155 találat a(z) orosz-ukrán háború cimkére

1525,1 milliárd forint lett a költségvetési hiány február végére Cikk

Február végéig az államháztartás központi alrendszere 1525,1 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 1532,6 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 58,1 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 50,6 milliárd forintos hiányt mutattak – áll a Pénzügyminisztérium szerdai közleményében.

Átlagosan 43,3 százalékkal nőttek az élelmiszerárak 2022 februárjához képest Cikk

Idén februárban a fogyasztói árak átlagosan 25,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Gyógyszergyártókat terhelő extraprofitadó: március 1-jétől hatályos a módosítás Cikk

Március 1-jén hatályba lépett a tegnap este kihirdetett, gyógyszergyártókat terhelő extraprofitadó-kötelezettség szabályait módosító kormányrendelet. A jogszabály-módosítás pontosítja a gyógyszergyártó, tehát a különadó alanyának a meghatározását. Ennek nyomán adóalanynak azon vállalatok minősülnek, amelyeknek a gyógyszeralapanyag-, gyógyszerkészítmény-gyártási tevékenységből származó nettó árbevétele az adóév első napján rendelkezésre álló beszámolóban szereplő adatok alapján meghaladja a teljes nettó árbevételének 33,33%-át. A hivatkozott rendelkezés továbbá egyértelműbbé teszi, hogy csak az említett tevékenységeket ténylegesen végző vállalatok tartoznak a különadó hatálya alá – írja sajtóközleményében a Deloitte Magyarország.

Indul a Baross Gábor Tőkeprogram újabb 600 milliárd forinttal Cikk

A gazdasági recesszió kivédése érdekében a kormány elfogadta a Baross Gábor Tőkeprogramot, amely 600 milliárd forintnyi új tőkeforrást pumpál a gazdaságba – írja sajtóközleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Az idei költségvetés módosítását tárgyalja az Országgyűlés Cikk

Megkezdi a 2023-as költségvetés módosításának tárgyalását szerdán az Országgyűlés, amely megvitatja a finn és a svéd NATO-csatlakozás ratifikálását is.

Több tucat rendelet módosult, köztük az extraprofitadókról szóló Cikk

A Magyar Közlöny 2023. évi 30. számában, február 28-án megjelent kormányrendeletek számos korábbi előíráson változtatnak.

Csekély összegű támogatások a társasági adóban – a Válságközlemény alkalmazása Cikk

Az Európai Bizottság 2022. március 23-ai 2022/C 131 I/01 számú közleményét – amelyet az „állami támogatási intézkedésekre vonatkozó ideiglenes válságkezelési keret a gazdaságnak Oroszország Ukrajna elleni agresszióját követő támogatása céljából” adott ki – 2022. október 28-ától a 2022/C 426/01 bizottsági közlemény váltotta fel (Válságközlemény). A Válságközlemény – többek között – érinti a különböző, a társasági adóról és az osztalékakadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (tao-törvény) előírásai alapján érvényesíthető, csekély összegű támogatásnak minősülő adó-, illetve adóalap-kedvezményeket. Írásunk ezen összefüggéseket mutatja be.

Az Európai Bizottság bejelentette az Oroszország elleni tizedik szankciócsomagra vonatkozó javaslatát Cikk

Strasbourgban az Európai Bizottság elnöke, Ursula Von der Leyen, valamint Josep Borrell, az unió kül- és biztonságpolitikai képviselője hivatalosan bejelentette a testület új javaslatát az Oroszország elleni, immár tizedik szankciócsomagra vonatkozóan.

Módosult az energiaintenzív vállalatok támogatásáról szóló kormányhatározat Cikk

Az energiaintenzív vállalatok támogatásáról szóló 1477/2022. kormányhatározatot módosító 1029/2023. kormányhatározat a Magyar Közlöny 2023. évi 22. számában jelent meg február 14-én.

Tovább szigorítják az Oroszországgal szembeni EU-s szankciókat Cikk

Az Európai Unió tovább szigorítja az Oroszországgal szembeni szankciókat az Ukrajna elleni orosz támadás első évfordulóján – mondta Olaf Scholz német kancellár szerdán a szövetségi parlamentben (Bundestag).

Háromszorosára nőtt a befektetési arany forgalma 2022-ben Cikk

Tavaly 3,3 milliárd forint értékben vásároltak az ügyfelek befektetési célú aranyat, ami a 2021-es forgalom háromszorosa; az értékesített aranytömbök mennyisége december végére elérte a 141 kilogrammot – tájékoztatta a BÁV Zrt. a fiókhálózatának adatai alapján az MTI-t közleményben szerdán.

Az orosz-ukrán háborúhoz köti a kormány a közbeszerzési árak emelhetőségét Cikk

13/2023-as számon a kormány rendeletet hozott arról, hogy az építési beruházások kapcsán kötött közbeszerzési szerződéseknél mi tekinthető rendes üzleti kockázatnak.

Kétszeresére nőtt a kifizetetlen számlák aránya, emelkedett a hitelre történő eladás Cikk

Kifizetetlen maradt a vállalatközi (B2B) számlák 5 százaléka tavaly Magyarországon. Ez 2021-ben alig volt több, mint 2 százalék. Egyebek mellett ez áll az Atradius hitelbiztosító fizetési szokásokról szóló elemzésében. A magyar vállalatok ezért is pesszimistábbak a régiós átlagnál az idei évvel kapcsolatban. A válaszadók 49 százaléka attól tart, hogy az idén lassabban fizetik ki a számláikat a vevőik, mint tavaly. Ez egy százalékkal meghaladja a közép-európai átlagot. A késedelmes fizetés oka jellemzően a vevők likviditási helyzete. A felmérés 200 magyar vállalat megkérdezésével készült – írja sajtóközleményében az Atradius.

A falusi kisboltok csütörtöktől pályázhatnak működési költségeik támogatására Cikk

Csütörtöktől pályázhatnak a falusi kisboltok működési költségeik támogatására – közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos szerdán az MTI-vel.

Szigorúbb szabályozás csütörtöktől az árstopos élelmiszerek árusítására Cikk

Szigorúbb szabályozás lép életbe csütörtöktől az árstopos élelmiszerek árusításával kapcsolatban. Egy tavaly év végi kormányrendelet értelmében ugyanis a kereskedőknek esetenként akár kétszer akkora mennyiséget kell készleten tartaniuk a hatósági áras termékekből, mint az árstop bevezetése előtt – írja a nepszava. hu.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adomány, támogatás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs