125 találat a(z) megszüntetés cimkére

Kifizetőhely Kérdés

Munkavállaló elbocsátása táppénz alatt Kérdés

Közszolgálati tisztségviselő / közigazgatási alapvizsga Kérdés

Felmondási idő és végkielégítés: amikor az Mt. szabályaitól nem lehet eltérni Cikk

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) a felek számára általában megengedi, hogy a szabályoktól a munkavállaló javára eltérjenek. Ez azonban csak abban az esetben érvényesül, ha a munkáltató nem minősül köztulajdonban álló munkáltatónak, mivel rájuk számos korlátozás alkalmazandó. Cikkünkben a BH2023.41. számú ügy tanulságait mutatjuk be.

Vállalkozói bankszámla megszüntetése Kérdés

Átalányadó Kérdés

Katás vállalkozó Kérdés

Nyugdíjas és védett korú munkavállaló: mire figyeljen a munkáltató? Cikk

A védett korban lévő munkavállaló esetén a munkáltatót terhelő kötelezettségek azt hivatottak biztosítani, hogy a jogviszony lehetőleg az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig fennmaradjon. Ugyanakkor a nyugdíjasnak minősülés ténye önmagában nem lehet jogszerű indoka a jogviszony megszüntetésének. A munkáltatóknak ügyelniük kell arra, hogy a január 1. napjától hatályos rendelkezések szerint a rokkantsági ellátásban részesülő munkavállaló munkajogi szempontból már nem minősül nyugdíjasnak.

Eltűnt munkavállaló és jogellenes munkaviszony-megszüntetés Cikk

Nem egyedi eset, amikor a munkavállaló nem jelenik meg egy állásinterjún, vagy miután rá esett a választás, már az első munkanapon nem veszi fel munkát. Arra is számos példa van, amikor a munkavállaló úgy vet véget a munkaviszonyának, hogy egyszerűen nem megy többé munkába. Milyen lehetőségei vannak a munkáltatónak? Ehhez kapcsolódóan azt is megvizsgáltuk, hogy mikor szünteti meg a munkaviszonyát jogellenesen a munkavállaló.

Gyed és táppénz Kérdés

Egyéni vállalkozó adószám törlése és újraíndítása Kérdés

Végkielégítés, szabadságmegváltás – járandóságok a munkaviszony megszűnésekor Cikk

A munkavállalót megillető járandóságok mértéke és jogcíme a munkaviszony-megszüntetés, -megszűnés jogcímétől függ. Nem mindegy, hogy a munkáltató vagy a munkavállaló él-e a felmondási jogával. Az atipikus munkaviszonyok megszűnése esetére az Mt. szintén sajátos szabályokat tartalmaz. Az időarányosan ki nem adott szabadság pénzbeli megváltására – a jogfolytonosságra figyelemmel a munkajogi jogutódlást kivéve – minden alábbi esetben jogosult a munkavállaló. Vajon le lehet-e mondani a szabadságmegváltásról?

Könyvelési software, rendszer Kérdés

Egyesület megszüntetése Kérdés

Szünetel-e a biztosítási jogviszony, ha elmarad a megbízási díj kifizetése? Cikk

Szünetel-e, szükséges-e szüneteltetni vagy megszüntetni a biztosítási jogviszonyt, van-e bejelentési kötelezettség, ha egy havi rendszerességgel fizetett megbízási díj vagy munkabér kifizetésére (egyben járulékfizetésre) 2-3 hónapig nem kerül sor? Olvasói kérdésre dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magánszemély ingatlan bérbeadása és az áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Számlázás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Üzletértékesítés

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31