429 találat a(z) munkavállaló cimkére

Nők 40 éves nyugdij járulékfizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! https://adozona.hu/2019_es_valtozasok/Megszunik_a_jarulek__ki_fizeti_a_nyugdijas__FW7754 A fenti cikkre hivatkozva azt szeretném kérdezni, hogy a nők 40 éves korkedvezményes nyugdíját kapó alkalmazott sem fizet jövőre csak 15 százalék szja-t a munkabéréből? Saját jogú nyugdíjasnak minősül-e? Köszönettel Budai Krisztna

Céges autó áfájának kezelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A https://adozona.hu/kerdesek/2018_11_28_Ceges_auto_afajanak_kezelese_utc linken elérhető kérdéshez tennék még fel további kérdést. Mi a helyzet akkor, ha a magánhasználatért 20 ezer forint havi díjat szed a társaság a munkavállalóktól? Akkor a fizetendő adót 2019-től milyen összegben kell megállapítani? Lehet a bérleti díj 50 százaléka után megállapítani? Ha igen, akkor lehet úgy kezelni, hogy a lízingdíj áfájának csak 50 százalékát vonjuk le, és nem kalkulálunk fizetendő adót (így ugyanannyi levonható áfánk keletkezik összesen, mintha a lízingdíj 100 százalékát levonnánk, és a fizetendő adó a lízingdíj 50 százaléka után állapítanánk meg)? A munkavállalók felé kibocsátott számlán szerepelnie kell a kalkulált áfának? A kalkulált áfát hogyan kell könyvelni? Válaszukat előre is köszönöm!

Külföldi szervezet magyarországi munkavállalója Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy külföldi (svájci) székhelyű sportszervezet szeretne Magyarországon munkavállalót foglalkoztatni. Az lenne a kérdésünk, hogy ezt milyen formában teheti meg, szükséges-e ehhez magyar telephelyet/fióktelepet létrehoznia, vagy anélkül is foglalkoztathat munkavállalót, például távmunka formájában? Ha létre kell hoznia telephelyet (esetleg nem kell, de szeretne), ezt milyen formában teheti meg, tekintettel arra, hogy nem vállalkozásról, azaz profitorientált szervezetről van szó, hanem sportszervezetről, amely Magyarországon sem kíván vállalkozási tevékenységet folytatni, csupán sportszervezési, -koordinációs tevékenységet végezne. Az alábbi válaszokat olvastam Önöknél: https://adozona.hu/kerdesek/2018_1_30_Kulfoldi_ceg_magyarorszagi_irodab_uds illetve https://adozona.hu/kerdesek/2017_6_19_jarulek_fizetes_kulfoldi_ceg_resz_ero , de ezek vállalkozásokra vonatkozó kérdések voltak, így az érdekelne, hogy mennyiben más a jelen helyzet, amikor nem EU-s székhelyű szervezetről van szó. Különösen adószámigénylés, illetve NAV-nál foglalkoztatóként történő bejelentkezés szempontjából szeretnék tájékoztatást kapni. Segítségüket előre is köszönöm!

Bocsánatot kért a Samsung munkavállalói haláláért, egészségkárosodásáért Cikk

Bocsánatot kért a Samsung Electronics vállalat pénteken minden munkásától, akiknek egészségkárosodását, halálát okozta az, hogy nem biztosítottak számukra biztonságos munkakörülményeket a vállalat számítógépchipeket és monitorokat előállító üzemeiben.

Biztosítás 2019 Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2017-ben egy kft. munkavállalói részére kötött „whole life” életbiztosítást. 2017-ben a havi díj adómentes volt, 2018-ban egyes meghatározott juttatásként adózott. 2019-ben a várható változások miatt ezen biztosítás havi díjai jövedelemként adóznának, tehát mind a munkavállaló, mind a munkáltató adózna utána? Köszönettel: Mónika

Kisebb családtámogatást ad Ausztria a külföldi munkavállalóknak, több ország tiltakozott Cikk

Az osztrák családügyi minisztérium pénteken védelmébe vette a családtámogatások indexálására vonatkozó döntését, miután több uniós tagállam ismételten tiltakozását fejezte ki amiatt.

Harmadik országbeli hazautazása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Ukrán munkavállalóink hazautazásával kapcsolatban merült fel kérdésként, hogy a vonatkozó kormányrendelet magyar állampolgárról, illetve EGT polgárról ír, így vajon adható-e adómentesen a hazautazás részükre is. Amennyiben adható, úgy milyen feltételekkel? Gondolok arra, hogy esetleg a határig számolandó a kilométer vagy hogyan célszerű/szabályos meghatározni? Köszönöm válaszukat előre is!

Céges lakás kiadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk rendelkezik társasházi lakóingatlannal. Szeretnénk ebben a lakásban elszállásolni szezonális munkára, bérelt munkaerőként nálunk dolgozó személyeket (vagy saját munkavállalót) . Ingyenesen lehet-e a bérelt munkaerő részére biztosítani a lakhatást? A lakásba vásárolt felszerelések (fürdő-, hálószoba és konyha) elszámolhatók-e a Tao tv. szerint költségként? Ha igen, akkor természetbeni juttatásként kell-e adózni utána? Köszönettel.

Így keresik meg a megfelelő munkavállalót a cégek Cikk

Magyarországon a cégek az általuk alkalmazott toborzási módszereket tekintve átlagosan 5738 forintot költenek egy megfelelően képzett és az elvárt tapasztalatokkal rendelkező munkavállaló megtalálására, miközben 2012-ben ez az összeg még csupán 278 forint volt – derül ki a Profession.hu állásportál felméréséből.

Nyugdíjas munkavállaló, egészségügyi járulék megfizetése Kérdés

Tisztelt Adószakértő! 2019. 01. 01-jétől a saját jogú nyugdíjas nem minősül biztosítottnak. Megoldható, hogy írásbeli nyilatkozat alapján levonásba helyezzük az egészségügyi járulék összegét, és társaságunk utalja el a NAV felé a dolgozó nevében? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Munkába járás költsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkáltató saját gépjárművével megy a székhely közigazgatási határán kívül eső munkavállalóért, akit minden munkanapon elszállít a munkavégzés helyére, illetve a munkanap végeztével hazaszállítja. Van-e ebben az eljárásban aggályos dolog? Milyen adófizetési kötelezettség merül fel a munkavállaló szempontjából? Az út során felhasznált üzemanyag áfája levonható-e, ha a szállítóeszköz 9-11 személy szállítására alkalmas, és gázolajjal működik? Ha jól gondolom, akkor a gázolaj áfája nem vonható le, ha azt személyautóhoz használják fel? Van-e ezzel kapcsolatban adófizetési kötelezettsége a munkáltatónak (gondolok itt arra, hogy nem minősül-e természetbeni juttatásnak)? Köszönöm a válaszát!

Akár félmilliós bírságot is fizethet a munkáltató, ha nincs adminisztrálva az új munkavállaló tartozásigazolása Cikk

Egy cégbe felvett új munkavállalónak a munkaviszony létesítése előtt kötelessége nyilatkozatot tennie arról, hogy nincs függőben lévő tartozása, ellenkező esetben – tartozás esetén – akár 500 ezer forintig terjedő bírság megfizetésére is kötelezhetik a céget és az ügyvezetőt, hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST.

Heti 3 napot dolgozó alkalmazott szabadsága Kérdés

Nyugdíjas alkalmazott szerződése szerint heti 18 órában heti 3 napon, hétfőn, szerdán, csütörtökön dolgozik 150 000 Ft havi bérért. Szerinte a 30 nap szabadsága úgy jár, hogy csak a munkában töltött napokra kell kiírni és megkapja a teljes havi bérét. A munkáltató szerint ez nem így van. A témában megjelent előző cikkek nem voltak egyértelműek számomra, kérem segítsenek, hogy mi a helyes eljárás.

Vállalkozás táppénz alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! 8 órás munkaviszonyban álló munkavállaló veszélyeztetett terhessége miatt tartósan táppénzen van. Megítélése szerint gyakorolhatja-e egyéni vállalkozását (biztosítási üzletkötő), ha állandó alkalmazottja nincs, de esetenként alkalmi munkavállalót foglalkoztat? Köszönöm válaszát CSCS

Közterhek külföldi szervezet hazai munkavállalójánál Cikk

Olvasónk a következőket kérdezte: Olyan munkaviszony esetén, amelyben egy külföldi (USA-beli) bejegyzésű társaság (amely nem rendelkezik Magyarországon telephellyel) alkalmaz magyarországi adóalanyt teljes munkaidőben, milyen adók és járulékok terhelik az így megszerzett rendszeres jövedelmet? Ugyanazok, mintha a munkaadó magyarországi székhellyel rendelkezne? A munkaadó által fizetendő adókat és járulékokat melyik fél és hogyan fizeti? (A külföldi cég/szervezet utalja az adott összegeket a NAV számlájára?) Erdős Gabriella adószakértő válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyugdíj mellett munkavégzés II.

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Gyesen lévő alkalmazott – munkaviszony megszűnése II.

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Ingatlan külső felújításának könyvelése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close