67 találat a(z) korlát cimkére

Multik támadják Trump bevándorláskorlátozó rendeletét Cikk

Százhatvankét jelentős amerikai cég jogi úton megtámadta Donald Trump amerikai elnök második bevándorláskorlátozó rendeletét, amely – hasonlóan a januári elsőhöz – egy időre megtiltja menekülteknek és hat muzulmán ország állampolgárainak a belépést az Egyesült Államokba.

Készpénzfizetési korlát külföldi cég (adózó) befizetésekor Kérdés

Tisztelt Szakértő! A http://adozona.hu/adozas_rendje/Ki_adhat_kinek_milliokat_keszpenzben_YWRO91 linken olvasható cikküket továbbgondolva kérdezem, hogy ha külföldi adózó fizet be a pénztárunkba ellenértékként valutát, arra is vonatkozik-e a készpénzfizetési korlát, valamint a bejelentési kötelezettség? Köszönettel: Polácsek György

Céltartalékképzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Építőipari cég a garanciális visszatartás miatt céltartalékot képez. Ezen felül ingatlanvásárlás van folyamatban, amire szintén szeretne egy jelentősebb összegben céltartalékot képezni. Legyen kedves segíteni nekem, hogy mire figyeljen a cég a céltartalék képzés során, esetleg van a céltartalékképzésnek korlátja? Nagyon köszönöm a választ.

Alkalmi munka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. alkalmi munkavégzéssel foglalkoztat egy magánszemély. A kérdésem az, hogy: - napi 8 óra munkavégzés esetén van-e, ha igen, milyen összegű felső korlátja az órabérnek, illetve a napibérnek, - a minimálbér feletti összeggel számított kereset után a munkavállalónak milyen közterheket kell fizetnie. Válaszát előre is köszönöm.

Készpénzfizetési korlát Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az 1,5 millió forintos készpénzfizetési korlát hogyan értelmezhető-e az alábbi esetben? Építőipari vállalkozó kb.3-4 millió forint értékben vállal munkát. A szerződésben minden munka, amelyet a vállalkozó végez, fel van sorolva, de a teljesítésigazolás és a számla több ütemben kerül kiállításra. Ahogy az adott munka elkészül, azonnal teljesítésigazolás, számla stb. például külön a betonozás, külön a szigetelés stb. Ebben az esetben az ügylet egy munkának értelmezhető vagy ahány teljesítés, annyiszor egy számla, és annyiszor értelmezhető a készpénzfizetési korlát? Előre is köszönöm. Üdvözlettel: Reinhardt Éva

Kata/áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem, hogy ha egy egyéni vállalkozó év közben alakul (például 06.15-én), akkor a katakeret 3,5 millió forint? Ez igaz az alanyi adómentességre is? Ezzel a határral kell számolni, vagy napra kell arányosítani? Válaszát előre köszönöm!

Külföldön történő gépvásárlás készpénzért Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem Németországban szeretne gépet vásárolni (mintegy 5 millió forint) készpénzért. Van-e akadálya ennek, illetve itthon milyen kötelezettsége van ezzel? Gondolok itt a hazai 1,5 millió forintos korlátra. Előre is köszönöm a válaszát.

Eltörölnék a nyugdíjasok foglalkoztatására vonatkozó tilalmakat és korlátokat Cikk

Az LMP szerint a nyugdíjasok foglalkoztatása jelentősen segíthetne az ország munkaerőproblémáinak megoldásában, így azt a kormánynak ösztönöznie kellene és nem tiltania.

Készpénzforgalom Kérdés

Tisztelt Szakértő! Zöldségkereskedő a nagybani piacon nagy tételben vásárol árut, ami annyit jelent, hogy akár egy eladótól havi szinten 2-3 millió forintért, egy-egy alkalommal pár százezer forint értékben. A kérdés, hogy ebben az esetben vonatkozik-e rá a havi 1,5 millió forint feletti készpénzforgalom-korlátozás? Jelenteni kell-e? A piacról nem tudja másként elhozni az árut... Válaszát köszönöm!

Készpénzforgalom jelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hogyan kell értelmezni 1 millió 500 ezer forintos készpénzforgalmi korlátot és annak jelentési kötelezettségét? Ha külön szerződések vannak, mentesülünk-e a jelentési kötelezettség alól? Hány napon belül, és kell-e mindkét félnek jelenteni a készpénzforgalmat? Horváthné Kovács Marietta

Személygépkocsi nyílt végű lízing elszámolásának korlátja Kérdés

Tisztelt Cím! Korábbi válaszaikból azt szűrtem le hogy amennyiben egyéni vállalkozó személygépkocsit lízingel (nyílt végű) az elszámolásnak van egy felső határa: a bevétel 1 százaléka. Kérdésem, hogy ez a korlát a kft.-knél is fennáll? Tisztelettel

Újabb orosz sorompó külföldi élelmiszerekre Cikk

Korlátozta az importált élelmiszerek beszerzését a közszféra számára pénteken orosz kormány, a szeptember 3-án életbe lépő szabályozás a zöldség- és gyümölcsimportra nem terjed ki.

Készpénzkifizetési korlát Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném pontosítani Önnel a 2003. évi XCII. törvény 2013. január elsejétől hatályos 38. § (3a) bekezdés alábbi szakaszának NAV értelmezését : „Az értékhatárba – a szerződésben meghatározott szolgáltatás vagy termékértékesítés általános forgalmi adóval növelt ellenértéke alapján – az egy naptári hónapban, egymás között teljesített kifizetéseket kell beszámítani. A beszámításnál csak az ugyanazon szerződésből eredő készpénzszolgáltatásokat kell figyelembe venni, függetlenül attól, hogy az a felek között létrejött, vagy pedig egy másik jogalannyal megkötött szerződésen alapul.” Cégünk esetében az általunk elkészített alkatrészeket további megmunkálás céljára továbbítunk más vállalkozásnak, aki elvégzi a szükséges munkafolyamatokat rajtuk, ezek többfélék is lehetnek. Az elvégzett munkát leszámlázza részünkre, a megmunkált alkatrészek visszakerülnek hozzánk, mi pedig értékesítjük azokat. Ezen szolgáltatásokra egy hónapon belül többször is szükség van, de a kapott számlákon mindig az adott megmunkálás szerepel, amit általában készpénzben fizetünk, mikor az alkatrészekért megyünk. Úgy gondolom, hogy itt minden számla külön szerződésnek minősül és nem kell összeadni őket. Ha mégis rosszul gondolnám, akkor az adott hónapban figyeljük a készpénzkifizetéseket ezzel a céggel és egy esetleges 1,5 milliós túllépés esetén kérjünk átutalásos számlát? Ha a későbbiek folyamán az átutalásos számlát mégis készpénzben fizetnénk ki, akkor ezzel az összeggel is számolnunk kell?

Munkavégzés ápolási díj mellett – alkalmi munkában Kérdés

Tisztelt Szakértő, a kérdésem az lenne, hogy ápolási díj mellett alkalmi munkában vállalhatok-e munkát, illetve milyen feltételek, netán korlátok mellett? Köszönöm! Kapcsolódó cikk: http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Apolasi_dij_folyositasa_mellett_igy_lehet_d_X6P13B

Phd ösztöndíj melletti munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nappali tagozatos, ösztöndíjas PhD hallgató munkavégzésére létezik-e valamilyen korlát a foglalkoztatási jogviszonyra, munkaidőre, munkabérre vonatkozólag. Ha létezik korlát, hol van szabályozva? 2016 szeptemberétől induló phd-s jogviszony esetén lesz-e változás a jelenlegihez képest? Válaszukat előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Rokkantsági ellátás újraszámítása

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

NTAK adatszolgáltatás számlázás esetén

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink