230 találat a(z) lakás cimkére

GKI: még többen vennének lakást Cikk

A lakásvásárlásra, építésre vonatkozó lakossági kilátások 2008 elején voltak utoljára olyan derűlátóak, mint most, ugyanis azok körében, akik a következő egy évben biztosan elindítanak egy vásárlási vagy építési tranzakciót 25 százalékpontos, a valószínű szándékúak körében pedig 43 százalékpontos növekedés következett be az előző negyedévhez képest – közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb, negyedévente publikált ingatlanpiaci felmérésében.

Gyorsult a lakásárak növekedése Cikk

A tavalyi év végéhez képest 2018 első negyedévében országos átlagban nominális alapon 5,4 százalékkal nőttek a lakásárak az MNB lakásárindex legfrissebb értéke szerint. Ez számottevő erősödést jelent 2017 utolsó negyedévének dinamikájához képest – közölte az MNB.

Lakás bérbeadása Kérdés

T. Szakértő! Magánszemély szívességből befogadná barátját egyik szobájába, lakhatási lehetőséggel. Kérdésem az lenne, hogy lehet-e ingyen befogadni, lehet-e ezt adózási (NAV, önkormányzat) költségek nélkül?Segítségét köszönöm Ildi

5%-os lakásáfa vége – kinek kerül többe? Cikk

Az elmúlt napokban fokozódó hullámokat vetett, hogy a kormánynak nem áll szándékában meghosszabbítani az 5%-os, kedvezményes lakásáfa 2019. december 31-én lejáró időszakát. Míg a kedvezmény megvonása értelemszerűen nagyban befolyásolja a jövőbeni lakásépítések rentabilitását, addig annak nagyon komoly hatásai lehetnek a már folyamatban lévő projektekre is. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda szerint bár kézenfekvőnek tűnik emiatt előre hozni a teljes vételár megfizetését, az előrefizetésnek gyakorlati és jogi korlátai is lehetnek.

Alkalmazottnak ingyenesen juttatott lakás járuléka Kérdés

Tisztel Szakértő! Járulékfizetéssel kapcsolatosan lenne kérdésem. Adott egy társasház, amely rendelkezik egy db saját tulajdonú lakással és raktárhelyiséggekkel. Ez utóbbiakat díj ellenében bérbe adja. A társasház éves árbevétele nem él el éves szinten az 50 millió forintot. A társasháznak egy, heti 40 órás munkaidőben dolgozó alkalmazottja van, a gondnok, akinek ingyenesen bérbeadja a lakást. Minek minősül ez a juttatás? Kinek és milyen mértékű járulékot, adót kell az ingyenes juttatás után fizetnie? A gondnok egyébiránt rendelkezik ugyanazon a településen saját tulajdonú lakás ingatlannal. Köszönöm válaszukat.

A Jobbik a teljes lakáspiacon ötszázalékos áfakulcs bevezetését javasolja Cikk

A teljes lakáspiacon a kedvezményes, ötszázalékos áfakulcs bevezetését javasolja a Jobbik – mondta Z. Kárpát Dániel, a párt alelnöke vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.

Vége lehet az 5 százalékos lakásáfának, tetemes drágulás jöhet Cikk

Nem tervez a kormány hosszabbítást, 2019. december 31-éig hatályos az áfakedvezmény az új lakások értékesítésére – közölte Varga Mihály pénzügyminiszter az Inforádió Aréna című műsorában.

Illeték Kérdés

Tisztelt Cím! A következő kérdéssel fordulok önökhöz: új építésű lakás esetén 30 millió felett a teljes árra kell illetéket fizetni. 30 millió feletti új építésű családi házakra is vonatkozik ez a jogszabály? Válaszukat előre is köszönöm!

Társaság tulajdonában álló lakás értékcsökkenése Kérdés

Ingatlanok esetén kötelezettség van arra, hogy az ingatlant megbontsuk telekre és felépítményre. Mi a helyzet a társasházi lakásokkal? Jól gondolom, hogy itt is osztani kell telekre és lakásra, attól függetlenül, hogy az adásvételi szerződésen nincsenek elkülönítve?

Kész lakást építő, kivitelező áfa %-a ingatlan részeként Kérdés

Tisztelt Szakértő! Budapesten építeni fogunk egy 300 m2 alatti, egylakásos lakóházat. A szerződésben a megrendelő magánszemély. A beruházó, kivitelező a cégünk lesz. A telken állt egy lakóház mely tavaly elbontásra került. Az épülő háznak van egy • pinceszintje, ahol mosókonyha, hobbyszoba, wc, gépészeti helyiség és garázs kerül kialakításra, • földszintje, ahol lakóhelyiségek (szobák, konyha, előtér, fürdőszoba, dolgozószoba, lépcsőház, étkező) és nyitott teraszok lesznek, melyek egy vagy két oldala a ház falához csatlakozik és az épület alaprajzi kontúrjából nem lép ki, • emeleti szintje, melyen szobák, fürdők, közlekedők és nyitott kilógó (alatta nem fűtött tér) teraszok lesznek, • az emelet felett fordított rétegrendű lapostető (zöldtető), melyen a lépcsőház folytatásaként még egy kis alapterületű, szintén zöldtetős rész. Épül még az építkezés során egy új kerítés és közlekedőút a gépkocsiknak az utcától a pincelejáróig, illetve a kiskaputól gyalogút a ház bejáratáig. Kérdéseim: Mely részeket kell 27%-os áfával számolni? Lehet-e egy vállalási szerződésben a két áfatartalmú vállalás? Azt gondolom, külön-külön kell részszámlákban kezelni. Így van? Ha pl. a garázs a pincében 27%-os, hogyan kell megosztani? (A garázs az épület alapjain belül a pincében van, tehát véleményem szerint a külső főfalak a lakóegység kialakítása miatt is szükségesek, de lehet, hogy a szakértő másképp látja). A teraszokon nem laknak. El kell-e azok költségeit különíteni? A zöldtető-kialakítás luxus-e, elfogadható-e?

5 százalékos áfakedvezmény lakásépítésnél Kérdés

A kérdés az, hogy ha az építtető az 5 százalékos áfát választja egy lakásépítésnél, akkor nem baj-e, ha a generálkivitelezője mellett van egy fővállalkozó is, például egy gépész, tehát olyasvalaki, akit az építtető bíz meg. Mert ugye az nem feltétel, hogy a generál kulcsrakészre csinálja a házat. Elvileg szerkezetkész házat is el lehet adni 5 százalékos áfával. A kérdés az, hogy mi van akkor, ha a generál megcsinálja egy darabig, majd jön egy fővállalkozó, mondjuk egy gépész cég, akivel a megrendelő szerződik, beszereli a hőszivattyút. Majd a generál folytatja, burkolat, festés, miegymás. Az építési naplóból látszik, hogy van fővállalkozó is. Ez baj? (Lehet, hogy nem, mert a generál akkor is új lakóingatlant ad el, ami 5 százalék áfás, és az értékében nincs benne a fővállalkozó által végzett szakági munka.)

Lakáseladás adózása Kérdés

Lakást vásároltam testvéremmel 1/2-1/2 tulajdoni hányaddal 2016-ban 12,5 millió forintért, eladtuk 2017-ben 13,8 millióért, nem vásároltam újabb ingatlant. A reám eső 6,9 millióból levontam 6,25 milliót, a különbözetet, azaz 650 000 forintot csökkentettem a vásárláskor kivetett 125 000 forint illetékkel (első lakáshoz jutó), az ügyvédi dij felével, 31 250 forinttal, a 493 750 forint után szja fizetési kötelezettségem 74 063 forint. Helyesen állapitottam meg az adóterhet? Az illeték összegének levonása mint szerzésre forditott kiadás bizonytalanított el. Köszönöm válaszukat!

A használt lakások ára is jelentősen emelkedett egy év alatt Cikk

A használt lakások piacán is jelentős volt az áremelkedés a fővárosban és a nagyvárosokban az elmúlt egy év alatt, de a drágulás üteme folyamatosan csökken – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az M1-en.

Lakásbérbeadás értékcsökkenése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy adószámmal rendelkező magánszemély (nem áfás) 2007-ben megvásárolt lakóingatlanát 2017. évben is bérbe adta egy vállalkozásnak, amely ezt irodának használja. A kifizetőnek adott nyilatkozata alapján tételes költségelszámolással (50 százalék) él, így a kifizető ennek figyelembe vételével végzi a bérleti díjak kifizetését, elszámolását. Felvetődött annak kérdése, hogy a magánszemély ezen ingatlanja kapcsán értékcsökkenést számolna el az ingatlan beszerzési ára figyelembe vételével, továbbá a költségei között elszámolná még az ingatlan közös költségét és a társasház által részére elszámolt rezsiköltséget is (fűtés, melegvíz). A további rezsidíjakat a bérlő vállalkozás fizeti a nevére átíratott közmű-elszámolások (víz, villany alapján). A fentiek szerint azt szeretném megtudni, hogy elszámolható-e ebben a konstrukcióban az ingatlan értékcsökkenése, és ha igen, akkor azt milyen feltételekkel lehet megtenni?

Lakásépítések: nincs elég szakember és kapacitás Cikk

Az elmúlt években 150 ezer új lakás épült a szükséges 350 ezer helyett, és csak 150-180 ezret újítottak fel, holott 400 ezret kellett volna – olvasható a pénteki Világgazdaságban.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kivás társaság hipabevallása

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás táppénzen

Szipszer Tamás

adószakértő

Magánokirat felülhitelesítése

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close