24 találat a(z) mérték cimkére

A szocho mértékének csökkentését ígéri a kormány Cikk

A 200 ezer forintos minimálbér elérése érdekében a vállalkozásokat a kormány kész kompenzálni, ezért a bértárgyalások szerdai fordulóján javaslatot tett arra, hogy 2022. január 1-jétől a munkaadókat terhelő szociális hozzájárulási adó (szocho) mértéke 4 százalékponttal csökkenjen – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a tárgyalást követő sajtótájékoztatón Budapesten.

A jegybanki alapkamat évközi változásának hatása a munkáltatói kölcsönökre Kérdés

Változások a csedben: mérték, mentesség a minimum járulék alól Cikk

Sokszor foglalkoztunk már azzal a kérdéssel, hogy mi a különbség a biztosítási jogviszony, illetve az egyes ellátások folyósítása melletti egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság (illetve szolgálati időre és nyugdíj alapjául szolgáló jövedelemre való jogosultság) között. Nem mindegy például, hogy a csedben, gyedben vagy éppen gyesben részesülő kismamának az említett ellátások folyósítása alatt fennáll-e a biztosítási jogviszonya (és ő csak azért nem végez munkát, mert fizetés nélküli szabadságon van), vagy csak „önmagában” – adott esetben „passzív jogon” – részesül ellátásban.

Katások: ez a különbség a 12 milliós alanyi adómentesség, illetve a 12 milliós bevételi határ között Cikk

A legtöbb katát választó adózó nincs tisztában azzal, hogy mi a különbség a 12 millió forintos áfa alanyi mentesség és a 12 millió forintos kata bevételi határ között, pedig ha ezt az értékhatárt megközelíti és nem figyel, komoly problémája lehet. Cikkünk ennek elkerülésében igyekszik segítséget nyújtani.

Szociális hozzájárulási adó változása 2019-ben Kérdés

Tisztelt Adózóna! A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának Megállapodása a minimálbér, a garantált bérminimum és a reálbérek emelésőrél, valamint a munkáltatói terhek csökkentéséről szóló 2016. 11. 24-én elfogadott megállapodásban szereplő 2 százalékos szocho-fizetési kötelezettség csökkenés 2019. 07. 01-től valóban meg fog valósulni? Köszönöm a segítséget. Üdvözlettel: Czinder Zsuzsanna

Munkába járás támogatása Kérdés

Tisztelt Szakértők! Vállalatunk15 Ft/km adómentes munkába járás költségtérítést fizet minden munkavállalónak, aki a jogszabályi feltételeknek megfelel. Ezen felül fizetünk adóköteles jövedelemként is munkába járási támogatást, szintén km-alapon. Szeretném megkérdezni, hogy az adóköteles költségtérítésnél kötelesek vagyunk-e ugyanazt a Ft/km összeget kifizetni, vagy eltérő megállapodást is köthetünk az egyes dolgozókkal? Válaszukat előre is köszönöm!

Nyugdíj Kérdés

Tisztelt Cím! Édesapám rokkant nyugdíjas volt, mikor 2017. 10. 05-én elhunyt. Édesanyám özvegyi nyugdíjat kapott, ami most lejárt. Abban kérnénk a segítségüket, hogy hány százalékra volt jogosult egy évig, és mennyi jár neki az egy év letelte után? Válaszukat előre is köszönjük!

A betegszabadság és a táppénz időtartama és mértéke Cikk

Keresőképtelenség esetén a beteg jogosult lehet betegszabadságra, illetve táppénzre. Az alábbi cikkben táblázatban összefoglalva hasonlítjuk össze, hogy kinek, mikor és milyen mértékben jár a betegszabadság, illetve a táppénz.

Olcsóbban köthető nyugellátásra megállapodás – pontosítás Cikk

2019 januárjától a július 20-án elfogadott adócsomag értelmében a mostaninál olcsóbban köthető megállapodás nyugellátásra.

Összevonják a szochót és az ehót, új adómérték Cikk

Új jogszabály határozná meg a jelenleg két külön törvényben szereplő szociális hozzájárulási adót és az egészségügyi hozzájárulást – olvasható az Országgyűléshez a kormány által kedden T/627. számon benyújtott, a szociális hozzájárulási adóról szóló törvényjavaslatban.

Fizetési előleg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Dolgozóink közül többen élnek a fizetési előleg lehetőségével. Sok esetben már a bérfizetést követő napon jönnek a következő előlegért. Előfordul, hogy a hónap elején több fizetési előleget vesz fel a dolgozó mint amennyi addig a napig a nettó jövedelme lenne. A bérszámfejtő cég aggódik azon, hogy ezt átminősíthetik pénzügyi tevékenységnek és megbüntethetik érte a céget. Kérdésem hogy ez valóban így van? Ha igen akkor hogyan kerülhetjük el? Kiadhatunk olyan szabályzatot hogy nem adunk fizetési előleget? Válaszát előre is köszönöm!

Letiltás évközben igénybevett családi adókedvezményből Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy munkavállaló letiltásánál mi a helyes eljárás, ha közfoglalkoztatott, és évközben igénybe veszi a családi adókedvezményt is. Letiltásait már munkabérének 50 százlékáig kellene foganatosítani. Ebben az esetben a legkisebb nyugdíj összegét a 28 500 forintot figyelembe veszem és az év közben igénybe vett családi adókedvezmény összegét is tudom letiltással terhelni? Mi a helyes eljárás? Várom válaszukat. Cséva

Méhcsalád értékcsökkenése Kérdés

Az egyéni vállalkozó méhcsaládokat vásárolt, milyen módon lehet értékcsökkenés alá vonni, és milyen mértékkel?

Hitel kamata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Milyen mértékű kamatot kell kikötni (kötelező minimum) kapcsolt vállalkozások, független felek (kft.-k), és tagi kölcsön esetén? Válaszát előre is köszönöm!

Nő a reklámadó Cikk

Módosította az Országgyűlés a reklámadóról szóló törvényt, ennek értelmében a korábbi 5,3 százalék helyett 7,5 százalék lesz a kulcs a második félévben a fizetésre kötelezetteknek.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kivett vízfolyás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kapcsolt vállalkozás

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs