214 találat a(z) nyilvántartás cimkére

Transzferárak: többeknek több papírmunkája lesz Cikk

A Magyar Közlöny 169. számában jelent meg a szokásos piaci ár meghatározásával összefüggő nyilvántartási kötelezettségről szóló rendelet. A legfontosabb változásokat ismertetjük.

Megbízási jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás vállalkozóm folyamatos megbízási szerződést kötne, megerősítést szeretnék kérni a következőket illetően. A megbízási szerződésben rögzíthetünk havi megbízási díjat? A megbízott kéri az önálló tevékenységből származó jövedelem 10 százalékos költséghányadának figyelembevételét az szja levonásánál. A megbízás díja nem éri el a minimálbér 30 százalékát. Tudomásom szerint ebben az esetben nem kell bejelenteni. Azonban a személyijövedelemadó-bevallásában nyilván el kell számolnia a bevételét. Szükséges erről valamilyen nyilvántartást vezetnie a megbízottnak? Válaszát előre is köszönöm szépen! Üdvözlettel: Szabina

Közérdekű nyugdíjas szövetkezet munkaügyi és munkavédelmi kötelezettségek Kérdés

Tisztelt Szakértők! Az egyik ügyfelünk közérdekű nyugdíjas szövetkezet könyvelésére, bérszámfejtésére és munkaügyi, munkavédelmi ügyeinek intézésére kért tőlünk ajánlatot. Mivel a szövetkezetben a tagok, nem munkaviszonyban vannak, nem látjuk át a munkaüggyel, munkavédelemmel kapcsolatos kérdéseket. Feladatteljesítés van, nem munkaidő. Abban szeretnék tanácsot kérni, hogy milyen munkaügyi és munkavédelmi kötelezettségei vannak a tagokkal szemben a szövetkezetnek? Kell-e munkaidőbeosztás-nyilvántartás, van-e szabadság, kell-e üzemorvos, munkavédelmi oktatás, egyéni védőfelszerelés, a jogviszony keletkezésére és megszüntetésére milyen jogszabályi előírások vonatkoznak, milyen törvényeket, jogszabályokat kell megnézzünk ezekkel kapcsolatosan. A közérdekű nyugdíjas szövetkezet működéséhez kapcsolódó jogszabályhelyeket szeretnénk megtalálni. Köszönöm szépen a segítséget! Krcsik Eszter

5 fontos lépés, hogy felkészüljön az adatvédelmi rendelet alkalmazására Cikk

Ugyan az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR) 2018. május 25-én lép hatályba, viszont rengeteg új kötelezettséget vezet be, amelyekre mindenképpen érdemes előre felkészülni. A hazai jogalkotó ugyanis nem biztosít átmeneti időszakot, mely a gyakorlatban azt jelenti, hogy 2018. május 24-éig még csupán az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (infotörvény), azt követően azonban már a GDPR együttes szabályainak kell megfelelni. Összefoglaltuk, mire kell különösen ügyelni.

Megjelent az októberi VálaszAdó Cikk

Akkor sem volt könnyű a kisadózó vállalkozásoknak az alanyi adómentes határon belül maradni, amikor még annak korlátja ugyanúgy évi 6 millió forint volt, mint a kata bevételi értékhatára, nemhogy idén, amikor a két összeg között négymillió forint az eltérés. Mikor számít valójában bevételnek a bevétel az alanyi adómentesség 8 millió forintos összeghatára, illetve a kisadózói bevételek 12 millió forintos limitje szempontjából?

Súlyos bírságok jöhetnek, jelentősen nőhetnek a kkv-k terhei? Cikk

A jelenleginél komplexebb és bonyolultabb nyilvántartás terhelné a kapcsolt vállalkozásokat a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) nemrégiben közzétett tervezete szerint, amely már nemcsak a nagyvállalatokat, hanem a kis- és középvállalkozásokat is érinti, jelentős adminisztrációs terhet rakva ezzel rájuk – hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST.

Közműveket köttetne be? Gyorsabb és olcsóbb lesz Cikk

Gyorsabban és olcsóbban köttethetik be a közműveket az emberek, miután szeptembertől nem csak egy szolgáltatótól rendelhetik meg ezeket a szolgáltatásokat – mondta Bartal Tamás, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára ma reggel az M1 aktuális csatornán.

Transzferár-nyilvántartás: szigorítana a rendelettervezet Cikk

A Nemzetgazdasági Minisztérium az elmúlt napokban közzétette a transzferár-nyilvántartási kötelezettséggel kapcsolatos új rendelet tervezetét (a dokumentum tervezetet szeptember 5-éig lehet véleményezni). Az új NGM-rendelet a jelenleg hatályos (és többször módosított) 22/2009-es PM-rendeletet váltaná fel. Az OrienTax elemezte a javasolt változásokat.

Szokásos piaci ár: új rendelet készül Cikk

Új rendelettel szabályozná a szokásos piaci ár meghatározásával összefüggő nyilvántartási kötelezettségeket a nemzetgazdasági miniszter. A rendelet tervezete szeptember 15-éig véleményezhető.

Nyílt végű pénzügyi lízing személygépkocsi Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném pontosítani korábbi kérdésemet: Kft. szeretne egy 9 személyes kisbuszt vásárolni, amely személygépkocsi a forgalmi engedélye szerint. Visszaigényelheti-e 100 százalékban az áfát, ha nyílt végű pénzügyi lízingre vásárolja, és a dolgozók szállítását végzi vele reggel és este a telephely és a lakóhelyek között? Milyen nyilvántartásokat kell vezetni és hogyan igazolja a kizárólagos adóköteles tevékenységgel kapcsolatos használatot? Köszönettel: Nagyné

Katás vállalkozás Kérdés

Kettős könyvvitelt vezető bt. 2017. 01. 01-jétől katás vállalkozásként működik. Főtevékenysége autószerelés (pénztárgépet üzemeltet), két fő alkalmazottat foglalkoztat. Kérdéseim: a kettős könyvvitel szabályainak megfelelően kell-e könyvelni a bért és járulékait, valamint a bevételeit? Amennyiben nem, milyen nyilvántartás vezetésére kötelezett? Készpénzfizetési számla kiállítása esetén a számla összegét be kell-e ütni a pénztárgépbe? Ha igen, a kiállított számlát mellé kell-e csatolni a gépi bizonylatnak vagy a tömbben hagyható? Köszönettel.

Céges tárgyi eszköz külföldön Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bekerülhet-e egy magyar cégbe egy európai B tagországban vásárolt, Magyarországon nyilvántartásba nem vett használt motorkerékpár, ha külföldön használja az ügyvezető, és ez szükséges a munkavégzéséhez? Ha bekerülhet, költség és amortizáció elszámolható-e utána? Természetesen az adott országban regisztrálva van a jármű.

Jön az új uniós adatvédelmi rendelet Cikk

Hamarosan életbe lép az új uniós adatvédelmi rendelet. A Mazars hírlevele a fontosabb változásokra hívja fel a figyelmet.

Kapcsolt vállalkozástól befogadott számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdés tisztázásában kérem a segítségét. Egy kft. a kiva adózási módot választotta. Vele kapcsolt vállalkozásban lévő kata adózású egyéni vállalkozótól fogad be számlát. A Kiva törvény előírja, hogy a szokásos piaci árat kell az elszámolásokban figyelembe venni, amennyiben a befogadott számla eltér a szokásos piaci ártól. Hogy kell eljárnia nyilvántartásai vezetésénél? A "22/2009. (X. 16.) PM rendelet a szokásos piaci ár meghatározásával összefüggő nyilvántartási kötelezettségről" alapján nincs nyilvántartási kötelezettsége, mivel mikrovállalkozásnak minősül, viszont a Kiva törvény alapján mégis kell valamihez viszonyítania a befogadott számlák értékét. Segítségét előre is köszönöm. Bné Piros

Széles Imre tb-szakértő válasza kiegészítésének kérése Kérdés

Tisztelt Széles Imre Tb-szakértő Úr! A " Mit lehet tenni egy 7 hónapja el nem bírált fellebbezéssel?" kérdés ma – VII. 24-én – délelőtt kapott válasza csak a hatósági bizonyítvánnyal kapcsolatos kérdésrészre tért ki. Nem adott választ a Tb-nyilvántartás adatainak módosítását kérő kérdésrészre, idézem a feltett kérdés első, eddig még meg nem válaszolt részét: "Milyen lehetőségei vannak egy nyugdíj előtt álló munkavállalónak egy 2015 áprilisában benyújtott adatmódosítási kérelem alapján 2016 novemberében hozott határozattal szembeni, de máig – 2017. VII. 19-éig – el nem bírált fellebbezés tekintetében? – és nem adott választ arra sem, hogy ha panasz benyújtására kényszerül a szóban forgó munkavállaló, akkor a panaszát hova, kihez kell/lehet benyújtania, panaszának mennyi az elbírálási határideje? Válaszának kiegészítését előre is köszöni egy nyugdíjazás előtt munkavállaló.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Áfa levonhatósága

Bunna Erika

adótanácsadó

Rokkantnyugdíjas ügyvezető

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close