283 találat a(z) online pénztárgép cimkére

Euróban történő visszaadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A korábbi Önökhöz forduló kérdezők, és az arra adott válaszok erősítettek meg abban, hogy – talán nem egyedi – saját kérdésünkre is az Önök szakértő válaszát kérjük. A törvényi előírásoknak megfelelően cégünk a hagyományos pénztárgépeit leváltotta új onlinepénztárgép-rendszerre. Külföldi vendégeink végett a forint mellett az euró, mint fizetőeszköz elfogadása, illetve az abban történő visszaadás a kéréseink között szerepelt. A cég, amely a pénztárgépet szállította, sajnos nem minden elvárásunknak tett eleget. Többek között az euróban való visszaadás feltételeit nem teremtette meg. Jelenleg a rendszer forintban és euróban is képes a bevételt elfogadni, azonban a visszajárót forintban állapítja meg (bizonylaton euróbevétel, árfolyam, forintosított bevétel, visszajáró forintösszeg szerepel). A pénztárgépet szállító cég szerint nem lehet euróban visszaadni. Segítségét szeretnénk kérni, hogy a jelenlegi „elektronikus rendszer”, illetve a rendszer által kiállított bizonylat mellett milyen módon tudunk az euróban való visszaadás feltételeinek megfelelni? Milyen lehetőségeink vannak? Szíves válaszát előre is megköszönve.

Online pénztárgép, előleg – de minimis támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 16/2013 sz. NGM rendelet 13/A paragrafus alapján az Alt Cash pénztárgépekre adott előleg átvállalása de minimis támogatásnak minősül? A jogszabályban ennél a paragrafusnál nem, csak a 4. § szerinti támogatásnál találtam ilyen kötelezettséget. Jól értelmezem a jogszabályt, és így a 1429-es bevallásban ezt a támogatást külön nem is kell bevallani? Ha viszont a 07-01 lap 05. során kívül máshol is be kell vallani, akkor hol, melyik lapon, melyik sorban és oszlopban?

Fodrásznak, kozmetikusnak kell-e online pénztárgép? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Arra szeretnék választ kapni, hogy katás egyéni vállalkozóként (fodrász, kozmetikus) kell-e online pénztárgépet üzemeltetnem? Csak szolgáltatást folytatok, nincs kereskedelmi tevékenységem. Köszönöm a választ előre is. Tisztelettel: K. Tímea

Online pénztárgép értékcsökkenése Kérdés

A 2014-es évben vásárolt pénztárgép értékcsökkenésének elszámolásával kapcsolatban kérdezném a következőt. A gép nettó árát, amelyben benne van az 50 ezer forintos állami támogatás is, az 1-es számlaosztályba könyveltem. Ha levonom az 50 ezer forintot, mint támogatást, akkor a maradék lesz a nyilvántartási érték, mely után kell az értékcsökkenést elszámolni? De, hogy fog kinézni a tárgyieszközkarton, ha elfogy a nyilvántartási érték évek múlva, és ottmarad az 50 ezer forint? Vagy a tárgyieszközkartonra csak a tényleges támogatás nélküli összeget kellett volna felvezetnem? Ezekre szeretnék útmutatást kérni. Köszönöm.

Számla-nyugta Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mozgó éttermi vendéglátás (TEAOR 56.1) milyen számlázási, nyugtaadási kötelezettség alá esik? A 48/2013.(XI.15) NGM rendelet 1. számú melléklet mentesíti az online pénztárgéppel történő nyugtaadás alól. Melyik törvény írja elő, kinek, milyen bizonylatot kell adni? Köszönettel.

Számlakibocsátáshoz kapcsolódó adatszolgáltatás Kérdés

Tisztelt Adószakértő! 2015. január 1-jétől kezdődően valamennyi pénztárgép használatra kötelezett olyan adóalany, aki bizonylatadási kötelezettségét online pénztárgéppel történő nyugtaadás helyett számla kibocsátásával teljesíti, köteles az általa kibocsátott valamennyi számláról adatszoltáltatást teljesíteni az adóhatóság felé. Felmerült a vállalkozók körében, hogy akinek van online pénztárgépe, de átutalásos számlát bocsát ki (ami nincs beütve az online pénztárgéppe), illetve számlázó programmal készít átutalásos számlát, annak is kell adatszolgáltatást végeznie a tárgyhót követő hónap 15-éig. Kérdésem, hogy kire vonatkozik ez az adatszolgáltatás? Az én értelmezésem szerint csak azokra az adóalanyokra, akik nem vettek online pénztárgépet, de tevékenységi körük szerint kötelezettek pénztárgép használatára, ennek hiányában számlát bocsátanak ki. Válaszát előre is köszönöm.

Online pénztárgép Kérdés

Önkormányzatunk több, pályázati pénzből megépített, vagy felújított turisztikai létesítményt üzemeltet. Kérdésünk, hogy az adott helyszíneken kell-e (kötelező-e) online pénztárgépet alkalmazni? Az első helyszín egy, a saját tulajdonunkban lévő kerékpárkölcsönző. Éves forgalma nem éri el az 500.000 forintot. Tevékenysége kizárólag a járművek bérbeadására korlátozódik. Második helyszínünk a múzeum. Itt a látogatók belépőjegyet vásárolnak, s ezen felül saját kiadású könyvet, valamint apró, bizományba ide helyezett ajándéktárgyakat (hűtőmágnes, bögre) árusítunk. A múzeum éves bevétele 2-3 millió forint, melyből az ajándéktárgy-értékesítés maximum 1 200 000 forint. Harmadik helyszín egy szerződés alapján általunk "üzemeltetett" műemlék templom. Itt az éves forgalom 1 millió forint körüli, s a belépőjegyeken kívül saját megrendelésre készíttetett ajándéktárgyakat lehet vásárolni (ennek éves forgalma 100.000 forint alatti). Kérdésünk tehát, hogy ezeken a helyszíneken kötelező-e online pénztárgép alkalmazása?

Számlaadás online pénztárgép használata mellett Kérdés

Alapkérdésünk az, hogy mi a teendő abban az esetben, ha egy online pénztárgéppel rendelkező üzletben az alaptevékenységgel összefüggő vásárlásról egy vevő cég számlát kér? Másik eset, ha egy magánszemély a vásárlásról kér számlát. Melyik esetben nem kell beütni a pénztárgépbe a vásárlás értékét, illetve melyik esetben kell a PTGSZLAH bevallást a NAV-nak benyújtani? Kérdésünk további része, hogyan kell eljárni abban az esetben, ha mondjuk egy büfé alaptevékenységgel foglalkozó társaság egyik tagja művészeti produkciókat is készít, és arról ad egy vevőnek számlát? Köszönettel: Takács Gyula

Online pénztárgép – kézi nyugta Kérdés

Műkörmös egyéni vállalkozónál részmunkaidős ügyfelem nyugtaadási kötelezettségét teljesítheti-e papír alapon 2015-ben?

Iskolai büfé pénztárgép-kötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó iskolai büfét üzemeltet. Főtevékenységének a szakmakódja 562902 Nem melegkonyhás munkahelyi büfé. A pénztárgép-használatra kötelezettek felsorolását nézve úgy értelmezem, hogy e tevékenysége esetén nem kötelezett online pénztárgép használatára. Az 562902 szakmakód 5629 TEÁOR alá tartozik, és az 56.2 TEÁOR számok nem szerepelnek a felsorolásban, csak az 56.1 és az 56.3. Kérdésem, hogy valóban nem kötelezett online pénztárgép használatára? Az üzemeltetett iskolai büfék számától függetlenül sem? Jelen esetben 4 iskolai büfét működtet. Valamint, helyesen választotta a fenti szakmakódot erre a tevékenységre? Köszönöm, Szabóné Sós Ildikó

Online pénztárgép használaton kívül Kérdés

Tisztelt Szakértő! A bt. falusi vendéglátással foglalkozik. Az online pénztárgépet megvásárolta, beüzemelte, de nem használta, 2014. december 31-éig szünetelteti a működését. Havonta 2-3 számla kiállítására kerül sor, a pénztárgép napi zárása sok plusz feladattal jár, ezért szeretném tudni, hogy 2015-ben is mellőzheti-e a használatát, ha a nyugtaadási kötelezettségét továbbra is számlával teljesíti, és erről adatot szolgáltat a NAV-hoz havonta? Ha a válasz igen, értékesíthető-e az online pénztárgép? Válaszát előre is köszönjük!

Hagyományos pénztárgépek cseréje Kérdés

Tisztelt Szakértő! A pénztárgéprendelet szerint eddig nem voltam kötelezett pénztárgép-használatra, munkám könnyítése miatt mégis üzemeltettem egy hagyományos pénztárgépet. A NAV ott lesz minden kasszacsörgésnél című cikkükben olvasom a következőt: "mindemellett az online felügyelet fokozatos bevezetése is a végső határidőhöz közeledik, azaz utolsó lépésként 2014. végéig azoknak az adóalanyoknak is le kell cserélniük hagyományos pénztárgépüket, amelyek pénztárgép-használatára egyébként nem kötelezettek." Ez azt jelenti, hogy a hagyományos pénztárgépemet nem használhatom tovább? Nem világos előttem az, hogy online pénztárgépre kell cserélnem vagy vissza kell térnem a nyugtatömbök írásához? Köszönettel, Szabóné Sós Ildikó

A NAV ott lesz minden kasszacsörgésnél Cikk

Már 2014-ben életbe lépett az a rendelkezés, mely szerint valamennyi pénztárgép használatra kötelezett adóalany, aki bizonylatadási kötelezettségét pénztárgépnyugta helyett számla kibocsátásával helyettesíti, kötelezett az általa kibocsátott számlákra vonatkozóan adatot szolgáltatnia a NAV felé. Azonban bizonyos feltételeknek megfelelő vállalkozói kör türelmi időszakot kapott, ez azonban 2015-től lejár. Így január 1-től már minden vállalkozás, aki online pénztárgép használatára kötelezett, azonban nyugtaadási kötelezettségének számlakibocsátással tesz eleget, kötelező a NAV fele adatot szolgáltatnia – hívja fel az érintettek figyelmét a MAZARS. A vezető könyvvizsgáló és adótanácsadó cég hozzáteszi: 2014 végéig le kell lecserélniük a hagyományos pénztárgépeket azoknak a cégeknek is, amelyek pénztárgép használatára nem kötelezettek.

Online pénztárgép használata mezőgazdaságban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában szeretném a segítségét kérni: ügyfelem mezőgazdasági termelő cég, növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkozik. Üzlettel nem rendelkezik, értékesítése nagyrészt (99 %-ban) feldolgozó cégek vagy nagykereskedők részére történik. Azonban előfordul, hogy a saját célra vásárolt takarmányból, vagy a termelt vetőmagból értékesítenek magánszemélyek számára, valamint a saját dolgozók részére is történik értékesítés (tej, vetőmagüzemi termékek), amit a magánszemélyek, dolgozók a társaság pénztárában történő befizetéssel rendeznek, melyről készpénzfizetési számla készül. Kérdésem a következő: mivel ezen értékesítések végfelhasználók részére történnek, kiskereskedelmi tevékenységnek minősülnek-e, és ez esetben kötelező lenne-e online pénztárgép használata? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel Cselyuszka Antalné

Online pénztárgép Kérdés

Van egy cég, aki webáruházakat üzemeltet, de vannak, akiket a székhelyén is kiszolgál, árut ad el készpénz ellenében. kell-e neki online pénztárgépet beszerezni?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingatlanbérlet, rezsi elszámolása

Nagy Norbert

adószakértő

Egyesület végelszámolásának nyomtatványai II.

Pölöskei Pálné

adószakértő

Táppénzjogosultság vége

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs