63 találat a(z) részesedés cimkére

Magyar zrt. részesedésvásárlása külföldi kapcsolt cégben Kérdés

Követelésrészesedés Kérdés

Romániai leányvállalattól kapott osztalék Kérdés

Társaságiadó-alap módosítása a külföldi pénzértékre szóló részesedés kivezetése alapján Cikk

A cikk sorra veszi a befektetett eszközök között kimutatott, külföldi pénzértékre szóló részesedés kivezetésének különböző eseteihez (értékesítés, nem pénzbeli hozzájárulásként történő szolgáltatás, átalakulás, egyesülés, szétválás, kedvezményezett részesedéscsere) kapcsolódóan a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény szerint alkalmazandó adóalap-módosító tételeket. Kitér arra is, hogy mi az eljárás, ha a gazdasági események során bejelentett részesedés kivezetése történik.

Részesedéshez kapcsolódó adóalap-korrekció tagnál Kérdés

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tulajdonolt részesedésre elszámolt értékvesztést ki kell-e emelni társaságiadó-alapot növelő tételként? Kérdés

Részesedés bejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy kft. 50%-os részesedés szerzése anno nem került bejelentésre a NAV felé a T201T nyomtatványon. Közben a tőke mértéke emelkedett, viszont tulajdonosi hígítás is történt, ezért a tulajdoni részesedés arány 17%-ra csökkent. Ez a részesedésmérték újként bejelenthető annak ellenére hogy a tulajdoni arányok változása miatt a részesedés százalékos mértéke csökken, viszont a befektetett összeg ezzel szemben nőtt? Válaszát köszönöm.

Részesedés bejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy kft. 50%-os részesedés szerzése anno nem került bejelentésre a NAV felé a T201T nyomtatványon. Közben a tőke mértéke emelkedett, viszont tulajdonosi hígítás is történt ezért a tulajdoni részesedés arány 17%-ra csökkent. Ez a részesedésmérték bejelenthető, vagy mivel nem történt meg korábban a részesedés bejelentése, nem tehető meg? Válaszát köszönöm!

Üzletrész értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft.-nek három magánszemély tulajdonosa van. Kettő kiválna a cégből és a harmadik megvenné a részüket. A kft.-ben árbevétel nem volt, mivel nemrég alakult. A saját tőke 2 millió 800 ezer forint, a jegyzett tőke 3 millió forint, a részesedésük azonos, fejenként egymillió forinttal szálltak be. Nem szeretnének adót fizetni. Ebben az esetben egymillió forintért el lehet adni a részesedésüket, vagy a saját tőkét kell felosztani, és piaci értéken kell értékesíteni a részesedéseket, hogy ne kelljen fizetni se a magánszemélyeknek, se a kft.-nek? Köszönettel.

TBSZ számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! A zrt.-ből nyrt.-vé alakulás során a zrt tulajdonosai a zrt. alaptőkéjét (a jövőbeli nyrt. alaptőkéjét) TBSZ számlán helyezik el. Az egész alaptőkét a TBSZ számlán hagyják 5 évig és az osztalékokat sem veszik fel, az is a TBSZ számlán marad. Kérdések: – ez esetben adómentes-e, ha a volt zrt. (jelenlegi nyrt.) tulajdonosok 5 év után eladják a részesedésüket? – az osztalék kivétele is adómentes 5 év TBSZ számlántartás után? Köszönöm válaszát!

Katás személyesen közreműködő kültag Kérdés

2019. 01. 01-jétől a mostani bt. katás bt. kíván lenni. Társasági szerződést módosítanak úgy, hogy a katás kültag lesz az ügyvezető, részesedésről nem a tulajdoni arányoknak megfelelően döntenek, hanem 1 százalék a beltagé, 99 százalék a kültagé. Katás személyesen közreműködő tag a kültag. Kérdés, hogy ez esetben a katás beltag után nincs adó és a csak a kültag fizeti-e meg a katát?

Részesedésszerzés utáni áfa levonása: így döntött az Európai Bíróság Cikk

Régóta fejtörést okoz mind a tőkebefektetőknél, mind pedig a vállalkozáscsoportok holdingtársaságainál a bejövő számlák áfatartalmának levonhatósága. Az általános levonási tilalmon enyhítve az Európai Unió Bírósága („EUB”) az úgynevezett aktív holdingtársaságoknak már adott egy kibúvót a levonási tilalom alól; a Bíróság nemrég napvilágot látott ítéletei pedig még tovább tágítják az áfalevonás lehetőségeit. Az EUB ítéletei azonban arra is rávilágítanak, hogy nem árt óvatosnak lenni – foglalja össze a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Részesedés eladása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég eladta egy másik cégben lévő részesedését. Év végén értékelés történt. Eladás előtt kell értékelést végezni? Válaszukat előre is köszönöm!

Bejelentett részesedés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság megvásárolta egy másik társaság 70%-os üzletrészét a 2018. évben. A üzletrész megszerzését bejelentette a NAV-hoz. A bejelentett részesedés 30%-át a 2018. évben értékesíteni kívánja. Az értékesítés során keletkező nyereséggel vagy veszteséggel az adóalap nem növelhető, illetve csökkenthető, mivel nem volt legalább egy évig a társaság tulajdonában. Kérdésem, hogy a 2018. évben nem értékesített 40%-os rész bejelentett részesedés marad-e, vagy elveszti a bejelentett részesedési státuszt? Válaszát előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

EMVA Alapból finanszírozott támogatás számviteli nyilvántartása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Megbízási szerződés mellett költségtérítés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1