77 találat a(z) regisztrációs adó cimkére

Az egyéb adók terén is hoz változásokat az őszi adócsomag Cikk

A november 17-én elfogadott adócsomag az egyéb adókban is tartalmaz módosításokat. Turizmusfejlesztési hozzájárulás, gépjárműadó, pénzügyi szervezetek különadója – csak néhány az érintettek közül, az Andersen Magyarország elemzése összefoglalja a legfontosabb tudnivalókat.

Magánokirat felülhitelesítése Kérdés

Nyílt végű pénzügyi lízing Kérdés

Regisztrációs adó visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. személygépjármű bérbeadásával foglalkozik. Van olyan gépjármű, amelyet használnak néhány évig, majd külfödre értékesítik. A regisztrációs adó ilyen esetben, amikor forgalomba volt helyezve, visszaigényelhető, ha tudja bizonyítani, hogy az országból elvitték? Illetve ha vissza lehet igényelni, akkor a forgalomba helyezést követően van egy időkorlát? Köszönettel!

Használt autó különbözeti áfa alap Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk használtgépkocsi-kereskedő, közösségi beszerzés keretében magánszemélyektől vásárolt gépjárműveket hoz be Magyarországra. A gépjárművekre a kereskedő kéri meg, és fizeti meg az egyedi forgalomba helyezést, regisztrációs adót. Mindegyikről a kereskedő nevére szóló számviteli bizonylat, regisztrációs adó határozatot kap. Ezután kap az autó magyarországi rendszámot, amelyet a kereskedő azonnal kivon a forgalomból, és értékesíti majd a későbbiek folyamán. Kérdésem, hogy a különbözeti áfa alapjából levonható -e az egyedi forgalomba helyezés, regisztrációs adó összege? Válaszukat előre is köszönöm!

Eredetiségvizsgálat könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem használatautó-kereskedéssel foglalkozik. Itt az oldalon is nagyon sok szakértői véleményt olvastam a regisztrációs adóval kapcsolatban, melyet a kereskedőnél átfutó tételként kell – egyéb bevételként, illetve egyéb ráfordításként -- könyvelni. Az én kérdésem az, hogyan kell eljárni az ilyenkor szintén kötelezően megfizetendő, egyéb "hatósági" díjak esetén, úgy mint eredetiségvizsgálat, honosítási díj, műszaki vizsga. A cég tulajdonosának állítása szerint ezek a tételek ugyanúgy a vevőt terhelik, mint a regisztrációs adó. Ez esetben ugyanúgy kell eljárni a könyvelésnél is? Köszönettel: Vágner Emília

Regisztrációs adó könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Köszönöm a https://adozona.hu/kerdesek/2019_8_15_Regisztracios_ado_konyvelese_cri elérhetőségen megadott válaszát. Felmerült egy kapcsolódó kérésem. Amennyiben az importőr egy adott üzleti évben megfizeti a regisztrációs adót a gépjárműre, de azt csak a következő üzleti évben értékesíti tovább, akkor a regisztrációs adó megfizetésekor könyvelt egyéb ráfordítással a társasági adó kalkulációjakor növelnie kell-e az adóalapot, vagy a törvény elismeri a vállalkozás érdekében felmerült ráfordításként? Köszönöm segítségét.

Regisztrációs adó könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Különbözeti szabályozás alatt működő, EU-ból behozott használt gépjárművekkel kereskedő társaság a saját nevére szóló számviteli bizonylatot (határozatot) kap az általa később átutalással teljesített gépjármű regisztrációs adóról. Később a vevő nevére kezdeményezik a gépjármű forgalomba helyezését. A Regadó Tv. szerint a regisztrációs adót akár az importőr, akár a gépjármű-kereskedő is megfizetheti a Regadó Tv. 7. §-a alapján az adó alanya – tehát a Regadó Tv. 4. § (1) bekezdése alapján az, akinek a nevére a forgalomba helyezést kezdeményezik – helyett. Az adó alanya jellemzően nem a kereskedő, hanem az a természetes személy, jogi személy, egyéb szervezet, akinek (amelynek) a nevét a forgalmi engedélybe bejegyzik. A viszonteladó kereskedőnél tehát átfutó tételt jelent az általa megfizetett regisztrációs adó. Hogy jár el helyesen a könyvelés: 1.) a megfizetett regisztrációs adót követelésként mutatja ki, majd a gépjármű – regisztrációs adót is tartalmazó – megfizetett vételárából vezeti össze a releváns pénzösszeggel; 2.) a megfizetett adót egyéb ráfordításként könyveli, a gépjármű eladásakor pedig a vevő által fizetett összegből a regisztrációs adónak megfelelő összeget egyéb bevételként könyveli? Általánosságban helyes-e az a megállapítás, hogy ha például egy használt gépkocsi bekerülési értéke 1 millió forint volt, és megfizettek rá az 50 ezer forint regisztrációs adót, akkor, ha eladják a vevőnek 1,3 millió forintért, akkor abból 1,25 millió forint a bruttó árbevétel? Köszönöm a segítséget!

Érdemes jövőre halasztani a motorvásárlást Cikk

2019. január 1-jétől csökken a kisebb lökettérfogatú energiaforrással rendelkező motorkerékpárok regisztrációs adója.

EU-ból beszerzett személyautó áfájának bevallása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. EU-n belül vásárol egy új járművet saját használatra, melyet a vámhatóság 8703 VTSZ alá sorol. Regisztrációs adót vetettek ki rá, bár a forgalmi engedélyben teherautónak van minősítve. Ha jól értelmeztem a leírtakat, áfa szempontjából is személyautónak minősül? Ha igen, akkor melyik áfa sorban (sorokban) kell szerepeltetni a bevallásban, és valóban levonási tilalom alá esik az ilyen módon EU-ból beszerzett új jármű áfája? Válaszát előre is köszönöm.

Regisztrációs adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk használtautó-kereskedelemmel foglalkozik, a különbözeti adózás hatálya alá bejelentkezve. A cég az EU-ból szerez be különbözeti adózás szerint használt autót (rendelésre). A regisztrációs adót – más nevében és javára megfizetett összegként – társaságunk fizeti meg. A gépkocsi eladásakor a kimenő számlán szerepel a gépkocsi eladási ára és külön soron a továbbhárított regisztrációs adó is. A kérdésem az lenne, hogy a különbözeti áfa adóalapjának meghatározásakor az autó értékesítési árába beletartozik-e a kimenő számlán szereplő regisztrációs adó? Válaszát előre is köszönöm.

Regisztrációs adó továbbterhelése II. Kérdés

Ügyfelem használtautó-kereskedő egyéni vállalkozó, aki az Európai Unióból hoz használt személygépkocsikat, és azokat Magyarországon értékesíti. Többnyire különbözeti áfás, de előfordult már közösségi áfás beszerzés is. A regisztrációs adót a kereskedő fizeti meg a behozott használt gépkocsikra. Olvasva a 2018.02.16-i szakértői választ is kérdés, hogy a kereskedő által kiállított számlán a regisztrációs adót fel kell tüntetni, vagy ez elhagyható? A gépkocsik forgalmija nem a kereskedő, hanem a vevő részére kerül már átírásra. (Amennyiben ez lényeges.) A beszerzéssel együtt a regisztrációs adót árubeszerzésként könyvelem, értékesítéskor pedig a számlán ugyan külön szerepel, de a vételár részeként árbevételként számolom el. A különbözeti áfa alapjánál is így számolok eladási ár (regisztrációs adóval növelt értékesítési ár) mínusz beszerzési ár (regisztrációs adóval növelt), Helyes így a számlázás és az elszámolás? Amennyiben felmerül alkatrészköltség, akkor a kereskedő az alkatrész, a javítási számlák áfalevonásának 50 százalékára jogosult?

EU-ból behozott autók különbözeti áfája Kérdés

Egy cég külföldről hozz be autókat, amelyeket továbbértékesít. A különbözeti áfa szabályai szerint adózik. Kérdés, hogy a különbözeti áfát hogyan kell megállapítani. Egyszer van egy beszerzési díja, vételára az autónak, majd a regisztrációs díj. És van az eladási ár. A különbözet meghatározásánál a regisztrációs adóval növelni kell-e a beszerzési árat? Ezekre az autókra további költségek is rakódhatnak (takarítási díj, esetleg alkatrészek, javítási díj stb.). Levonható-e ezek áfája? Be kell-e számítani az arányosításkor a vételárba ezeket a költségeket?

Regisztrációs adó továbbterhelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Pénzügyi lízingszerződés keretében személygépkocsit értékesít lízingbe adó cég lízingbe vevőnek. A bejövő szállítói számlán regisztrációs adó is szerepel, melyet a lízingbe adó cég kiszámláz áfa hatályon kívüli tételként a lízingbe vevőnek, aki a forgalmi engedélybe üzembentartóként kerül feltüntetésre. Kérem, mutassa be, pénzügyi vállalkozásnál hogyan kell könyvelni az átfutó regisztrációs adót. Ha eredményszámlát érint, egyéb bevétel/ráfordításon kell megjeleníteni, vagy közvetített szolgáltatásként is megjelenhet? Köszönettel: Mónika

Motorértékesítés II. Kérdés

Tisztelt Szerkesztő! Lehetséges, hogy a motorértékesítéssel kapcsolatban előzőleg feltett kérdésem nem volt egyértelmű. Nekem most az problémám, hogy a vásárolt motor nem új, teszt motor volt, az importőr már forgalomba helyezte és úgy adta el nekünk, kereskedőnek. Én mint árut bekönyvelem a regisztrációs adóval növelten, és amikor eladom, már bruttó módon áfával növelten számlázom ki a vevő felé. Én úgy tudom, a regisztrációs adót az fizeti meg, aki először forgalomba helyezi, de itt nem erről van szó, mert használt motort számláztak ránk. Várom válaszát köszönettel

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mezőgazadasági idénymunka.

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Üzemi tanács választása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close