146 találat a(z) nyugtaadás cimkére

Szerencsejáték-szolgáltatás nyújtása Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Ügyfelem a vendéglátás mellett szerencsejáték-törvény hatálya alatti szerencsejáték-szolgáltatást nyújt. Az értékesítés forgalma után jutalékot kap. Ezt a bevételt hogyan kezelje? Az áfatörvény szerint nem vonatkozik rá a nyugtaadási kötelezettség. Előre is köszönöm válaszukat!

Fesztiválozók, vásárosok! Kötelező a nyugtaadás Cikk

A vásárokra, fesztiválokra kitelepült kiskereskedőknek, vendéglátósoknak is kell nyugtát adniuk, de online pénztárgépet csak üzlethelyiségben és mozgóboltban kell használni – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV).

Pénztárgép Kérdés

Tisztelt Szakértő! Értesüléseink szerint a masszázs tevékenység esetén pénztárgép használata válik szükségessé. Lehet-e mentességet kapni a pénztárgép használata alól, ha valaki súlyosan látássérült, és számára ez a nyugtaadási mód komoly nehézségekbe ütközik? Van-e lehetősége arra (esetleg külön kérelem alapján), hogy továbbra is kézi nyugtát állítson ki? Köszönöm.

Nyugtaadás után pénztárgép Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bolti tevékenységet folytató egyéni vállalkozó bolton kívül (focipályán) alkalmanként szendvicset, üditőt árul. Az itt kiadott nyugtát utólag a bolti péntárgépbe be kell-e ütni?

Adószámos magánszemély adózása Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Jelenleg álláskereső vagyok, és rendelkezem adószámmal, mint magánszemély. Több tevékenységi kört is felsoroltam, többek között a fodrászatot is. Kérdésem a következő: ha fodrászként dolgozom adószámos magánszemélyként alkalmanként, akkor nyugtát adhatok alkalmanként a vendégeimnek? Az adóbevallásnál a nyugtatömböt is el kell ilyenkor küldeni, amivel igazolom a bevételemet? Válaszát előre is köszönöm!

Nyugtaadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kettős könyvvitelt vezető, az áfa általános szabályai szerint adózó kft. vagyunk. Szeretnénk kiváltani nyugtával a kis összegű számláinkat ott, ahol a vevő magánszemély, és a szolgáltatásunk összege 1000 forint alatti, valamint készpénzzel fizet a vevő. Megtehetjük-e ezt, illetve hó végén egy összegben beállíthatjuk-e az áfát az adóbevallásban?

Karácsonyi vásár online pénztárgép/nyugta Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megtudni, hogy egy luxusszálló halljában megrendezendő karácsonyi vásáron – pavilonokból – árusítva milyen számla-, nyugtaadási kötelezettségünk van abban az esetben, ha nem áll módunkban erre az egy eseményre online pénztárgépet vásárolni? Hogyan teszünk eleget a termékek értékesítési adminisztrációjának, ha nem kér konkrétan számlát a vevő, és mi a helyzet a külföldi vásárlókkal? Köszönöm szépen előre is a válaszát!

Nyugtaadási kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyik ügyfelem azt a kérdést tette fel, hogy mennyi összegig lehet nyugtát adni. Az ügyfél most kezdte újra a tevékenységét, párnahuzatokat, székre huzatokat, plüssállatokat készítenek megrendelésre, és a vevők többsége nem kér számlát, viszont ők szeretnének nyugodtan aludni, így bevételt is produkálni. Számlatömbjük van. Köszönettel: Kamarásné Judit

Szükség van-e pénztárgépre? Kérdés

Társaságunk egy zártkörű sportklubot üzemeltet. Csak tagok látogathatják. Egy kávégépet üzemeltető cég ingyenesen, havi bérleti díj nélkül kihelyezne hozzánk egy kapszulás kávéfőző gépet, és a rendelkezésünkre bocsátana eladásra kapszulákat, melyek felhasználásáról havonta egy alkalommal készülne elszámolás. A helyszínen dolgozó alkalmazottaink gyakorlatilag a kapszulákat értékesítenék, melyek segítségével a tagunk maga fözné le a kávéját. Kérdésem, hogy kell-e pénztárgépet a kapszulák értékesítése miatt beszereznünk és használnunk, vagy elegendő nyugta vagy számla adása?

Pénztárgép Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. fő tevékenysége csomagküldő, internetes kiskereskedelem, pontosabban webáruházon keresztül értékesít kozmetikai cikkeket. Az egyes értékesítésékről minden esetben számlát állítanak ki a vevőknek. Az eladott áruk egy részét futárszolgáltatással foglalkozó cégek szállítják ki a megrendelőknek, egy másik részét pedig a vevők személyesen vehetik át a cég székhelyén. Kérdésem, hogy a személyes átvétel esetén kötelezett-e a cég pénztárgépes nyugtaadásra, vagy elegendő, ha számlát állít ki az eladásról?

Pohárbérlet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy rendezvények lebonyolításával foglalkozó társaságnál az alábbi gyakorlati problémába ütköztünk: A rendezvények során üvegpoharakban adják el a kimért italokat és az első ízben történő fogyasztáskor 500 forint ellenében átadják a poharat a vendégnek. Amikor nem szeretne több italt elfogyasztani, a poharat visszaviheti, és az 500 forintot visszakapja. A gyakorlatban jelenleg pohárjegyet kap az 500 forint letét kifizetésekor, majd amikor visszaviszi a poharat, a pohárjegyet visszakérik, és megkapja a letéti pénzt. Sok esetben azonban a pohárjegy elveszik, és nem tudják visszavinni azt. Hogyan járnánk el helyesen a pohárjegyek esetében? A pohár átadásakor kell-e nyugtát adni, illetve, amikor visszaviszik a poharat, milyen bizonylatot kell adni? Válaszukat köszönöm. Tisztelettel: Simonné

Kereskedelmi tevékenység Kérdés

Tisztelt Szakértő! Megerősítésüket kérjük az alábbi kérdésekben:1. Egy nonprofit kft. – amely fő tevékenysége a helyi és a környező településeken turizmussal foglalkozó vállalkozások összefogása, érdekvédelme – információs pontot kíván nyitni. Ezen információs pont (bérelt üzlethelyiség) az idelátogató turistáknak ad tájékoztatást, szóróanyagot a látnivalókról, szálláslehetőségekről stb. Az üzlethelyiségben különböző ajándéktárgyakat is értékesítene, melyet előzetesen a készítőktől megvásárolna, valamint bizományosi formában is történne értékesítés. Tevékenységi körei között szerepel a kiskereskedelmi értékesítés. Kérdésünk, hogy mivel nem a kiskereskedelmi tevékenység a fő profil, nekik az értékesítésekre tekintettel kell-e pénztárgépet üzemeltetni? Ha igen, akkor inkább a számlakiállítást választanák minden vásárló tekintetében. 2. Ugyanez a szervezet egy másik településen, ideiglenes, pavilonos kitelepüléssel a nyári hónapokban szintén információs pontot állítana fel, ahol ugyanúgy apró ajándéktárgyakat is értékesítene. Jól tudjuk, hogy itt megfelelő, ha nyugtákat állítanak ki az esetleges értékesítésekről? Segítségüket köszönjük!

Szoláriumgépek elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. szoláriumgépeket kíván üzemeltetni egy zárt üzletben. Ezek a gépek pénzérmével működnének, és mérnék a szoláriumozás idejét, az üzletben nem lesz, aki ezeket felügyelje, csak a vevő. Kérdés az lenne, hogy kapnak nyugtát a vevők, és hogy számol el a cég a bevételéről a NAV felé, mi ilyenkor a teendő? Köszönettel: Betana Bt.

Pénztárgép Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődnék, hogy gépjárműalkatrészt felújító szolgáltatást végző műhelynek kell pénztárgéppel rendelkeznie? Vagy elegendő a számla, illetve a nyugtaadás? Köszönöm.

Egyéb szálláshely-szolgáltatás bizonylatok Kérdés

Tisztelt szakértő! Egy lakást egyéb szálláshely-szolgáltatás keretében adok ki turistáknak. Átalányadozást választottam (32 000 forint/szoba). Többféle variáció van: 1. A vendég közvetlenül nálam foglalja a szállást, és banki átutalással fizet, a szerződésben foglaltak alapján. Milyen bizonylatot kell kiállítani, és milyen teljesítési dátummal? Csak számla? Vagy nyugta is lehet? 2. A vendég közvetlenül a helyszínen, készpénzben fizet. Milyen bizonylatot kell/lehet kiállítani (számla/nyugta)? 3. A vendég egy közvetítőn keresztül foglalja a szállást, és a közvetítőnek fizet. A közvetítő a szállásdíjat (mínusz kommisszió) átutalja nekem 2 nappal azután, hogy a vendég megérkezett. Milyen bizonylatot kell/lehet kiállítani (számla, nyugta)? Kinek a nevére: a közvetítőére vagy a vendégére? 4. A vendég közvetítőn keresztül foglalja a szállást, nálam kifizeti a helyszínen. A hó végén a közvetítő számlázza nekem a tárgyhavi közvetítési díjakat. Mi az idegenforgalmi adó alapja: a vendég által fizetett díj vagy a közvetítési díjjal csökkentett? Előre köszönöm a részletes válaszát. Üdvözlettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó anyuka gyed, gyes, táppénz

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szlovák cég belföldi ingatlanon végez építési munkát

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Hatósági díj továbbszámlázása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs