58 találat a(z) korkedvezmény cimkére

Korhatár előtti ellátás figyelembevétele Kérdés

Korhatár előtti ellátás Kérdés

Tízezreket veszíthet 160 ezer nyugdíjas Cikk

A nők többsége, ha teheti, korkedvezménnyel megy nyugdíjba, ám ez a döntésük akár több tízezer forinttal csökkentheti a nyugdíjukat. Ezt a KSH nemrég publikált adatai is alátámasztják a Grantis Hungary Zrt. szakértője szerint – írja a napi.hu.

Nyugdíjba vonulás korhatár előtt: nekik lehetséges Cikk

A veszélyhelyzet kapcsán sokan érdeklődtek arról, van-e lehetőség a nyugdíjkorhatár betöltését megelőző korai nyugdíjazásra. A felvetett kérdéssel kapcsolatban a rövid válasz az, hogy a nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően, öregségi nyugdíj megállapítására kizárólag a nők esetében kerülhet sor, amennyiben rendelkeznek legalább 40 év jogosultsági idővel. Ugyanakkor a nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően lehetőség nyílik úgynevezett korhatár előtti ellátás megállapítására azok részére, akik a szervezet fokozott igénybevételével járó, továbbá egészségre ártalmas munkát végeztek, és annak alapján korkedvezményt szereztek.

Korkedvezményre jogosultság érvényessége Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1960. szeptember 27-én született férfi vagyok. 2018 áprilisában a Kormányhivataltól kapott határozat szerint 38 év 53 nap nyugdíjjogosultság elbírálásához figyelembe vehető szolgálati idővel rendelkezem, melyből 27 év 252 nap korkedvezményre jogosító időt, azaz 5 év korkedvezményt szereztem. Folyamatosan a Rendőrségnél dolgoztam hivatásos szolgálati beosztásban. Kérdésem: betegségem következtében a hivatásos státuszom megszűnik 2020 márciusától, tehát a 60. születésnapom előtt. A továbbiakban RIASZ-osként vagy munkavállalóként foglalkoztatnának. Jelent-e ez bármilyen változást a korkedvezményre jogosultságomban, azaz lesz -e lehetőségem 2020. szeptember 27-étől igénybe venni a korhatár előtti ellátást? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Sz. P.

Ők kaphatnak korhatár előtti ellátást 2020-ban Cikk

2012. január 1-jétől kezdődően a nyugdíjkorhatár betöltése előtt korhatár előtti öregségi nyugdíj – előrehozott öregségi nyugdíj, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj, korkedvezményes öregségi nyugdíj, korengedményes öregségi nyugdíj, stb. – megállapítására nincs jogi lehetőség. Külön jogszabályban meghatározott – kivételes – esetekben azonban úgynevezett korhatár előtti ellátás megállapítására van lehetőség.

Terheli-e csökkentés a korhatár előtti ellátás összegét? Kérdés

2019. végén felmentéssel (Hszt. alapján el nem fogadott beosztással) megszűnik a szolgálati viszonyom egy fegyveres szervnél. A Kormányhivatal által megállapítottak szerint 2014. év végéig 32 év feletti fegyveres szolgálati idővel 6 év korkedvezményt szereztem. Összes munkában eltöltött időm 40 év. Én a Tv. 7.§ (1) bek. c. pontja alapján igényelhetem a korhatár előtti ellátást, ahogy ezt a lehetőséget a Kormányhivatal is jelezte határozatában. Ezt meg is szeretném tenni 2020. január 01. napjától, mivel ekkor már nem rendelkezem rendszeres ellátással. A korhatár előtti ellátás mértékét a jogszabály 8. § (1.) bek szerint "az öregségi nyugdíjra vonatkozó, a korhatár előtti ellátás kezdő napján alkalmazandó szabályok, .......... szerint kell megállapítani". Értelmezésem, és az ONYF szóbeli, nem hivatalos tájékoztatása szerint ez azt jelenti, hogy a mérték nem csökken semmilyen tényezővel (pl. szja stb.), tehát a 2020. január 01-jén érvényes öregségi nyugdíj szabályok szerint megállapított összegre vagyok jogosult. Munkáltatóm személyzeti szervének véleménye szerint viszont ezt jelentős csökkentések fogják terhelni. Ennek jogcímét és összegét viszont nem tudták megmondani. Állításuk szerint a fenti szabályok szerint megállapított összeg (kb. 430.000 Ft az ONYF kalkulátor alapján) helyett, szerintük csupán 220.000 Ft körüli összegre számíthatok. A kérdés, vajon kinek van igaza? Vajon terhelik-e csökkentő tényezők a fentiek szerint megállapított korhatár előtti ellátást?

Nyugdíjmegállapításnál működik-e még a foglalkozások korkedvezménye? Kérdés

Kérdésem, hogy működik-e még a nyugdíjmegállapításnál a foglalkozásokhoz kapcsoldó korkedvezmény, ha például egy személy évekig pékségben, kemencénél dolgozott? Ha megszüntették, akkor mikortól?

Nők 40 Kérdés

Tisztelt szakértő! 1966-os születésű nő 35 éve áll munkviszonyban, viszont van 4 évre szóló igazolása korkedvezményről (röntgen aszisztens) beszámitható-e a 40 évbe? Köszönettel.

Korkedvezményre jogosító idő értelmezése Kérdés

Tisztelt Szakértő, Édesapám a napokban kapta kézhez a társadalombiztosítási főosztály hivatalból indított adategyeztetési eljárása alapján a szolgálati időre, illetőleg korkedvezményre jogosítő időre vonatkozó határozatát. A kérdésünk az lenne, hogyan kell értelmezni azt a mondatot, miszerint "4 év 185 nap korkedvezményre jogosító időt szerzett" az Édesapám. 1957. December 25-én született, tehát tudomásunk szerint a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár 65 év, vagyis majd csak 2022-ben mehetne nyugdíjba. A kérdés az, hogy fenti korkedvezményre jogosító idő alapján lehetséges-e hogy az eredeti időpont előtt nyugdíjba mehessen. Szíves válaszát előre is köszönöm!

Korkedvezményes nyugdíj: akiknek még sikerült jogosultságot szerezni Cikk

Azok a munkavállalók, akik a szervezet fokozott igénybevételével járó, továbbá az egészségre ártalmas munkát végeztek, úgynevezett korkedvezményben részesülhetnek. Az érintett személyek a rájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt annyi évvel korábban szerezhetnek nyugdíjszerű ellátásra jogosultságot, ahány év korkedvezményt szereztek.

Korhatár előtti ellátás igénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1956. 08. 28-án született férfi vagyok. A nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv az adategeztető határozatában 10 év korkedvezményre jogosító idő alapján 2 év korkedvezményt igazolt. Jelenleg egyéni vállalkozó vagyok. Szeretném megtudni, hogy dátumra pontosan mikor nyílik meg a korhatár előtti ellátásom igénylésének napja. Mindemellett tájékoztasson kérem arról, hogy 2019-ben kell-e szüneteltetnem vagy megszüntetnem az igénylésem napján a biztosítási jogviszonyomat, egyéni vállalkozásomat? Továbbá 2019-ben hogyan és mennyit kereshetek majd az ellátásom mellett, mire figyeljek? Köszönöm szépen!

A korkedvezmény szabályai Cikk

Mit jelent a korkedvezmény és ki szerezhetett jogosultságot rá? Mennyi korkedvezményre jogosító munkavégzés alapján lehetett korkedvezményt szerezni? Írásunkból megtudhatja.

Nekik állapítható meg 2018-ban korhatár előtti ellátás Cikk

Már hetedik éve, hogy a nyugdíjkorhatár betöltése előtt korhatár előtti öregségi nyugdíj – előrehozott öregségi nyugdíj, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj, korkedvezményes öregségi nyugdíj, korengedményes öregségi nyugdíj stb – megállapítására nincs jogi lehetőség. A megváltozott szabályozás azonban külön jogszabályban meghatározott – kivételes – esetekben megengedi úgynevezett korhatár előtti ellátás megállapítását.

Katás egyéni vállalkozó nyugdíj melletti keresete Kérdés

Ügyfelem radiológus orvos, korkedvezménnyel nyugdíjba vonulna. Kérdésem: jelenlegi katás egyéni vállalkozását fenntarthatja-e, illetve milyen korlátozás alá esik a jövedelemszerzése? Köszönettel: Hataláné Csáki Katalin könyvvizsgáló

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Osztalékká vált osztalékelőleg

Szipszer Tamás

adószakértő

Őstermelő és egyéni vállalkozó iparűzési adó

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szekrényzár fordított áfával?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink