12 találat a(z) kompenzálás cimkére

Család gazdálkodó zártvégű pénzügyi lízing értékcsökkenése Kérdés

Őstermelőből családi gazdaság tagja Kérdés

Átvételi pont Kérdés

Törölt légijáratok: visszatérítés helyett kupon? Cikk

A légi utasok kompenzálásáról szóló közösségi szabályozás egyes előírásainak felfüggesztését kezdeményezte tizenkét európai uniós tagállam kormánya, hogy így mérsékeljék a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került légitársaságok terheit.

Kompenzálás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Partnercégünk kompenzálást szeretne végrehajtani. Az általunk kiállított számla forintban van kiállítva, az általuk kiállított számla pedig euróban. Ebben az esetben lehetséges-e a kompenzálás? Előre is köszönöm válaszát

Engedményezés vagy szolgáltatás? Kérdés

Tisztelt Szakértő! A társaságunk egy multinacionális cég beszállítója. A multi cég a pénzügyeinek rendezésére egy pénzügyi szervezet szolgáltatását veszi igénybe, amiért ez a pénzügyi szervezet jogosult pénzügyi szolgáltatási díjat felszámítani és levonni a társaság vevőköveteléséből. (A cégek egymással szerződéses viszonyban állnak.) Ez azt jelenti, hogy ezzel a díjjal csökkentett összeget utalja át a társaság számlájára. A pénzügyi szolgáltatás díját könyvelhetjük-e kompenzálással a vevőköveteléssel szemben, vagy közbe kell iktatni egy követelés (369) – kötelezettség (451) főkönyvi számlát, és azon kifuttatni a követeléseket?

Előlegszámla kompenzálása. Kérdés

Egyik ügyfél a mezőgazdasági termeléshez szükséges anyagok szállitói számláját megkapta novemberi fizetési határidővel. A szállitó a későbbi termékeladásról előlegszámla kiállítását kéri, melyet az általa kiállitott számlával kompenzálna, melynek a fizetési határideje még nem járt le. Jogszerü-e ez a beszámitás?

Bérletidíj-kompenzálás egyszeres könyvvitelben Kérdés

Társasházak könyvelésével foglalkozunk. A társasház az egyik közös helyiséget bérbe kívánja adni, viszont a bérbeadáshoz jelentős felújítás szükséges. A felújítás költségének egy részét a bérlő megelőlegezi a társasház részére, azonban ezt az összeget, arra hivatkozva, hogy értéknövelő beruházást végez az ingatlanon, szeretné a bérleti díjjal szemben kompenzálni. Van-e lehetőség egyszeres könyvvitelben bérletidíj-kompenzálásra és ez könyveléstechnikailag hogyan működik?

Kompenzálás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik üzleti partnerünk saját elhatározásból vezeti össze a vevő-szállító számlákat, kompenzálás helyett. Erről nem értesít bennünket. Ez folyószámla egyeztetéskor derült ki, mikor hosszú időn keresztül nem utalták a tartozásukat. Kértem kompenzáló levelet, de eddig még nem kaptam, a tartozásuk rendezéséről azóta sem nyilatkoztak. Mi a kompenzálás lehetőségének törvényes módja? Szeretnék törvényi hivatkozást küldeni az üzleti partnerünknek ezzel kapcsolatosan. Köszönöm válaszát!

Végelszámolás, felszámolás Kérdés

Adott egy gyermek háziorvosi bt. praxisjoggal, tárgyi adómentes tevékenység valamint magánrendelés. A bt. beltagja nyugdíjazása miatt megszüntetné a bt.-t. A magánrendelésére kialakított rendelő idegen ingatlanon végzett beruházásként van a nyilvántartásban, melynek nettó értéke 14,6 millió Ft. Osztalék előírása/fel nem vett, leadózott 11 260 ezer Ft. Kérdésem: a fenti két tétel kompenzálható-e? Az ingatlan így magántulajdonba kerülhet-e? Milyen adó-, járulék-, illetékvonzata van az esetleges tulajdonszerzésnek?

Tartozásátvállalás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéshez szeretném szíves állásfoglalását kérni: cégcsoporton belül az anyavállalatnak van szállítói tartozása egyik leánycége felé, ugyanakkor a leánycégnek van külsős szállítói tartozása, melyet három oldalú megállapodásban az anyacég tartozásátvállalással átvállal és részben elkezdi a tartozásokat kifizetni, ugyanakkor a leánycége felé nem fizeti ki a tartozást, tehát az átvállalt tartozást az anyacég ráfordításként elszámolja, társasági adóalapot növelni kell vele, a leánycég felé a tartozása továbbra is fennáll. A leánycég az anyacég által átvállalt külsős tartozást bevételként elszámolja, társasági adót csökkent vele és továbbra is kimutatja az anyacég részére nyújtott szolgáltatást kintlévőségként. Kérdésem, hogy ilyen esetben nem lehet kompenzálásról beszélni, illetve áfafizetési kötelezettség nem keletkezik? Valóban a külsős szállítónak fizetett az anyacég, de a leánycég felé fennálló kötelezettsége is létezik.Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Varró Mária

Idegen pénzeszköz kezelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk franchise kapcsolatban áll egy nagyobb szolgáltatóval, melynek keretében üzleteinkben jutalék ellenében az ő szolgáltatásaikat és termékeiket értékesítjük. Az értékesítés volumenének függvényében minden hó végén jutalékban részesülünk, melyről számlát állítunk ki. Az üzletekben az ügyfelek által készpénzben fizetett díjakat mi beszedjük, majd továbbutaljuk partnerünknek. Az lenne a kérdésem, hogy ezt a pénztömeget hogyan kezelhetjük helyesen a könyvelésünkben? Idáig egy 3813-as pénztár-alszámlát hoztunk létre, melyre egy 47-es főkönyvi számmal szemben könyveltük a napi bevételeket. Amikor a bankba befizetjük a pénzt, a 3891-es számla segítségével vezettük át a 3813-asból a 3841-re, majd az elutalt összeget T47 K3841 számokkal könyveltük le. Gyakran előfordul, hogy a jutalék számlát nem átutalással rendezik, hanem bekompenzáljuk, ebben az esetben a 311-et a 47-el vezetjük össze, a kompenzáció összegét pedig a 3813-as alpénztárból a 3811-es normál házipénztárba vezetük át. 2017-től kivaalany lesz a vállalkozás, ezért nagyon fontos lenne, hogy a házipénztártól a fenti idegen pénzeszköz egyértelműen elhatároldódjon. Kérdésem, hogy idáig helyesen jártunk-e el, illetve milyen megoldás lenne megfelelő? Segítségé nagyon szépen köszönjük!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számlázás

Bunna Erika

adótanácsadó

Áfa-önellenőrzés

Bunna Erika

adótanácsadó

Egyszemélyes kft. ügyvezető jogviszonya

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close