84 találat a(z) regisztrációs adó cimkére

Érdemes jövőre halasztani a motorvásárlást Cikk

2019. január 1-jétől csökken a kisebb lökettérfogatú energiaforrással rendelkező motorkerékpárok regisztrációs adója.

EU-ból beszerzett személyautó áfájának bevallása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. EU-n belül vásárol egy új járművet saját használatra, melyet a vámhatóság 8703 VTSZ alá sorol. Regisztrációs adót vetettek ki rá, bár a forgalmi engedélyben teherautónak van minősítve. Ha jól értelmeztem a leírtakat, áfa szempontjából is személyautónak minősül? Ha igen, akkor melyik áfa sorban (sorokban) kell szerepeltetni a bevallásban, és valóban levonási tilalom alá esik az ilyen módon EU-ból beszerzett új jármű áfája? Válaszát előre is köszönöm.

Regisztrációs adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk használtautó-kereskedelemmel foglalkozik, a különbözeti adózás hatálya alá bejelentkezve. A cég az EU-ból szerez be különbözeti adózás szerint használt autót (rendelésre). A regisztrációs adót – más nevében és javára megfizetett összegként – társaságunk fizeti meg. A gépkocsi eladásakor a kimenő számlán szerepel a gépkocsi eladási ára és külön soron a továbbhárított regisztrációs adó is. A kérdésem az lenne, hogy a különbözeti áfa adóalapjának meghatározásakor az autó értékesítési árába beletartozik-e a kimenő számlán szereplő regisztrációs adó? Válaszát előre is köszönöm.

Regisztrációs adó továbbterhelése II. Kérdés

Ügyfelem használtautó-kereskedő egyéni vállalkozó, aki az Európai Unióból hoz használt személygépkocsikat, és azokat Magyarországon értékesíti. Többnyire különbözeti áfás, de előfordult már közösségi áfás beszerzés is. A regisztrációs adót a kereskedő fizeti meg a behozott használt gépkocsikra. Olvasva a 2018.02.16-i szakértői választ is kérdés, hogy a kereskedő által kiállított számlán a regisztrációs adót fel kell tüntetni, vagy ez elhagyható? A gépkocsik forgalmija nem a kereskedő, hanem a vevő részére kerül már átírásra. (Amennyiben ez lényeges.) A beszerzéssel együtt a regisztrációs adót árubeszerzésként könyvelem, értékesítéskor pedig a számlán ugyan külön szerepel, de a vételár részeként árbevételként számolom el. A különbözeti áfa alapjánál is így számolok eladási ár (regisztrációs adóval növelt értékesítési ár) mínusz beszerzési ár (regisztrációs adóval növelt), Helyes így a számlázás és az elszámolás? Amennyiben felmerül alkatrészköltség, akkor a kereskedő az alkatrész, a javítási számlák áfalevonásának 50 százalékára jogosult?

EU-ból behozott autók különbözeti áfája Kérdés

Egy cég külföldről hozz be autókat, amelyeket továbbértékesít. A különbözeti áfa szabályai szerint adózik. Kérdés, hogy a különbözeti áfát hogyan kell megállapítani. Egyszer van egy beszerzési díja, vételára az autónak, majd a regisztrációs díj. És van az eladási ár. A különbözet meghatározásánál a regisztrációs adóval növelni kell-e a beszerzési árat? Ezekre az autókra további költségek is rakódhatnak (takarítási díj, esetleg alkatrészek, javítási díj stb.). Levonható-e ezek áfája? Be kell-e számítani az arányosításkor a vételárba ezeket a költségeket?

Regisztrációs adó továbbterhelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Pénzügyi lízingszerződés keretében személygépkocsit értékesít lízingbe adó cég lízingbe vevőnek. A bejövő szállítói számlán regisztrációs adó is szerepel, melyet a lízingbe adó cég kiszámláz áfa hatályon kívüli tételként a lízingbe vevőnek, aki a forgalmi engedélybe üzembentartóként kerül feltüntetésre. Kérem, mutassa be, pénzügyi vállalkozásnál hogyan kell könyvelni az átfutó regisztrációs adót. Ha eredményszámlát érint, egyéb bevétel/ráfordításon kell megjeleníteni, vagy közvetített szolgáltatásként is megjelenhet? Köszönettel: Mónika

Motorértékesítés II. Kérdés

Tisztelt Szerkesztő! Lehetséges, hogy a motorértékesítéssel kapcsolatban előzőleg feltett kérdésem nem volt egyértelmű. Nekem most az problémám, hogy a vásárolt motor nem új, teszt motor volt, az importőr már forgalomba helyezte és úgy adta el nekünk, kereskedőnek. Én mint árut bekönyvelem a regisztrációs adóval növelten, és amikor eladom, már bruttó módon áfával növelten számlázom ki a vevő felé. Én úgy tudom, a regisztrációs adót az fizeti meg, aki először forgalomba helyezi, de itt nem erről van szó, mert használt motort számláztak ránk. Várom válaszát köszönettel

Motorértékesítés Kérdés

Motorkereskedő kft. vagyunk, az importőr értékesített nekünk tesztmotort, a forgalmiban ő volt első tulajdonosként bejegyezve. A számlát áfásan állította ki, úgy, hogy külön soron tüntette fel a regisztrációs adót áfa nélkül. Kérdésem: Önök szerint jó-e ez így? Továbbá, ha én ezt eladom, úgy számlázom ki, hogy egybe, a regisztrációs adóval növelten, és az egész után megfizetem az áfát? Köszönettel.

Új NAV-információk a regisztrációs adóról Cikk

Megjelent a NAV információs füzete a regisztrációs adóigazgatási eljárás általános szabályairól.

Regisztrációs adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő: külföldről behozott személygépkocsi esetében hogyan alakul a regisztrációs adó? A személygépkocsit magánszemély hozza be, a gépjármű 0 kilométeres, de az évjárata 2014-2015-ös. Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy a gépjármű korától, környezetvédelmi besorolásától, a motor üzemétől és hengerűrtalmától függ az adó, de esetleg van valami egyéb szankció, ami a nem magyar importőr által behozott gépkocsikat terheli? Vagy bármi egyéb, amivel számolni kell. Köszönettel.

Regisztrációs adó Kérdés

Motorkereskedelemmel foglalkozó kft. vagyunk.Új motorokat vásárolunk márkakereskedőtől továbbértékesítési céllal, most az egyik márkakereskedő megfizeti a regisztrációs adót és külön feltünteti a számlán áfamentesen. Mi könyvelésnél követelésként könyveljük és mikor eladjuk, a vevő nevére iratjuk a motort, tehát helyette az ő nevére helyeztetjük forgalomba és a kimenő számlán a regisztrációs adót külön sorban tüntetjük fel mint áfakörön kívüli tételt. A NAV tájékoztatása szerint az áru bekerülése értékében kizárólag a forgalmi engedélyben szereplő tulajdonosnak van joga szerepeltetni. Kérdésem, hogy jól értem-e ezen szabályt? Válaszukat köszönöm.

Adó- és illetékcsökkentést javasol az új autókra a GVH Cikk

A Gazdasági Versenyhivatal az új gépjárművek forgalomba helyezésével és üzemben tartásával összefüggő költségek (például: regisztrációs adó, illeték) csökkentését javasolja az új autók, ezen belül a környezetkímélőbb típusok vásárlásának ösztönzése érdekében, mindez ugyanis egyebek mellett kedvező hatást gyakorolna a gazdaság fehéredésére – derül ki a GVH piacelemzési tanulmányából, amelyet szerdán juttatott el a hivatal az MTI-hez.

Nyílt végű pénzügyi lízinghez kapcsolódó egyéb költségek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Személygépkocsi nyílt végű pénzügyi lízingelése mellett a tőkerész és a kamat mellett kiszámlázásra kerültek egyéb tételek (regisztrációs adó átterhelése, birtokba adás) is. Ezeket egyéb költségekként kell lekönyvelni, vagy rá kell könyvelni a beruházásra?

Regisztrációs adó 2016 Kérdés

Közösségi új személygépkocsi beszerzés esetén a magyarországi forgalombahelyezéskor a forgalmi engedély szerint a kereskedő a regisztrációs adó alanya. A Magyarországon forgalomba helyezett EU-s beszerzésű személygépkocsit a kereskedő külföldre, az EU-ban vagy más nem EU-s országban értékesíti. A regisztrációs adót nem igényli vissza, a külföldi vevő a regisztrációs adót az eladási árban kifizeti. Mi ebben az esetben a regisztrációs adó helyes könyvelése? Köszönettel: NLN Könyvelő Kft.

Olasz autó honosításakor áfa, ha nem cserél gazdát Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tájékoztatását szeretném kérni a következő ügyben. Olaszországban 2013-ban újonnan vásárolt és kifizetett, egyedi készítése miatt 2014-ben üzembe helyezett gépjárművet szerettünk volna honosíttatni 2016-ban az eredeti tulajdonos nevére (vagyis nem történt tulajdonosváltás), amikor a kilométeróra állása több, mint 70 000 volt. Az eljáró ügyintéző azonban az áfatörvény "új autó" definíciója helyett a regisztrációs adó törvény "új autó" fogalma alapján meg kívánta fizettetni az áfát az érintett gépjárműre. A kérdésünk: van-e törvényi alapja, hogy értékesítés nélkül, egy másik közösségi országból saját névre történő regisztráció során áfát kell fizetni egy, a regisztrációs adó törvény definíciója szerint új autónak, az áfatörvény szerinti definíció szerint használt autónak minősülő gépkocsi után? Véleményüket milyen jogszabályra alapozzák? Kérdésünket mind az adóhivatal, mind a vám szakterület munkatársainak feltettük az érintett ügy intézése során, de mindenütt azt a választ kaptuk, hogy nem mondható meg egyértelműen, hogy az érintett szituációban van-e áfa vagy nincs. Munkájukat előre is köszönöm. Tisztelettel: Jancsó Katalin

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadós jövedelem után fizetendő szocho

Lepsényi Mária

adószakértő

Kedvezményszabály

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1