148 találat a(z) megbízás cimkére

Katás egyéni vállalkozói számla vagy megbízás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kata alá tartozó egyéni vállalkozó egy könyvelőirodában, heti 3 x 4 órát dolgozik, mint könyvelési, bevallási egyeztető. A munkaviszonytól való elhatárolás feltételeiből legalább 2 feltétel teljesül, így nem minősül munkaviszonynak. Ugyanakkor nem tudom, hogy a katás vállalkozó bocsáthat-e ki erről számlát, vagy a NAV megbízási jogviszonynak tekinti majd? Mire kell odafigyelni a szerződésnél, illetve mi a különbség a számlázásos ügylet és megbízásos jogviszony között? Előre is köszönöm válaszát. Üdvözlettel: Léderer Györgyné

Tanuló támogatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném segítségét kérni: Adott egy nappali tagozatos, államilag finanszírozott egyetemista, akinek jelenleg nincs köze a céghez, mely támogatná őt X összeggel. Cserébe a végzéstől számított Y ideig a cégnél dolgozna, és nem szüntetné meg a munkaviszonyát, vagy ha igen, akkor arányosan visszafizeti. Tanulószerződést tudtunkkal nem tudunk vele kötni, mivel nincs munkaviszony a felek között (csak a végzéstől kezdődne). Ha felvesszük, és a végzésig fizetés nélküli szabadságra küldjük, nem kaphat bérjellegű juttatást (maximum ha 1 napig aktív, de az szerintem problémás). Plusz állami finanszírozás esetén is problémás lehet a hallgató bevétele (ha jól tudjuk, bár mintha régen másképp lett volna). Azt szeretném kérdezni, hogyan tudja a cég úgy támogatni a diákot, hogy adózás tekintetében is jogszerű legyen, gazdaságilag is megérje mindkét félnek (tehát a támogatás miatt a NAV ne vonjon le tőle egyéb összeget) és az esetleges visszafizetés is kikényszeríthető legyen? Milyen konstrukcióval lehetne megoldani (például ösztöndíjas foglalkoztatás, megbízási szerződés, szponzorációs szerződés, egyéb), és milyen adóvonzatai lennének? Segítségét köszönöm! Tisztelettel.

Táppénz Kérdés

Egy egyszemélyes kft. ügyvezetője és tulajdonosa heti 36 órás munkaviszony alapján látja el a vállalkozásban a feladatait. Ügyvezetőként 0 forintot kap megbízási szerződés alapján. Több mint egy éve táppénzen van. (A táppénzt a munkaviszony alapján kapta.) A táppénz folyósítása már lejárt, de táppénzes papírokat még kap. Hogyan van a biztosítása? Kell-e fizetnie járulékokat? Ha igen, mi az alapja? (A cégben van alkalmazott, aki a munkát ellátja.)

Külföldi megbízó – magyar magánszemély – külföldi alvállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar magánszemély vagyok, korábbi üzleti tevékenységből származó kanadai és németországi kapcsolatokkal. - Egy kanadai vállalkozás meg szeretne bízni azzal, hogy a tulajdonában lévő ingatlan értékesítéséhez megkeressem a megfelelő németországi ingatlanközvetítőt. A megbízási szerződés értéke 10.000,- EUR, melyet a megbízó a számlámra átutal. - A feladat végrehajtásához egy németországi tanácsadó közreműködését venném igénybe. A tanácsadó a nevemre 9 500,- EUR értékű számlát állítana ki, melyet a megbízó által küldött összegből kifizetnék. - A maradék 500,- EUR a megbízási díjam. Az ügylet teljesen egyedi, ebben az adóévben nem fordul elő több alkalommal, hozzátéve, hogy ebben az évben ezen kívül semmilyen egyéb adóköteles jövedelmem sincs. Kérdéseim: 1. A magyar előírások szerint van-e egyáltalán lehetőségem a fenti feladat magánszemélyként történő elvégzésére? 2. Megfelel-e, hogy a feladatot megbízási szerződéssel látom el? 3. Összevezethetem-e a bevételt és a kiadást oly módon, hogy az adóalapot csak a különbözet képezze? 4. Milyen adó- és járulékfizetési kötelezettségem keletkezik, illetve ezeket milyen módon kell megfizetnem? Válaszukat köszönöm. Tisztelettel: Szegedi Gábor

Tud róla, hogy társas vállalkozó? Ezen múlnak a járulékai Cikk

Ügyvezetők társadalombiztosítási közteherfizetésekor több válaszomban is írtam, hogy ha a kft. vagy a bt. tagja megbízásban ügyvezetést lát el – és egyéb személyes közreműködése nincs, azaz nem áll tagsági jogviszonyban – akkor társas vállalkozónak minősül. Többen kérdezték, hogy miért szerepeltetem a válaszban azt a feltételt, hogy egyéb személyes közreműködése nincs, azaz nem áll tagsági jogviszonyban. Alábbi cikkben a fenti szabály részletes magyarázatát olvashatják.

Nyugdíjasnak megbízás vagy alkalmi munkavállalás? Cikk

Egyesületünknél a hímzőtanfolyam oktatójának nyugdíjas magánszemélyt kértek fel egy speciális hímzés megtanítására. A képzés mintegy 80-100 órában történik. Az oktatónak nincs vállalkozói igazolványa és egyéb számlaadásra sem képes. Alkalmi munkavállalási vagy megbízási szerződéssel helyes foglalkoztatni? Olvasónk kérdésére dr.Radics Zsuzsanna tb-szakértő válaszol.

Megbízás vagy alkalmi munkavállalás? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyesületünknél egy hímzőtanfolyam oktatójának egy nyugdíjas magánszemélyt kértek fel egy speciális népi hímzés megtanítására a résztvevőknek. A képzés kb 80-100 órában történik. Az oktatónak nincs vállalkozói igazolványa és egyéb számlaadásra sem képes. Kérdésem lenne, hogy ennek az oktatónak lehet-e az oktatói tevékenységét alkalmi munkavállalás szerződéssel, vagy megbízási szerződéssel foglalkoztatni? Melyik szerződés a helyes? Válaszát köszönve Tisztelettel. Kérdező

Egyszemélyes kft. ügyvezetője Kérdés

2015. december 14-én alakult az egyszemélyes kft. Az egyedüli tag egyben ügyvezető is. December óta könyvelés nem történt a cégben, mert a könyvelőjük 2 hónapja eltűnt. Viszont január, február hóra 1665, illetve 1608-as bevallást küldött be nullásan. A cég (vegyesbolt) márciusban kezdett kereskedni. Március hónapra beadott a könyvelő 1608-as bevallást, amiben többek között szerepeltette az egyszemélyes kft. ügyvezetőjét is 129 000 ezer forintos jövedelemmel, heti 40 órában sima munkaviszonyban. Az ügyvezető jelenleg nyes-en van és megbízásban látja el az ügyvezetést. Kérdésem: milyen jogviszonyban kell bejelenteni az ügyvezetőt ( szerintem társas vállalkozó), amíg nyes-en van, kell-e a garantált bérminimum utáni járulékait megfizetni? Vagy csak nullásan beadni a rá vonatkozó M-es nyomtatványt? NYES után mi a helyzet? 2015. december 14-ével a T1041-es nyomtatványon visszamenőleg be kell-e jelenteni, illetve be lehet-e?

Sportoló szerződéskötés díja Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Sportegyesület átigazolás után amatőr sportolókkal indul a 2016/2017-es szuperligás telebajnokságban. A sportolók, akik más jogviszonyokban biztosítottak (munkaviszony, nappali tagozatos középfokú intézmény tanulója, illetve felsőfokú intézmény nappali tagozatos hallgatója, főállású anya, gyedben részesülő személy) részére egyszeri szerződéskötési díjat fizet az egyesület. Véleményem szerint a kifizetett szerződéskötési díjból származó jövedelem a kifizetés időpontjában lesz adóköteles, amely után 15 százalék szjS-t kell levonjon az egyesület a magánszemélyektől és 27 százalék eho-fizetési kötelezettsége áll fenn a kifizetőnek. Kérem a témában szíves segítségük megadását. Köszönettel:Borsosné Pál Ildikó

Tb végelszámoláskor munkaviszonyban, megbízásban Cikk

Többen kérdezték, kell-e tb-járulékokat fizetni a végelszámoló után, ha feladatát a társaság tagjaként, munkaviszonyban, vagy megbízásban látja el. Dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő válaszolt.

Munkaviszony vagy megbízás, vagy színlelt szerződés. Ne kockáztasson! Cikk

Munkaviszony vagy megbízási jogviszony? Sokan kockáztatnak a több nettó jövedelem reményében. Ám nem érdemes megvárni, amíg az adóhivatal állapítja meg, hogy színlelt a szerződés. Kiszámoltuk és példákkal mutatjuk a különbséget, és azt is, mire figyeljen a munkáltató és a munkavállaló.

Megbízás számla kiállítására Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy budapesti cég megbízna egy vidéki vállalkozást az általa forgalmazott termékek értékesítésével, de ezeket a termékeket nem vásárolná meg a megbízott vállalkozás, hanem a megbízó cég számlázna közvetlenül a vevőknek. A megbízott vállalkozás közvetítői jutalékot kapna az eladott termékek után. Ilyen esetben a megbízó cég adhat-e megbízást a másik vállalkozásnak arra, hogy helyette a számlát kiállítsa az értékesítésről, valamint technikailag ez hogyan történik? Történhet-e úgy, hogy a megbízó cég a megbízott vállalkozás rendelkezésére bocsát egy általa (megbízó által) vásárolt számlatömböt, melyet a megbízott vállalkozás töltene ki, szállítóként a megbízó vállalkozás adatait feltüntetve? Amennyiben nem, úgy mi lenne a helyes megoldás? Válaszát előre is köszönöm.

Statisztikai létszám számítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Beleszámít-e az átlagos statisztikai létszámba az olyan megbízásos fő, akinek teljes évre szól a megbízása, havi díjazást kap nagyon magas összegben – ő külsős megbízásos ügyvezető –, illetve beleszámít-e az, aki ugyanilyen magas összeggel mondjuk csak 3 hónapot volt folyamatosan? Mit takar az "eseti" szó? Vagy ez szerződéstől függ? Az ügyvezető az folyamatosan van, akkor beleszámít, a 3 hónapos ugye meg csak egy munkafeladat elvégezése kapcsán, így ő csak eseti?

Sürget az idő: az ügyvezetői teendők ellátása az új Ptk. szerint + tb Cikk

Március 15-e nemcsak a kötelező törzstőkeemelés határideje, a kft.-knek dönteniük kell arról is, hogy ügyvezetőjüket milyen jogviszonyban foglalkoztatják. Ismertetjük, hogy ennek során milyen szempontokra és tb-terhekre kell figyelni.

Megbízási jogviszonyból szülni Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő: jár-e megbízási jogviszony után csed majd gyed, ha más jogviszonya nem volt mellette, csak a megbízás körülbelül 18 hónapig? A megbízási díja meghaladja a minimálbér 30 százalékát. Köszönettel! Ildikó

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás vállalkozó tárgyieszköz-vásárlás

Szipszer Tamás

adószakértő

Kilépés kata alól

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs