77 találat a(z) regisztrációs adó cimkére

Motorértékesítés Kérdés

Motorkereskedő kft. vagyunk, az importőr értékesített nekünk tesztmotort, a forgalmiban ő volt első tulajdonosként bejegyezve. A számlát áfásan állította ki, úgy, hogy külön soron tüntette fel a regisztrációs adót áfa nélkül. Kérdésem: Önök szerint jó-e ez így? Továbbá, ha én ezt eladom, úgy számlázom ki, hogy egybe, a regisztrációs adóval növelten, és az egész után megfizetem az áfát? Köszönettel.

Új NAV-információk a regisztrációs adóról Cikk

Megjelent a NAV információs füzete a regisztrációs adóigazgatási eljárás általános szabályairól.

Regisztrációs adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő: külföldről behozott személygépkocsi esetében hogyan alakul a regisztrációs adó? A személygépkocsit magánszemély hozza be, a gépjármű 0 kilométeres, de az évjárata 2014-2015-ös. Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy a gépjármű korától, környezetvédelmi besorolásától, a motor üzemétől és hengerűrtalmától függ az adó, de esetleg van valami egyéb szankció, ami a nem magyar importőr által behozott gépkocsikat terheli? Vagy bármi egyéb, amivel számolni kell. Köszönettel.

Regisztrációs adó Kérdés

Motorkereskedelemmel foglalkozó kft. vagyunk.Új motorokat vásárolunk márkakereskedőtől továbbértékesítési céllal, most az egyik márkakereskedő megfizeti a regisztrációs adót és külön feltünteti a számlán áfamentesen. Mi könyvelésnél követelésként könyveljük és mikor eladjuk, a vevő nevére iratjuk a motort, tehát helyette az ő nevére helyeztetjük forgalomba és a kimenő számlán a regisztrációs adót külön sorban tüntetjük fel mint áfakörön kívüli tételt. A NAV tájékoztatása szerint az áru bekerülése értékében kizárólag a forgalmi engedélyben szereplő tulajdonosnak van joga szerepeltetni. Kérdésem, hogy jól értem-e ezen szabályt? Válaszukat köszönöm.

Adó- és illetékcsökkentést javasol az új autókra a GVH Cikk

A Gazdasági Versenyhivatal az új gépjárművek forgalomba helyezésével és üzemben tartásával összefüggő költségek (például: regisztrációs adó, illeték) csökkentését javasolja az új autók, ezen belül a környezetkímélőbb típusok vásárlásának ösztönzése érdekében, mindez ugyanis egyebek mellett kedvező hatást gyakorolna a gazdaság fehéredésére – derül ki a GVH piacelemzési tanulmányából, amelyet szerdán juttatott el a hivatal az MTI-hez.

Nyílt végű pénzügyi lízinghez kapcsolódó egyéb költségek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Személygépkocsi nyílt végű pénzügyi lízingelése mellett a tőkerész és a kamat mellett kiszámlázásra kerültek egyéb tételek (regisztrációs adó átterhelése, birtokba adás) is. Ezeket egyéb költségekként kell lekönyvelni, vagy rá kell könyvelni a beruházásra?

Regisztrációs adó 2016 Kérdés

Közösségi új személygépkocsi beszerzés esetén a magyarországi forgalombahelyezéskor a forgalmi engedély szerint a kereskedő a regisztrációs adó alanya. A Magyarországon forgalomba helyezett EU-s beszerzésű személygépkocsit a kereskedő külföldre, az EU-ban vagy más nem EU-s országban értékesíti. A regisztrációs adót nem igényli vissza, a külföldi vevő a regisztrációs adót az eladási árban kifizeti. Mi ebben az esetben a regisztrációs adó helyes könyvelése? Köszönettel: NLN Könyvelő Kft.

Olasz autó honosításakor áfa, ha nem cserél gazdát Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tájékoztatását szeretném kérni a következő ügyben. Olaszországban 2013-ban újonnan vásárolt és kifizetett, egyedi készítése miatt 2014-ben üzembe helyezett gépjárművet szerettünk volna honosíttatni 2016-ban az eredeti tulajdonos nevére (vagyis nem történt tulajdonosváltás), amikor a kilométeróra állása több, mint 70 000 volt. Az eljáró ügyintéző azonban az áfatörvény "új autó" definíciója helyett a regisztrációs adó törvény "új autó" fogalma alapján meg kívánta fizettetni az áfát az érintett gépjárműre. A kérdésünk: van-e törvényi alapja, hogy értékesítés nélkül, egy másik közösségi országból saját névre történő regisztráció során áfát kell fizetni egy, a regisztrációs adó törvény definíciója szerint új autónak, az áfatörvény szerinti definíció szerint használt autónak minősülő gépkocsi után? Véleményüket milyen jogszabályra alapozzák? Kérdésünket mind az adóhivatal, mind a vám szakterület munkatársainak feltettük az érintett ügy intézése során, de mindenütt azt a választ kaptuk, hogy nem mondható meg egyértelműen, hogy az érintett szituációban van-e áfa vagy nincs. Munkájukat előre is köszönöm. Tisztelettel: Jancsó Katalin

Mikrobusz üzemanyagáfájának visszaigényelhetősége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem építőipari tevékenység végzéséhez a dolgozók különböző munkaterületekhez történő eljuttatásához 6 vagy 9 személyes mikrobusz külföldről törtnő beszerzését tervezi. A hatszemélyes mikrobusz külföldön tehergépkocsinak minősül, és a 87.04 vámtarifaszám alá tartozik. Kérdés, hogy Magyarországon is annak minősül-e a belföldi vámkezelést kövezően, a használat során felmerülő dízel üzemanyag áfája visszaigényelhető-e mind a hatszemélyes, mind a kilenc személyes mikrobusz esetén? A belföldi forgalomba helyezést regisztrációs adó terheli-e? Válaszukat köszönöm.

Közösségi használt autó beszerzési ára Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik kft.-m közösségi beszerzéssel magánszemélytől vásárolja meg a behozott személyautókat. Különbözeti áfásak vagyunk, emiatt kérdezném, hogy a regisztrációs adó, amennyiben a cég rendeli meg és fizeti ki a kocsikat, valamint a forgalomba hozatali költségek (rendszám, forgalomba helyezési engedély, törzskönyv stb.) részei-e a beszerzési árnak? A regisztrációs díj lehet-e része a beszerzési árnak, azaz csökkenti-e különbözeti áfa alapját? Köszönettel: Géczi Sándorné

Illeték, gépjárműadó, regisztrációs adó: ezt kell tudni a változásokról Cikk

Érdemes lehet várni a gépjármű-beszerzésekkel, ugyanis jövőre az adócsomag alapján csökkenhetnek az illetékekre, gépjárműadóra és regisztrációs adóra vonatkozó kötelezettségek.

EU-ból behozott autó értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. gépjármű-kereskedelemmel foglalkozik, értékesítésükre a viszonteladói adózást választotta. Így, ha uniós magánszemélytől vásárol, belföldi értékesítésére is a különbözeti adózást használja. Az árrés megállapításához a tényleges beszerzési árat veszi alapul (amennyiért a valutát vásárolta). A regisztrációs adó a vállalkozásban nem jelenik meg, ott a kft. meghatalmazottként jár el. Kérdésem, hogy az adózó helyesen jár-e el? A magánszemélytől vásárolt autókat az áfabevallásban fel kell valahol tüntetni? Köszönöm!

Regisztrációs adó elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában szeretném a tájékoztatását kérni: ügyfelem használtgépjármű-forgalmazással foglalkozik. Van olyan gépjármű, melyet közösségen belülről, magánszemélyektől szerez be. Ezeket a gépjárműveket belföldi magánszemélyek vásárolják meg. A forgalomba helyezést ügyfelem intézi, így ő fizeti meg a regisztrációs adót. A regisztrációs adó kivetéséről szóló határozat ügyfelem nevére szól, a bankszámlájáról történik az utalás. Kérdésem ennek elszámolásával és továbbhárításával kapcsolatos. Mikor járok el helyesen: ha beépítem az áru értékébe, és így a gépjármű kiszámlázott értéke már a regisztrációs adót is tartalmazza (ezek jellemzően különbözeti adózás alá vont gépjárművek, így a különbözeti adó alapját csökkentem a regisztrációs adó értékével), vagy teljesen külön kezelem a regisztrációs adót, és külön számlán vagy számviteli bizonylaton történik az elszámolása (követelésként tartom nyilván, és a számviteli bizonylat alapján vezetem ki). Segítségét előre is köszönöm! Tisztelettel: Cselyuszka Antalné

Regisztrációs adó része a beszerzési árnak? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy különbözet szerinti adózást választó személygépkocsi kereskedő cég külföldről vásárol használt autót, melyet itthon értékesít. Az értékesítést megelőzően a cég fizeti meg a regisztrációs adót, és az eladási árat úgy határozzák meg, hogy az már tartalmazza azt. Az áfatörvény 215. § (1) b. pontja szerint beszerzési ár amelyet a viszonteladó a részére értékesítőnek megtérít. Ez alapján úgy értelmezem, hogy hiába határozzák meg a gépkocsi eladási árát úgy, hogy az tartalmazza a regisztrációs adót is, akkor sem vonható le a regisztrációs adó a különbözet szerinti árrés számításakor, mint beszerzési ár. Ugyanakkor a NAV-tól azt az írásos tájékoztatást kaptam, hogy ha a gépkocsi értékesítési árát úgy alakítják ki, hogy annak része a cég által megfizetett regisztrációs adó is, akkor a regisztrációs adó a különbözeti szerinti adózás részévé válik. Kérem szíves álláfoglalásukat, hogy Önök szerint csökkenthetem-e az árrést a regisztrációs adóval vagy sem?

Külföldről hoz autót? Ezekre az adószabályokra figyeljen! Cikk

Hol és mikor kell megfizetni a külföldön vásárolt autó áfáját, regisztrációs adóját? Összefoglaltuk.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozás

Szipszer Tamás

adószakértő

Áttérés, kataátalány

Szipszer Tamás

adószakértő

Kivás vállalkozó

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close