29 találat a(z) munkavédelmi képviselő cimkére

Megszűnne a kötelező alkalmassági vizsgálat. Változna a munkavédelmi törvény és az Mt. Cikk

A T/6072 irományszám alatt benyújtott törvényjavaslat elfogadása esetén – a bírság mértékére vonatkozó rendelkezések kivételével – január 1. napjától lépne hatályba a munkavédelemről szóló törvény módosítása. A javaslat indokolása szerint erre alapvetően a jogalkalmazás segítése és egységesítése miatt, valamint az egyes jogszabályok közötti koherencia megteremtése érdekében került sor. Jelentős újdonság, hogy a munkavédelmi képviselő megválasztása során ügyelni kell a határidő betartására, továbbá megszűnne a munkára való alkalmasság kötelező orvosi vizsgálathoz kötése.

Csoportos létszámleépítés és kölcsönzött munkaerő Kérdés

Munkavédelmi képviselő Kérdés

Munkavédelmi képviselő választása Cikk

Olvasónk munkavédelmiképviselő-választási kérdéssel fordult hozzánk. Arra volt kíváncsi, hogy a feltételként előírt 20 fő számítása miként történik, illetve arra, hogy a választás lebonyolítására ki kötelezett. Dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő válaszolta meg részletesen a kérdést.

Munkavédelmi képviselő választása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavédelmiképviselő-választási kötelezettséggel kapcsolatban szeretnék kérdezni: – A feltételként előírt 20 fő milyen létszámot jelent? Hol találjuk ezt a törvényben? – Megjelent olyan állásfoglalás is (már több helyen olvastuk), miszerint a munkáltató kötelezettsége a választás lebonyolítása és az ehhez szükséges feltételek biztosítása. Ám ha a munkavállalók nem kívánnak élni a választás jogával, akkor nem lehet őket erre kötelezni, illetve ezt nem lehet a munkáltató terhére róni. Az esetben tehát, ha egy 25 fős vállalkozásnál azért nincs munkavédelmi képviselő, mert a munkavállalók az összehívott munkavédelmi képviselő választási ülésen úgy szavaztak, hogy nem kívánnak képviselőt, akkor a vállalkozásra nézve ennek nincs szankciója, nem bírságolható?

Üzemi tanácsok, munkavédelmi képviselők nyilvántartása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkáltatónál az Mt. XX. fejezete szerint üzemi tanács, valamint az Mvt. VI. fejezete szerinti munkavédelmi képviselő megválasztására kerül sor. Van olyan hatályos jogszabályi rendelkezés, amely előírja, hogy az üzemi tanács létrejöttét, illetve a munkavédelmi képviselő megválasztását be kell jelenteni bármely hatóság részére? (Amennyiben igen, melyik ez a jogszabályi rendelkezés?) Létezik olyan nyilvántartása az üzemi tanácsoknak, munkavédelmi képviselőknek, amelyhez harmadik személyek (nem a munkáltató és nem munkavállalók) is hozzáférhetnek? Tisztelettel.

Gazdasági egységek összevonása Kérdés

Tisztelt Szakértő! "A" Kft. kizárólag "x" terméket, "B" Kft. kizárólag "y" terméket gyárt. "A" Kft.-nek, illetve "B" Kft.-nek is Magyarország területén több, eltérő településen található gyáregysége van. "A" Kft.-nél, illetve "B" Kft.-nél is működik üzemi tanács. "B" Kft. a Ptk. 3:44. § (1) bekezdése alapján beolvad "A" Kft.-be (A Kft. "x" és "y" terméket is fog gyártani), így a "B" Kft. valamennyi munkavállalója vonatkozásában az Mt. VI. fejezete szerinti változás következik be a munkáltató személyében (új munkáltató: "A" Kft.). A fenti esetben maga a "B" Kft. vagy annak egyes gyáregységei minősülnek az Mt. 36. § (1) bekezdése szerint "gazdasági egység"-nek? A munkáltató személyében bekövetkező változás miatt sor kerül-e az Mt. 258. §-a szerinti "gazdasági egységek összevonására"? Amennyiben a gazdasági egységek összevonása megvalósul, és az "A" Kft. köteles új üzemi tanácsot választani, köteles-e az "A" Kft. új munkavédelmi képviselő(ke)t is választani az Mvt. 70/A § (3) bekezdésére tekintettel? Tisztelettel.

Munkavédelmi képviselő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy 25 fő munkavállalóval működő cégnél 2016. novemberben felhívás készült a munkavédelmi képviselő választásra, de eredménytelen volt, jegyzőkönyv készült. Évente újra meg kell ismételni a felhívást? Határideje van az előzőhöz képest, vagy minden év végéig az új évre vonatkozóan meg kell tenni? Köszönöm válaszát.

Munkavédelmi képviselő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy cégünk részére, amennyiben 20 főnél több munkavállalót foglalkoztat több telephelyen is, kötelező-e munkavédelmi képviselőt választani vagy csak a lehetőség biztosított? Válaszát köszönöm előre is. Tisztelettel!

Munkavédelmi képviselő Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény 70/A §-a szerint munkavédelmi képviselőt kell választani azoknál a cégeknél, ahol munkavállalók létszáma legalább húsz fő. Azt szeretném kérdezni, hogy a létszámot hogy kell meghatározni? Ez egy év végi statisztikai állományi létszám? Beletartoznak a részmunkaidősök, hogy kell őket figyelembe venni? A megbízási jogviszonyosokat is bele kell számolni? Köszönettel: Mónika

Munkavédelmi képviselő Kérdés

A munkavédelmi képviselő kötelező választásánál a foglalkoztatottak 20 fős létszámát hogyan kell értelmezni? Van olyan cég, ahol az átlagos létszám 20 fő alatt van, de egy rövid átmeneti időtartamban a tényleges foglalkoztatottak száma eléri azt, majd visszacsökken 20 fő alá. Válaszukat várva tisztelettel: Szauter Rozália

Kérdések és válaszok munkavédelmi képviselő választásáról Cikk

Az Országos Munkavédelmi Bizottság ajánlásainak tükrében összegezzük a leggyakrabban felvetődő kérdéseket.

Munkavédelmi képviselő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy a megválasztott munkavédelmi képviselőknek kötelező-e elvégezni a 16 órás alapképzést, majd évente a 8 órást a mandátumuk alatt?

Munkavédelmi képviselő munkaidő-kedvezménye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk munkavédelmi képviselője megválasztásra került, aki a cégünk alkalmazottja. Kérdéseim a következők: kell-e a munkaszerződést emiatt módosítani, vagy elég egy feladatköri leírás készítése? Ha a munkaszerződés módosítása szükséges, mit kell tartalmazzon a képviselet vonatkozásában? Az munkavédelmi törvény alapján a munkavédelmi képviselőnek biztosítani kell munkaidő-kedvezményt. Ezt csak akkor kell, amennyiben ő kéri, vagy minden hónapban kötelezően kérni-adni szükséges? A munkavédelmi képviselettel kapcsolatos feladatait elvégezheti-e oly módon, hogy a fő munkakörét megszakítva ezzel foglalkozik, szükséges-e ezt dokumentálni esetleg a jelenléti íven, vagy máshol? Köszönöm válaszát.

Dolgozók munkavédelmi képviselője Kérdés

T. Szakértő! Azzal kapcsolatban kérném szíves tájékoztatását, hogy mi a teendő abban az esetben, ha a munkáltató teljeskörű tájékoztatása ellenére sem kívánt egyetlen dolgozó sem mint munkavédelmi képviselő közreműködni? Köszönettel

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingyenesen kapott anyag elszámolása

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Munkáltató rendes felmondása TP alatt

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31