43 találat a(z) nyugdíjas ügyvezető cimkére

Egészségügyiszolgáltatásijárulék-fizetési kötelezettség Kérdés

Társas vállalkozó Kérdés

Üdvözlöm! Kft., egyszemélyes tulajdonos, ügyvezető, aki nem vesz ki semmilyen jövedelmet, nincs alkalmazásban a cégében, fizet-e tb-t, társas vállalkozónak minősül? Az ügyvezető emellett nyugdíjas és másik társaságnál dolgozik heti 40 órás alkalmazotti munkaviszonyban. Köszönöm előre is válaszát.

Ügyvezetői tevékenység külföldön és itthon Kérdés

Az egyszemélyes kft.-ben 2 fő ügyvezető van. Egy fő a tulajdonos, 40 órás munkaviszonyban dolgozik Ausztriában, hétfőtől csütörtök estig, ahol biztosított. 1 fő nyugdíjas ügyvezető megbízási szerződés alapján nulla forintért látja el az ügyvezetői teendőket. A tulajdonos ügyvezető pénteken és szombaton Magyarországon szeretne dolgozni. Az elvégzett munkákról a kft. számlát adna. Kérdésünk, hogy milyen jogviszonyban végezze e 2 napi tevékenységét. Járulékfizetési kötelezettség terhelné-e, illetve milyen bejelentési kötelezettségünk lenne a NAV felé? Köszönettel: Szabó Kálmánné

Egyszemélyes kft. nyugdíjas ügyvezetőjének bérjárulékai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyszemélyes kft. 2019. január 1-je óta nyugdíjas ügyvezetője, aki a tag is egyben, hogyan adózik a jövedelme után? Megilletik-e őt is a kedvezmények az adó- és járulék fizetésnél mint a normál munkavállalókat? Válaszukat előre is köszönöm. Duzs Erzsébet

Kiegészítő tevékenységű vállalkozó egészségbiztosítási szolgáltatási járuléka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kkt. és egy kft. A kkt. képviselője saját jogú nyugdíjas, a cégben munkát is végez. Mindkét tevékenységet munkaviszonyban végzi. A kkt. nyugdíjas képviselője a kft.-ben is ügyvezető és munkát is végez, itt szintén mindkettőt munkaviszonyban. Kérdésem az, hogy kell-e valamelyik cégben egészségügyi szolgáltatási járulékot (7500 Ft) fizetni utána? Nem tudom eldönteni, mivel van, ahol azt olvasom, hogy kell, van ahol azt, hogy mivel mindkettőt munkaviszonyban végzi, nem kell fizetni. Szeretném, ha egyértelműen kapnék választ, hogy mikor kell és mikor nem. Lehet, hogy valamelyik jogviszonyában társas vállalkozónak számít, annak ellenére, hogy munkaviszonyban végzi a munkáját is (például villanyszerelés) és az ügyvezetést is? Válaszát előre is megköszönöm. B. Babi

Járulékfizetés nyugdíjas ügyvezető munkaviszonya esetén Kérdés

Egy kft. nyugdíjas ügyvezetője után jelenleg csak a egészségügyi szolgáltatási járulékot, azaz a 7 500 forintot fizeti a kft., mert az ügyvezetést térítésmentesen végzi. Ha az ügyvezetésen kívül más feladatot is ellátna, akkor azt munkaviszonyban megteheti? Ha munkaviszonyban munkát végez, ugyanakkor ügyvezető is, ilyen esetben is kell fizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot?

Nyugdíjas tulajdonos tag: tévhitek az egészségügyi szolgáltatási járulékról Cikk

A kérdéseket témájuk szerint csoportosítva jól kirajzolódnak olyan „örökzöld” területek, amelyek folyamatos bizonytalanságot jelentenek a jogalkalmazók egy részének. E körbe tartozik a nyugdíjas tulajdonos tag egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettsége is, ami – noha a jogszabályok által rendezett – gyakran problémaként vetődik fel.

Külföldi nyugdíjas ügyvezető járuléka Kérdés

Bt. ügyvezetője olasz állampolgár, öregségi nyugdíjas. Az ügyvezetőnek nincs és nem is volt Magyarországon állandó vagy ideiglenes lakóhelye. A bt.-ből bért, jutattást nem vesz fel. A társaság gyakorlatilag nem működik, bevétele a meglévő készletek kiárusításából származott 2017-2018. évben. Kérdésem: kell-e egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni ezen nyugdíjas ügyvezető után?

Nyugdíj mellett ügyvezetés Kérdés

Kérem segítségüket! Elértem a 40 éves munkaviszonyt, nyugdíjba szeretnék menni. A munkáltatónál a munkaviszonyomat nem kívánom megszüntetni, tovább dolgoznék, munkabéremet csak szja terhelné. Ugyanakkor van egy gazdasági társaság, amelynek tagja és ügyvezetője vagyok. Valamilyen fizetési kötelezettségem keletkezik itt? Köszönettel: Gabriella

Kft. nyugdíjas ügyvezetője munkaviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! A társasági szerződésben az szerepel, hogy az ügyvezetést megbízásban látom el. Mivel nyugdíjas vagyok 10 éve, 2019. január 1-jétől csináltunk egy munkaszerződést, hogy az ügyvezetést és a könyvelési feladatokat munkaviszonyban látom el. Most a társasági szerződésemben írassam át, hogy az ügyvezetést munkaviszonyban látom el? Attól tartok, nehogy kevés legyen a munkaszerződés, ha nem iratom át a társasági szerződést. Válaszukat köszönöm.

Nyugdíjas ügyvezető munkabére Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság tulajdonos-ügyvezetője eddig csak minimálbért vett ki a társaságból, osztalékot sem vett fel soha. Idén a státusza nyugdíjasra változott, így a nyugdíjasokra vonatkozó kedvezőbb adó- és járulékfizetési kötelezettségekre tekintettel munkaviszonyban, havi munkabért venne fel. Eltekintve az ezzel járó adminisztrációtól (taggyűlési jegyzőkönyv stb.), amit már több kérdésben is taglaltak, van-e valamilyen határa a havi munkabérnek, amit megállapíthatunk részére? Jogszabályban előírt konkrét korlát tudomásom szerint nincs, de a rendeltetésszerű joggyakorlás elvének megfelel, ha az eddigiekkel ellentétben sokszoros, akár havi több millió forintos munkabért kezd el felvenni, vagy ez a joggal való visszaélés tilalmába ütközhet? Észszerű határnak nyilvánvalóan a cég éves eredményét tekintenénk, és az ő munkabérét is figyelembe véve a cég nem lenne veszteséges, anyagi fedezet is lenne a bér kifizetésére. Köszönettel.

Nyigdíjas ügyvezető munkaviszonya Kérdés

Betéti társaság nyugdíjas beltagja 2018 .évben személyes közreműködésért tagi jövedelmet vett fel. Az ügyvezetést a társasági szerződés szerint munkaviszonyban látta el. 2019-től lehet olyan munkaszerződést kötni, melyben az orvosi tevékenység és az ügyvezetés is munkaviszonyban látható el. Elég erről egy társasági határozat, vagy a társasági szerződésben kell szabályozni? Egy kft.-tulajdonos nyugdíjas ügyvezető máshol munkaviszonyban volt. A kft.-ből nem vett ki jövedelmet, csak fizette az egészségügyi járulékot. 2019. évben munkaviszonyban látja el a feladatot, például havi 5000 forintért, akkor nem kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie? Köszönöm.

Nyugdíjas ügyvezető Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem az, hogy jól értettem-e: Én egy nyugdíjas ügyvezető vagyok, aki személyesen is közreműködik a társaságban. Ha januártól munkaviszony keretében végzem az ügyvezetői feladatokat és ugyanazon szerződés szerint az egyéb feladataimat is, akkor csak 15 százalék szja-t kell fizetni, és a 7500 Ft-ot sem kell a társaságnak fizetnie? Köszönettel: Reiter Tiborné

Nyugdíjas ügyvezető adókötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyugdíjas ügyvezető a bt.-ben az ügyvezetői feladatok mellett személyesen is közreműködik (bevételszerző tevékenységet is végez). Eddig fizetésben nem részesült, az eredmény nem tette ezt lehetővé, így az egészségügyi szolgáltatási járulékot fizette meg havonta. Kérdésem, hogy ha 2019-ben a társasági szerződés módosításával munkaviszonyban végezné a fenti tevékenységeket és fizetést kapna, akkor csak szja-t kellene fizetnie a kifizetett bér után? Előre is köszönöm válaszát!

Nem tag nyugdíjas ügyvezető utáni fizetési kötelezettség 2019-től Kérdés

A nem tag saját jogú öregségi nyugdíjas egy társaság ügyvezetője, amiért díjazást nem kap. Kell-e utána a társaságnak valamit fizetni 2019. január 1-jétől?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mikor mehetek nyugdíjba?

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Személyi kedvezmény igénybevétele

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close