hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megfeleződött a reprezentáció és az üzleti ajándékok után fizetendő adóteher

  • Horváthné Szabó Beáta adószakértő

Meglepetésként hatott a reprezentáció és üzletiajándék-juttatás szociális hozzájárulási adó (szocho) alóli mentességének bevezetése. Veszélyhelyzeti jogalkotás keretében, június 9-én, a 318/2021. kormányrendelettel módosult a szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény (Szocho tv.). Ennek következtében ezen egyes meghatározott juttatásokra csak (1,18-szoros adóalap után számítva) 15 százalék szja-t kell fizetni. A mentesség időszakos, a rendelet hatálybalépésének napja és a 2021. december 31. közötti időszakban megvalósuló juttatásokra vonatkozik.

A rendelet értelmében a Szocho tv. 1.  § (4)  bekezdés b)  pontjától eltérően nem kell szocho-t fizetni a  személyi jövedelemadóról szóló 1995.  évi CXVII.  törvény (Szja tv.) 70.  § (4) és (5)  bekezdése szerinti reprezentáció és üzleti ajándék juttatása után.

Mivel a mentesség hónap közben került bevezetésre, a június havi adóbevallásban a június 9-e előtt teljesült reprezentáció és üzleti ajándékok értéke után 15,5 százalék szocho-t kell fizetni, de az azt követően nyújtott juttatásoknál már csak szja-t kell a bevallania és megfizetnie a kifizetőnek.

Beköszöntött a nyár, kezdetüket vehetik a céges rendezvények, szórakozást célzó programok is, bizonyos korlátozások mellett. Eddig az adó mértékét tekintve nem volt különbség aközött, hogy egy rendezvény a virtuális térben reprezentációnak minősült, vagy alapvetően vendéglátásra, szabadidő eltöltésére irányult. Ugyanis mindkét esemény egyes meghatározott juttatásnak minősül.

Viszont a szocho-mentesség bevezetése következtében célszerű felidézni a reprezentációra és üzleti ajándékokra vonatkozó fogalmakat, nehogy később egy adóellenőrzésnél szocho-hiányt állapítson meg az adóhatóság. 

A reprezentáció fogalma az Szja tv. 3. § 26. pontjában található, eszerint reprezentáció: a juttató tevékenységével összefüggő üzleti, hivatali, szakmai, diplomáciai vagy hitéleti rendezvény, esemény keretében, továbbá az állami, egyházi ünnepek alkalmával nyújtott vendéglátás (étel, ital) és a rendezvényhez, eseményhez kapcsolódó szolgáltatás (utazás, szállás, szabadidőprogram stb.) azzal, hogy az előzőek nem minősülnek reprezentációnak, ha a juttatásra vonatkozó dokumentumok és körülmények (szervezés, reklám, hirdetés, útvonal, úti cél, tartózkodási hely és idő, a tényleges szakmai, illetve hitéleti program és a szabadidőprogram aránya stb.) valós tartalma alapján a rendeltetésszerű joggyakorlás sérelme akár közvetve is megállapítható.

Ennek megfelelően reprezentációnak tekinthető a szakmai, üzleti célból szervezett rendezvény, üzleti tárgyalás, szakmai rendezvény, kiállítás, konferencia – csak hogy néhányat említsünk a sok közül. Továbbá ide tartozik az adott egyház hitélete szerinti egyházi ünnep (például karácsony, hanuka stb.), amikor értelemszerűen üzleti esemény hiányában is reprezentációs vendéglátásra kerülhet sor.

Állami ünnepről Magyarországon egy esetben beszélhetünk, ez augusztus 20-a.

A reprezentáció során vendéglátás keretében a résztvevők részére biztosított étel, ital költségét lehet juttatásként elszámolni, mely független a felszolgálás helyszínétől és módjától (étterem, munkahely, sportlétesítmény, skybox, a' la carte, svédasztal stb.) feltéve, hogy ott reprezentációs esemény (például üzleti tárgyalás, értekezlet, konferencia stb.) valósul meg.

A társaság által szervezett, a pénzügyi év zárásához kapcsolódó konferencia, cégszintű megbeszélés is reprezentáció. Ezzel szemben nem minősíthető reprezentációnak a társaság által a munkavállalók részére szervezett csapatépítés vagy sportnap. Az alapvetően üzleti rendezvényen a dolgozók a munkavégzés érdekében vesznek részt, míg a csapatépítés inkább tekinthető szórakoztató programnak, melyre az Szja tv. 70.  § (6) bekezdésében foglalt szabály vonatkozik. Ilyen esetben egyidejűleg több magánszemély (ideértve az üzleti partnereket is) számára szervezett, ingyenes vagy kedvezményes rendezvényről, eseményről van szó, mely döntő részben vendéglátásra, szabadidőprogramra irányul. Az ilyen program viszont nem mentesül a szocho-kötelezettség alól.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mi minősül üzleti ajándéknak!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Osztalék kivétele kiva hatálya alatt

Szipszer Tamás

adószakértő

Üzemanyagkártya-juttatás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close