107 találat a(z) magyar cimkére

Kapcsolt vállalkozás lehet-e egy külföldi egyéni vállalkozó? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy lengyel egyéni vállalkozó Magyarországon kft.-t alapított, amelyben egyedüli tulajdonos és ügyvezető is egyben. A magyar kft. üzleti kapcsolatban áll (számláz) a lengyel egyéni vállalkozással. Kérdésem lenne, hogy a lengyel egyéni vállalkozás kapcsolt vállalkozása lesz-e a magyar kft-nek? Válaszukat előre is köszönöm.

Szocho-változás 2019 Kérdés

2019-től az a magyar állapolgár, aki külföldi kifizetőtől jövedelmet szerez – ami Magyarországon nem járulékköteles – az után itthon a magyar állapolgár köteles megfizetni a szochót. Jól értelmeztem-e? Itt.olvastam az Önök oldalán a 2019-es változások között: "Ha a természetes személy külföldi kifizetőtől Tbj. szerinti járulékalapot nem képező jövedelmet szerez, akkor kell szociális hozzájárulási adót fizetni, ami a természetes személyt terheli". Várom válaszukat. Köszönöm szépen.

Új magyar applikációt fejlesztettek az éttermek üres időszakainak kihasználására Cikk

Új magyar applikációt fejlesztettek az éttermek csúcsidőszakon kívüli kapacitásainak feltöltésére, az alkalmazásban jelenleg 70 minőségi budapesti étterem ajánlja időpontra foglalható üres asztalait jelentős kedvezménnyel – közölte a DiningHour az MTI-vel pénteken.

Romániából és Magyarországról igényelt nyugdíj Kérdés

Kedves szakértő! Romániában jogosult lenne munkavállalónk nyugdíjra, ugyanakkor Magyarországon, ha meg lesz a 20 éve, itt is jogosult lehetne nyugdíjra? A korhatár betöltése után szeretne mindkét országból külön-külön nyugdíjat kapni. Lehetséges ez?

Külföldi áruforgalom és áfa Kérdés

Ügyfelem (kft) Kínából szerez be árut egy német cég megbízásából. A német ragaszkodik ahhoz, hogy a magyar cég sajátjaként adja el neki az árut. A magyar tehát árut vásárol Kínában, és értékesíti Németországban. Az áru nem érkezik be Magyarországra, Szlovéniában a hajóról átrakját egy közúti járműre, amely Németországba viszi az árut. Hogyan kell minősíteni ezt az ügyletet az áfa szempontjából, hogyan alakul ennek megfelelően a 1865-s bevallás? Köszönöm ha válaszolnak, üdvözlettel CsK

Szocho és járulék kiküldetésben – változások az új adócsomagban Cikk

A pénzügyminiszter T/2931 számon a Parlamenthez benyújtott törvényjavaslata (Javaslat) több ponton tartalmaz módosítást, pontosítást melyek ismerete szükséges a rövid és hosszú távú külföldi kiküldetéseken dolgozó járulék és szocho kötelezettségének meghatározásánál. A módosító javaslatok egy része hatással van a Magyarországon dolgozó külföldi munkavállalók adó- és járulékkötelezettségére is. Az alábbiakban olvashatják az erről készült összefoglalót.

Magyar cégek a Coface régiós teljesítménylistáján Cikk

Összesen 71 magyar nagyvállalat szerepel a Coface hitelbiztosító a régió 500 legnagyobb cégét felsoroló, évente megjelenő listáján, ezzel Magyarország az összehasonlításban szereplő tizenkét ország közül a második helyen áll – közölte a Coface Magyarország az MTI-vel.

Webshopból értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországon bejegyzett cég ruházati termékeket értékesít webshopon keresztül belföldön. Ezt a tevékenységét szeretné Ausztriára is kibővíteni. A magyar cég rendelkezik osztrák adószámmal. A kérdésem az lenne, hogy: 1.) Számlázhat-e a magyar cég a webshopból osztrák adószámmal, osztrák áfával az osztrák magánszemély vevőinek? 2.) Az áru a magyar adószámra érkezik, Magyarországra. Kell-e a két adószám között átszámlázni, ha igen, milyen adókulccsal? Előre is köszönöm a válaszát!

Értékesítés Romániába magánszemélynek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kereskedelmi cég Romániába is szeretne értékesíteni magánszemélyeknek is. Ebben az esetben külföldi utasként igényelheti vissza az áfát, de ezt nem szeretnénk igy megbonyolítani, hanem román áfával szeretne a cég értékesíteni. Ezt hogy teheti meg? Be kell jelentkezni Romániába adóalanyként? Oda kell áfabevallást küldeni? Van erre lehetőség úgy, hogy a kft. csak magyar? Köszönöm

Magyar állampolgár külföldi cégrészének eladása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy magyar állampolgár, aki ténylegesen Magyarországon él, rendelkezik román cégrésszel, melyet elad. Az ebből származó jövedelme hol adózik? Köszönettel

Megszállták Horvátországot a magyar turisták Cikk

Több mint 7 százalékkal nőtt a magyar turisták száma Horvátországban az év első hét hónapjában a tavalyi hasonló időszakhoz képest – tájékoztatta az MTI-t Marin Skenderovic, a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviseletvezetője.

Külföldön tanuló diák itthoni nyári munkavállalása Kérdés

Tisztelt Szakértők! Az alábbi esetre kérném szíves segítségüket. Adott egy nagykorú magyar állampolgár, aki családjával már évek óta Angliában él, és ott folytatja tanulmányait. A Taj-száma jelenleg itthon érvénytelen, mert anno bejelentették, hogy külföldre mennek, külföldön biztosított a tanulmányai által, de van itthoni lakcíme, lakcímkártyája, az adóazonosítója is megvan. EU-kártyával is rendelkezik. Most nyáron hazajönne, hogy nyári alkalmi munkát vállaljon. Hogyan teheti ezt meg, mi a hivatalos folyamata, hogyan tud itthon átmenetileg egyszerűsített alkalmi munkát vállalni? Válaszukat előre is köszönöm!

Szlovák magánszemély megbízás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar kft. szlovák magánszemélyt fordítással bíz meg. A személy nem számlaképes, így megbízási szerződést kötnének. A munkavégzés helye Szlovákia. Ha a magánszemély hoz A1 es és iIletőségigazolást is , akkor tekinthető-e teljes mértékben Szlovák illetőségűnek, vagy arra való tekintettel, hogy a munka a magyar cég gazdasági érdekeiben történt, mégis Magyarországon kellene adóztatni? Ha igen, úgy ehhez adóazonosítóra szükség lesz? Válaszát előre is köszönöm.

Szoftverfejlesztés áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő, amiben a segítségét szeretném kérni: egy magyar áfás vállalkozás szlovák partnerének szoftverfejlesztést számláz készpénzben, amiért euróban fizet a partner. A szlovák cég rendelkezik közösségi adószámmal. Kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben is közösségi adómentes értékesítés a helyes áfakulcs? Vagy ebben az esetben 27 százalékos áfás lesz-e az értékesítés? A szoftver fejlesztése itthon, Magyarországon történik. Válaszát előre is köszönöm.

A magyar munkavállalók több mint fele könnyen találna új állást Cikk

A magyar munkavállalók 52 százaléka nyilatkozott úgy, hogy könnyen találna magának új állást, ha a jelenlegit elveszítené – derül ki a BNP Paribas Cardif biztosító és a Medián legfrissebb, 1200 ember megkérdezésén alapuló, májusi reprezentatív munkaerőpiaci kutatásából, amit kedden juttattak el az MTI-nek.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ügyvezetés – Megbízási jogviszony

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Részesedés csökkenése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink