2001 találat a(z) nyugdíj cimkére

Nyugdíjba beszámítandó jövedelem és szolgálati idő Kérdés

„Jó és rossz” időszakok nyugdíj szempontjából Cikk

Az öregségi nyugdíj számításának módszertana rendkívül bonyolult. Számos esetben felmerül kérdésként, hogy miként hat a megállapítandó nyugdíj nagyságára, ha a jogszabály szerinti – legkorábban 1988-ban kezdődő – időszakra nem teljes egészében rendelkezik az igénylő jövedelemmel, vagy a vonatkozó adatokat nem sikerül beszerezni. Másik oldalról az is gyakran felvetődik, hogy van-e lehetőség nyugdíj szempontjából bizonyos időszakok figyelmen kívül hagyására.

Nagy változás a nyugellátás, korhatár előtti ellátás kötelező szüneteltetésében Cikk

A 2022. szeptember 1-jétől bevezetett egyéves időtartamtól eltérően időkorlát nélkül mentesülnek a nyugdíj, korhatár előtti ellátás folyósításának kötelező szüneteltetése alól azok, akik az ellátásuk mellett szociális, gyermekvédelmi vagy gyermekjóléti szolgáltatónál, intézményben, hálózatnál vagy köznevelési, illetve szakképző intézményben dolgoznak a 2023. április 28-án kihirdetett 159/2023. kormányrendeletben foglalt módosítások révén. Cikkünkben bemutatjuk, hogy mely keresőtevékenység-formák eredményezik a nyugdíjak, korhatár előtti ellátások folyósításának kötelező szüneteltetését, és milyen esetekben lehet mentesítést kérni ezen szüneteltetés alól.

Adó-visszatérítés: ne felejtsünk el nyilatkozni! Cikk

Az elmúlt évben a gyermekes családok szja-visszatérítése miatt nem volt olyan hangsúlyos, idén azonban ismét rendelkeznünk kell a tavaly befizetett öngondoskodási célú megtakarítások után járó adójóváírás összegéről. Akinek több pénztári befizetése volt, annak mindenképp jeleznie kell a NAV felé, hova kéri a 20 százalékos visszatérítést – hívja fel a figyelmet a BiztosDöntés.hu.

Nyugdíjkérdés Kérdés

A kisnyugdíjasoknak 8 százalékkal, a gazdagoknak 19 százalékkal nőtt a nyugdíjuk Cikk

A Bankmonitor nyugdíjszakértői kiszámolták, mekkorát nőttek tavaly a különböző jövedelmi csoportokba tartozó nyugdíjasok bevételei. Az eredmények elkeserítőek: éppen a legalacsonyabb nyugdíjak növekedtek a legkevésbé, míg az igazán magas nyugdíjakra messze infláció feletti emelés rakódott.

Nők kedvezményes nyugdíja Kérdés

Nyugdíjra jogosító szolgálati idő vásárlása: mutatjuk a lehetőségeket Cikk

Gyakran felmerülő kérdés, hogy milyen módon szerezhetnek nyugdíjra jogosító szolgálati időt azok, akik nem végeznek keresőtevékenységet, vagy a fennálló biztosítási jogviszonyuk szünetel? Esetükben a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény (Tbj.) külön megállapodás megkötése útján nyújt lehetőséget a szolgálati idő megvásárlására.

Rokkantsági ellátás melletti részmunkaidős munkavégzés Kérdés

Nem követte a nyugdíjemelés az inflációt Cikk

Egy év alatt csaknem 25 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, de ez sem volt elég ahhoz, hogy megvédje a nyugdíjasokat a rekordmagas inflációtól. A Bankmonitor összegyűjtötte a legfrissebb elérhető adatokat az idősek anyagi helyzetéről.

Kérheti az özvegy nyugdíjként az elhunyt hozzátartozó nyugellátását? Cikk

Van-e arra jogszabály adta lehetőség, hogy a korábban rokkantnyugdíjas, ma már saját jogú nyugellátás mellett özvegyi nyugdíjra jogosult a saját, illetve a férje után megállapított nyugdíj között válasszon? Olvasói kérdésre Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Átalányadózás, tb- járulék, nyugdíjalap Kérdés

Az évtized átverése Orbánék ígérete, hogy a nyugdíjak lépést tartanak az inflációval Cikk

A nyugdíjak nemcsak reálértékükből vesztenek, hanem a keresetektől is leszakadnak. Ha ez nem történt volna meg, 208 ezer helyett 262 ezer forint lenne ma az átlagnyugdíj. Közben a nyugdíjasok évről évre hitelezik az államot – írja a hvg.hu.

Megjelent az áprilisi VálaszAdó Cikk

Gyakori, hogy ilyenkor, tavasszal derül ki, hogy okoznak-e értelmezési gondot, illetve milyen hatással vannak az adózási és a gazdasági tevékenységekre az előző év végén elfogadott jogszabályok.

Ukrajnából Magyarországra menekültek nyugdíja Cikk

Az Ukrajnában dúló háború kezdete óta több tízezren menekültek el az országból, köztük számos idős, nyugdíjaskorú személy érkezett Magyarországra ideiglenes vagy végleges letelepedés szándékával. Cikkünkben azt mutatjuk be, hogy ezen idős, nyugdíjas, vagy nyugdíjas korú menekültek Magyarországon hogyan juthatnak nyugdíjhoz, jogosultak lehetnek-e Magyarországon nyugdíjra, és ha igen, nyugellátásuk milyen összegben állapítható meg.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzletrész

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Erdőgazdálkodó adózása

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink