230 találat a(z) lakás cimkére

Lakáscélú hitel munkáltatói támogatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kétszemélyes kft. egyik tagja, aki ügyvezető és tagi jövedelmet vesz fel a cégtől, kaphat-e a kft.-től adómentesen lakáscélú hitel havi fizetésére támogatást, vagy csak akkor, ha alkalmazottként lesz foglalkoztatva? A lakáshitel összegének 30%-áig vagy a lakás vételárának 30%-áig lehetne ezt a támogatást adni? Köszönöm válaszát.

Lakóingatlan-építés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk 300 négyzetméter alatti ingatlan (egylakásos) építésére szerződött magánszeméllyel (2016. évben). Az új építésű ingatlant hasznos alapterülete alapján megbontottuk a szerződésben, az ingatlant 5%, a garázst 27% áfatartalommal számlázzuk. Az ingatlan szerkezetkészre történő építését alvállalkozó végzi, aki cégünkkel köt szerződést. A kérdésem az lenne, hogy ő fordított áfásan számlázik-e, mivel új építésű ingatlanról van szó, vagy 27 % áfatartalommal? Válaszát előre is köszönöm!

Egy munkáltatónál heti 40 órás munkaviszony melletti munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A segítségét kérem, ma az egyik ügyfelem az alábbi témában kért tájékoztatást tőlem. Van egy dolgozója (heti 40 órás munkaviszonyos, építőipari segédmunkás), aki messziről jár dolgozni. Felajánlaná neki a telephely egyik helyiségét, hogy lakjon ott. Szeretné gondnoknak is alkalmazni a heti 40 órán felül. Kivitelezhető ez, ha igen hogyan? Esetleg megbízással? A kapott lakás jár-e valamilyen adófizetéssel?

Lakás bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy magánszemély, aki 10 évvel ezelőtt vett egy lakást 8,7 millió forintért. Ez a lakás most 18 millió forintot ér. A tulajdonos 2 éve teljeskörűen felújította, ami kb. 3 millió forintjába került. 2016. októberében kiadta a lakását, és a jövedelem kiszámításánál a tételes költségelszámolást választotta. Kérdésem: milyen összeg után számolhatja el az értékcsökkenést, illetve pontosan hogyan számolja ki azt, ha 2016. 10. 08-tól adta ki a tulajdonos a lakást, de október hóra is megkapta a teljes havi 80 000 forintos bérleti díjat? Válaszát köszönöm.

Lakásbérbeadás előtti teendők Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nagyon sok lakásbérbeadással kapcsolatos kérdést és választ elolvastam, de a következő kérdésre nem találtam sehol meg a választ: A bérbeadást megelőzően van-e teendője a bérbeadónak? Például: 2017. 01.01-jétől szeretném bérbe adni a lakásomat. Előtte milyen bejelentési kötelezettségem van a NAV felé, és milyen nyomtatványon? A befizetéshez szükséges csekket személyesen kell kérnem ? Megköszönve válaszukat, maradok tisztelettel F.E.

Lakáskiadás, -bérlés Kérdés

Az adóbevallásban hogyan kell szerepeltetni a lakáskiadás bevételét és a lakásbérlés kiadását magánszemély esetében, amennyiben nem adószámosként végzi. Igénybe kívánja venni a jogszabály biztosította kedvezményt, munkáltatótól nem kap lakhatási támogatást. Munkaviszonyból származó jövedelme mellett ezt kellene beállítani az adóbevallásában. Alkalmazhatja-e a 90 százalékos jövedelemhányadot a bevételnél vagy tételesként lehet csak?

Külföldi munkavégzés alatt magyar lakás eladását hogyan kell a bevallásban kezelni? Kérdés

Tisztelt szakértő! Az érintett dolgozó 2016. januártól 2016 októberig folyamatosan Németországban dolgozott munkaviszonyban. A 2016. évi szja-bevallását Németországban a német adószabályok szerint készítik el. De 2015-ben örökölt egy lakást Magyarországon, amit 2016-ban eladott és ez után szja-fizetési kötelezettsége keletkezett. Kérdésem: ebben az esetben a lakás eladás a 2016-ra vonatkozó német adóbevallás része lesz, a német adószabályok szerint, vagy csak erre az eseményre (lakás eladás) 2016-ra Magyarországon is ad be bevallást? Kató Piroska

Lakásépítés Kérdés

Ügyfelem egy kft., melynek fő tevékenysége ingatlanforgalmazás. Vett egy telket, melyen lakásokat épít eladásra.Az építési anyagot a kft. veszi meg, az építést egy kivitelező cég vállalta. Kérdésem, hogy az évközben vásárolt anyagot a 2-es számlaosztályba könyveljem mindaddig, míg nem készül el, a kivitelező, tervező munkadíját pedig a 8-as számlaosztályba, mivel ez évben nem készül el, akkor az 58-as számlán keresztül könyvelem be a 2-es számla osztályba? Válaszukat köszönöm

Üdülő lakássá minősítése Kérdés

Ügyfelünk 2015. évben üdülőkomplexum építésébe kezdett. Időközben az építési engedély módosítását kezdeményezték az építésügyi hatóságnál. A kérelem eredményeként a hivatal az ingatlanok 60 százalékát átminősítette lakássá, a 40 százalék továbbra is üdülő funkcióban épül. Az építkezés előrehaladtával a megépült ingatlanok egy részére előszerződést kötött a cég a vevőjelöltekkel. Az előszerződésben bruttó vételárat fogalmaztak meg, melyből már történtek előlegfizetések az ütemezés szerint. Az előlegek befizetéséről a cég az aktuális építési engedély alapján, az üdülőkre vonatkozó 27 százalékos áfát magában foglaló előlegszámlákat bocsátott ki. Az építési engedély 2016. október 20-án módosult, mely alapján az ingatlanok jelentős része lakásként fog megépülni, melyekre már csak 5 százalék az áfamérték Mi a helyes eljárásrend ebben az esetben? Mi lesz a 27 százalékos mértékű beszedett áfával, amit természetesen már befizettek a költségvetésbe? Úgy gondoljuk, mivel megváltozott a szerződés tárgya, ezért felbontjuk a szerződéseket, és új szerződéseket írunk lakásépítésre. A kibocsátott előlegszámlákat lesztornózzuk, és a módosított építési engedély jogerőre emelkedésének napjával – mint teljesítési időponttal – új előlegszámlát bocsátunk ki, már a lakásokra vonatkozó 5 százalékos áfatartalommal. A sztornózás és új számlák kibocsátása miatt keletkező áfatöbbletet pedig visszaigényeljük a NAV-tól. Jó-e az elgondolásunk, esetleg van-e más megoldás a problémánkra? Köszönöm válaszát! Berki Zoltán

5 százalékos lakásáfa félkész ingatlan esetében Kérdés

T. Szakértő! Társaságunk olyan ingatlant szeretne értékesíteni, amely a földhivatali bejegyzés szerint kivett beépítetlen terület, de egy felépítmény található rajta, amely 4436 nm alapterületű, mintegy 30 százalék készültségű tetővel fedett egy megkezdett építkezés eredményeként. Jogerős építési engedély van a birtokunkban (amelyet a vevő/építő cég nevére kell majd átíratni), amelynek első ütemeként 10 db a csok-ot igénybe vevők számára elérhető lakásokat és 3 db üzlethelyiséget fog a vevő építeni az I. ütem B épületben, amelyből jelenleg semmi nincs készen. A II. ütem A épület áll tető alatt, a bevezetőben leírtak szerint. Az érvényes építési engedély alapján 1 szint teremgarázs 1322 nm, földszinten 9. db szállás férőhely, porta, irodák, az 1. emeleten 15 db lakás, a 2. emeleten 15 db lakás kerül kialakításra. Ez az épület a tervek szerint apartmanházként fog üzemelni. Kérdésünk az, hogy a jogerős építési engedély birtokában megoszthatjuk-e az ingatlant 27% és 5% áfával történő értékesítésre, a lakás és nem lakás ingatlanok arányában? Válaszát előre is köszönöm

Lakás értékcsökkenése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás 2016. július 10-én lakást vásárol 15 millió forint értékben, ezen a napon használatba is veszi, az amortizáció elszámolását megkezdi. Az illeték kiszabására 2016. szeptember 20-án kerül sor, melynek összege például 500 ezer forint. Hogyan kell ebben az esetben az éves értékcsökkenést helyesen megállapítani? Milyen dátummal kell az illeték összegével a lakás bekerülési értékét növelni? Köszönettel: Vágner Emília

Ügyvezető lakásában lévő székhely költségei Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. székhelye az ügyvezető lakásának egyik helyisége. A kft. bérleti díjat fizet az ügyvezető részére. A bérleti szerződés szerint a székhely helyiségére vonatkozó karbantartási/felújítási költség a bérlőt terheli. Az épületben egy db fűtési kazán van, ami a teljes lakás fűtéséről gondoskodik. Ennek karbantartásával kapcsolatban kiadás merült fel. Kérdésem, hogy ki és hogyan számolhatja el ezt a karbantartást, kinek a nevére szóljon a számla, hogyan alakul az áfa levonása, esetleg van-e áthárítási kötelezettség, költségmegosztási kötelezettség stb. Köszönöm szépen.

Épített lakás és iroda áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemélyként vásároltunk egy telket, melyre egy épületben lakás és iroda felépítését tervezzük. Az építkezéssel generalkivitelezőt bíztunk meg. Kérdésem, hogy hány százalékos áfa terheli az építkezést? Köszönöm válaszát.

Lakásépítés, 5 százalék áfa Kérdés

Tisztelt Adózóna! Magánszemélyként a tulajdonomban van egy építési telek. Megbíztam egy generálkivitelezőt, hogy építsen rá egy 3 lakásos társasházat egy 300 négyzetméteres pincével (kazánhelyiség, parkoló, tároló stb.). A három lakás hasznos alapterülete nem haladja meg lakásonként a 150 négyzetmétert, a három lakás 1,9 méter feletti hasznos területe összesen 275 négyzetméter. A pincehelyiséget 27 százalékkal fogják felém számlázni, úgy vélem ez helyes. A fennmaradó három lakás építését számlázhatja-e felém 5 százalékkal, figyelembe véve azt, hogy ugyan lakásonként 150 négyzetméter alatt maradunk, azonban ez egy többlakásos épület, amiben 3 lakást alakítok ki, mindegyik az én tulajdonomba kerül, így végül meghaladom a társasházakra vonatkozó 150 négyzetméteres határt? Köszönettel, Szentesi Péter

Ingatlan értékesítése, áfa Kérdés

Kft. 2014-ben új lakást vásárolt, amelyet iroda céljára használ. A használatbavételi engedély 2014. novemberben emelkedett jogerőre. Az áfát nem igényeltük vissza a beszerzéskor. Most, 2016 szeptemberében eladja a lakást. A lakás mérete 90 négyzetméter. Jól értelmezem-e, hogy 5 százalék áfa felszámításával értékesítheti? Illetve milyen lehetőség van a vásárláskor le nem vont áfa visszaigénylésére? Köszönöm válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kivás társaság hipabevallása

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás táppénzen

Szipszer Tamás

adószakértő

Magánokirat felülhitelesítése

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close