• Névtelen kérdező
Hozzászólások 0

Munkavállaló nyugdíjas lesz: teendők, továbbfoglakoztatása

Adott cégnél a munkavállaló két éve FA jogviszonyban dolgozik. 2019. 11. 01-étől nyugdíjas lesz (elmondása szerint). Tehát innen indul majd egy NA jogviszony. Az teljesen egyértelmű, hogy az előző jogviszonyt a NAV-nál a T1041 nyomtatványon ki kell jelenteni. A programunk nem tud jogviszonyt átírni, így újként NA jogviszonnyal fog szerepelni a munkavállaló. Mikor felvisszük az új jogviszonykódot, ott a munkavégzés kezdete az eredeti dátum, a két évvel ezelőtti, vagy onnan indul, mikortól nyugdíjas? Kérdések, mi a helyes eljárás: 1. T1041 kijelentem, programban lezárom, szabadságot megváltom, kiadom a kilépőpapírokat és új szerződést indítok neki mint nyugdíjas munkavállaló. 2. T1041 kijelentem, de nem adok ki kilépőpapírokat (ami azért fura, mert az M30-ra év végén csak a nyitott jogviszony béradatait fogja átvinni, amit lezártam, azt nem), nem számolok el szabadságot, marad a régi szerződése és folytatja a munkát mint nyugdíjas. Melyik a helyes? Illetve hallottunk olyat is, hogy csak akkor lehet kiléptetni, ha hozza a határozatot, de ez szinte biztos önellenőrzéssel fog járni (egy tanfolyamon azt az infót kaptuk, nyugodtan jelentsük ki). Megtehetjük-e, hogy a munkavállaló bemondása alapján átállítjuk, lezárjuk és ha a határozat mégsem arra a napra szól, akkor utólag önellenőrzünk? Hatósági ellenőrzéskor mit fognak kérni? Szankcionálják-e bármelyik módszert? Illetve mi a helyes eljárás, mert több fórumon, mindenki másképp tudja. Válaszukat előre is köszönjük!

Válaszra vár

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!
2019 október
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X