1695 találat a(z) nyugdíj cimkére

Nyugdíj előtt áll? Ellátását ez is befolyásolja Cikk

Nem kevesen szembesülnek azzal a helyzettel, hogy a nyugdíjjogosultságot közvetlenül megelőző néhány éves periódusban változásra kényszerülnek: az eddigi átlag feletti jövedelemmel járó állásuk megszűnik, és vállalkozásba kell kezdeniük, vagy jóval alacsonyabb díjazással járó (esetleg részmunkaidős) munkaviszonyban kell elhelyezkedniük. Ebben az esetben indokoltan vetődik fel a kérdés, hogy mindez miként érinti a várható nyugellátás összegét.

Nyugdíjmegállapításhoz szükséges minimális idő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy 77 éves ismerősöm külföldön élt sokáig, de ott nem szerzett nyugdíjjogosultságot. Azt szeretné megtudni, hogy alanyi jogon igényelhet-e bármilyen ellátást Magyarországon? Itthon még dolgozott 20 évvel ezelőtt kb. 1,5-2 évig. Szíves válaszukat előre is köszönöm.

Közalkalmazotti jogviszonyból kilépés 7 évvel a nyugdíjkorhatár előtt Kérdés

Jelenlegi közalkalmazotti bérem havi nettó 378 ezer forint, plusz katás bt. tagjaként kb. 600 ezer forint/hó a bevételem. Milyen mixszel tudom azt elérni, hogy a nyugdíjam ne legyen kevesebb, mintha maradtam volna közszolga, és a tb-ellátást is kapjam? Ismerőseim kb. félállásban maradtak (köz?)alkalmazottak, és a többi napra akár több helyen részállásban számláznak. Ez a jó megoldás? Tud jobbat? Tisztelettel: BJ

Orbán ígérete a nyugdíjasoknak: prémiumot és kiegészítést kapnak Cikk

A nyugdíjprémium átlagos összege 20 160 forint, a nyugdíjkiegészítésé pedig 11 ezer forint lesz idén, a pénzt novemberben egy összegben kapják meg a nyugdíjasok – közölte Orbán Viktor miniszterelnök kedden az Országházban, az Idősek Tanácsa ülésén.

Nyugdíj és korhatár előtti ellátás melletti kereseti korlát Cikk

Az év háromnegyedének végéhez érkezve számos esetben felvetődik a kérdés, hogy a nyugdíj, illetve a nyugdíjszerű ellátások mellett az év során szerzett keresőtevékenységből származó keresetek alapján szüneteltetni kell-e a nyugellátást vagy sem. A kérdésekből kiderül, hogy nagyon sokan nincsenek tisztában azzal sem, hogy nyugdíjban részesülnek-e vagy csupán nyugdíjszerű ellátásban.

Nyugdíjügyek: semmi jóra nem számítanak a fiatalok Cikk

A magyarok a nyugdíjjövedelmük több mint felét (54 százalékát) még mindig az államtól várják, de a fiatalok egyre inkább tisztában vannak az állami ellátás határaival – derül ki az Aegon Center for Longevity and Retirement (ACLR) kutatásából.

Álláskeresési járadék igénybevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2019 májusában szűnt meg a munkaviszonyom. Ez idáig még igényeltem álláskeresési járadékot. Meddig tehetem meg? A másik kérdésem hogy az álláskeresési járadék időtartama szolgálati időnek minősül-e nyugdíjba vonulás eseten? Válaszukat előre is köszönöm

Nyugdíjmegállapításnál működik-e még a foglalkozások korkedvezménye? Kérdés

Kérdésem, hogy működik-e még a nyugdíjmegállapításnál a foglalkozásokhoz kapcsoldó korkedvezmény, ha például egy személy évekig pékségben, kemencénél dolgozott? Ha megszüntették, akkor mikortól?

Dupla 13. havi nyugdíjat, a minimálnyugdíj és a minimálbér jelentős emelését kezdeményezi a lengyel kormány Cikk

A jövő évi minimálbérnek a tavaly nyáron javasoltnál is magasabb emelését kezdeményezte keddi ülésén a lengyel kormány, a lépés a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) legutóbbi választási kongresszusán szerepelt egyik fő programpontként.

Olyan nyugdíjra van szükség, amelyből meg lehet élni Cikk

Rezsiutalvány helyett a kormány adjon olyan mértékű nyugdíjat az időseknek, amelyből meg lehet élni – szólította fel a kormányt Varga-Damm Andrea, a Jobbik országgyűlési képviselője egy vasárnapi, budapesti sajtótájékoztatón.

Biztosítás Magyarországon és az EU ban Kérdés

Tisztelt Szakértők! Szeretnék Irországban dolgozni munkaviszonyban, mellette Magyarorszáon is tevékenykednék kata jogviszonyban. A lényeg: azt szeretném elérni, hogy az írországi biztosítási jogviszonyom legyen a fő jogviszony, tehát ott fizessek nyugdíjjárulékot. Azt szeretném, hogy ha egyszer nyugdíjas leszek onnan is kapjak nyugdíjat (most azt hiszem 5 évet kell dolgozni a minimál nyugdíjhoz). Viszont Magyarországra is nyújtanék katás vállalkozóként szolgáltatást. Lehetséges e? Köszönöm!

Szolgálati idő vásárlása nyugdíjhoz: mikor lehet, mikor nem? Cikk

Milyen esetekben, ki vásárolhat nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt? Mekkora terhet jelent ez a szolgálati idő vásárlójának, előre, utólag vagy folyamatosan kell fizetni? Ismertetjük.

Katások nyugdíja: így számít a szolgálati időnél, ki, mennyit adózik Cikk

A kisadózók társadalombiztosítási ellátásával több írásunkban foglalkoztunk már. Ezúttal a témára egy olvasónk kérdése kapcsán térünk vissza, aki a "Katásként is gondoljon a nyugdíjas évekre!" című, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által küldött tájékoztató levél alapján kérte a kisadózó jogosultsági idejével összefüggő aggályának eloszlatását.

Jól gondolja meg, mikor menne ténylegesen nyugdíjba! Cikk

Az utóbbi időben több kérdés érkezett azzal kapcsolatban, hogy van-e módja a nyugdíjas személynek – a nyugdíjazását követően teljesített járulékfizetést is figyelembe véve – nyugellátás újbóli megállapítását kérni. Különösen gyakran vetődik fel ez a gondolat a nyugdíjkorhatár tényleges betöltésekor azok esetében, akik a korhatár betöltése előtt váltak nyugdíjassá, illetve a nyugdíjazást követően valamilyen okból (kérelemre, kereseti korlát túllépése vagy valamilyen közszolgálati jogviszony létesítése miatt) esetleg szünetelt is a nyugellátásuk folyósítása.

Katás egyéni vállalkozó nyugdíjba megy Kérdés

Egyéni vállakozó nyugdíjba megy. Katás, tovább szeretne dolgozni, milyen bejelentési kötelezettsége van, és hová? Nyugdíjas katás egyéni Vállalkozó szüneteltetése? Mert még nem döntötte el, hogy végleg nyugdíjba megy vagy folytatja. Milyen bejelentési kötelezettsége van a szüneteltetésnek, gondolok itt arra, hogy 101E és ha nyugdíjas, akkor kell-e szüneteltetés esetén fizetni valamit? Köszönöm

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás bevétel

Szipszer Tamás

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs