114 találat a(z) növekedés cimkére

NGM: megvédte a kamatstop a kkv-kat, a merészségükön is múlik a GDP-növekedés Cikk

A kamatstop megvédte a kkv-kat a megemelkedő hozamkörnyezet negatív hatásaitól; az intézkedés kivezetése sem jelentett többletterhet számukra a csökkenő hitelkamatoknak és a bankokkal megszületett megállapodásnak köszönhetően – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságstratégiáért, pénzügyi forrásokért és makrogazdasági elemzésért felelős államtitkára ma, a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján.

Varga Mihály a költségvetésről Cikk

Az idei év a gazdasági növekedés erősítésének az éve, a költségvetés helyzete továbbra is stabil – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

Nincs fejlődés, egy helyben toporog az építőipar Cikk

2023 októberében az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 0,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 2 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké 2,6 százalékkal csökkent – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Rózsaszín szemüveg – Heti PénzPiac – 2023. 39. hét Cikk

A Global Tax-Office Kft. heti pénzpiaci összefoglalója az elmúlt hét fontosabb pénzpiaci és gazdasági eseményeit tartalmazza, melyek hatással lehetnek a hazai vállalkozások életére.

Az egy évvel korábbihoz viszonyítva az építőipari termelés volumene 3,4 százalékkal nőtt Cikk

2023 júliusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 3,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 11,6 százalékkal nőtt, az egyéb építményeké 5,0 százalékkal csökkent. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 8,5 százalékkal nagyobb volt a júniusinál – írja honlapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Rekord a világkereskedelmi forgalomban Cikk

Rekordot ért el tavaly a világkereskedelmi forgalom az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája, az UNCTAD csütörtökön publikált tanulmánya alapján. Az idei első félévre a szervezet a világkereskedelmi forgalom stagnálását jelzi előre.

Ellenzi a nyugdíjak lassúbb növekedéséről hozott kormányzati döntést a csehek 55 százaléka Cikk

A csehek 55 százaléka ellenzi a nyugdíjak lassúbb növekedéséről hozott kormányzati döntést, 37 százalék egyetért a lépéssel, míg 7 százalék nem nyilvánított véleményt – derült ki abból az országos felmérésből, amelynek eredményét pénteken hozták nyilvánosságra Prágában, közölte az MTI.

Javított globális gazdasági prognózisán a Fitch Ratings Cikk

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő feljavította az idei világgazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését arra alapozva, hogy pozitív hatása van a kínai koronavírus-korlátozások feloldásának és az európai gázválság jelentős enyhülésének, valamint annak, hogy meglepően kiegyensúlyozott maradt az amerikai fogyasztói kereslet az Egyesült Államokban.

Borúsan látják a világgazdaság idei teljesítményét a vállalatvezetők Cikk

A vezérigazgatók 73 százaléka szerint a gazdasági növekedés üteme világszerte csökkenni fog a következő 12 hónapban. Ennek ellenére a többség (60%) nem tervez létszámleépítést és jelentős részük (80%) a munkavállalók javadalmazását sem csökkentené – derül ki a PwC 2022 októbere és novembere között 4410 vezérigazgató részvételével készített, 26. Globális Vezérigazgató Felméréséből.

A recesszió veszélye fenyegeti a világgazdaságot 2023-ban Cikk

Vészesen közel kerülhet a világgazdaság a recesszióhoz 2023-ban, miután a világ vezető gazdaságai egyszerre szembesülnek a növekedés lassulásával – figyelmeztetett a Világbank ma megjelent éves jelentésében.

37,0 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest az ipari termelői árak 2022 novemberében Cikk

2022 novemberében az ipari termelői árak átlagosan 37,0 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest, közölte a KSH. A belföldi értékesítés árai 63,7, az exportértékesítésé 23,4 százalékkal magasabbak voltak. A belföldi értékesítés árainak gyorsabb növekedését az okozta, hogy a jelentős drágulást realizáló energiaipar részaránya a hazai eladásokban jóval nagyobb, mint az exportban. Az energiaárak meredek emelkedése mellett az alapanyagok drágulásának és a forint gyengülésének is árfelhajtó hatása volt. Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítés árai 1,6 százalékkal növekedtek, míg az exportéi 2,0 százalékkal csökkentek, így az ipari termelői árak összességében 0,8 százalékkal mérséklődtek.

Opten: kismértékben folytatódott a cégek számának növekedése 2022-ben Cikk

Kismértékben folytatódott a cégek számának növekedése 2022-ben, annak ellenére, hogy a megszűnt cégek száma az előző évhez képest megközelítően 50 százalékkal nőtt – közölte az Opten céginformációs szolgálalat kedden az MTI-vel.

Nagy Márton a költségvetési hiányról Cikk

A kormány azt tervezi és el is fogja érni, hogy a költségvetés hiánya 3,5 százalék legyen jövőre az idei 4,9 százalék után, a növekedés pedig 1,5 százalék lehet az erre az évre jó eséllyel várható 5 százalék után – mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány konferenciáján csütörtökön Budapesten.

Itt a friss GDP-növekedési adat, jelentősen függünk az autógyáraktól Cikk

Magyarország bruttó hazai terméke 2022. III. negyedévében a nyers adatok szerint 4 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 4,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – 0,4 százalékos a visszaesés.

Matolcsy György az inflációról: a jegybank más eszközökkel folytatja küzdelmet Cikk

Az alapkamatemelési ciklus lezárásával nincs vége az infláció elleni küzdelemnek, a jegybank más eszközökre nagyobb hangsúlyt fektetve folytatja a pénzügyi szigorítást és az infláció elleni küzdelmet – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a mai 125 bázispontos kamatemelést követő sajtótájékoztatón.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Garantált bérminimum vagy minimálbér

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Ingatlan-bérbeadás adózása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Mérlegbeszámoló tipusa

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink