412 találat a(z) munkavállaló cimkére

Munkabérről rendelkezés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Megteheti-e a dolgozó, hogy a munkáltatóval megállapodjon arról, hogy a munkáltató fizesse be a közüzemi számláját úgy, hogy a dolgozó közüzemi számlájának összegét minden hónapban visszatartja a fizetéséből? Köszönöm válaszukat

Érdekes ítéletet hozott a bíróság az Ausztriában dolgozó magyarokról Cikk

Érdekes magyar vonatkozású ítélet született az Európai Bíróság előtt, a kiküldetési szabályok alkalmazása kapcsán. Bár egy osztrák húsipari feldolgozó üzemben évek óta magyar kiküldöttek végzik a munkát, és mindegyikük rendelkezik a magyar egészségbiztosítási szerv által kiállított érvényes A1 igazolással, a bírósági ítélet alapján a dolgozók mégis az osztrák társadalombiztosítás hatálya alá tartoznak – írja az RSM blog nyomán a napi.hu.

Cégben dolgozó munkás cég általi elszállásolása. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. egyszemélyes ügyvezető igazgató tulajdonosa saját tulajdonú családi házát bérbe adja a kft.-nek a kft.-ben dolgozó munkások elszállásolására. Az ügyvezetőnek van bérbeadói adószáma. Ha a dolgozónak nem kell fizetnie a szállásért, milyen adókra kell számítani a kft.-nek és dolgozónak egyaránt? Köszönöm válaszukat.

Munkavállaló kártérítési felelőssége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy munkavállaló, aki azonnali felmondást adott be indoklással, amit viszont a munkáltató elutasított, mert nem megalapozott. Erről tértivevényes levél ment a munkavállalónak, akit a beadott felmondása óta nem lehet elérni. A munkahelye egy szolgáltató egység. Ezzel a magatartással kimeríti a súlyos gondatlanság miatti károkozást. A munkáltatónak ilyen esetben milyen lehetősége van a kártérítés terén? Munkabér vagy távolléti díj, valamint hány hónapról lehet szó és nettó vagy bruttó kártérítési összegről? Valamint ezt megteheti, ha nincs munkajogi perbeli határozat? Üdvözlettel: Pajcsics Eszter

Munkavállalói lakhatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelünknek (gazdasági társaság) van egy ingatlana, melyben albérletben lakik jelenleg az egyik munkavállalója. A munkavállaló lakóhelye nagyon messze van eredetileg. A munkáltató jelenleg ad mobilitási célú lakhatási támogatást ugyanezen munkavállalónak, hogy az albérleti díjban ez segítséget nyújtson. Jövőre azonban megszűnik ez a lehetőség. A munkáltató kérdése, hogy megengedheti e a munkavállalónak, hogy ingyen lakjon a vállalkozás ingatlanjában? Ha nem, akkor felmerült benne, hogy ő fizetne a munkavállalónak amolyan ingatlanőrzési díjat, hogy figyel a házra. Utóbbit én kizártnak tartom, de a munkáltató törvényi hivatkozásokat szeretne tudni. Előre is nagyon köszönöm a segítséget!

Gyenge volt a fék, kártérítésre kötelezett az elhunyt munkavállaló munkáltatója Cikk

Elégtelen volt a tehergépkocsi karbantartása, baj volt a fékkel, a hozzátartozók kártérítést követeltek az elhunyt járművezető volt munkáltatójától. A bírósági ügy a Kúriánál kötött ki.

Munkavállaló kártérítési felelőssége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunknak környező településeken vannak üzletei.A gépkocsivezető alkalmazott az áru kiszállításával egyidejűleg 2-3 naponta az üzletben dolgozó alkalmazottól napi pénztárjelentés aláírásával (annak 1 példány átvételével) átveszi az előző napok bevételeit, majd az ügyvezető részére továbbítja. Az ügyvezető jelezte, hogy 1 napi bevétel a pénztárjelentéssel hiányzik. A söfőr alkalmazott állítja, hogy csak 2 napi bevételt adott át az eladó. A hiányzó nap pénztárjelentésének tömbben maradó példánya nem igazolja a sofőr aláírását, mivel azon az előző nap átütött aláírása szerepel. Az Mt. 179. § (1) szerint a munkavállaló köteles a kárt megtéríteni, ha nem úgy járt el, ahogy az adott helyzetben általában elvárható. Milyen lehetősége van a munkáltatónak a kár megtéríttetésére, melyik dolgozóval szemben (vagy mindkettővel), és milyen módon? 25 000 Ft kárról van szó, de nem szeretnénk, ha ebből gyakorlat válna. Köszönöm válaszát!

Munkavállaló járművének költségtérítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónk saját tulajdonú gépjárműve egy 3 személy szállítására alkalmas 2902 kg össztömegű N1 kategóriájú kisteherautó. A székhelytől eltérő, onnan kb. 250 km távolabb lévő vidéki munkavégzés történik, a munkavállaló hétfőn lemegy a munkavégzés helyére és pénteken jön vissza, a szállását a cég bérli. A saját gépjárművel történő utazás költségének térítését, milyen bizonylattal kell alátámasztani, amennyiben az üzemanyag-fogyasztási normát és a NAV által közzétett üzemanyagárat alkalmazzuk? Elszámolható-e a fenntartás, javítás, felújítás költsége, ha igen, milyen módon? Alkalmazható-e a 15 Ft/km általános személygépkocsi-normaköltség? Válaszát előre is köszönöm!

Temetési költség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik munkatársunk meghalt. A cég saját hallottjának tekinti, a temetési költséget ő viseli. Mindenről van cég nevére szóló számla. Az szja-törvény 1. sz. melléklet 8.6.e) alapján ez adómentes, a tao-törvény szerint elismert költség. Az lenne a kérdésem, hogyan papírozzuk le, hogy a cég elhunyt munkavállalóját saját hallottjának tekinti, szükséges-e ehhez külön papírt gyártani Ön szerint? Köszönettel: Mónika

Román munkavállaló foglalkoztatása távmunkában Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországon bejegyzett társaságunk romániai munkavállalót szeretne foglalkoztatni távmunkában kéthavi egyszeri magyarországi megjelenéssel. Bérét társaságunk fizetné. Ez esetben kell-e Magyarországon biztosítási jogviszonyt létesíteni, illetve a járulékok és az adó levonása, illetve bejelentése miként történik? Magyarországon kell-e adóbevallást beadnia? Köszönettel: Németh József

A magyar munkavállalók több mint fele könnyen találna új állást Cikk

A magyar munkavállalók 52 százaléka nyilatkozott úgy, hogy könnyen találna magának új állást, ha a jelenlegit elveszítené – derül ki a BNP Paribas Cardif biztosító és a Medián legfrissebb, 1200 ember megkérdezésén alapuló, májusi reprezentatív munkaerőpiaci kutatásából, amit kedden juttattak el az MTI-nek.

Munkáltatói igazolás banki hitelhez Kérdés

Tisztelt Szakértő! Banki hitelhez a bank által használt munkáltatói igazolás kitöltését kérik a munkavállalók. Az igazolás a munkavállaló jövedelemadatain kívül a munkabért terhelő levonás és munkabérelőleg adatait is kéri. Valamint a levonás indokát, a levonás összegét és hogy mely időpontig terheli a munkabért a nevezett levonás. Megadhatóak ezek az adatok? Köszönettel.

Beszámoló "eltitkolhatósága" Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalatunk egy németországi cég magyarországi fióktelepe. A számviteli törvény szerint a fióktelep nem köteles a beszámolóját könyvvizsgálattal alátámasztani és közzétenni, ehelyett közzéteheti az anyavállalata konszolidált beszámolóját. A 154/A § (1) vonatkozik erre és ezzel kapcsolatban van egy kérdésem: megtagadhatja-e a cég a beszámoló megtekintését, átnézését a munkavállalójának vagy pedig kérésre köteles megmutatni azt, ahogy egyébként a 154. § (12) rendelkezik? Mi történik abban az esetben, ha egy külső szakszervezet kéri a céget, hogy tegye lehetővé a dolgozóinak a beszámoló megismerését? Válaszát előre is köszönöm.

Munkavállaló által meg nem térített bírság 2. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállaló által meg nem térített bírság című korábbi kérdésemet szeretném kiegészíteni azzal, hogy a cég nevére érkezett a számla bírságról, amit az a lízing cég állított ki, akitől a munkáltató az autót lízingeli, ebben az esetben is, jövedelemként jelentkezik a munkavállalónál a cég által kifizetett bírság? Az esetet tovább bonyolítja, hogy munkavállaló időközben leszámolt a cégtől. Köszönettel várom válaszát.

Fontos, hogy ne ragadjanak benn a szabadságnapok Cikk

Az első félév végéhez közeledve a tapasztalatok szerint főleg a kisebb cégek vannak elmaradva a szabadságok időarányos kiadásával. Mivel jogszabálysértésnek számít, ha a munkáltató nem adja ki az adott évre járó szabadságot, a nyári időszakban nem csupán az elmaradások pótlásáról célszerű intézkedni, hanem lehetőség szerint az éves szabadságkeretek minél nagyobb mértékű további csökkentéséről is – figyelmeztet a Trenkwalder.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás vállalkozónak adott 500 ezer Ft

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close