34 találat a(z) munkaügyi ellenőrzés cimkére

Munkaidő-nyilvántartás Kérdés

Tartsa be ezeket a szabályokat, ha fiatal munkavállalókat alkalmaz! Cikk

A megnövekedett munkaerőigényre figyelemmel különösen aktuális kérdés a fiatal munkavállalók foglalkoztatására vonatkozó szabályozás. A főiskolások és egyetemisták mellett ugyanis egyre több középiskolás keresi meg nyáron a zsebpénzt magának. A tizennyolcadik életévüket be nem töltött dolgozók kiemelt munkajogi védelemben részesülnek, a munkáltatóknak az általánosnál szigorúbb szabályokat kell betartaniuk az életkorukra, fejlettségi szintjükre tekintettel.

Munkaügyi ellenőrzés, visszamenőleges bejelentés Kérdés

Tisztelt Szakértő Egy kft.-nél munkaügyi ellenőrzés során derült ki, hogy nem számfejtették, jelentették be egyszerűsített foglalkoztatásban az alkalmazottat minden napra, amikor dolgozott. Utólag ezekre az időszakokra, ami 2-3 nap egyben kb. kétszer egy hónapon belül, munkaviszonyként kell bejelenteni őt; ha a 1041-esen bejelentem őt határozott munkaidejűként például 11-13-ig, utána pedig ugyanazon hónapban 24-27-ig is határozott munkaidőre, akkor számfejteni hogy lehet? A kieső időket miként kell kezelni? A 08-as bevallásban 2 db M-es lapja lesz ennek az alkalmazottnak? Vagy egy M-esen kell lejelenteni? Válaszát előre is köszönöm: KM

"Freelancer" foglalkoztatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalatunk egy németországi cég magyarországi fióktelepe. A fióktelep számára időszaki jelleggel külföldi illetőségű vállalkozók végeznek munkát. Angol szóhasználattal ők "freelancer"-ek, akik külsősként dolgoznak néha nekünk, néha az anyavállalatnak. Gyakorlatilag ugyanazt a munkát végzik, mint amit a bejelentett munkavállalók (raktári munkások és van egy titkárnő is). Általában 1-3 hónapig vannak nálunk, amikor a munka szezonalitása miatt éppen sürgősen kell tapasztalt munkaerő. Viszont van olyan, aki több éve itt él Magyarországon, minden hónapban leadja a német számláját, amin német cím és adószám szerepel. A kérdésem, hogy egy munkaügyi ellenőrzéskor mire számíthat a cég, ha az illető munkásokhoz munkaügyi papírokat nem tudunk bemutatni, de vélelmezni lehet, hogy ők itt dolgoznak. Vajon milyen mélyen próbálják kideríteni az ellenőrök, hogy valaki ténylegesen hol él, hol tartózkodik, hol jogosult adótfizetni stb. Köszönöm a választ.

Kezdődik a munkaügyi razzia: ellenőrzik a januári bérkifizetéseket Cikk

Mától ellenőrzi az adóhivatal a munkaügyi hatóságokkal közösen, hogy a dolgozók megkapták-e januárban a megemelt minimálbéreket – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A munkáltatóknak a januárról szóló elszámolásokat hétfő éjfélig kellett eljuttatniuk a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV).

Itt számíthat az év elején munkaügyi és munkavédelmi ellenőrzésekre Cikk

A Nemzetgazdasági Minisztérium keretei közé integrált munkaügyi, illetve munkavédelmi ellenőrzés minden év végén közzéteszi a következő évre vonatkozó ellenőrzési tervét. Cikkünkben a 2018. év első negyedévének legfontosabb ilyen ellenőrzési területeit mutatjuk be.

Munkaügyi dokumentációk Kérdés

Tisztelt Adózóna! Cégünk költözés előtt áll, így szeretne megszabadulni a "fölöslegessé" vált papíroktól. Beszkennelt dokumentumok (munkaügyi papírok) elégségesek-e egy esetleges munkaügyi ellenőrzéshez vagy az eredeti dokumentumokat kell megőrizni, papír alapon? A jelenléti ívek, szabadságos tömbök kiselejtezhetőek-e? Ha igen, akkor mennyi idő után lehet kiselejtezni? Lehet-e beszkennelni és digitálisan megőrizni? Vagy ezeket is papíron kell "örök" életre megőrizni? Köszönettel.

Munkaügyi ellenőrzés Kérdés

Munkaügyi ellenőrzés visszamenőleges ideje háromhavi munkaidőkeret esetén csak az adott időszak vagy az előző 3 hónap, illetve mekkora?

Kis magyar gyakorlat: ilyen veszélyekkel jár a tevékenység kiszervezése Cikk

Elterjedt gyakorlat – különösen pályázatok vagy rendezvények esetén –, hogy egy-egy feladat megvalósítását nem maga a pályázaton nyertes fél oldja meg, hanem egy másik céget bíz meg vele. Az egyes résztevékenységek kivitelezését általában megbízottak és alvállalkozók szövevényes hálózata végzi. Ez a felek, különösen a kiszervező fél számára rengeteg veszéllyel jár, ezeket gyűjtöttük csokorba, megoldási javaslatokkal.

Munkába járás költségtérítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Sok gazdálkodó a munkavállalók részére nem fizet munkába járásra költségtérítést, annak ellenére, hogy a munkavállaló arra jogosult lenne. Kérdésem, hogy egy munkaügyi ellenőrzés során kaphatnak-e bírságot, ha igen, milyen összegűt a jogszabálysértő vállalkozások? Üdvözlettel és köszönettel.

5 fontos kérdés, amelyre 2017 elején figyelniük kell a munkáltatóknak Cikk

Számos területen módosultak az utóbbi időben a foglalkoztatásra vonatkozó szabályok, és sokszor nem egyszerű kiigazodni bennük. Cikkünkben összefoglaljuk azon legfontosabb változásokat, amelyeket az év elején feltétlenül figyelembe kell venni. A listát kiegészítettük azokkal a lehetőségekkel is, amelyekkel a munkáltatók az év elején tudnak élni, vagy amely kérdésekben ilyenkor kell a törvény alapján döntést hozni.

Megbízási jogviszony Kérdés

A következő kérdéseim lennének megbízási jogviszonnyal kapcsolatban: 1. Megbízási jogviszonyban lehet-e heti, illetve havi munkaidőkeretet megállapítani, illetve munkavégzés helyét megállapítani? 2. 10 százalékos költségátalányt kötelező-e figyelembe venni, vagy vehetem-e a bruttó bért 100 százaléknak a járulékok megfizetésénél? 3. A megbízási jogviszonyt a munkaügyi ellenőrzés mikor módosíthatja át munkaviszonnyá? Köszönöm a válaszukat! Zsók Gabriella

Munkaügyi ellenőrök szállják meg az építőipari és kereskedelmi cégeket Cikk

Kiemelten ellenőrzik jövőre a munkavédelemre és a munkaügyre vonatkozó szabályok betartását az építőiparban, a kereskedelemben és a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásánál – derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) 2017-es ellenőrzési tervéből.

Munkaügyi ellenőrzések jönnek, célkeresztben a szabadságkiadás Cikk

A munkaügyi felügyelet éves ellenőrzési tervében őszre esik a szabadság kiadására vonatkozó szabályok betartásának vizsgálata. Érdemes tehát különös figyelmet fordítani arra, hogy munkáltatók kiadják a dolgozókat adott évben megillető szabadságot, ha pedig ez teljes mértékben nem lehetséges, arról a munkavállalóval jogszerűen megállapodjanak.

Sokat bukhatnak a munkáltatók a helytelen munkaidő-nyilvántartás miatt Cikk

Az idei év első felében végzett munkaügyi ellenőrzéseknél 30 százalékkal több munkavállalót érintő jogsértést állapítottak meg az felügyelők, mint a tavalyi év hasonló időszakában. A vizsgálat alá vont 58 ezer fő közel kétharmadánál találtak szabálytalanságot, mintegy 13 ezer ellenőrzött személynél a munkaidő nyilvántartásával volt probléma. Október elejétől két hónapig tartó országos akcióellenőrzés indult, mely a munkaidő, pihenőidő szabályok betartását vizsgálja a foglalkoztatóknál.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ügyvezető cseden

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Elveszett nyomdai számla

Bunna Erika

adótanácsadó

Őstermelő szochója

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close