40 találat a(z) munkaügyi ellenőrzés cimkére

Munkaügyi ellenőrzés – visszamenőleges bejelentés Kérdés

Munkaügyi ellenőrzés Kérdés

Fokozott munkaügyi ellenőrzések várhatók: itt a menetrend 2021-re Cikk

A munkaügyi hatóság kiemelt célja, hogy a rendelkezésre álló erőforrásaival minél hatékonyabban mozdítsa előre a gazdaság további fehérítését a munkaerőpiac területén, ennek érdekében 2021-ben háromszor is országos akcióellenőrzést vagy célvizsgálatot tartanak a jogkövető foglalkoztatás ellenőrzése terén, illetve az építőipari, a személy- és vagyonvédelmi, valamint a takarítási tevékenységet végző munkáltatóknál – közölte Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a tárca keddi tájékoztatása szerint.

Munkaügyi bírság: nagyot bukhatnak a visszaesők Cikk

Rendkívül körültekintőnek kell lenniük azoknak a vállalatoknak, vállalkozásoknak, amelyeknél az elmúlt három évben munkaügyi jogsértést tártak fel. Az év elejétől ugyanis új szabályok vonatkoznak a bírság kiszabása során mérlegelendő szempontokra – hívja fel a figyelmet a Bán és Karika Ügyvédi Társulás. Azok, akik az említett időszakban már hibáztak, a korábbinál jóval tetemesebb büntetésre számíthatnak.

Munkaügyi ellenőrzés – új törvény Cikk

A foglalkoztatást elősegítő szolgáltatásokról és támogatásokról, valamint a foglalkoztatás felügyeletéről szóló 2020. évi CXXXV. törvény alapján 2021. március 1-jétől megszűnik a munkaügyi hatóság, helyette foglalkoztatás-felügyeleti hatóság lesz, és hatályát veszti a munkaügyi ellenőrzésről szóló 1996. évi LXXV. törvény is. A munkaügyi ellenőrzés helyett foglalkoztatás-felügyeleti hatósági ellenőrzés lesz. Az Andersen Magyarország összegyűjtötte a kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat.

Külföldi vállalkozás, illetve fióktelep munkavállalói adózása Kérdés

Munkaidő-nyilvántartás Kérdés

Tartsa be ezeket a szabályokat, ha fiatal munkavállalókat alkalmaz! Cikk

A megnövekedett munkaerőigényre figyelemmel különösen aktuális kérdés a fiatal munkavállalók foglalkoztatására vonatkozó szabályozás. A főiskolások és egyetemisták mellett ugyanis egyre több középiskolás keresi meg nyáron a zsebpénzt magának. A tizennyolcadik életévüket be nem töltött dolgozók kiemelt munkajogi védelemben részesülnek, a munkáltatóknak az általánosnál szigorúbb szabályokat kell betartaniuk az életkorukra, fejlettségi szintjükre tekintettel.

Munkaügyi ellenőrzés, visszamenőleges bejelentés Kérdés

Tisztelt Szakértő Egy kft.-nél munkaügyi ellenőrzés során derült ki, hogy nem számfejtették, jelentették be egyszerűsített foglalkoztatásban az alkalmazottat minden napra, amikor dolgozott. Utólag ezekre az időszakokra, ami 2-3 nap egyben kb. kétszer egy hónapon belül, munkaviszonyként kell bejelenteni őt; ha a 1041-esen bejelentem őt határozott munkaidejűként például 11-13-ig, utána pedig ugyanazon hónapban 24-27-ig is határozott munkaidőre, akkor számfejteni hogy lehet? A kieső időket miként kell kezelni? A 08-as bevallásban 2 db M-es lapja lesz ennek az alkalmazottnak? Vagy egy M-esen kell lejelenteni? Válaszát előre is köszönöm: KM

"Freelancer" foglalkoztatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalatunk egy németországi cég magyarországi fióktelepe. A fióktelep számára időszaki jelleggel külföldi illetőségű vállalkozók végeznek munkát. Angol szóhasználattal ők "freelancer"-ek, akik külsősként dolgoznak néha nekünk, néha az anyavállalatnak. Gyakorlatilag ugyanazt a munkát végzik, mint amit a bejelentett munkavállalók (raktári munkások és van egy titkárnő is). Általában 1-3 hónapig vannak nálunk, amikor a munka szezonalitása miatt éppen sürgősen kell tapasztalt munkaerő. Viszont van olyan, aki több éve itt él Magyarországon, minden hónapban leadja a német számláját, amin német cím és adószám szerepel. A kérdésem, hogy egy munkaügyi ellenőrzéskor mire számíthat a cég, ha az illető munkásokhoz munkaügyi papírokat nem tudunk bemutatni, de vélelmezni lehet, hogy ők itt dolgoznak. Vajon milyen mélyen próbálják kideríteni az ellenőrök, hogy valaki ténylegesen hol él, hol tartózkodik, hol jogosult adótfizetni stb. Köszönöm a választ.

Kezdődik a munkaügyi razzia: ellenőrzik a januári bérkifizetéseket Cikk

Mától ellenőrzi az adóhivatal a munkaügyi hatóságokkal közösen, hogy a dolgozók megkapták-e januárban a megemelt minimálbéreket – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A munkáltatóknak a januárról szóló elszámolásokat hétfő éjfélig kellett eljuttatniuk a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV).

Itt számíthat az év elején munkaügyi és munkavédelmi ellenőrzésekre Cikk

A Nemzetgazdasági Minisztérium keretei közé integrált munkaügyi, illetve munkavédelmi ellenőrzés minden év végén közzéteszi a következő évre vonatkozó ellenőrzési tervét. Cikkünkben a 2018. év első negyedévének legfontosabb ilyen ellenőrzési területeit mutatjuk be.

Munkaügyi dokumentációk Kérdés

Tisztelt Adózóna! Cégünk költözés előtt áll, így szeretne megszabadulni a "fölöslegessé" vált papíroktól. Beszkennelt dokumentumok (munkaügyi papírok) elégségesek-e egy esetleges munkaügyi ellenőrzéshez vagy az eredeti dokumentumokat kell megőrizni, papír alapon? A jelenléti ívek, szabadságos tömbök kiselejtezhetőek-e? Ha igen, akkor mennyi idő után lehet kiselejtezni? Lehet-e beszkennelni és digitálisan megőrizni? Vagy ezeket is papíron kell "örök" életre megőrizni? Köszönettel.

Munkaügyi ellenőrzés Kérdés

Munkaügyi ellenőrzés visszamenőleges ideje háromhavi munkaidőkeret esetén csak az adott időszak vagy az előző 3 hónap, illetve mekkora?

Kis magyar gyakorlat: ilyen veszélyekkel jár a tevékenység kiszervezése Cikk

Elterjedt gyakorlat – különösen pályázatok vagy rendezvények esetén –, hogy egy-egy feladat megvalósítását nem maga a pályázaton nyertes fél oldja meg, hanem egy másik céget bíz meg vele. Az egyes résztevékenységek kivitelezését általában megbízottak és alvállalkozók szövevényes hálózata végzi. Ez a felek, különösen a kiszervező fél számára rengeteg veszéllyel jár, ezeket gyűjtöttük csokorba, megoldási javaslatokkal.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Kiva – ingatlanértékesítés

Szipszer Tamás

adószakértő

Ebrendészet

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs