147 találat a(z) rehabilitációs hozzájárulás cimkére

Rehabos Kérdés

Befizetési határidő Esemény

Rehabilitációs hozzájárulás Kérdés

Rehabilitációs hozzájárulás rokkantsági járadék és munkaidőkeret esetében Kérdés

Tb-kötelezettségek tanulószerződéses tanulóknál Cikk

Jogosít-e a vészhelyzet szocho- és járulékkedvezményekre a tanulószerződés alapján foglalkoztatott esetében? A szakképző iskolai tanulmányokat folytató tanulókkal kapcsolatban nem ez az egyetlen nehezen kibogozható jogi szál.

Közteher-mentesítés légitársaságoknak Cikk

Átmeneti időszakra nem kell szociális hozzájárulási adót, szakképzési hozzájárulást és rehabilitációs hozzájárulást fizetniük többek között a légitársaságoknak – erről döntött május 15-én kihirdetett 209/2020. rendelete szerint a kormány.

Rehabilitációs hozzájárulás, létszám Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem, hogy rehabilitációs hozzájárulás esetében a létszám számításánál a részmunkaidőben foglalkoztatottakat hogyan kell kezelni? Például egy 4 órás munkavállaló a statisztikai létszámba 1 főnek számít, vagy 0,5-nek, mert a teljes munkaidőhöz kell arányosítani?

Adózási határidők 2020. április 20-26. Cikk

Adózási határidők a NAV tájékoztatása szerint.

Rehabilitációs hozzájárulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy munkaviszonyban foglalkoztatott alkalmazottnak 2016-tól rokkantsági ellátást folyósítanak (ezt megelőzően rehabilitációs ellátást kapott), mivel az eljárás megindításakor az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig hátralévő időtartam az 5 évet nem haladta meg. Most lett öregségi nyugdíjas. A továbbiakban, a rehabilitációs hozzájárulás tekintetében ő figyelembe vehető-e mint megváltozott munkaképességű személy?

Befizetési határidő Esemény

Adó- és járulékfizetési könnyítések: itt a rendelet, pontosan kiket érint Cikk

Megjelent a Magyar Közlönyben a 61/2020. számú kormányrendelet, amely a koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről szóló 47/2020. kormányrendelet közterhekkel kapcsolatos részletszabályait és egyes új intézkedéseket tartalmazza. Pontosítja azoknak az adózóknak a körét, amelyek adó- és járulékkedvezményekben részesülhetnek, és tartalmazza a katafizetési könnyítésben érintett vállalkozások bővített listáját. A rendelet a kihirdetését követő naptól, azaz március 24-étől hatályos.

Rehabilitációs hozzájárulás Kérdés

Rehabilitációs hozzájárulásban részesülő foglalkoztatása esetén milyen járulékot kell fizetnie a munkáltatónak és a munkavállalónak?

Nyugdíjas munkavállaló rehab létszámba Kérdés

Tisztelt Szakértő! A rehabilitációs hozzájárulással kapcsolatban van kérdésem. Társaságunk foglalkoztat öregségi nyugdíjas munkavállalót, aki nyugdíjazása előtt rokkantsági nyugdíjban részesült, az egészségkárosodás mértéke 40%. A határozatban kijelentik, hogy állapota alapján felülvizsgálata nem szükséges. Kérdésem az, hogy a rehabilitációs hozzájárulás számításánál rehab foglalkoztatottként a létszámban figyelembe vehető-e, vagyis beszámítható-e a statisztikai állományi létszámba? Válaszát előre is köszönöm.

Rehabilitációs hozzájárulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk az utóbbi időben több megváltozott munkaképességű személlyel létesített munkaviszonyt, akik rehabilitációs ellátásban részesülnek. Az ellátás megállapításáról szóló határozatot leadták a munkáltató felé, azonban a komplex minősítés eredményeiről szóló szakvéleményt nem hajlandók átadni, mivel abban személyes és egészségügyi adatok szerepelnek. A törvény szerint megváltozott munkaképességű személynek kell tekinteni azt a személyt, akinek az egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján 60 százalékos vagy kisebb mértékű, a munkaadó köteles a rehab hozzájárulás megállapítása céljából nyilvántartást vezetni, amely tartalmazza a megváltozott munkaképességű munkavállaló adatait, TAJ számát, egészségi állapotának mértékét, az ezek igazolására szolgáló okirat másolatát. Fentiek és az eddigi ellenőrzések alapján úgy gondoljuk, hogy a NAV a rehabilitációs hozzájárulási kötelezettség ellenőrzésekor kizárólag azoknak a megváltozott munkaképességű személyeknek beszámítását fogadja el, akinek a komplex minősítésről szóló szakvéleményével rendelkezünk. A rehabilitációs ellátás megállapításáról szóló határozat hivatkozik ugyan a megadott sorszámú és x napon kelt elsőfokú komplex minősítésre, közlik benne az megállapított egészségi állapot mértékét, minősítés csoportját, felülvizsgálatát. Kérdésünk az, hogy ilyen esetben a határozat alapján beszámíthatjuk-e az illetőt a megváltozott munkaképességűek létszámába a hozzájárulás megállapításánál vagy sem? Köszönettel.

Harmadik országból alkalmazott Kérdés

Tisztelt Adózóna! Cégünk harmadik országból foglalkoztat munkavállalókat. Kérdésünk az lenne, beleszámítanak-e az átlagos statisztikai létszámba rehabilitációs hozzájárulás fizetésének tekintetében? Köszönettel!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elveszett nyomdai számla

Bunna Erika

adótanácsadó

Őstermelő szochója

Lepsényi Mária

adószakértő

Adószámos magánszemély

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close