195 találat a(z) nyílt végű pénzügyi lízing cimkére

Nyílt végű pénzügyi lízing áfa-visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnék segítséget kérni. Egy kft. (áfa adóalany) nyílt végű pénzügyi lízinggel vásárolt a cég részére személygépkocsit. A cég tevékenységi köre egyéb pénzügyi kiegészítő tevékenység (Teaor:6619). A kezdő lízingdíjról áfás számlát kapott. A részletfizetési számlán is áfás tartalmú a tőkerészre vonatkozó összeg. Szeretném tudni, hogy az áfa levonásba helyezhető-e a fentiek ismeretében? Előre is köszönöm.

Cégautóadó – nyíltvégű pénzügyi lízing Kérdés

Kérem segítsenek, eltérő a véleményünk a kollégáimmal. Van egy cég, amely 2012. óta nyílt végű pénzügyi lízing keretében rendelkezik egy személygépkocsival. Üzembentartóként a cég szerepel. Kérdés az, hogy kell-e cégautóadót fizetnie a cégnek? Vagy azt a lízingcég fizeti, és esetleg továbbszámlázza? Vagy a lízingcégnek sem kell fizetnie?

Nyílt végű pénzügyi lízing áfa kapcsolata Kérdés

Az új Ptk. hatályba lépése után vásároltunk teherkocsit. A birtokbaadáskor kaptunk egy számlát az állományba vételhez, ezen jelezték, hogy ez a dokumentum az aktiválás és értékcsökkenés elszámolásának bizonylata. Így jártunk el. Ebben az esetben ez a beszerzés hogy' viszonyul az áfabevallás 77.sorához? Köszönöm a választ.

Autóvásárlás katás betéti társaság tagjaként Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk betéti társaság tagjaként katás. Áfa hatálya alá tartozik, mert az árbevétele a 6 millió forintot meghaladja. A kérdés: ebben a jogviszonyában szeretne nyílt végű pénzügyi lízing formájában személygépkocsit vásárolni. Ez lehetséges-e ebben a jogviszonyban, illetve az áfa visszaigényelhető lesz-e? Válaszukat és segítségüket előre is köszönöm!

Nyílt végű lízing, bérleti díj áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! A személygépkocsi nyílt végű pénzügyi lízingje, illetve bérlete esetén a lízingdíjban, illetve bérleti díjban szereplő áfa 100 százalékban vonható le, vagy az áfatörvény 124. § (4) bekezdése szerint 50 százalékban? (Ha a magáncélú használattól eltekintünk.) Tisztelettel várom válaszát.

Nyílt végű pénzügyi lízing áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Személygépkocsi nyílt végű lízingje esetén a lízingszerződés megkötésének évében a havi törlesztő részletek áfájával együtt az első, nagyobb összegű havi díj áfáját is arányosítjuk a magán- és céges használatnak megfelelően, ha szükséges, év végi korrekcióval. Viszont, mivel a lízingelt személygépkocsit a tárgyi eszközök közé fel kell venni, a tárgyi eszközökre vonatkozó figyelési időszakot kell-e itt is alkalmazni a gazdasági tevékenység, illetve a magáncélú használat arányában? Ha igen, akkor az első évet követő években a törlesztő részletek számlái alapján levonható áfa hogyan viselkedik? Köszönettel: Bodnár Ildikó

Nyílt végű pénzügyi lízing egyéni ügyvéd esetében Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni ügyvéd szeretne a vállalkozásába nyílt végű pénzügyi lízinggel személygépkocsit beszerezni. A vételár 30 százalékát fizeti be önerőként. Fejlesztési tartalék felhasználásnál figyelembe veheti-e az önerőként befizetett összeget? Továbbá ezen összegre vonatkozóan hogyan alakul az áfa- és az értékcsökkenés-levonási lehetőség?

Cégautóadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném megkérdezni, hogy nyílt végű pénzügyi lízing konstrukcióban beszerzett személygépkocsi után abban az esetben kell-e cégautóadót fizetni, ha útnyilvántartást vezetnek és ebből egyértelműen kiderül, hogy a járművet kizárólag üzleti célra használják. Köszönettel.

Nyílt végű pénzügyi lízing Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyílt végű pénzügyi lízinggel kapcsolatos kérdésre válaszoltak augusztus 21-én és augusztus 27-én. Az előbbiben azt írták, hogy a lízingbe vevő tartja nyilván a könyveiben a lízingelt gépkocsit (de nem ő a tulajdonos, majd a futamidő végén dől el, hogy ki lesz a tulajdonos) és értékcsökkenést számol el utána a számviteli törvénynek megfelelően. Az augusztus 27-ei válaszban pedig azt írják, hogy értékcsökkenési leírás csak a vállalkozás saját tulajdonú tárgyi eszközei után számolható el. Így most nem értem. A nyílt végű pénzügyi lízingnél tárgyi eszközként kezelem az eszközt és értékcsökkenést számolok el, vagy csak bérlem az eszközt, mert a futamidő végén korántsem biztos, hogy én leszek a tulajdonos, és a lízingdíjakat költségként számolom el? Köszönöm válaszát. üdvözlettel Izsó Krisztina

Nyílt végű lízing személygépkocsinál Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a lízingszerződés végére vonatkozik. 1. Ha visszaveszi a lízingbe adó a személygépkocsit, fizetendő áfa is keletkezik-e, amit a lízingbe vevőnek fizetnie kell? 2. Ha nagyobb a könyv szerinti érték, mint a visszavásárolt piaci érték, terven felüli értékcsökkenést kell elszámolni, ez társaságiadóalap-növelő tétel? 3. Ha marad a lizingelt személygépkocsi, és 1-2 éven belül értékesítik, áfát kell-e utána fizetni? Köszönettel és tisztelettel.

Nyílt végű pénzügyi lízing áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy kft. 2014-ben nyílt végű pénzügyi lízing keretében lízingel egy személygépkocsit, akkor az áfa visszaigényelhető-e?

Nyílt végű pénzügyi lízing lejárta után mi a teendő? Kérdés

Egy kft. nyílt végű pénzügyi lízinggel szerzett be egy személygépjárművet 2012-ben. A lízing futamideje 2 év volt, ami most járt le. A kft. a maradványértéken nem óhajtja megvásárolni a személygépkocsit. A kérdésem az, hogy a tárgyi eszközök közül hogyan kell kivezetnem ezt az eszközt? Milyen könyvelési tételeket kell könyvelnem?

Nyílt végű pénzügyi lízing áfájának arányosítása Kérdés

Tisztelt szakértő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy személygépkocsi nyílt végű pénzügyi lízingelése esetén, ha útnyilvántartással alátámasztva 10 százalék és 25 százalék közötti magáncélú használat valósul meg havonta, akkor a törlesztőrészletek áfáját milyen arányban lehet levonásba helyezni? Havi bevalló esetén év végén kell-e korrigálni, illetve a futamidő végén? Minden törlesztőrészletre (az első nagyobb összegűre is) alkalmazható az arányosítás? Az áfatörvény szerint az ingyenes szolgáltatás is áfa-köteles, amiről számlát kell kiállítani. A magáncélú használat díját mi alapján kell megállapítani? Ha az ingyenes magáncélú használat áfa-köteles, akkor lehet, hogy a lízingdíjak áfája teljes mértékben levonható? Válaszát előre is köszönöm!

Nyílt végű pénzügyi lízing könyvelése Kérdés

Nyílt végű pénzügyi lízing keretében szgk. bérlünk. A szgk.-t mi tartjuk a könyveinkben nyilván. Amikor megkaptuk a számlát lekönyveltük a bruttó összeget: T441 K161, ezután üzembe helyeztük. A bruttó összeget átvezettük lízinggel kapcsolatos kötelezettségre T451 K441. Ennek a szgk.-nak a tőketörlesztése után 2012 január 01-től vissza lehet igényelni az ÁFÁ-ját (az esetleges magánhasználat arányában). Ebben kérem a segítséget, hogy ezt hogyan kell könyvelni. Le tudnák esetleg vezetni a teljes ügylet könyvelését, mert lehet, hogy ott tévedtem már, hogy a bruttó összeget könyveltem a 161-re.

Cégautóadó nyílt végű pénzügyi lízingnél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. nyílt végű pénzügyi lízingbe vesz egy személygépkocsit. Kinek kell megfizetnie ebben az esetben a cégautóadót? A lízingbe adónak vagy a lízingbe vevő kft-nek? Köszönettel várom válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Társasház – bérbeadás szja

Lepsényi Mária

adószakértő

Nem saját tulajdonú ingatlan bérbeadása

Lepsényi Mária

adószakértő

Ingatlannal rendelkező társaság bejelentése

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close