őszi hónapokkal beköszönt az értekezletek, ünnepi rendezvények évada, amikor a cégeknél, intézményeknél bevett gyakorlat a reprezentációs vendéglátás, üzleti ajándékozás. Cikkeink a szervezők figyelmét kívánja felhívni arra, hogy a vendégeskedési, ajándékozási célokra rendelkezésükre álló pénz harmadrészét – ha nincs rá külön fedezet – a közterhekre kell tartalékolniuk. Összefoglaltuk a reprezentációra, üzleti ajándékra vonatkozó, 2012-ben hatályos szabályokat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Garantált bérminimum vagy minimálbér

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Ingatlan-bérbeadás adózása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Mérlegbeszámoló tipusa

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink