119 találat a(z) mezőgazdasági őstermelő cimkére

Mezőgazdasgi őstermelő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérem a segítségét: átalányadózó mezőgazdasági őstermelő a boltjában saját készítésű tej-, termékeket árul. Megteheti-e hogy a saját termékein kívül más termékeket is forgalmaz? Ha igen, ez hogy hogy számít bele az átalányadó alapjába? Segítségét nagyon köszönöm.

Erdővásárlás illetékmentesség Kérdés

Tísztelt Szakértő! Az illetéktörvény illetékmentességet határoz meg föld (erdő) vásárlásakor a következő esetben: "mentes a visszterhes vagyonátruházási illeték alól a termőföldnek a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatási szerv által kiadott nyilvántartási (regisztrációs) számmal rendelkező őstermelő, egyéni mezőgazdasági vállalkozó vagy családi gazdálkodó által, visszteher ellenében történő megszerzése, feltéve, ha az így vásárolt termőföldet a birtokbaadástól számítva 5 évig nem idegeníti el – ide nem értve a kisajátítást, a kisajátítás alapjául szolgáló közérdekű célra történő elidegenítést és a birtokösszevonási célú önkéntes földcserét –, azon vagyoni értékű jogot nem alapít, és egyéni vállalkozóként, mezőgazdasági őstermelőként vagy családi gazdálkodóként a termőföldet mezőgazdasági célra hasznosítja a vevő. Mivel a megvett erdő közös tulajdonban van, a törvény a társult erdőgazdálkodást írja elő. A 2013. évi CXXII. törvény 38,. 40., 42. §-ai szerint nem minősül a használat átengedésének, ha társult erdőgazdálkodást folytat. Egyébként az erdőgazdálkodó cégben többségi tulajdonos vagyok, és így a 42. § (2) ab) és b) nek is megfelelek. Jól értelmezem, hogy amennyiben regisztrált őstermelő vagy mezőgazdasági egyéni vállalkozó vagyok, illetékmentes a tranzakció? Előre is köszönöm a válaszát.

Terület alapú támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha magánszemély vagy mezőgazdasági őstermelő terület alapú támogatást kap a földekre, bevételként szükséges-e kazt ezelni az szja-törvény szerint? Nem tudom, ezek a támogatások jövedelempótlóak? Mivel nem költségek fedezésére adják a földterület használójának. Köszönöm.

Mezőgazdasági őstermelő nemleges nyilatkozata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tételes költségelszámolást alkalmazó mezőgazdasági őstermelő, ha él az egyszerűsített nyilatkozattétel lehetőségével, akkor a tevékenységéből elért bevétel 20 százalékát kitevő költségek(számlával igazolt) között elszámolható-e az egyszerűsített foglalkoztatással összefüggésben kifizetett bér és annak közterhe? Különösen az szja-törvény 3. melléklet 3 (a) pontban foglaltakból kiindulva. Köszönettel.

Átalányadózó mezőgazdasági őstermelő tárgyieszköz-értékesítése Kérdés

Átalányadózást választó mezőgazdasági őstermelő egy termelőgépet szeretne értékesíteni. Nem számolt el költséget a beszerzés óta, mert eddig is átalányadózó volt. A bevétele a gép értékesítésével meghaladná a 8 millió forintot. Hogyan kell kiszámolni az értékesítés jövedelmét ebben az esetben? Az őstermelői jövedelemtől függetlenül a kapott ellenértékből kivonva a megszerzésre fordított összeget kell majd a bevallásban szerepeltetni ingó értékesítés jövedelmeként? Köszönettel

Őstermelők, figyelem! Itt a fogódzó, mikor, milyen járulékokat kell fizetni Cikk

Olvasói kérdések alapján úgy tűnik, nem egyértelmű a jogalkalmazók számára, mi a helyzet azzal a mezőgazdasági őstermelővel, aki e tevékenységéből nem szerez jövedelmet. Cikkünkben ezt járjuk körbe, bemutatva a szabályozást, s néhány konkrét példát is.

Anyagköltség vagy szolgáltatás Kérdés

Egy mezőgazdasági őstermelő kapott számlát vegyszerezésről, amiben külön soron szerepel a vegyszer is. Mivel szolgáltatás is van a számlán ezért a számla teljes értékét szolgáltatásba kell könyvelnem?

Szolgálati járandóság Kérdés

Családi gazdaság tagja részére szolgálati járandóságot folyósítanak (volt rendőri szolgálat), e járandóság folyósításánál figyelembe kell-e venni a családi gazdaságból ráeső bevételt, van-e keresőtevékenységi értékhatár? Maga után, mint mezőgazdasági őstermelő, 8 millió Ft alatti, fizeti a bevétel 20 %-a után a 10+4 százalékot.

Ez a különbség őstermelő és őstermelő között Cikk

Mi a különbség a mezőgazdasági őstermelő és az egyéni vállalkozó-mezőgazdasági őstermelő között? Mennyi adó és tb terheli az egyiket és a másikat? Olvasónk kérdésére szakértőnk, dr. Radics Zsuzsa válaszol.

Őstermelő - adó és járulék Kérdés

Segítségét szeretném kérni azzal kapcsolatban, hogy mi a különbség a mezőgazdasági őstermelő és az egyéni vállalkozó-mezőgazdasági őstermelő meghatározás között? Milyen adózási és járulékfizetési kötelezettség vonatkozik egyikre és milyen a másikra?

Amortizáció elszámolása mezőgazdasági ősteremlőnél Kérdés

A mezőgazgasági őstermelő rétet, legelőt, és major vásárolt, mennyi értékcsökkenést (écs) lehet elszámolni? A társaság vásárolt telke után, melyre épít majd mennyi écs számolható el?

A mezőgazdasági őstermelő adóelőleg-fizetése Szakértői Kommentár

A mezőgazdasági őstermelőnek az őstermelői bevételei után saját magának kell negyedévenként az adóelőleget megállapítania és megfizetnie, ezért a kifizetőnek nem kell adóelőleget megállapítania az őstermelői tevékenységből származó bevételből, ha a magánszemély legkésőbb a kifizetéskor (a juttatáskor) bemutatja az adóévre hitelesített értékesítési betétlapját, illetve ha családi gazdálkodó (gazdálkodó családtagja), az e jogállását igazoló okiratát. Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

Mikor biztosított a mezőgazdasági őstermelő? Cikk

Sokszor merül fel a kérdés, hogy mikor minősül biztosítottnak a mezőgazdasági őstermelő, és ez esetben milyen járulékokat kell fizetnie.

Őstermelők: mi változott a közteherviselésben 2012-ben? Cikk

A mezőgazdasági őstermelők esetében objektíven az állítható, hogy 2012-től több közteherfizetési kötelezettségük van, mint tavaly, s ez a korábbi kedvezményeik csökkenését eredményezi.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Cégautóadó fizetése

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlanfelújítás áfa-visszaigénylése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

EU-s magánszemélytől gépkocsivásárlás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close