45 találat a(z) munkaügyi ellenőrzés cimkére

Ezek a nyári munkavédelmi ellenőrzések adatai Cikk

A munkavédelmi ellenőrzés alá vont vállalkozások többsége betartotta az előírásokat, és munkabalesetből sem volt több a megszokottnál idén nyáron. Bár még mindig vannak extrém esetek, de összességében a munkáltatók betartják a munkavállalókat érintő és a megelőzést szolgáló előírásokat. Az edukációra a számok alapján azonban továbbra is szükség van – derül ki a Technológiai és Ipari Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztály statisztikáiból.

Jelenléti ív, munkaügyi ellenőrzés Kérdés

Fontos jogegységi döntés a Kúriától! Lazábban kell értelmezni a munkaidő-nyilvántartási kötelezettséget Cikk

A munkaidő-nyilvántartás a munkáltató alapvető kötelezettsége, melynek pontos részletszabályait azonban a munka törvénykönyve nem tartalmazza. Ezért fontos, hogy a törvényben rögzített alapvető szabályokat a bíróságok hogyan értelmezik. A Kúria Jogegységi Panasz Tanácsának friss 1/2022. JEH határozata ezen szabályokat értelmezi. Cikkünkben összefoglaljuk a döntés hátterét és megállapításait.

Targoncás jogosítvány Kérdés

Foglalkoztatási bejelentés elmulasztása Kérdés

Munkaügyi ellenőrzés – visszamenőleges bejelentés Kérdés

Munkaügyi ellenőrzés Kérdés

Fokozott munkaügyi ellenőrzések várhatók: itt a menetrend 2021-re Cikk

A munkaügyi hatóság kiemelt célja, hogy a rendelkezésre álló erőforrásaival minél hatékonyabban mozdítsa előre a gazdaság további fehérítését a munkaerőpiac területén, ennek érdekében 2021-ben háromszor is országos akcióellenőrzést vagy célvizsgálatot tartanak a jogkövető foglalkoztatás ellenőrzése terén, illetve az építőipari, a személy- és vagyonvédelmi, valamint a takarítási tevékenységet végző munkáltatóknál – közölte Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a tárca keddi tájékoztatása szerint.

Munkaügyi bírság: nagyot bukhatnak a visszaesők Cikk

Rendkívül körültekintőnek kell lenniük azoknak a vállalatoknak, vállalkozásoknak, amelyeknél az elmúlt három évben munkaügyi jogsértést tártak fel. Az év elejétől ugyanis új szabályok vonatkoznak a bírság kiszabása során mérlegelendő szempontokra – hívja fel a figyelmet a Bán és Karika Ügyvédi Társulás. Azok, akik az említett időszakban már hibáztak, a korábbinál jóval tetemesebb büntetésre számíthatnak.

Munkaügyi ellenőrzés – új törvény Cikk

A foglalkoztatást elősegítő szolgáltatásokról és támogatásokról, valamint a foglalkoztatás felügyeletéről szóló 2020. évi CXXXV. törvény alapján 2021. március 1-jétől megszűnik a munkaügyi hatóság, helyette foglalkoztatás-felügyeleti hatóság lesz, és hatályát veszti a munkaügyi ellenőrzésről szóló 1996. évi LXXV. törvény is. A munkaügyi ellenőrzés helyett foglalkoztatás-felügyeleti hatósági ellenőrzés lesz. Az Andersen Magyarország összegyűjtötte a kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat.

Külföldi vállalkozás, illetve fióktelep munkavállalói adózása Kérdés

Munkaidő-nyilvántartás Kérdés

Tartsa be ezeket a szabályokat, ha fiatal munkavállalókat alkalmaz! Cikk

A megnövekedett munkaerőigényre figyelemmel különösen aktuális kérdés a fiatal munkavállalók foglalkoztatására vonatkozó szabályozás. A főiskolások és egyetemisták mellett ugyanis egyre több középiskolás keresi meg nyáron a zsebpénzt magának. A tizennyolcadik életévüket be nem töltött dolgozók kiemelt munkajogi védelemben részesülnek, a munkáltatóknak az általánosnál szigorúbb szabályokat kell betartaniuk az életkorukra, fejlettségi szintjükre tekintettel.

Munkaügyi ellenőrzés, visszamenőleges bejelentés Kérdés

Tisztelt Szakértő Egy kft.-nél munkaügyi ellenőrzés során derült ki, hogy nem számfejtették, jelentették be egyszerűsített foglalkoztatásban az alkalmazottat minden napra, amikor dolgozott. Utólag ezekre az időszakokra, ami 2-3 nap egyben kb. kétszer egy hónapon belül, munkaviszonyként kell bejelenteni őt; ha a 1041-esen bejelentem őt határozott munkaidejűként például 11-13-ig, utána pedig ugyanazon hónapban 24-27-ig is határozott munkaidőre, akkor számfejteni hogy lehet? A kieső időket miként kell kezelni? A 08-as bevallásban 2 db M-es lapja lesz ennek az alkalmazottnak? Vagy egy M-esen kell lejelenteni? Válaszát előre is köszönöm: KM

"Freelancer" foglalkoztatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalatunk egy németországi cég magyarországi fióktelepe. A fióktelep számára időszaki jelleggel külföldi illetőségű vállalkozók végeznek munkát. Angol szóhasználattal ők "freelancer"-ek, akik külsősként dolgoznak néha nekünk, néha az anyavállalatnak. Gyakorlatilag ugyanazt a munkát végzik, mint amit a bejelentett munkavállalók (raktári munkások és van egy titkárnő is). Általában 1-3 hónapig vannak nálunk, amikor a munka szezonalitása miatt éppen sürgősen kell tapasztalt munkaerő. Viszont van olyan, aki több éve itt él Magyarországon, minden hónapban leadja a német számláját, amin német cím és adószám szerepel. A kérdésem, hogy egy munkaügyi ellenőrzéskor mire számíthat a cég, ha az illető munkásokhoz munkaügyi papírokat nem tudunk bemutatni, de vélelmezni lehet, hogy ők itt dolgoznak. Vajon milyen mélyen próbálják kideríteni az ellenőrök, hogy valaki ténylegesen hol él, hol tartózkodik, hol jogosult adótfizetni stb. Köszönöm a választ.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Telephely eladása

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs