65 találat a(z) nyugdíjas munkavállaló cimkére

2019-től a nyugdíjas munkaviszonyban lévők be-, illetve kijelentése T 1041-en Kérdés

2019-től a nyugdíjas munkaviszonyban foglalkoztatott munkavállalót be kell-e jelenteni a 1041-es nyomtatványon, illetve a már itt dolgozókat ki kell-e jelenteni 2018. 12. 31-ével? A jelenleg itt lévőknek nem szűnik meg a munkaviszonya, de ez hogy érinti, a 1808.M 08-as lapon a biztosítás végét itt is be kell írni, ha esetleg ki kell őket jelenteni, mivel nem lesznek biztosítottak, a munkaviszonyuk viszont továbbra is fennáll? Mi a teendő? Köszönettel: Pro-Help Kft.

2019-től a nyugdíjas munkaviszonyosok ki, illetve bejelentése Kérdés

2019-től a nyugdíjas munkaviszonyosok ki, illetve bejelentése T1041

Munkáltatói teher nyugdíjas munkavállaló esetén 2019 Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2019-től az a hír volt, hogy a nyugdíjas munkavállaló a bére után fizet 15% személyi jövedelemadót, a munkáltatónak pedig nincsenek terhei. Nem egyértelmű ez, mivel a hírek szerint a munkáltatónak nem kell szakképzési hozzájárulást fizetni, de arról nincs információm, hogy egyebet sem? Most akkor hogyan fogadták el ezt a törvényt? Köszönöm válaszukat.

Nyugdíjas munkavállaló Kérdés

Tisztelt Szakértő! A problémám az alábbi. Van egy munkavállalónk, aki 2018.02.22-ével elmehetett volna nyugdíjba, de nem tette. Az új törvényi szabályozás miatt most kérte a nyugdíja folyósítását, 2018.07.26-tól. Mivel Romániából kötözött át 1990-ben, ezért azt mondták neki, hogy kb. 6-8 hónap lesz, mire megkapja a határozatot. A kérdésem az lenne, hogy ő mikortól minősül nyugdíjasnak? Mennyi járulékot vonjak most tőle? Amennyiben 2019-ben megkapja a 2018.07.26-ától hatályos nyugdíjazását, akkor önellenőriznem kell a 08-as bevallásokat? Segítségét előre is köszönöm. Tisztelettel: Ujjné

Nyugdíjas munkavállalók: erre számíthatnak jövőre Cikk

A jövő évi társadalombiztosítási kötelezettségekkel összefüggő változások egyik váratlan újdonsága lesz, hogy a munkaviszonyban álló nyugdíjas munkavállalóra nem terjed ki a biztosítás, amennyiben az országgyűlés elfogadja az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról, valamint a bevándorlási különadóról szóló T/625. számú törvényjavaslat ide vágó (146., 149., 151.) szakaszait.

Letiltás nyugdíjasnál Kérdés

Tisztelt dr. Hajdu-Dudás Mária! A 2017. 02. 12-én megjelent kérdéshez kapcsolódóan feltett kérdésemre 2017. 02. 13-án kaptam választ: http://adozona.hu/kerdesek/2017_2_13_Letiltas_nyugdijasnal_fwv#utm_source=dailypost&utm_medium=email&utm_campaign=notice. Szeretném, ha még pontosítanánk. Azt írja válaszában, hogy úgy gondolta, 1 letiltás esetén 33%-ot von a nyugdíjigazgatóság és 17%-ot a munkáltató, összesen 50%-ot. Ha ezt a gondolatmenetet követem, akkor abban az esetben, ha a munkáltatónak több letiltása is van, 50%-ig von a nyugdíjigazgatóság és 0%-ot a munkáltató? Felsorolt még végrehajtóirodák által követett gyakorlat alapján példákat, bár úgy gondolom, nem a gyakorlat lenne az irányadó, hanem hogy mit ír elő a jogszabály, de ha jól értelmezem, a Vht. arra a kombinációra nem tér ki, hogy valaki nyugdíjas és munkavállaló is egyben, csak külön-külön kezeli azt, ezért marad a gyakorlat. A mi esetünkben a nyugdíjas munkavállalónknak 7 letiltása van. Nem áll rendelkezésünkre a Nyugdíjfolyósítási Igazgatóságtól semmilyen információ arra vonatkozóan, hogy ők melyik letiltásból mennyit vonnak, csak a végrehajtótól egy szóbeli kérés, hogy a munkáltató 50%-ot vonjon, mégpedig úgy, hogy a sorban első letiltásból 33%-ot, az azt követőből pedig 17%-ot. A fentiek alapján tehát követnem kell a végrehajtó által kérteket, hogy a munkabérből is vonjak 50%-ot, s akkor az egy letiltásoshoz hasonló 33-33%-os levonással megegyezően, helyes az 50-50%? Köszönöm! Bodor Mária

Nyugdíjas munkavállaló utazási költségtérítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött nyugdíjas munkavállaló házaspár kaphat-e utazási költségtérítést (9 Ft/km-t), ha a törvényi feltétel fennáll. Kaphatnak-e mindketten költségtérítést, ha egy személyautóval utaznak. A cég hivatkozhat-e arra, hogy ők térítés nélkül utazhatnak. Várom válaszát, köszönettel: Stigrád Andrásné Haladó Bt.

Felmondás nyugdíjasnak: így döntött a Kúria Cikk

Indoklás nélkül mondott fel a munkáltató egy egy nyugdíjas munkavállalónak, aki pert indított, amelyben a Kúria mondta ki a végső szót.

Nyugdíjas munkavállaló munkaviszonyának megszüntetése Kérdés

Érdeklődöm, hogy a nyugdíjas munkavállaló munkaviszonyát milyen módon lehet megszüntetni? Jár-e felmondási idő vagy végkielégítés a munkaviszony megszűnésekor?

Béren kívüli juttatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésekben szeretném a segítségét kérni: 1. Megbízási díjas és választott tisztségviselő, aki nem társas vállalkozó, illetve társas vállalkozásnak nem személyesen közreműködő tagja, béren kívüli juttatás (cafetéria) részére adható-e? 2. Az Szja tv. 70. §-a szerint a nyugdíjban részesülő magánszemély, aki a nyugdíjazást megelőzően a munkáltatónál dolgozott, milyen jogcímen kaphat béren kívüli juttatást? Célunk az, hogy a nyugdíjas munkavállalónak ezáltal ne keletkezzen adóköteles jövedelme. Segítségét előre is köszönöm!

Nyugdíjas dolgozónak így lehet felmondani Cikk

Nyugdíjas munkavállalónak hogyan lehet felmondani, van-e felmondási, illetve felmentési ideje? – kérdezte olvasónk. dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász szakértőnk válaszolt.

Felmondási idő nyugdíjas munkavállalónak Kérdés

Tisztelt Adózóna! 71 éves munkavállalónak mondott fel a cégünk, tehát, teljes jogú nyugdíjasnak minősül az Mt. szerint. Van e felmondási idő, vagy egyik napról a másikra fel lehet mondani a határozatlan idejű munkaszerződést? Ha van felmondási idő, akkor mennyi az? Illetve van-e felmentési idő? A cégnél 13 éve dolgozik. Ha kell a felmondási idő, akkor köteles-e a munkáltató a törvényben meghatározott felmondási időt (30 nap) még 25 nappal meghosszabbítani? Köszönettel.

Nyugdíjas munkavállaló elbocsátása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődni szeretnék, hogy az öregségi nyugdíjkorhatár előtt álló, 1952 szeptemberében született, 40 év szolgálati idő alapján nyugdíjas női munkavállaló munkaügyi szempontból nyugdíjasnak számít-e? Úgy olvastam, hogy ez korhatár előtti munkavégzésnek számít. Felmondás esetén megilleti-e ezen munkavállalót végkielégítés, amennyiben a munkaviszonyát 1 nap megszakítással folytatta nyugdíjasként ugyanazon cégnél, ahol előtte 12 évig dolgozott? Köszönöm.

Dolgozó nyugdíjasok: itt vannak a járulékfizetés részletes szabályai Cikk

Sokszor felmerül az a kérdés, milyen járulékokat kell fizetni akkor, ha a nyugdíjas dolgozik. Az alábbiakban összefoglaljuk a foglalkoztatott és a vállalkozást folytató nyugdíjasok járulékfizetését.

Szocho-kedvezmény nyugdíjas Kérdés

Egy kft. alkalmaz nyugdíjast, aki elmúlt 55 éves. Jól gondolom, hogy őt is megilleti az 55 év felettiek szocho-kedvezménye?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Pénztárgép használata

Bunna Erika

adótanácsadó

Facebook-hirdetés számlájának elszámolása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Nem számlázott szolgáltatás könyvelése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close