105 találat a(z) megszűnés cimkére

Ingatlan utáni áfa bt. megszűnésekor Cikk

Van-e áfafizetési kötelezettség bt. megszűnésekor ingatlan után? Olvasói kérdésre dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

A kivaalanyiság megszűnésének esetei Cikk

A magyar adórendszerben 2013. január 1-jén bevezetett kisvállalati adó (kiva) egyik nagy előnye, hogy év közben is választható. Az adóalanyiság választásának feltételei mellett aránylag kevés szó esik az adóalanyiság megszűnésének eseteiről.

Evás bt. megszűnése Kérdés

T. Szakértő! Egy evás bt. meg szeretne szűnni. Úgy tudom, hogy először vissza kell mennie a számviteli tv. hatálya alá, és utána szűnhet meg. Ezeket lehet év közben is vagy csak év végén? Könyvvizsgáló kell-e? Köszönettel Fidler Gáborné

Kiva Kérdés

Tisztelt Szakértő! Véleményüket szeretnénk kérni a kivaalanyiság megszűnése témakörében a következők tényállás szerint: A tárgyadóévben az adóalany kiva hatálya alá tartozó adózó. Évközben a tulajdonosi struktúra átalakulását követően a korábbi jogi személy tulajdonos többségi befolyást szerzett az adóalanyban. Tulajdoni hányada a korábbi 21 százalékról 60 százalékra változott, ezzel kimerítve a tao-törvény 4. § 23. pontja szerinti kapcsolt vállalkozás szabályait, melynek köszönhetően az adóalanynak az állományi létszám és bevételi határok számítása során a kapcsolt vállalkozásokkal együttesen, az utolsó beszámolóval lezárt üzleti év adatai alapján kell figyelembe venni. Kérdés, hogy az adózónak így a kivatörvény 16. § 2. pontja szerint azonnal a cégjogi változások hatálybalépést követően, vagy a tárgyadóévet követő adóévben megszűnik-e a kivaalanyisága, avagy ebben az esetben kizárólag az adóalanyiság megszűnése tekintetében a 19. § 5. pontjában foglaltak az irányadóak? Szíves segítségüket köszönjük előre is. Üdvözlettel,Veresné

Megszűnt kisadózás bevallásai Kérdés

Kedves Szakértő! 36 órás munkaviszony melletti, kisadózó egyéni vállalkozás szünetelés alatt megszűnt. Milyen bevallásokat kell, illetve kellett volna leadni a megszűnés miatt? A vállalkozó nem adott le semmit, kérdés, hogy lesz-e problémája abból, ha ezután sem ad le semmit?

Bakik és kérdőjelek a csoportos adóalanyiság szabályaiban Cikk

Az ősszel elfogadott és a 184. Magyar Közlönyben kihirdetett 2018. évi LXXXII. törvény a társasági adóalanyok között nevesíti a csoportos társaságiadó-alanyt, de a létesítéséhez kapcsolódóan rendelkezéseket tartalmaz az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.) is. A rendelkezések helyenként ellentmondanak, másutt értelmezésre szorulnak. A cikk azokat a kérdéseket fogalmazza meg, ahol a végrehajtás problémásnak tűnik.

Tagnak adott kölcsön Kérdés

Bt. beltagja elhunyt, és a könyvelésből az derült ki, hogy a beltagnak a cég kölcsönadott 5 millió forintot 2015-ben A cégben maradt kültag az elhunyt felesége, átvette a cég ügyvezetését, de a céget nem tudja fenntartani, mert elvesztette a megrendelőit. Szeretné megszüntetni a bt.-t de az 5 millió forintot nem tudja visszafizetni. (Köteles lenne-e megtenni?) Mit tehet, hogy meg tudja szüntetni a bt.-t?

Szabadulás a tagi kölcsöntől Kérdés

Tisztelt Cím! A Szabadulás a tagi kölcsöntől című írás 3. pont 3. bekezdésében foglaltak szerint a tagi kölcsön apportálás után akkor keletkezik szja fizetési kötelezettség, ha az üzletrész névérték feletti értékesítése, jogutód nélküli megszűnés, jegyzett tőke kivonás, jogviszony megszűnés történik. A fenti utolsó három esetén miért, hiszen már adózott "pénz" kerül visszafizetésre? Kérdés továbbá, hogy tagi kölcsön apportálás elfogadható-e, ha erre nincs a társaságnak befektetett eszköz fedezete.

Cég megszűnése terhesség alatt Kérdés

Tisztelt Szakértők! Az alábbi esethez kérném a segítségüket. Adott egy munkavállaló, aki jelenleg veszélyeztetett terhességgel van táppénzen. Februárban fog szülni. A cég, ahol munkaviszonya van, meg fog szűnni. Ekkor ugye a cég megszűnésével egyidejűleg a jogviszonya is meg fog szűnni, hiába a védelem a terhesség miatt. Mit tehet ebben az esetben, hogy szülésig és szülés után ne maradjon ellátások nélkül? Ha megszűnik a cég még a szülés előtt, akkor nem lesz jogosult csedre, gyedre? Vagy ha bejelentkezik munkanélküli ellátásra, akkor biztosított maradhat szülésig? Köszönettel: Kiss Beáta

Kültag elhalálozása Kérdés

T. Szakértő! Bt .kültagja sajnos meghalt. A beltag elhatározta, hogy megszünteti a társaságot, idáig sem nagyon müködött. Legyen szíves részletesen megírni, hogy ilyen esetben mi a tendő, milyen határidők vannak, milyen bevallásokat kell beadni stb. Köszönöm a segitséget

Megszűnő egyéni válllalkozó Kérdés

Tisztelt Adózóna, Egy áfás egyéni vállalkozó megszűnésének dátuma 2018.10.04. A vállalkozás megszűnése után keletkeztek még számlák a közüzemi díjak elszámolásával kapcsolatban. 1. Keletkezett jóváíró számla, melynek a számlán feltűntetett teljesítés dátuma 2018.10.19., az elszámolt időszak 2017.10.05-2018.10.04. A pénzügyi teljesítése 2018.10.19. Ezen jóváíró számla az áfában gondolom már nem szerepel. De bevételbe be kell még tenni? 2. Van olyan költségszámla, szintén elszámoló számla, melynek a teljesítés dátuma a számlán 2018.10.17. A számla kelte: 2018.10.02, az egyéni vállalkozó ekkor a helyszínen a számlát ki is fizette. Ez a számla áfában és költségben is beszámít még? Összességében megszűnés után keletkező "bevételek" és kiadások tekintetében miként kell eljárni? Köszönettel

Tömegével szűnnek meg és alakulnak vállalkozások az építőiparban Cikk

Az építőiparban 1243 új cég jött létre az idén a harmadik negyedévében, 25 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában – közölte az Opten az MTI-vel.

Betéti társaság egyik tagja meghalt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Betéti társaság kültagja meghalt, a társaság gazdasági tevékenységet nem fog folytatni. Hogyan tud megszűnni ilyen körülmények között? El kell indítani, vagy cégbíróság meg kell szüntesse a céget, mivel csak egy tag van? Köszönjük!

Egyéni vállalkozó törölt és új adószám Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az általam könyvelt egyéni vállalkozó adószámát az önkormányzat töröltette (megszűnt azt állandó lakcíme). Ez az információ nem jutott el hozzánk, ő tevékenységét tovább folytatta. Közben rendezte a lakcím problémáját. Amint tudomásunkra jutott a törlés, rögtön új adószámot kértünk, már az új lakcímmel. Adózás szempontjából hogyan kell kezelni ezt az esetet? Szja tekintetében: 1. A jövedelemadó-bevallásában a két időszak egynek számít? 2. Kell-e alkalmazni a megszűnés szabályait? 3. A tárgyi eszközöket áthozhatjuk az előző időszakról, vagyis folytathatjuk az amortizáció elszámolását (kieső időre eső levonásával)? Áfa szempontjából: 1. Van egy teherautója (a törölt adószám időszakában vásárolta, bevittük a vállalkozásba), a tankolási számláiból áfa-visszaigénylésre jogosultak vagyunk? 2. A két időszak közötti beszerzések (anyagok, építőiparos) áfáját biztosan nem, de az szja-ban elszámolhatjuk? 3. A törölt adószámra nem tudok leadni bevallást, ha az áfát revíziózni szeretném (első időszakra vonatkozóan), az új adószámmal megtehetem?

Ügyvédi iroda megszűnése tag halála esetén Kérdés

Egyszemélyes ügyvédi iroda tagja meghal. Milyen teendői vannak a könyvelőnek?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Láncügylet – áfastátusz

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Katás bt. eszközbérbeadást végezhet-e

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close