47 találat a(z) mikrovállalkozás cimkére

Tévesen bevallott innovációs járulék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy belföldi (addig mikrovállalkozás) cég tulajdonjogát 2018 áprilisában egy külföldi vállalat (egyértelműen középvállalkozás) 100 százalékban megvásárolta. A 2019. évi beszámoló összeállításának előkészületei közben sajnálattal vettük tudomásul, hogy nagy valószínűséggel rosszul értelmeztük a kkv-törvény szabályait, és úgy tekintettük, hogy a belföldi cég 2019. 01. 01-jétől innovációs járulék fizetésére kötelezett, és így járulékelőlegek is befizetésre kerültek. Kérem adjon választ! - Az innovációsjárulék-szabályok felülvizsgálata alapján jól értjük-e most, hogy a 2019. évi innovációsjárulék-kötelezettség megállapításához a 2016. és a 2017. évi elkészült beszámolók adatait kellett volna vizsgálnunk, és mivel ezek esetében még a külföldi cég kapcsolódó adatai fel sem merülnek, így 2019. évre a cégnek nem lett volna szükséges innovációs járulékot fizetnie? - Jól értelmezzük-e azt, hogy a 2020-as kötelezettség fennállásának megállapításához a 2017-es és 2018-as beszámolókat szükséges vizsgálnunk, és mivel csak a 2018-as beszámoló esetében szükséges hozzáadnunk a külföldi tulajdonos vállalat mutatószámait a belföldihez, így a kétéves szabály miatt még 2020-ra sem tekinthető a belföldi cég járulékfizetésére kötelezettnek, majd csak 2021-től kezdődően? -A 2019. évben bevallott és megfizetett előlegekkel kapcsolatban hogyan lenne szükséges eljárnunk? Járható-e az az út, hogy az éves elszámolásban nulla tényleges adókötelezettséget vallunk be? Válaszát köszönöm!

Mikrovállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha a társaságunknál a létszám az egymást követő két adóévben túllépte a 10 főt, de az árbevétel és a mérlegfőösszeg nem érte el a 2 millió eurót, akkor át kell-e sorolni a céget kisvállalkozásnak?

Mikrovállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban is túllépte a 10 fős létszámkeretet, de sem árbevétele, sem a mérleg főösszege nem érte el a 2 millió eurót. Szerintem ezért mikrovállalkozásnak minősül. A Nébih szerint, ha a létszámadat 10 felett van, akkor már nem adhatom be feléjük a 20 000 forintos mikrovállalkozásokra vonatkozó átalánybevallást. Szerintem ez nem így van. Kérdésem, hogy valóban mikro-e a vállalkozás.

Innovációs járulék: itt az ideje előleget fizetni! Cikk

Idén 2019. április 23-a a határideje (a hétvége és a húsvéti ünnepek miatt) a naptári év szerint működő, a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (Szt.) hatálya alá tartozó gazdasági társaságok esetén az első negyedévi innovációsjárulék-előleg megfizetésének.

Innovációs járulék 2019 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Innovációs járulék kérdésében elakadtam. Adott egy külföldi cégcsoport magyar leányvállalata, ahol az anyacég 100%-ban tulajdonos. A magyar cég a saját mutatószámai alapján mikrovállalkozásnak minősült eddig. A cégcsoport konszolidált mutatószámai alapján már középvállalkozásnak, azaz 2019-re a besorolása már középvállalkozás lesz. Kérdésem az lenne, hogy a kétéves szabály alapján tud-e mentesülni még idén a cég az innovációs járulék alól? A kétéves szabályra tekintettel a korábbi éveket újra be kell-e kategorizálni a konszolidált adatokkal (2016-2017), vagy pedig ott az egyedi mutatószámok még az irányadók? Köszönöm a segítségét előre is!

Mikrovállalkozás, költségszámla visszamenőleg Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Mikrobeszámolót készítő vállalkozás 2019. 01. 15-én számlát kapott 2017–2018. év közvetítői jutalék címén. Ebben az esetben két évet érint a számla számvitelileg így el lehetne számolni 2018-évben, viszont a számla kiállítási és teljesítési dátuma 2019. év. Mi a helyes eljárás ebben az esetben? Köszönettel: Tislérné

Innovációs járulék Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cégcsoport 4 cégből tevődik össze, amelyek közül 1 cég minősül középvállalkozásnak, a másik 3 a mikrovállalkozás kategóriába sorolható (1 cég fogalakoztat 50 fő felett, de önállóan egyik adata sem haladja meg a 10 millió eurót). Összevont adatok alapján innovációsjárulék-előleget kell vallani a társasági adóbevallásban. Kérdésem: ha kiszámolom a törvény szerinti összevont adatokat, mint járulékalapot, akkor minden vállalkozásnak be kell vallani és meg kell fizetni az innovációs járulékot, vagy csak a középvállalati kategóriába eső cégnek? Köszönettel: K. Erika

Beruházásiadóalap-kedvezmény a társasági adóban Kérdés

Egy kft. a kkv besorolása szerint mikrovállalkozásnak minősül. Figyelembe veheti-e a társaságiadó-alap megállapításánál, az adózás előtti eredményt csökkentő jogcímek között azt a vállalkozását közvetlenül szolgáló új eszköz bekerülési értékét, melyet az adóévben beszerez és üzembe is helyez?

Eljárást indít mától a NAV egyes mikrovállalkozásoknál Cikk

Támogató eljárást indít hétfőtől a Nemzeti Adó- és Vámhivatal azoknál a mikrovállalkozásoknál, amelyeknél az adóhatóság a rendelkezésére álló és a bevallási adatok között jelentős eltérést talált – mondta Tállai András, a NAV vezetője, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára az MTI-nek.

Nulla százalékos K+F+I hitel már mikrovállalkozásoknak is Cikk

Mától mikrovállalkozások is igényelhetik a kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenység ösztönzését szolgáló nulla százalékos kamatozású beruházási hitelt – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).

Újabb 5,5 milliárd forintot osztottak szét a Ginopból Cikk

Huszonöt mikro-, kis- és középvállalkozás 5,5 milliárd forint támogatást nyert el a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) keretében versenyképességének és termelékenységének erősítésére, amellyel csaknem 11 milliárd forint értékű fejlesztés valósulhat meg – jelentette be pénteken Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára. Hozzátette: ezen felül 2 milliárd forint támogatást ítéltek meg turizmusfejlesztésre is.

Jelentős profitnövekedésre számítanak a kkv-k Cikk

A magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások átlagosan 8,5 százalékos árbevétel-növekedést valószínűsítenek a következő egy évben, ami 3 százalékpontos ugrás az év eleji várakozásokhoz képest, és egyben az elmúlt tizenegy év legjobb eredménye. A profitvárakozások az év eleji 3,5 százalékról 5,1 százalékra nőttek – derül ki a K&H kkv-bizalmi index kedden közzétett legfrissebb adataiból.

Nem tudnak mit kezdeni a képzési pénzzel a mikrovállalkozások Cikk

Az iparosok, a mikrovállalkozások nehezen tudják felhasználni a pályázaton elnyerhető minimum 3 millió forint képzési forrást, ezért az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) azt javasolja, hogy a helyi ipartestületeket ernyőszervezetként vonják be a rendszerbe – mondta Németh László, a szövetség elnöke az MTI-nek, miután az országos elnökség a napokban áttekintette a kkv-k helyzetét.

Itt a lista a mikrovállalkozások társaságiadó-kedvezményeiről Cikk

Mikrovállalkozások milyen társaságiadó-kedvezményeket érvényesíthetnek – kérdezte olvasónk. Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló szakértőnk válaszolt.

Taokedvezmények mikrovállakozásnál Kérdés

Milyen taokedvezményeket érvényesíthetek mikrovállakozásnál?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kata, kifizetőt terhelő 40%

Szipszer Tamás

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs