30 találat a(z) munkaközi szünet cimkére

Megtilthatja a munkáltató, hogy a munkavállaló ebédszünetben elhagyja a cég területét? Cikk

Cégünknél 8:00 órától 16:30-ig tart a munkaidő. 12-től 12:30-ig van egy 30 perces ebédszünet a vállalatnál, mely nem fizetett. A munkáltató hozhat olyan szabályt, hogy ebédidőben a munkavállaló nem hagyhatja el a cég területét? – kérdezte olvasónk. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Munkaközi szünetek megváltoztatása Kérdés

Cafetéria elvétele Kérdés

Pótlék és munkaközi szünet Kérdés

Munkaközi szünet része a munkaidőnek Kérdés

Munkaidő alatti távollét Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéssekkel fordulunk Önökhöz: 1. Amennyiben a munkáltató 1-1 alkalommal, ráutaló magatartással, engedélyezi a munkavállalóinak, hogy munkaidőben kimenjenek magán hivatali ügyet intézni, vagy temetésre, vagy akár boltba, és velük ez idő alatt baleset történik, akkor a felelősség kié (üzemi balesetnek számít vagy sem)? 2. Nyilván kell tartani az ilyen 1-1 alkalmat, ha a munkáltató ezt a munkaidejéből nem vonja le a munkavállalónak? 3. A fenti szabályzás (ha van ilyen) eltér fix és rugalmas munkaidőbeosztásnál? Válaszukat előre is köszönjük.

Alkalmi munkavállaló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alkalmi munkavállaló foglalkoztatása esetén a (minta) egyszerűsített munkaszerződést alkalmazzuk. A munkavállalók 11–20 óra között dolgoznak, 45 perces munkaközi szünettel. Ilyen esetben az egyszerűsített munkaszerződésben hogyan jelöljük a munkaközi szünetet? A ténylegesen ledolgozott órákat kell feltüntetni és külön kell a munkaközi szünetet beírni, vagy a ténylegesen ott töltött időt kell írni, de fizetni a 8 óra 15 percet kell? A 15 perc ilyen esetben túlórának minősül? Szíves válaszukat várva, köszönettel.

Versenytilalmi megállapodás, munkaközi szünet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkaviszony keretében foglalkoztatott munkavállaló bérszámfejtésével kapcsolatban a következőkben kérném a segítségét: Abban az esetben, ha a munkaközi szünet nem része a munkaidőnek, a munkaidő kezdete: 08:00, a munkaidő vége:16:00, ledolgozott és számfejtett órák száma: 7 óra 40 perc. A munkavállaló minden munkanapján a megadottak szerint dolgozik. A szabadságot hány órával szükséges számfejteni? (7 óra 40 perc vagy 8 óra?). Versenytilalmi megállapodás: A munkaszerződés alapján a munkavállaló részére minden hónapban a munkabérrel egyidejűleg, a munkabéren felül a mindenkori személyi alapbér törvény szerinti 1/3-a versenytilalmi megállapodás jogcímen kerül kifizetésre. Kérdésem, hogy a fentiek alapján kifizetett versenytilalmi megállapodás munkabér jellegű kifizetésnek minősül-e, tehát járulék- és szja-fizetési kötelezettség terheli-e? Köszönettel: Szombati Imréné

Munkaidőkeret – munkaközi szünet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk egy fő alkalmazottat háromhavi elszámolású, átlag napi 4 órában (munkaidőkeret) foglalkoztat. A többi – heti 40 órás – foglalkoztatott esetében a napi 30 perc munkaközi szünet nem számít bele a munkaidőbe (6 óra munkavégzés után 30 perc), nem fizetjük ki, így fél órát levonunk a napi munkaidőből. Jól gondoljuk-e, hogy a munkaidőkeretes dolgozónál, ha egy nap többet dolgozik 6 óránál, akkor neki is le kell vonni a fél órát? Ha a negyedévben többet dolgozott, mint az előírt napi átlag 4 óra, akkor – megállapodás esetén – kiveheti a túlórát szabadnapként a későbbiekben, vagy kötelesek vagyunk kifizetni neki 50 százalékos bérpótlékkal? Megfelelő-e az alábbi megfogalmazás a munkaszerződéshez csatolt munkáltatói tájékoztatásunkban: "A munkaközi szünet időtartama a napi 6 órát elérő és 9 órát meg nem haladó jelenlét esetén 30 perc, a napi 9 órát meghaladó jelenlét esetén 45 perc (30 perc, 15 perc), mely nem része a munkaidőnek." Vagy az Mt. 103. § (6) bekezdése szerint a 9 órát meghaladó munkavégzés esetén is 20 percet kell biztosítani? Válaszukat előre is köszönöm!

Mezőgazdasági idénymunka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk spárgatermesztéssel foglalkozik. A spárga szedésére 120 napra idénymunkásokat alkalmaz. Abban szeretném a segítségét kérni, hogy idénymunka esetén is ki kell adni a hétvégi pihenőidőt? Vonatkozik rájuk az 5 munkanap+2 szabadnap? Ha igen, ezeknek feltétlenül hétvégére kell esnie? Szabadság jár nekik erre az időre? Van-e valami különleges esete a munkában töltött idő után járó munkaközi szünetnek? Vagy 6 órát meghaladja a munkaidő, akkor elég a 20 perc munkaközi szünet? Köszönöm: Jakus Tünde

Munkaközi szünet mint a munkaidő része Kérdés

Az intézményben 40 órás a heti hivatalos munkarend, amely a munkaidőt és a napi 20 perc munkaközi szünetet tartalmazza. A munkaközi szünet az Mt. általános szabályaitól eltérően – munkavállaló javára eltérően – része a munkaidőnek. A munkahét általános beosztása következő: hétfőtől-csütörtökig 7.30–16.00 óráig, pénteken 7.30–13.30-ig. A munkáltató rendelkezhet-e a fentiek szerint, erre lehetőség van-e, jogilag megfelelő-e ez a rendelkezés? Köszönöm válaszukat!

Elkártyázta a munkahelyét? Jogvita a munkaközi szünet eltöltéséről Cikk

A Munka törvénykönyve szerint a munkáltatói szabályzatot, illetve tájékoztatást közöltnek kell tekinteni, ha azt a helyben szokásos és általában ismert módon közzéteszik Ez a szabály jelentősen megkönnyíti a munkáltatók dolgát, ugyanis még egy 10 főt foglalkoztató társaság esetén is terhes lenne minden egyes munkavállaló részére közvetlenül átadni az adott jognyilatkozatot. Helyette elegendő például kifüggeszteni a hirdetőtáblára vagy az intraneten közzétenni.

Példák a munkavállaló hátrányára köthető megállapodásokra Cikk

A munkavállaló hátrányára is köthető megállapodás, ha az adott kérdésben ezt a munka törvénykönyve megengedi. A törvény mintegy 50 ilyen lehetőséget kínál.

Munkaközi szünet Kérdés

Egy munkáltatón belül lehetséges, hogy az egy- és kétműszakos munkavállalóknak fél óra munkaközi szünettel meghosszabbodik a munkaidő, de a háromműszakos munkavállalóknak a munkaközi szünetet a 8 órán belül adja ki a munkáltató? Minden munkavállalóra egy munkáltatón belül egyformán kell meghatározni a munkaközi szünetet?

Munkaközi szünet Kérdés

Tisztelt Szakértő! 5/2-es munkarendben dolgozunk, teljes munkaidőben. Igaz-e, hogy 2017. január 1-jétől a munkaközi szünetet nem kell ledolgoznunk, a munkaközi szünet része a munkaidőnek? Köszönettel várom válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Közvetített szolgáltatás/alvállalkozói teljesítés

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szeszes ital dekorációként

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Rejtett munkaviszony egyéni vállalkozó esetén?

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs