48 találat a(z) rehabilitációs járadék cimkére

Rehabilitációs járadékban részesülő őstermelő járuléka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérem a segítségét. 2015. évben komplex minősítés után rehabilitációs pénzbeli ellátást állapítottak meg az őstermelőnek. Heti 20 órás munkaviszonya van, akkor nem főállású őstermelő? Ha nem áll munkaviszonyban, kell-e járulékot fizetnie a rehabilitációs ellátásban részesülő őstermelőnek? Gyors válaszukat nagyon köszönöm.

Nem mindenki nyugdíjas, aki annak számít: tb- kontra munkajog Cikk

A munkajog és a társadalombiztosítási jog eltérően határozza meg a nyugdíjasnak minősülő személy fogalmát, ami – a két terület szoros összetartozása miatt – nem egyszer jogbizonytalanságot okoz.

Rehabilitációs járadék 2015 Kérdés

Tisztelt Szakértő! A rehabilitációs járadékban részesülő személy saját jogú nyugdíjasnak minősül-e 2015-ben? Köszönettel: Gáliné Erdélyi Éva

Munkavégzés rehabilitációs járadék mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy rehabilitációs kártyával rendelkező, járadékot kapó ember szeretne időszakosan munkát végezni, megteheti-e? Mik a feltételek, a korlátozások és a járulékfizetési kötelezettség munkavállalói és munkáltató oldalon? Jár-e valamilyen kedvezmény? Köszönettel: Vasvári Erzsébet

Rehabilitációs hozzájárulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megtudni, hogy olyan munkavállaló, aki utoljára 2010.10.15-én volt az OOSZI előtt orvosi vizsgálaton, és az erről kiadott határozat szerint felülvizsgálata 2013. októberben esedékes, de azóta sem hívták be felülvizsgálatra, beszámítható-e 2014-ben a csökkent munkaképességű foglalkoztatottak közé? Meddig? Mi történik, hogy ha még esetleg éveket csúszik a felülvizsgálat ideje? A munkavállaló köteles kezdeményezni a felülvizsgálatát, vagy a munkáltatónak kellene lépéseket tenni? Mi a helyzet azzal, aki esetleg két, vagy három munkáltatónál is vállal napi 4 órás munkát (akár távmunkában), minden munkáltató figyelembe veheti évi 964 500 forint "kedvezményként"? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Pénzbeli egészségbiztosítási járulék visszaigénylése Kérdés

Egyik munkavállalónk 2009.10.24-től 2013.10.23-ig rehabilitációs járadékban részesült, de ezt felénk nem jelezte, így járulékfizetés szempontjából ugyanúgy kezeltük, mint egy normál munkavállalót, tehát vontuk tőle a pénzbeli egészségbiztosítási járulékot (pedig a rendelkezések szerint ezt nem kellett volna). Kérdésem, hogy ezt a járulékot hogyan tudja visszaigényelni a munkavállaló? A munkáltatón keresztül egy összegben, úgy hogy a munkáltató visszamenőlegesen önellenőrzéseket végez a 08-as bevalláson havonta? Esetleg a NAV felé teljesített bevallással, amit a munkavállaló teljesít? Fura a helyzet, mivel nem a munkáltató hibázott, csak nem volt a megfelelő információk birtokában.Várom mielőbbi válaszát.

Nyugdíjemelés 2014 Cikk

Január 1-jétől a 2014-es költségvetési törvényben előirányzott infláció mértékének megfelelően, 2,4 százalékkal emelkednek majd a nyugdíjak. A januári emelést a hatályos törvények szerint nem csak a nyugdíjaknál, hanem más nyugdíjszerű és egyéb ellátásoknál is végre kell hajtani.

Mozgáskorlátozottak: ennyiből nem lehet megélni Cikk

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége több más intézkedés mellett az ellátások felső összeghatárának emelését, a jövedelemkorlát eltörlését, a szükséges biztosítási idő módosítását és a foglalkoztatás támogatására vonatkozó jogszabályok módosítását javasolja az Emberi Erőforrások Minisztériumának a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól szóló törvény tervezett módosítása kapcsán - olvasható az egyesület honlapján.

Özvegyi nyugdíj együttfolyósítása saját jogú ellátással Cikk

Milyen esetben milyen mértékű az özvegyi nyugdíj és milyen más tb-ellátásokkal folyósítható együtt?

Ezt teheti befektetéseivel augusztus 1. előtt Cikk

Augusztus elejétől egy sor adózási változással kell számolnunk, többek között egy kiegészítő „kamatadó”, az egészségügyi hozzájárulás (eho) lép hatályba, ami újabb 6 százalékos elvonást jelent a kamatjövedelmekre, így már az utolsó héten járunk, amikor még kialakíthatjuk a közép távú megtakarítások értékmegőrző stratégiáját. Ez különösen fontos lehet egy olyan időszakban, amikor a jegybanki kamatláb-csökkentési ciklus végét 3 százalék körül jelölik meg és a 16 plusz 6 százalék adóelvonás kérdésessé teszi, hogy sikerül-e megtakarításaink reálhozamát megtartani. A következőkben azt a kérdést járjuk körül, hogy mit is lehet tenni még az utolsó napokban.

Rehabilitációs járadékkal ellátott társas vállalkozó Kérdés

Bt beltagja tagsági jogviszonyban, munkavégzési kötelezettséggel rehabilitációs ellátásban részesül. Komplex felülvizsgálatot kért, még nem hívták vissza. Mint főállású társas vállalkozónak legalább a minimálbér alapján meg kell fizetni a járulékokat. Kérdésem, hogy kaphat e ebben az esetben rehab.ellátást. A nyugdíjbizt. által megküldött előző évi kifizetéseket és a 2013. évi megállapítást tartalmazó tájékoztatáson szerepel, hogy a kereső tevékenységet be kell jelentenie. Mivel munkavégzésre kötelezett a Bt-ben, így jövedelme is keletkezik, ezért felülvizsgálat előtt is szüneteltethetik az ellátást?

Rehabilitációs járadék Kérdés

A rehabilitációs járadék megállapitásához a törvény szerint a megállapitást megelőző 5 éven belül legalább 1095 napon át a Tbj. 5. §-a szerinti biztosítottnak kell lenni. Abban az esetben, ha hiányzik 82 nap, köthető-e erre az időszakra megállapodás a TB szervekkel a szükséges biztositási idő megszerzésére?

Rehabilitációs járadék és kata Kérdés

Alanyi mentes Bt. rehabilitációs járadékban részesülő beltagjánek - ha katát választ - nem szűnikmeg a rehabilitációs járadék folyósítása?

Rehabilitációs járadékos nyugdíjas Kérdés

Az alábbi kérdésekben várnám szíves válaszukat: 1. Ügyfelem, egy betéti társaság beltagja, akinek 2001.12.20-tól 2009. 02.28-ig rokkantsági nyugdíjat, majd 2009.03.01-től rehabilitációs járadékot folyósítottak. A rehabilitációs járadék folyósítását 2012. április 30-ig meghosszabbították. A betéti társaság beltagja 2012. április 30-ig, mint kiegészítő tevékenységű társas vállalkozó megfizette a havi 6390 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot, mivel a Tbj törvény 4. § f.pontja szerint saját jogú nyugdíjasnak minősült, hivatkozva a Tbj. 14. § (3)/c.pontra, mely szerint nyugdíjbiztosítási ellátásnak minősül a rehabilitációs járadék. Ezt az állításomat ügyfelem megkérdőjelezte, és írásos állásfoglalást kér, hogy valóban jogosan volt-e kiegészítő tevékenységű társas vállalkozó? 2. 2012. május 1-től, mivel megszűnt a rehabilitációs járadékra való jogosultsága, bejelentettem főállású társas vállalkozónak. 2012. május 2-án betegállományba került, egészen 2012. szeptember 30-ig. Csak utólag tudtam meg, hogy mivel az előző időszakban nem szerzett pénzbeli ellátásra jogosultságot, így táppénzt nem kaphat, vagyis járulékfizetésre kötelezetté vált. Emiatt a havi járulékbevallásokat önellenőriztem, és utólag kell megfizetnie a minimálbér alapján a járulékokat. Ezzel kapcsolatos a kérdés, hogy helyes-e ez az eljárás?

Rehabilitációs ellátás mellett szerzett tiszteletdij Kérdés

Rehabilitációs ellátásban részesülök és mellette ügyvezető vagyok, személyes közreműködés nélkül egy kft-ben, ahol megbizási díjként kapok havi 10 ezer forint tiszteletdijat. Elveszithetem-e a rehabilitációs ellátásomat, rendszeres jövedelemnek minősül-e ez a tiszteletdij.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Kiva – ingatlanértékesítés

Szipszer Tamás

adószakértő

Ebrendészet

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs