90 találat a(z) megszüntetés cimkére

Kivás ügyvédi iroda megszüntetésének lepapírozása Cikk

Megszüntetné tevékenységét egy kivás ügyvédi iroda. Milyen bevallásokat kell készítenie? Olvasónk kérdéseire Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Katás ügyvédi iroda megszüntetése Kérdés

Katás bt. megszűnése Kérdés

Kivából való kilépés utáni osztalék Kérdés

Ingatlanvagyonnal rendelkező társaság megszűnése illeték Kérdés

Egyéni vállalkozás megszüntetése Kérdés

Egyéni vállalkozás megszüntetése, szüneteltetése Kérdés

Tisztelt válaszadó! Nyugdíjas korúvá vált egyéni vállalkozó szeretné megszüntetni egyéni vállalkozását. Azonban több évtized alatt felgyarapodtak vagyontárgyai, aminek sorsát rendezni kell a lehető legkevesebb költséggel. Üzlethelyiséget épített 2008 évben, áfát igényelt vissza, értékcsökkenést számolt el, a jelenlegi nyilvántartási értéke csupán 17,5 Ft. Értékesítés esetén 85 Ft a kikiáltási ár. Piaci értéket nehéz megállapítani, mert a városunkban hasonló jellegű ingatlanteladás nem történt évek óta. Ezen ingatlanhoz kapcsolódik raktárhelyiség, s annak felújítási költsége, ami fejlesztési tartalék feloldásaként szerepel. (2013) Új irodahelyiség épült 2003 évben szinten áfát igényelt vissza, költséget számolt el, nettó értéke csak 2,7 millió Ft. piaci értéke kb. 15 millió Ft. Problémás még a fejlesztési tartalék feloldásaként vásárolt autó 2018 végén. 2020 I. hónapban eladásra került. Nyugdijas vállalkozó tagja a családi kft.-nek is, apportálná ezeket az eszközöket, amennyiben ez kedvező lenne anyagilag. Jelenleg bérbeadja a kft.-nek. Kérdés, hogy melyik megoldás lenne kedvező számára, ha értékesítené az eszközöket, magánszemélyként venné birtokba ezeket az eszközöket, vagy apportálná a kft.-be ezeket a vagyontárgyakat, esetleg szüneteltesse a vállalkozást, az elévülési idők lejártáig, ingatlan-bérbeadással foglalkozzon vállalkozása? Válaszukat előre is köszönöm.

Családi gazdaság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy négy fős családban mind a két szülő külön-külön rendelkezik vállalkozói igazolvánnyal, mindketten az általános szabályok szerint állapítják meg az áfafizetési kötelezettségüket. Mindkettőjük családi gazdálkodóként bejegyzésre került, ahol egy- egy kiskorú gyermekük a tag. Szeretnék átalakítani a családi gazdálkodásukat, akként, hogy az édesapa nevén lévő családi gazdálkodást megszüntetnék és az édesanya vezetése alatt működne a családi gazdálkodás a továbbiakban a négy fő családtaggal. Az édesapa áfakörös egyéni vállalkozása nem szűnne meg. Ebben az esetben terheli-e valamilyen adófizetési kötelezettség (meglévő tárgyi eszköz, készlet utáni áfa), esetleg szja a családi gazdálkodását megszüntető édesapát? Az egyéni vállalkozását megtartó édesapa nevében, a családi vállalkozást érintően történhet-e értékesítés, az ő tulajdonában lévő, illetve az általa bérelt földek után a földalapú támogatás a családi gazdálkodás bevételének számít-e, valamint elszámolható-e az ő nevére szóló költségszámla, földbérleti díj a családi gazdaságban?

Egyéni vállalkozás megszüntetése, készlet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ruházati áruk kereskedelmével foglalkozó áfás egyéni vállalkozó a tevékenységét 2015. 07.01-jétől szünetelteti. 2019-ben úgy döntött, hogy a vállalkozást megszünteti a szüneteltetés alatt. A szüneteltetés megkezdése előtt a leltározott áru értéke 3 500 ezer Ft volt, ami szerepelt 1553 bevallásban. Az eltelt négy év alatt a leltárba szereplő áruk egy része kiment a divatból, eladhatatlanná vált. Kérdésem, hogy a megszűnéskor milyen érték után kell áfát és személyi jövedelemadót bevallani és megfizetni? Lehet-e a leértékelni, illetve selejtezni. Köszönöm a választ.

Tételes átalányadó mellett egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy adószámos magánszemély egyéb szálláshely-szolgáltatásra (55 ÖVJT) választotta a tételes átalányadózást. 2019. március 6-ától szintén erre a tevékenységre bejelentkezett egyéni vállalkozónak. Tévesen nem lett választva a kata adózás, amelyet már csak 2019. április hónaptól tud választani. A kérdésem az lenne, hogy az adószámos magánszemély adózása ebben az esetben hogyan fog alakulni, illetve ha bejelenti annak a megszüntetését március 6-ától mint jogszerűen választott adózást, de változás miatt, abban az esetben milyen összegű tételes adót kell fizetni és mikor? Köszönöm válaszát !!

Létező bt., de mégsem létezhetne Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi problémában kérném a segítségét. Adott egy bt., ahol a kültag 2 éve meghalt, és a cég sosem rendelkezett bankszámlával. A bankszámla meglétét soha senki nem hiányolta. Felszólítás és bírság sem volt A cég 3 éve "él", de gazdasági tevékenységet nem folytat. A kültag halálával a hagyatéki tárgyalás után sem indult meg a kényszertörlési eljárás. (Ha jól tudom, ezt a közjegyzőnek kellett volna jeleznie a cégbíróság felé.) A NAV sosem jelentkezett a cégnél. A bevallások is hiányosan mentek be évek óta. A bt. az ügyfélkapun és a cégjegyzékben is megtalálható. A kérdésem az lenne, hogy honnan kéne elindulni, hogy a cég véglegesen megszűnjön, azaz meg lehessen szüntetni, a lehetséges legkisebb szankciókkal. Ez esetben bírságol a NAV? (Bankszámlahiány.) Az eljárás elindítása előtt célszerű lenne bankszámlát nyitnia a cégnek? (Ha egyáltalán lehetséges a kültag hiánya miatt.) Az eljárás elindítását a NAV-nál kezdjük? Végelszámolás lehetséges annak ellenére hogy nincs kültagja a cégnek? Vagy a cégbírósághoz kéne fordulni először ügyvéden keresztül és kényszertörlési eljárás lesz a vége? Nagyon szépen köszönöm előre is a segítségét!

Bt. adószámának törlése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. a következőkben kért segítséget. Adószámát 2016-ban törölték NAV tartozás miatt. 2014-ben a bankszámla-vezető bankja is felmondta a szerződésüket. Az utolsó beszámolója illetve bevallása 2012-ben került beküldésre. Most rendezte tartozását és szeretné megszüntetni a bt.-t. A kérdésem a következő lenne, hogyan lehetne megszüntetni a bt.-t így , hogy az adószáma 3 éve törlésre került? Kell-e pótolni az elmaradt bevallásokat, beszámolókat?

Egyéni vállalkozás, a megszüntetés menete Kérdés

Tisztelt Szakértők! Azzal a kéréssel fordulok önökhöz, hogy amennyiben lehetséges az egyéni vállalkozás megszüntetésének a lépéseit szeretném megtudni, mikor és milyen bevallásokat kell elküldeni! Velemint konkrétan 2018.12.31-én megszűnt egy egyéni vállalkozás, amely az szja szabályai szerint adózik. Tehát nem katás és nem evás. Mikor kell benyújtani az ő esetében a 2018-as szja-bevallást? Illetve az iparűzési adót? Előre is köszönöm a segítséget!

Munkaviszony megszüntetése baleseti táppénz alatt Kérdés

T. Szakértő! Egyik dolgozó baleseti táppénzben részesül 2017. 08. 21-étől. Sajnos jelenleg nem tudjuk elérni, táppénzes papírt 2018. 08. 19-éig adott le 2018.0 9. 11-én. Az OEP érdeklődésünkre azt a tájékoztatást adta, hogy a táppénzjogosultság lejáratáról csak a háziorvost és a munkavállalót értesítik, a munkáltatót nem. A táppénzes papírokat egyszerre is leadhatja, de fél éven túl elveszíti a jogosultságot a táppénzre. Kérdésem az lenne, hogy baleseti táppénz alatt meg lehet-e szüntetni a munkavállaló jogviszonyát? Ebben az esetben a 2017. évről maradt szabadságot ki kell fizetni. Jogosult-e a 2018., illetve a 2019. évi időarányos szabadság megváltására? Hivatkozhatunk-e arra, hogy elmulasztotta a munkáltató felé fennálló bejelentési kötelezettségét? Egyáltalán van-e lehetőség ettől az embertől megszabadulni? Az ellenőrzés során a munkáltató részéről nem állapítottak meg hiányosságot, a balesetet a munkavállaló figyelmetlensége okozta. Több forrásból is tudjuk, hogy alkalmi munkákat vállal. Szakácsként eljár főzni, de ezt a tevékenységet a munkáltatónál nem tudja ellátni. (a balesetben az egyik ujja sérült). Előre is köszönöm válaszukat. MZNÉ

Adószámos magánszemély adószámának megszüntetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adószámos magánszemély megszüntetné adószámát, mert már nem végzi tevékenységét, a 19T101 bevallásból kivették a B lapot, amin eddig meg lehettett szüntetni. Melyik bevallásban van lehetőség meg szüntetni az adószámot? Köszönöm

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Angol állampolgár tartózkodási engedélye

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Átalányadózás

Széles Imre

tb-szakértő

Betegszabadság számítása 2021

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close