806 találat a(z) osztalék cimkére

Hongkongi magánszemély tulajdonos magyar kft.-ből származó osztaléka Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy magyar kft. tulajdonosa egy hongkongi adóilletőségű magánszemély. A kft. osztalékot fizet neki, ebben az esetben kell-e a kft.-nek levonnia az adót, ha igen milyen mértékben? Mik azok az esetek, amikor Magyarország nem él az adóztatási jogával? Köszönettel!

Evás bt. vagyonfelosztása egyszerűsített végelszámolásnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bevételi nyilvántartást vezető evás bt. egyszerűsített végelszámolással szeretne megszűnni. A nyitómérleg-tervezetet elkészítettem, a következő adatokkal: Eszközök: Követelés (adótúlfizetés) 38 eFt pénzeszközök: 1753 eFt Források: Jegyzett tőke: 40 eFt Eredménytartalék: 1751 eFt Az egyszerűsített végelszámolás időszakában tevékenységet a cég már nem fog folytatni, költségként a bankköltség és a könyvelési díj fog jelentkezni, melynek összege előreláthatóan 60 eFt lesz. A végelszámolás befejezésekor a felosztható vagyon (pénzeszköz) értéke 1731 eFt lesz. Kérdésem az lenne, hogy a magánszemély tulajdonosoknak keletkezik-e vállalkozásból kivont jövedelme? Vagy inkább érdemes lenne a bankszámlán lévő pénzt a tulajdonosoknak osztalékként felvenni, még az egyszerűsített végelszámolás befejezése előtt? Evás adózóként ugyanis a cég már „megfizette” az osztalékadót. Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Kaszab Éva

Osztalék utáni szocho számítása 2019.07.01. után Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2019. augusztus hónapban osztalék kifizetésére kerülne sor. A munkavállalónak 149 ezer forint bruttó havi bére van, ami után júniusig be van fizetve a 19,5%-os szocho, majd a július havi bér után a 17,5%-os szocho. Nettó 5 millió forint osztalékot fizetnének ki neki, ez után hogyan kell számolni augusztusban a szochót? Válaszukat előre köszönjük.

Szlovák állampolgár osztaléka utáni eho - önellenőrzés Kérdés

Tisztelt Horváthné Szabó Beáta! Korábban már kaptunk megerősítő választ Öntől, hogy ha szlovák állampolgár a magyar cégéből osztalékot vesz ki, akkor csak az szja-t kell megfizetnie, hogyha rendelkezik igazolással a külföldi biztosítotti státuszáról. A korábbi könyvelője ezzel ellentétben 2017-ben ehót is fizettetett vele. Ha olyan igazolást hoz, ami a 2017-es évre is vonatkozik, akkor jól gondolom, hogy önellenőrzéssel visszakérhetjük a tévesen megfizetett ehót? Válaszát előre is köszönöm!

Osztalék utáni szocho Kérdés

2019. július 1. után felvett osztalék utáni szociális hozzájárulási adó éves szinten 17,5%-a a levonandó összeg? Adóévben 07. 01. után kifizetendő osztalék 1 000 000 forint, éves szinten felveendő tagi jövedelem 3 120 000 forint. Összesen 4 120 000 forint osztalék nem adózik? Vagy ahogy az osztalékkalkulátort értelmeztem 3 576 000 forint - 3 120 000 = 456 000 forint 17,5 százalékos kulccsal adózik? Az szja-levonás egyértelmű. Válaszukat várva, köszönettel.

Egyéni vállalkozó - osztalék ehója Kérdés

Tisztelt Adózóna! Heti 36 órát meghaladó munkaviszony mellett dolgozó egyéni vállalkozó az előző években jövedelmet nem vett ki, és a jogszabályoknak megfelelően az ehót is bevallotta a vállalkozói osztaléka után. A munkaviszonyból származó jövedelme alapján az egészségbiztosítási kötelezettségei meghaladták a 450 ezer forintot. Kérdés: lehet-e önrevíziót beadni az eho visszaigénylésére?

A vagyonkezelő alapítvány adózási kérdései Cikk

A vagyonkezelő alapítványról szóló 2019. évi XIII. törvény (Vatv.) megalkotása több, adózást érintő törvény módosítását jelentette, amelyet a tavaszi törvénycsomag tartalmaz. A cikk sorra veszi ezeket a rendelkezéseket.

Osztalék kifizetése készpénzben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gazdasági társaság osztalékot fizetne ki a tulajdonos részére, amely egy másik gazdasági társaság. Mindkét cég mikrogazdálkodói beszámolót készít. Az ügyvezető készpénzben szeretné az osztalékot kifizetni a magas bankköltség elkerülése miatt. Arra hivatkozik, hogy az Art. 114. §-a szolgáltatást és termékértékesítést említ, az osztalékfizetés pedig nem szerződésben meghatározott szolgáltatás, nem termékértékesítés. Így szerinte nincs akadálya annak, hogy a több millió forint összegű osztalékot készpénzben fizesse ki a cég. Kérem, szíveskedjen választ adni arra, elfogadható-e ez az érvelés, illetve ennek alkalmazása esetén milyen szankció várható? Köszönöm válaszát!

Osztalék Kérdés

2019.07.01-től változik a szocho, a kalkulátor hogyan számolja az osztalékot?

Kivás társaság osztalékfizetése. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Betéti társaság, amely tevékenységét 2019-ben kezdte és a kiva alanya, osztalékfizetésen gondolkodik. Kérdésem az lenne, hogy osztalékot a 2019. évi beszámoló elfogadása után fizethet, addig csak osztalékelőleget? Válaszát megköszönve, tisztelettel: Bognárné

Így csökkentheti költségeit a kivás társaság Cikk

A magyar kkv-szektorban nem ritka, hogy egy vállalkozás (egyik, tipikusan többségi) tulajdonosa a tagság mellett ügyvezető is a cégben, sőt, a járulékterhek racionalizálása végett munkaviszonyban is áll a társasággal. Az ilyen vállalkozások sincsenek kizárva a kisvállalati adó választásának lehetőségéből, amennyiben a belépési és bent maradási feltételeket teljesítik. És az ilyen „céges mindenes” vállalkozók is elérhetik a nyugdíjkorhatárt.

2019.07.01-jétől szociális hozzájárulási adó Kérdés

Igen furcsa tájékoztatást kaptam ma a NAV telefonos ügyfélszolgálatától, mely szerint minden kifizetésre, ami 07.01. után történt 17,50 százalékos szociális hozzájárulási adót kell fizetni. Kérdésem az egyéb juttatásokra és az osztalékra vonatkozott volna, mivel a gyakorlatban többen úgy csinálják, hogy a bérrel együtt leszámfejtik az egyéb juttatást is, de nem utalják el, csak követő hóban a bérrel egyidőben. A tájékoztatást adó NAV ügyintéző azt mondta, minden ami 07.01. után került kifizetésre (szerinte a bér is) az már 17,5 százalékkal adózik. Kérdeztem, akkor ezt hogyan kell a 06. havi 1908-as bevallásban vallani, erre már nem tudott válaszolni.

Kiva jóváhagyott osztalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kivatörvény 20. § (3) bekezdés b) pontjának értelmezésében kérem a segítségét. Így szól a törvény ezen része: "az adóalap megállapításakor növelő tételként kell figyelembe venni az adóévben jóváhagyott fizetendő osztalék összegét". Ezt a részt Ön szerint hogyan kell értelmezni? Adott egy kft., amely 2018-ban és 2019-ben is kiva szerint adózik. Ha a 2018. évi eredményéből 2019 májusában határoznak osztalékfizetésről, akkor melyik év kivabevallásában kell szerepeltetni a jóváhagyott osztalék után fizetendő kivát? Igazából az "adóévben jóváhagyott" kifejezés értelmezése nem egyértelmű, mert 2019-ben kerül jóváhagyásra, de a 2018-as adóév eredményéből. Válaszát köszönöm.

Ma lehet utoljára Richter-részvényt venni osztalékfizetés mellett Cikk

Ma lehet utoljára osztalékért megvásárolni a Richter részvényeit, szerdán már osztalékszelvény nélkül forognak a papírok – írja a Portfolio.hu.

Bt. tag osztaléka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves segítségüket az alábbi ügyben: egy bt. beltagja osztalékot szeretne felvenni. Ausztriában van főállású munkaviszonya, de kint bejelentett lakcíme nincs. Kérdésem, hogy milyen adót és milyen mértékben kell tőle vonni? Várom válaszukat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elmaradt vevői számlakészítés

Bunna Erika

adótanácsadó

Anglia, szolgáltatás igénybevétele, áfa

Bunna Erika

adótanácsadó

Egyéni vállalkozás szünetelése

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close