112 találat a(z) megszűnés cimkére

Evás kft. megszűnése II. Kérdés

Tisztelt Szipszer Tamás! "Az evás kft. megszűnése: így adózik a felosztott vagyon" című kérdésre adott válaszából készült cikkel kapcsolatban szeretném megjegyezni, hogy szabályosan nem is lehetne ilyen helyzet, mivel az eredménytartalékból való tőkeemelést tiltja az evatörvény 22. § (2) bekezdése, azaz ha ilyet hajtott végre az adott cég, elméletileg elvesztette (volna) az evás adózási jogosultságát. Tisztelettel: Pap Attila

Egyesület jogutód nélküli megszűnése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyesület (szakszervezet) jogutód nélküli megszűnéséről az illetékes törvényszék végzést hozott. Kérdésem az lenne, hogy milyen beszámolási, bevallási kötelezettségeket kell teljesíteni a jogerős határozat birtokában a megszűnést követően? Köszönettel V.G.

Katás egyéni vállalkozóból bt.-be Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy katás egyéni vállalkozó megszüntette az egyéni vállalkozását. Adótartozása nem volt, a megszűnést a webes ügysegéden keresztül bejelentette. A megszűnés után 1-2 hónappal alapít egy betéti társaságot, melyben az egyéni vállalkozó lesz a beltag. A betéti társaság választhatja-e a katát mint adózási formát a korábban egyéni vállalkozó magánszemély beltaggal? A katás egyéni vállalkozás megszűnése óta még nem telt el a 24 hónap. Köszönöm! Üdvözlettel Oszlánszky Gábor

Gyesen lévő kismama munkaviszonyának megszüntetése Cikk

„Munkavállalónk tartósan beteg gyermekkel van jelenleg is gyesen, a kft. május 31-ével megszűnik, a munkavállalók eddig az időpontig maradnak alkalmazásban. 1-2 éven belül végelszámolás alá kerül a kft., munkáltatóként hogyan tudom a gyesen lévő kolléganő munkaviszonyát megszüntetni?” – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

Bt. kültagja elhunyt, megszűnt-e a cég 6 hónap múlva? Kérdés

Tisztelt Adózóna! A következőkben szeretném kérni a segítségüket, illetve az eljárás menetét szeretném tudni. Adott egy bt., a kültag 2018.06.20-án elhunyt. A kültag pótlása beadva a cégbírságnak, a változás 2019.03.08-án. Erre végzés érkezett 2019 .03. 13-án, hogy a Ptk.3:158§ (1) bek. szerint a bt. már megszűnt 2018.12.20-án. A cégjegyzékből még nem törölték. Kérdés: vissza lehet-e állítani az eredeti működés állapotát? Vagy mindenképp megszűnik a cég? A megszűnésnél milyen határidők lesznek? A cég a mai napon is működik, számlákat állít ki, fogad be, alkalmazottai vannak. Mi a teendő azokkal a számlákkal, amik 2018.12.20. után kerültek kiállításra, illetve befogadásra? Válaszukat előre is köszönöm.

Eva Kérdés

Szeretném kérdezni, hogy az eva adózási mód megszűnik-e, mert azt hallottam igen?

Egyéni vállalkozás megszűnése – záró bevallások Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy egyéni vállalkozó jogszabályban megengedett időn túli szünetelés miatt automatikusan megszűnt. Tehát két évig szünetelt a vállalkozás, és hivatalból automatikusan törölték, mikor lejárt a két év, ez jelen esetben 2019. január 14-én volt, tehát január 15-étől már nincs hivatalosan működő vállalkozás. Ilyen esetben milyen időszakra kell beadni a záró bevallásokat? Köszönettel várom válaszukat. Üdvözlettel.

Ingatlan utáni áfa bt. megszűnésekor Cikk

Van-e áfafizetési kötelezettség bt. megszűnésekor ingatlan után? Olvasói kérdésre dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

A kivaalanyiság megszűnésének esetei Cikk

A magyar adórendszerben 2013. január 1-jén bevezetett kisvállalati adó (kiva) egyik nagy előnye, hogy év közben is választható. Az adóalanyiság választásának feltételei mellett aránylag kevés szó esik az adóalanyiság megszűnésének eseteiről.

Evás bt. megszűnése Kérdés

T. Szakértő! Egy evás bt. meg szeretne szűnni. Úgy tudom, hogy először vissza kell mennie a számviteli tv. hatálya alá, és utána szűnhet meg. Ezeket lehet év közben is vagy csak év végén? Könyvvizsgáló kell-e? Köszönettel Fidler Gáborné

Kiva Kérdés

Tisztelt Szakértő! Véleményüket szeretnénk kérni a kivaalanyiság megszűnése témakörében a következők tényállás szerint: A tárgyadóévben az adóalany kiva hatálya alá tartozó adózó. Évközben a tulajdonosi struktúra átalakulását követően a korábbi jogi személy tulajdonos többségi befolyást szerzett az adóalanyban. Tulajdoni hányada a korábbi 21 százalékról 60 százalékra változott, ezzel kimerítve a tao-törvény 4. § 23. pontja szerinti kapcsolt vállalkozás szabályait, melynek köszönhetően az adóalanynak az állományi létszám és bevételi határok számítása során a kapcsolt vállalkozásokkal együttesen, az utolsó beszámolóval lezárt üzleti év adatai alapján kell figyelembe venni. Kérdés, hogy az adózónak így a kivatörvény 16. § 2. pontja szerint azonnal a cégjogi változások hatálybalépést követően, vagy a tárgyadóévet követő adóévben megszűnik-e a kivaalanyisága, avagy ebben az esetben kizárólag az adóalanyiság megszűnése tekintetében a 19. § 5. pontjában foglaltak az irányadóak? Szíves segítségüket köszönjük előre is. Üdvözlettel,Veresné

Megszűnt kisadózás bevallásai Kérdés

Kedves Szakértő! 36 órás munkaviszony melletti, kisadózó egyéni vállalkozás szünetelés alatt megszűnt. Milyen bevallásokat kell, illetve kellett volna leadni a megszűnés miatt? A vállalkozó nem adott le semmit, kérdés, hogy lesz-e problémája abból, ha ezután sem ad le semmit?

Bakik és kérdőjelek a csoportos adóalanyiság szabályaiban Cikk

Az ősszel elfogadott és a 184. Magyar Közlönyben kihirdetett 2018. évi LXXXII. törvény a társasági adóalanyok között nevesíti a csoportos társaságiadó-alanyt, de a létesítéséhez kapcsolódóan rendelkezéseket tartalmaz az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.) is. A rendelkezések helyenként ellentmondanak, másutt értelmezésre szorulnak. A cikk azokat a kérdéseket fogalmazza meg, ahol a végrehajtás problémásnak tűnik.

Tagnak adott kölcsön Kérdés

Bt. beltagja elhunyt, és a könyvelésből az derült ki, hogy a beltagnak a cég kölcsönadott 5 millió forintot 2015-ben A cégben maradt kültag az elhunyt felesége, átvette a cég ügyvezetését, de a céget nem tudja fenntartani, mert elvesztette a megrendelőit. Szeretné megszüntetni a bt.-t de az 5 millió forintot nem tudja visszafizetni. (Köteles lenne-e megtenni?) Mit tehet, hogy meg tudja szüntetni a bt.-t?

Szabadulás a tagi kölcsöntől Kérdés

Tisztelt Cím! A Szabadulás a tagi kölcsöntől című írás 3. pont 3. bekezdésében foglaltak szerint a tagi kölcsön apportálás után akkor keletkezik szja fizetési kötelezettség, ha az üzletrész névérték feletti értékesítése, jogutód nélküli megszűnés, jegyzett tőke kivonás, jogviszony megszűnés történik. A fenti utolsó három esetén miért, hiszen már adózott "pénz" kerül visszafizetésre? Kérdés továbbá, hogy tagi kölcsön apportálás elfogadható-e, ha erre nincs a társaságnak befektetett eszköz fedezete.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Térítésmentes átadás áfabevallása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close