26 találat a(z) kockázatos termék cimkére

Ekáer: így módosíthatók a lezárt bejelentések Cikk

Március 1-jétől – díj ellenében – módosítani lehet a lezárt bejelentéseket az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) online felületén, a cikkünkben bemutatott szabályok szerint.

Ekáer-bejelentési kötelezettség Kérdés

T. Szakértő ! “A” cég gyárt és létrehozza a “Terméket”, melyet elad “B” cégnek. Ekkor közúti árufuvarozás nem történik, mert A és B cég egy telephelyen belül működik (A gyárt, B raktároz). B cég Terméket értékesíti “C” részére, amely jellemzően mezőgazdasági növénytermesztéssel foglalkozó vállalkozás (termelő, egyéni vállalkozó, kft., zrt., szövetkezet). B cég C részére kiszállítja annak telephelyére a Terméket, majd számlát küld az átvételt igazoló szállítólevél alapján. “Fuvarozó” (külön cég) a szállításokat 3,5 tonna alatti kisteherautókkal végzi, erre B cégtől kapja a megbízást. A Termék, egyéb kockázatos termék (31052010, 31051000) kategóriába tartozó, egy szállítási címre, egy alkalommal 500 kilogramm vagy azt is meghaladó mennyiségű is lehet. Nettó számlaértéke 1190 kilogrammnál éri el az 1 millió forintot. (Van olyan termék is, ami nem kockázatos kategóriába tartozik: 31010000. Fentiek az értékesített mennyiségre és értékre vonatkozóan igazak erre is.) Kérdés: Van-e ekáer-bejelentési kötelezettség a C végfelhasználó (?) részére eladott és kiszállított termékek kapcsán? Ha van, akkor van-e mód az ekáer felületen adatimporttal megoldani az adatbevitelt? Köszönöm válaszukat, üdvözlettel: Kelemen Gabriella

Ekáer-igénylésre köteles belföldi értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. zöldség (sárgarépa, fehérrépa, kockázatos termék) kereskedelmével foglakozik. A mosatlan árut áfaalany belföldi termelőtől, vagy külföldről vásárolja. Az egyértelmű, hogy mind külföldi vásárlás esetén, mind az áfaalany belföldi magánszemélytől való vásárlás esetén szükséges ekaerszám kérése, amennyiben útdíjköteles járművel szállít és túllépi a törvényben meghatározott mennyiségi és forintérték-kereteket. Szükséges-e ekáerszám, amennyiben útdíjköteles járművel mosás után egy nagykereskedelmi lánc részére szállítja, hisz ez már a második értékesítés, a mosással az áru nem változik (a VTSZ szám ugyan az marad)? Hogy értelmezendő az 5/2015 NGM rendelet 3.§ (1) bek. c) pontja?

Erdőgazdálkodó, fa értékesítése Kérdés

Erdőtulajdonosok kivágott fát értékesítenének. Van megbízott erdőgazdálkodó (közös tulajdon használata jogcímén). Milyen módon értékesíthető a lábon álló fa? Az erdőgazdálkodónak kell számlát kiállítania, vagy értékesíthető adásvételi szerződéssel, amiben belefoglalják az összes tulajdonost és tulajdoni hányadukat? Az erdőgazdálkodó áfás magánszemély, őstermelői igazolványában nem szerepel az erdőgazdálkodás. Ha számlát kell kiállítani a fa értékesítéséről, az áfás lesz, és kockázatos termék lévén, véleményem szerint ekaerszámot is kell kérni. Melyik a helyes? Értékesítés adásvételi szerződéssel vagy számlával? Mi a különbség lábon álló fa és kivágott fa értékesítése között?

Ekáer Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. állateledel-kereskedelemmel foglalkozik. Belföldön megveszi, és eladja a termékeket. Az állateledel kockázatos terméknek minősül. A kft. eddig kért ekáerszámot a fuvarjaihoz (amit ő szállított), aminek a tömege az 500 kilogrammot meghaladta vagy az értéke meghaladta az 1 millió forintot, rendelkezik gépkocsikkal, és szállít is. Most felvetődött a kérdés, hogy nem is kell ekáerszámot kérnie, egy kalkulátorban nézték meg. A NAV-ot is felhivtuk, ott is azt mondták, nem kell. De az Art. 13. § (1) bekezdésében leírja, hogy kell számot kérni, itt nem tér ki arra, hogy csak a gyártónak kell ekáerszám az első fuvarozásnál. A NAV-nál már ekáerellenőrzésen is volt a cég, mert hibás volt a termék tömegének meghatározása, és meg is büntették 10 ezer forinttal, ott sem említették, hogy nem is kellett volna számot kérni. Kérném megírni, hogy ebben a konkrét esetben mi a helyzet? Tehát a kft. nem gyártó, csak kereskedő. Várom válaszukat.

Ekáer Kérdés

Tisztelt Szakértő! Speciális ipari szűrő és analitikai eszköz közösségi értékesítésére kerül sor. A rakomány súlya nem éri el a 2500 kilogrammot. Az eszköz értéke 50 ezer USA dollár. A szállítás VW Caddy járművel fog megtörténni. Az autó össztömege a rakománnyal sem éri el a 3,5 tonnát. Az eszköz nem minősül kockázatos terméknek. Úgy gondolom, nem kell ekáerszámot kérnünk a közösségi értékesítéshez, illetve az ahhoz kapcsolódó szállításhoz, mivel a jármű össztömege rakománnyal sem éri el a 3,5 tonnát. Mivel nagyon magas az adókockázat, ezért szeretném megerősítését kérni, vagy ha tévedek, legyen szíves korrigálni vélekedésemet. Kihagytam-e valamilyen szempontot a tényállás vizsgálata során? Válaszát előre is köszönöm!

Ekáer: ezekre a módosításokra ügyeljen! Cikk

Az őszi adócsomag az elektronikus közúti áruforgalmai ellenőrző rendszerre (ekáer) is javasol módosítást. Emellett az idén már kétszer is jelentősen változtak a nem kockázatos termékek nem útdíjköteles gépjárművel történő közúti szállításának szabályai. Ezeket, továbbá a gyakorlatban még mindig nehézségeket okozó előírásokat foglaljuk össze.

Ekáer gyűjtőfuvar Kérdés

Cégünk közösségen belülre értékesít úgy, hogy a kockázatos terméket először Kecskemétre szállítják, ott egy másik fuvarozó átveszi azt, és kiviszi az országból. Mi egy ekáerszámot kérünk, amikor megtörténik az átrakodás, akkor módosítjuk a rendszámokat. Helyesen járunk-e el?

Ekáer: hiányzik az összhang a szabályozásban Cikk

Nem sikerült tökéletesre az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer augusztustól hatályos módosítása: a vonatkozó rendelet nem követi a törvényben előírtakat.

Kockázatos termék szállítása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Családi kft.-ben használtruha-árusítással foglalkozom. A lányom egyéni vállalkozásban úgyszintén. Mindketten alanyi mentesek vagyunk. Az árut az üzletünktől 200 kilométerre lévő nagykereskedésből szerezzük be. A szállítást a magántulajdonomban lévő, nem útdíjköteles, 3,5 tonnás teherautóval szállítjuk. A nagyker tájékoztatása szerint mi már a harmadik szereplő vagyunk a belföldi értékesítési láncban. Kettő kérdésem lenne az üggyel kapcsolatban: 1. Helyesen jártunk-e el, amikor a kft. részére is 1 tonna árut hoztunk egyik alkalommal, majd az egyéni vállalkozó lányom is 1 tonna árut hozott a másik alkalommal, de ekáerszámot nem kértünk? Amennyiben ez így törvényes, akkor egy közúti ekáerellenőrzés alkalmával milyen bizonylatok szükségesek a gépkocsiban? Szükséges-e a kereskedőtől igazolás, hogy nem első belföldi értékesítés történik? 2. A jó kapcsolatokra tekintettel lehetőségünk van az eladhatatlan ruhákat visszavinni a nagykerbe díjmentesen. Ehhez milyen bizonylatok szükségesek a közúton, mert ez csak érték nélkül történik? Nekünk ez a maradék vagy a gyűjtőbálákból kikerülő használhatatlan dolog. E lehetőség nélkül szeméttelepre kellene szállítani a ruhákat. Válaszukat előre is köszönöm és Boldog Új Évet Kívánok! Adélka

Figyelem: változtak az ekáer-listák! Cikk

Új mellékletekben sorolja fel az ekáerről szóló NGM-rendelet a kockázatos és az egyéb kockázatos termékek körét.

Ekáer – bérmunka Kérdés

Cégünk egy belföldi vállalkozó részére bérmunkát végez. A bérmunka során új termék nem jön létre. A megbízó által átadott termék tisztítás után – a tisztítás miatt kisebb mennyiségben – kerül vissza a megrendelőhöz, és ezt a tevékenységet számlázzuk ki. A termék a kockázatos termékek körébe tartozik. Szállításkor be kell-e jelentenünk az ekáerbe? Értelmezhető ez úgy, hogy nem hoztunk létre terméket, így nem első értékesítés, amit nem kell bejelenteni? Köszönettel.

EKÁER Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem, az alábbi kérdésben állásfoglalását: egyéni vállakozó, nem áfakörös kockázatos termékkel, nevezetesen gyümölcs-kiskereskedelemmel foglalkozik. A szállítóeszköze 3,5 tonna alatti. Az lenne a kérdésem, hogy ha a kereskedő elmegy az áfakörös őstermelő ültetvényéről ládázott cseresznyét vásárol, amit azután nem a saját telephelyére, hanem a nagybani piacra visz, és ott értékesít, kell-e ekáerszámot kérni? Ha igen, kinek kell kérni? (A cseresznyét ugyan megrendeli, de nem tudja előre, hogy mennyit kap aznap. A nagybani piacon nem tudja, hogy kinek fogja eladni, nincs megrendelés, nincs a nagybani piacon fix helye.) Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: cibolya

Ismét módosul az ekáer! Itt a lista az új kockázatos termékekről Cikk

Alig lépett hatályba az előző módosítás, ismét megváltoztatja a Nemzetgazdasági Minisztérium az ekáerrendszer alá tartozó termékek körét. Jelentősen bővül a kockázatosnak minősített élelmiszerek lajtstroma, ide tartoznak a jövőben a csokoládék, a savanyúságok és a gyümölcslevek, zöldséglevek is. Több, eddig a kockázatos élelmiszerek között szereplő zöldségnövény (hagyma, káposztafélék), egyéb növény átkerül az egyéb kockázatos termékek közé. Felkerülnek a listára a rádiók, televíziók által használt különféle híradástechnikai eszközök és a különféle cementek is.

Áfacsalás elleni harc: újabb termékekre kell biztosítékot fizetni Cikk

Olyan új termékek kerülhetnek az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) keretében a kockázatos termékek közé, amelyek jellemzően érintettek az áfacsalásokban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrzési tapasztalata szerint - ezzel indokolja a nemzetgazdasági miniszter a kockázatos termékkör módosítását.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlan-bérbeadás

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás egyéni vállalkozó – NAV-ellenőrzés

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close