86 találat a(z) pénztárgép-használat cimkére

Egy pénztárgép több szolgáltatáshoz Kérdés

Kozmetika pénztárgép-használata Kérdés

Pénztárgép-használat és számlázás Kérdés

Számlakiállítás, pénztárgéphasználat: így kerülhető el a kettős bizonylatolás Cikk

Ahogy közeledünk július elsejéhez úgy szaporodnak a kérdések az online pénztárgép használata és a számlakiállítás kapcsán. Olvasói kérdésre Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Konditerem pénztárgép-használata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Olvastam, hogy szeptember 30-ától többek között a konditermekre is kiterjesztik a pénztárgép használati kötelezettséget, de ez nem vonatkozik például a mozgásstúdiókra, jógastúdiókra. Kérdésem, hogy hol van pontosan leírva, hogy mely TEÁOR számokra vonatkozik a pénztárgép-használati kötelezettség, mert a vonatkozó 48/2013. /XI.15/ NGM rendeletben nem találtam. Köszönettel várom szíves válaszát.

Pénztárgép használata vagy NAV felé jelentés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kiskereskedelmi cég csempéket, fürdőszobafelszereléseket értékesít cégeknek és magánszemélyeknek is. Az értékesítésről számlázó programmal állítanak ki számlákat minden esetben. Kötelező-e a pénztárgép használata a mostani jogszabályok szerint, vagy elegendő az, hogy számlát ad ki minden esetben? Kell-e jelenteni a NAV felé a készpénzes bevételeiről PTGSZLAH bevalláson az adatokat? Fő tevékenységi köre a 4752 teáor szám. Várom válaszukat.

Hiba pénztárgép-beütéseknél Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egyik ügyfelünk alkalmazottja a bankkártyás vásárlásokat nem ütötte be a pénztárgépbe. Erre úgy jöttünk rá, hogy egyik alkalommal több volt a bankkártyaterminál napi jelentésén a végösszeg, mint a pénztárgép napi jelentésén lévő végösszeg. Itt még az a hiba is fennállt, hogy mindent a készpénzgombbal zártak le. Ez a gyakorlat már megszűnt, a probléma észlelése után. De a múlt továbbra is problémás. Továbbá a helyzetet bonyolítja, hogy ügyfelünk havi áfás, s ez a magatartás három hónapja folyik. Utólag nem lehet beütni a pénztárgépbe, hisz ez egy bevétel. Ha kézi nyugtákat állítana ki, az sem jó, mert azokat is be kell ütni utólag a pénztárgépbe. Kézi vagy gépi számlákat állítana ki, az sem lenne jó, mert ahhoz is hozzá kell tűzni a pénztárgépblokkot a gyakorlata szerint. Most mit csináljunk? Mikorra valljuk be? Hogy üssük be? Mit tegyünk? Előre is köszönöm szíves válaszát. Üdvözlettel, Kálmán Csaba.

Szükség van-e pénztárgépre? Kérdés

Társaságunk egy zártkörű sportklubot üzemeltet. Csak tagok látogathatják. Egy kávégépet üzemeltető cég ingyenesen, havi bérleti díj nélkül kihelyezne hozzánk egy kapszulás kávéfőző gépet, és a rendelkezésünkre bocsátana eladásra kapszulákat, melyek felhasználásáról havonta egy alkalommal készülne elszámolás. A helyszínen dolgozó alkalmazottaink gyakorlatilag a kapszulákat értékesítenék, melyek segítségével a tagunk maga fözné le a kávéját. Kérdésem, hogy kell-e pénztárgépet a kapszulák értékesítése miatt beszereznünk és használnunk, vagy elegendő nyugta vagy számla adása?

Utánfutó-bérbeadáshoz kötelező pénztárgép-használat? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy alanyi mentes egyéni vállalkozó utánfutókat ad bérbe 7711-es teáor kóddal, ami alapján pénztárgép-használatra kötelezett lenne. Az utánfutók egy ház udvarában állnak, onnét lehet őket kikölcsönözni. Az egyéni vállalkozó a házban állítja ki a bérléshez szükséges papírokat, számlát, nyugtát. Ez esetben kötelezett-e pénztárgép-használatra, mivel a NAV-tájékoztató szerint a felsorolt teáorok esetén csak üzletben folytatott tevékenységnél kötelező pénztárgép-használat? Önök szerint ez üzletnek minősül?

Kötelező pénztárgép-használat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó felvette a tevékenységei közé 960404 szakmakóddal a fizikai közérzetet javító szolgáltatást, melybe a karcsúsító testkezelések keretén belül vett egy Flabélos-gépet és egy kavitációs zsírbontó gépet. A kérdésem az lenne, hogy a gépek árbevétel szerzése céljából történő igénybevételéhez szükséges-e pénztárgép használata? Válaszát előre is köszönöm!

Egyéni vállalkozó tevékenységének átmeneti szünetelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kereskedelemmel foglalkozó, másodállású egyéni vállalkozó kb. 3 évre nem folytatja a tevékenységet (gyermeket szült), a boltot bérbeadta, és csupán bérleti díjat számláz, valamint a közüzemi díjakat számlázza tovább a bérlőnek. Nem jelentette be a szüneteltetését a NAV-nak, mivel bérleti díjat számláz. Pénztárgépét kivonta a forgalomból. Ebben az esetben a fő tevékenységi körét módosítania kell bérbeadásra? Ha nem módosítja a fő tevékenységi körét kereskedelemről bérbeadásra, akkor a kiállított készpénzes bérleti díjas számlákról összesítő nyilatkozatot kell küldeni a NAV felé? A boltot az árukészlettel együtt adta át a bérlőnek, tehát nem számlázta ki, hanem a szerződésben belefoglalták, hogy a bolt visszavételekor ugyanilyen leltár szerinti árukészlettel adják vissza neki. Ez így szabályos? Konkrétan nincs leírva, hogy pontosan mikor jár le a bérleti szerződés.

Online kasszák használatával kapcsolatos szabályok Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfeleim, akik online pénztárgépeket használnak, tőlem kérdeznek olyan dolgokat, hogy be kell-e ütni a váltópénzt a gépbe, ha igen, akkor hogyan, hogyan lehet sztornózni vagy javítani a géppel, be kell-e ütni, ha kifizetünk egy szállítót a kasszában lévő pénzből, vagy kiveszünk belőle, mert mondjuk bevisszük a bankba.....és még sorolhatnám a kérdéseket. Én magam nem használok pénztárgépet, nem tudok a gyakorlatomból segíteni, azt szeretném kérdezni, hogy hol találom meg ezeket jogszabályba öntve, hogy mit kell, illetve mit lehet csinálni, miket ellenőrizhet a NAV a pénztárgéppel kapcsolatosan, milyen dokumentálási kötelezettségeink vannak....... Köszönöm szépen a segítséget: Krcsik Eszter

Kézi sztornó nyugta Kérdés

Tisztelt Szakértő! Pénztárgéppel kiállított nyugta helyesbítése (azaz jóváíró bizonylat kiállítása) kizárólag számla kiállításával történhet, avagy kézi sztornó nyugta is kiállítható? Tehát a kérdés, hogy a negatív összegű kézzel kiállított nyugta értelmezhető -e? Köszönöm válaszát!

Pénztárgép kezelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van arra előírás, hogy ki kezelheti a pénztárgépet? Adott egy cég, aki vásárolt pénztárgépet, van alkalmazott is, de megbízott egy vállalkozót, hogy a cég ügyeit intézze, ezért havonta számlát állít ki a vállalkozó. Az alkalmazott munkaideje után a megbízott cég kezelheti a pénztárgépet? Van esetleg erre vonatkozóan olyan szabályozás, ami kizárja a külső vállalkozó erre vonatkozó tevékenységét? Válaszukat előre is köszönöm.

Üzlethelyiség magáncélú használata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó saját tulajdonú ingatlanában vállalkozási tevékenységet (falatozó, büfé üzemeltetése) végez. Ebben a büfében saját családi összejövetelét tartaná, mivel a lakásában nincs akkor hely, hogy több személy elférjen. Hogyan jár el helyesen? Egyáltalán tarthat az üzlethelyiségben saját "rendezvényt"? Kiírja, hogy szabadság miatt zárva? Ha igen, akkor amit elfogyaszt a család, azt a pénztárgépbe ugyanúgy be kell ütni, vagy az elfogyasztott italról, üdítőkről készítsen egy leltárt, s ezzel az összeggel csökkentse az árubeszerzését? Segítségüket köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó - csed összege

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Családtámogatási ellátás illetékesség meghatározása

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Adómentes vagy áfás?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink