119 találat a(z) mezőgazdasági őstermelő cimkére

Bevallási határidő Esemény

Adózási határidők 2020. július 20-26. Cikk

Adózási határidők a NAV tájékoztatása szerint.

Ne rutinból csinálja! Tudnivalók az őstermelői igazolvány kiváltásáról, használatáról Cikk

Az őstermelői igazolvány és a közös őstermelői igazolvány fontos dokumentum, mivel igazolja, hogy a magánszemély mezőgazdasági őstermelői tevékenységet folytat, és jogosult az szja-törvény mezőgazdasági őstermelőre vonatkozó rendelkezései szerinti adózásra. Cikkünk az igazolvány kiváltásával és használatával összefüggő, a veszélyhelyzet során bevezetett, majd azt követően is megtartott változásokkal kapcsolatos ismereteket foglalja össze.

Adózási határidők 2020. július 13-19. Cikk

Adózási határidők a NAV tájékoztatása szerint.

Befizetési határidő Esemény

Bevallási határidő Esemény

Szálláshely-szolgáltatás Kérdés

Online számlázás Kérdés

Adózási határidők 2020. június 8-14. Cikk

Adózási határidők a NAV tájékoztatása szerint.

Befizetési határidő Esemény

Bevallási határidő Esemény

Mezőgazdasági őstermelői támogatás közös igazolvány esetén Kérdés

Mezőgazdasági őstermelői támogatás közös igazolvány esetén 2020.04.29., 08:30 2 Kedves Lepsényi Mária! A fenti kérdéshez kapcsolódva kérdezem, hogy az adórendszeren kívüli támogatásnak minősülő összeget nem kell a 19SZJA-12-03-as lapon 80–83. sorokban feltüntetni? Még van egy észrevételem. A válaszában azt tetszik írni, „ A 7. sor b és c oszlopát kell kitölteni, a 12-03-as lap nem tölthető ki átalányadózás esetén.” gondolom, hogy itt arra tetszett gondolni, hogy a támogatás összege nem szerepelhet a 12-03-as lapon. Üdvözlettel: K.M .

Mezőgazdasági őstermelő szochofizetési kötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mezőgazdasági őstermelő 2019.03.19-ével kezdte meg tevékenységét. Így kezdő őstermelőként a szochot a minimálbér után megállapította, bevallotta és befizette. Az első és második negyedévben ez fel is került az adófolyószámlájára. A harmadik negyedévben is megállapította, bevallotta és megfizette. A harmadik negyedévben viszont már nem írták neki elő, tehát ez ott van neki többletként. 11.01-ével elhelyezkedett, így a T1041-es nyomtatványon ezt bejelentette, és a minimálbér után már csak a 10 hóra fizetett járulékot a szochot már nem is vallotta be csak megállapította és megfizette. Nem volt az év minden napján biztosított mezőgazdasági őstermelő. A bevétele a 600 000 forintot nem haladta meg, tehát nem kell neki bevallást adni az őstermelésből származó bevételéről. Vissza lehet-e kérni ebben az esetben az első két negyedévi bevallott szochot, vagy csak a túlfizetést lehet visszakérni és a 19,5 százalék és a 17,5 százalék közötti különbözetet? Tisztelettel:

Mezőgazdasági őstermelő termőföld-értékesítése 2019 Kérdés

Tisztelt Szakértő, tisztelt Lepsényi Mária! Több választ találtam ebben a témában, de szeretnék megerősítést kérni. Ügyfelem 2002-ben vásárolt termőföldet, melyen mezőgazdasági tevékenységet folytatott. 2018-ig erre a területre MVH-támogatást kapott, őstermelői bevétele keletkezett a termények értékesítéséből. Őstermelőként tételes költségelszámolást alkalmaz. A földterületet 2019-ben értékesítette, akkor már nem kapott támogatást. A vevő nyilatkozott: földműves, helyben lakó szomszédnak minősül, kötelezettséget vállal, hogy 5 évig maga használja. A szerződésben az eladó magánszemély adatai szerepelnek (adószám stb. nincs feltüntetve). Az eladási ár 5 000 000 Ft, az eredeti vételár 180 000 Ft. Kérdésem a következő: jól értelmezem-e, hogy a földértékesítésből származó bevétel nem ingatlanértékesítésből származó jövedelemként, hanem őstermelői bevételként adózik? Amennyiben őstermelői bevétel, akkor vele szemben elszámolható a beszerzésre fordított összeg. Sajnos ebben az esetben túllépi a 4 milliót a bevétele, minimális számlával rendelkezik, igénybe veheti a 40% költségátalányt. Mivel jelentős összegről van szó, szeretnék helyesen eljárni. Köszönettel: Mlinár Jánosné

Mezőgazdasági őstermelői támogatás közös igazolvány esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Édesapám, édesanyám és én közös őstermelői igazolvánnyal rendelkező átalányadózó őstermelők vagyunk. Édesapám a kiemelt, és amúgy csak ő jogosult támogatások igénybevételére. 2019-ben kapott a 1408/2013/EU rendelet alapján 70 000 Ft méhegészségügyi csekély összegű támogatást. A bevételek harmadolásánál ezt figyelembe kell venni, vagy csak apám szja-bevallásában kell feltüntetni? Kell-e erre adóelőleget fizetni, vagy május 20-áig kell rendezni az adóját? Adórendszeren kívüli támogatásnak minősül? Kapott még az 1306/2013/EU rendelet alapján varroa atka elleni támogatást is. Ennek összegét az szja-bevallásban a 7. sorban kell feltünteti a b és c oszlopban, vagy csak a 12-03-as lapon a 75. sorban, mivel ez nem minősül bevételnek? A bevallás 55. sort esetünkben ki kell tölteni? Segítségét előre is nagyon köszönöm! Üdvözlettel: P. Gréta

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Cégautóadó fizetése

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlanfelújítás áfa-visszaigénylése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

EU-s magánszemélytől gépkocsivásárlás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close