52 találat a(z) nyugdíjas ügyvezető cimkére

Ügyvezető nyugdíjban Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy magyar társaságban egy német társaság tulajdonos 50 százalékban. Ennek a német társaságnak a magánszemély tulajdonosa Magyarországon (is) jogot szerzett öregségi nyugdíjra, mondjuk 2013. 09. 01-től. Nyugdíjba menetele előtt a magyar társaságban a társadalombiztosítása az ügyvezetőnek "munkaviszony/főjogviszonnyal" volt. A nem tag magánszemély öregségi nyugdíjat követően a magyar társaságban ismét ügyvezető lett, "tagi jogviszonyos/nyugdíj mellett" minősítéssel elszámolva a járulékait. Ez helyes? Kérdésem: vezető tisztségviselőnek minősül-e biztosítási szempontból ez a nyugdíjas (közvetve tulajdonos) ügyvezető? Milyen járulékfizetési kötelezettsége van idén, illetve volt tavaly a nyugdíj melletti magánszemélynek és a kifizetőnek? Jogszabályi hivatkozást az indoklásban külön megköszönnék. Válaszukat, fáradozásukat előre köszönöm.

Nyugdíjas tag ügyvezetőkénti közreműködése a kft.-ben Kérdés

Egy kétszemélyes kft.-ben a tagok ügyvezetői tisztségüket munkaviszony keretében látják el. (A 2008. évi módosított társasági szerződés is tartalmazza ezt.) Az egyik tag 2013. július 31-én 40 évi szolgálati idő megszerzése után nyugdíjba ment, és 2013. augusztus 1-jétől már tagi jogviszonyban látja el az ügyvezetői feladatát. Tíz százalék nyugdíjjárulékot vonnak le tőle, és a kft. 6810 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot fizet utána. Kérdésem a fentiekkel kapcsolatban, hogy kell-e társasági szerződést módosítani, vagy elég, ha az ügyvezetővel kötött szerződésben hivatkozunk arra, hogy a 2013. augusztus 1-jétől nyugdíjas tagként látja el a feladatát. A másik kérdésünk az lenne, hogy a nyugdíjas tag a jelenlegi tagi jogviszonyban elláthatja-e az ügyvezetői tevékenységét? Előre is köszönöm válaszukat.

Nyugdíjas ügyvezető tulajdonos járuléka Kérdés

Nekem eddig nagyon sokat segítettek a szakértői válaszaikkal. Most az alábbiakban kérem a segítségüket: magyar társaságunkban egy osztrák társaság tulajdonos 50 százalékban. Az osztrák társaságban 100 százalékban tulajdonos magánszemély Magyarországon (is) szerzett jogot öregségi nyugdíjra 2013-ban, továbbá az öregségi nyugdíj mellett a magyar társaságunkban vezető tisztségviselő is, itt ügyvezető. Az ügyvezetést 3 fő másik ügyvezetővel közösen látja el. Idén 200 000 forint/hó, tavaly 300 000 forint/hó volt a bruttó javadalmazása. Kérdésem: vezető tisztségviselőnek minősül-e biztosítási szempontból ez a nyugdíjas tulajdonos ügyvezető? Milyen járulékfizetési kötelezettsége van idén, illetve volt tavaly? Válaszukat előre köszönöm.

Edzőgép vétele cég nevére Kérdés

Szeretném megkérdezni, hogy van-e lehetőség kft. nevében Flabélos testvibrációs készüléket vásárolni? Én a kft. ügyvezetője vagyok, és nyugdíjasként dolgozom (könyvelek is), férjem szintén nyugdíjasként, mint fizikai dolgozó munkaviszonyban dolgozik. Előre is köszönöm a válaszát. Judit

Ügyvezetés Kérdés

Részvénytársaság nyugdíjas vezérigazgatója heti 40 órás munkaviszonyban megfizeti az szja-t (16 %), a nyugdíjbiztosítási járulékot (10 %) és az egészségbiztosítási járulékot (4 %). A társaság kiva szerint adózik. A nyugdíjas vezérigazgató másik két kft.-ben ügyvezetői feladatokat lát el megbízási szerződéssel. A megbízási díj összege nem éri el egyik kft.-ben sem a minimálbér 30 százalékát. Milyen adó- és járulékfizetési kötelezettség terheli a két kft.-t és az ügyvezetőt?

Társas vállalkozó - nyugdíjas ügyvezető Kérdés

Tisztelt Szakértő! A Kft. tagja, aki egyben a Kft. ügyvezetője és máshol van 40 órás munkaviszonya, betöltötte a rá irányadó nyugdíjkorhatárt, A Kft-ben társas vállalkozókén látja el az ügyvezetést. A kérdésem az lenne, hogy a 1308-on az alkalmazás minőség rovat 3-4. kódkockája 53? A magánszemély nyugdíjas státuszának jelölésére szolgáló az alkalmazás minősége rovat 1-2 kódkockájába meg 8-at kell írnom, mivel betöltötte az öregségi nyugdíjkorhatárt. Minden hónapba kap az ügyvezetésért bizonyos összeget, amiből 10% nyugdíjjárulékot és szja-t kell vonni, plusz a Kft.-nek meg kell fizetni a 6.660 Ft az egészségügyi szolgáltatási járulékot, szocális hozzájárulási adót és szakképzésit nem kell fizetni? Mivel az adott személy nyugdíjas, így nincs minimum összeg, ami után járulékozni kell, hanem azután kell a 10% nyugdíjjárulékot és az szja-t megfizetni, amit kap az ügyvezetésért?

Nyugdíjas ügyvezető Kérdés

62 évet betöltött nyugdíjas vagyok és a saját kft-ben én lennék az ügyvezető, van erre mód?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vagyoni hozzájárulás és számlázása

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Nyugdíjemelés feltételei nők 40 nyugdíj esetén

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Közbeszerzés

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 november
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3