296 találat a(z) online pénztárgép cimkére

Őstermelés vagy egyéni vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó családi gazdaságot alapított, juh- és kecsketenyésztéssel, valamint saját kecske- és juhtejből előállított sajtok értékesítésével foglalkoznak. A sajtot elsősorban nagy tételben, viszonteladónak értékesítik, de alkalomszerűen a gazdaságból közvetlenül magánszemély fogyasztó részére is történik kecsketej- illetve sajtértékesítés. Az engedélyek és a kistermelői regisztrációs szám megszerzése miatt szükséges volt a telepen egy üzletet létesíteni, napi 2 órás nyitvatartási idővel. Egyéb tevékenységet a gazdaság nem folytat. A kedvezőbb járulékfizetés miatt (egyéni vállalkozókra vonatkozó adózás helyett az előző évi bevétel 20 százaléka után) a családi gazdaság vezetője szeretné megszüntetni az egyéni vállalkozását. Kérdésem egyrészt az lenne, hogy ez a bolti értékesítés miatt megtehető-e, vagyis a boltban értékesített sajt és tej eladásából származó bevétel után is lehet-e őstermelőként adózni (egyéni vállalkozói bevétel helyett)? A másik kérdésem az lenne, hogy vonatkozik-e a bolti értékesítésre az online pénztárgép-használati kötelezettség, vagy választhatja azt is, hogy minden vevőnek számlát állít ki (aki nem adja meg a számla kiállításhoz szükséges adatokat, azt nem szolgálja ki)? Megoldás lenne-e, ha az üzletet bezárná, és kizárólag őstermelőként, háznál történő értékesítés keretében folytatná a tevékenységet? Köszönettel: Erdélyi Andrea

Online pénztárgép mellett többféle valuta kezelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adva van egy kis szálloda, ahol a vendégek fizethetnek forinttal és más valutával is. A szálloda online pénztárgép használatára kötelezett. Kérdésem: a forintot és a más valutát hogyan lehet nyilvántartani szabályosan az online pénztárgépben, ha kap a szálloda egy NAV-ellenőrzést? A pénztárgépek jelenleg nem tudják a többféle valuta kezelését. A főkönyvi könyvelésben ez megoldott, csak az online kasszánál érdekelne szabályos megoldás. Köszönöm: Juhász Gabriella

Online pénztárgép más társasággal közös telephelyen Kérdés

Társaságunk illatszer-kiskereskedelmi tevékenységet (is) folytat. A boltunkban rendelkezünk online pénztárgéppel, de egy másik társaság telephelyén (magánrendelő) szeretnénk forgalmazni a termékünket saját néven. Kérdéseink: 1.) Ha bejelentjük telephelyként, üzemeltethetünk-e ott pénztárgépet a másik cég jóváhagyásával? 2.) A másik társaság alkalmazottai, a rendelő dolgozói kezelhetik-e a pénztárgépünket? Válaszukat várva, üdvözlettel.

Mindent bevet a NAV Cikk

Július elsején indult a NAV nyári ellenőrzéssorozata. A turisták által gyakran látogatott helyeken és a tömegeket vonzó rendezvényeken számítani lehet az adóellenőrök és a pénzügyőrök jelenlétére. A megszokott próbavásárláson túl forgalmat is számolnak a NAV munkatársai ott, ahol kétséges a szabályok betartása.

Online kasszák használatával kapcsolatos szabályok Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfeleim, akik online pénztárgépeket használnak, tőlem kérdeznek olyan dolgokat, hogy be kell-e ütni a váltópénzt a gépbe, ha igen, akkor hogyan, hogyan lehet sztornózni vagy javítani a géppel, be kell-e ütni, ha kifizetünk egy szállítót a kasszában lévő pénzből, vagy kiveszünk belőle, mert mondjuk bevisszük a bankba.....és még sorolhatnám a kérdéseket. Én magam nem használok pénztárgépet, nem tudok a gyakorlatomból segíteni, azt szeretném kérdezni, hogy hol találom meg ezeket jogszabályba öntve, hogy mit kell, illetve mit lehet csinálni, miket ellenőrizhet a NAV a pénztárgéppel kapcsolatosan, milyen dokumentálási kötelezettségeink vannak....... Köszönöm szépen a segítséget: Krcsik Eszter

Az adóellenőrök nyári célpontjai Cikk

Július elsején indult a nyári ellenőrzéssorozat az országban, így a fővárosban és Pest megyében is. Számítani lehet arra, hogy az akcióban az adóellenőrök és a pénzügyőrök bármikor vizsgálódhatnak a turisták által kedvelt üdülőhelyeken, budapesti vendéglátóhelyeken, strandokon, nyári fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken, idegenvezetőknél és taxisoknál.

Több adót fizettünk májusig, mint tavaly ilyenkor Cikk

Az államháztartás központi alrendszerének 2015. év május végi halmozott hiánya 511,1 milliárd forintra teljesült. Ezen belül a központi költségvetés 588,5 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 47,0 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 30,4 milliárd forintos szufficittel zártak. Egy évvel korábban az államháztartás központi alrendszerének deficitje 681,7 milliárd forint volt – közölte az NGM.

Online pénztárgép Kérdés

Tisztelt Szakértő! Pénztárgéppel kapcsolatban szeretnék technikai segítséget kérni. A közeljövőben szeretne üzembe helyezni egy mozgó boltot (éttermet) vállalkozásunk. Éttermi szoftverrel rendelkezünk, szeretnénk hozzákapcsolni, vagy mellette üzembe helyezni egy online pénztárgépet. Milyen feltételeknek kell megfelelni, és milyen módon kell üzemeltetni, mivel nem állandóan, hanem alkalmakhoz kötötten, például fesztiválokon fogjuk használni? Nincs állandó székhelye vagy telephelye az autónak, hiszen mozgóbolt, büféétterem. Sem kézi nyugtát, sem nyomtatandó számlát nem kívánunk készíteni, mivel a tevékenységet figyelembe véve nagyon nehézkesen megoldható, ezért gondoltuk ezt a megoldást. Tudjuk, hogy nem kötelezett a mozgóbolt. Egy előadáson – amit az Önök munkatársa tartott – azt mondta, hogy offline üzemmódban kell használni. Ilyen üzemmód a számítógépeket értékesítő és szervizelő vállalkozások szerint nincs. Kérem írásbeli állásfoglalásukat a fentiekre vonatkozóan, és egy speciálisan ezzel a szakterülettel foglalkozó munkatársuk elérhetőségét, amennyiben ez lehetséges. Köszönettel és üdvözlettel: Gönczi Miklósné 06/309496170

Pénztárgépcsere: így kell könyvelni az állami támogatást, az elhatárolást Cikk

Hogyan, és milyen összegben kell könyvelni az online pénztárgép beszerzéséhez kapott 50 ezer forintos állami támogatást, a pénztárgép értékcsökkenését és az év végi elhatárolást? – kérdezte olvasónk. Szolnoki Béla könyvvizsgáló szakértőnk válaszolt.

Online pénztárgép Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy egy egyéni vállalkozó, aki most inditja a vállalkozását, csokoládé és csokoládé-készítmények gyártásával foglalkozik, kötelezett lesz-e online pénztárgép használatára?

Így árulhat euróért az üzlete, ha "fapados" a pénztárgépe Cikk

Hogyan árulhat euróért is az üzlet, ha a pénztárgép nem alkalmas arra, hogy a visszajáró összeget euróban is megállapítsa – kérdezte olvasónk. Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló válaszolt.

Nyugtaadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Helyesen jár-e el az a vállalkozó aki nyáron a fagylaltárusításról nyugtát állít ki, és még azon a napon a pénztárzárás előtt a nyugták bevételét beüti a pénztárgépbe? Az árusítás ugyanazon a telephelyen történik, mint ahol a vendéglátó egység van, csak nem szeretné, hogy minden vevő bemenjen az üzletbe, mivel gyerekekről is szó lehet. Előre is köszönöm!

Euróalapú bankártyával történő fizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A korábbi Önökhöz forduló kérdezők és az arra adott válaszok erősítettek meg abban, hogy – talán nem egyedi – saját kérdésünkre is az Önök szakértő válaszát kérjük. A törvényi előírásoknak megfelelően cégünk a hagyományos pénztárgépeit leváltotta új online pénztárgép rendszerre. Külföldi vendégeink végett a forint mellett az euró, mint fizetőeszköz elfogadása, illetve az eurós bankkártyás fizetés további fenntartása is a kéréseink között szerepelt (bankkártya euróval való terhelése és az összeg euróban vezetett számlán történő jóváírása). A cég, amely a pénztárgépet szállította, sajnos nem minden elvárásunknak tett eleget. Többek között az euróalapú bankkártya terhelési feltételeit nem teremtette meg. A pénztárgépet szállító cég szerint nem lehet euróban bankkártyát terhelni, mert a NAV adatfogadó képessége ezt nem teszi lehetővé. Megfelel ez a valóságnak? Szíves válaszukat előre is megköszönve.

Euróban történő visszaadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A korábbi Önökhöz forduló kérdezők, és az arra adott válaszok erősítettek meg abban, hogy – talán nem egyedi – saját kérdésünkre is az Önök szakértő válaszát kérjük. A törvényi előírásoknak megfelelően cégünk a hagyományos pénztárgépeit leváltotta új onlinepénztárgép-rendszerre. Külföldi vendégeink végett a forint mellett az euró, mint fizetőeszköz elfogadása, illetve az abban történő visszaadás a kéréseink között szerepelt. A cég, amely a pénztárgépet szállította, sajnos nem minden elvárásunknak tett eleget. Többek között az euróban való visszaadás feltételeit nem teremtette meg. Jelenleg a rendszer forintban és euróban is képes a bevételt elfogadni, azonban a visszajárót forintban állapítja meg (bizonylaton euróbevétel, árfolyam, forintosított bevétel, visszajáró forintösszeg szerepel). A pénztárgépet szállító cég szerint nem lehet euróban visszaadni. Segítségét szeretnénk kérni, hogy a jelenlegi „elektronikus rendszer”, illetve a rendszer által kiállított bizonylat mellett milyen módon tudunk az euróban való visszaadás feltételeinek megfelelni? Milyen lehetőségeink vannak? Szíves válaszát előre is megköszönve.

Online pénztárgép, előleg – de minimis támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 16/2013 sz. NGM rendelet 13/A paragrafus alapján az Alt Cash pénztárgépekre adott előleg átvállalása de minimis támogatásnak minősül? A jogszabályban ennél a paragrafusnál nem, csak a 4. § szerinti támogatásnál találtam ilyen kötelezettséget. Jól értelmezem a jogszabályt, és így a 1429-es bevallásban ezt a támogatást külön nem is kell bevallani? Ha viszont a 07-01 lap 05. során kívül máshol is be kell vallani, akkor hol, melyik lapon, melyik sorban és oszlopban?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingatlan átruházásának adóvonzata

Lepsényi Mária

adószakértő

Ingóság értékesítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Egyéni vállalkozó ingatlanértékesítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1