30 találat a(z) kockázatos termék cimkére

Ekáer - gépjármű Kérdés

Ekáer: bővült a bejelentésköteles termékek köre Cikk

Július 9-étől meghatározott építőipari alapanyagok fuvarozása is ekáerszám-igénylési kötelezettség alá esik. 2021. január 1-jétől kizárólag azon termékek vonatkozásában kell ekáer-bejelentést tenni, amelyek az új szabályok szerint bejelentésköteles termékeknek – ami a gyakorlatban a kockázatos termékek körét jelentette – minősülnek. A fenti könnyítéssel egyidejűleg a kockázatos – és így a bejelentésköteles – termékek köre a korábbiakhoz képest nem módosult, olvasható a PwC elemzésében.

Ekaer Kérdés

Ekáer: 2021. január 1-jén változik a szabályozás Cikk

2021. január 1-jével változnak az Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszerre (ekáer) vonatkozó szabályok, olvasható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján.

Ekáer: így módosíthatók a lezárt bejelentések Cikk

Március 1-jétől – díj ellenében – módosítani lehet a lezárt bejelentéseket az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) online felületén, a cikkünkben bemutatott szabályok szerint.

Ekáer-bejelentési kötelezettség Kérdés

T. Szakértő ! “A” cég gyárt és létrehozza a “Terméket”, melyet elad “B” cégnek. Ekkor közúti árufuvarozás nem történik, mert A és B cég egy telephelyen belül működik (A gyárt, B raktároz). B cég Terméket értékesíti “C” részére, amely jellemzően mezőgazdasági növénytermesztéssel foglalkozó vállalkozás (termelő, egyéni vállalkozó, kft., zrt., szövetkezet). B cég C részére kiszállítja annak telephelyére a Terméket, majd számlát küld az átvételt igazoló szállítólevél alapján. “Fuvarozó” (külön cég) a szállításokat 3,5 tonna alatti kisteherautókkal végzi, erre B cégtől kapja a megbízást. A Termék, egyéb kockázatos termék (31052010, 31051000) kategóriába tartozó, egy szállítási címre, egy alkalommal 500 kilogramm vagy azt is meghaladó mennyiségű is lehet. Nettó számlaértéke 1190 kilogrammnál éri el az 1 millió forintot. (Van olyan termék is, ami nem kockázatos kategóriába tartozik: 31010000. Fentiek az értékesített mennyiségre és értékre vonatkozóan igazak erre is.) Kérdés: Van-e ekáer-bejelentési kötelezettség a C végfelhasználó (?) részére eladott és kiszállított termékek kapcsán? Ha van, akkor van-e mód az ekáer felületen adatimporttal megoldani az adatbevitelt? Köszönöm válaszukat, üdvözlettel: Kelemen Gabriella

Ekáer-igénylésre köteles belföldi értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. zöldség (sárgarépa, fehérrépa, kockázatos termék) kereskedelmével foglakozik. A mosatlan árut áfaalany belföldi termelőtől, vagy külföldről vásárolja. Az egyértelmű, hogy mind külföldi vásárlás esetén, mind az áfaalany belföldi magánszemélytől való vásárlás esetén szükséges ekaerszám kérése, amennyiben útdíjköteles járművel szállít és túllépi a törvényben meghatározott mennyiségi és forintérték-kereteket. Szükséges-e ekáerszám, amennyiben útdíjköteles járművel mosás után egy nagykereskedelmi lánc részére szállítja, hisz ez már a második értékesítés, a mosással az áru nem változik (a VTSZ szám ugyan az marad)? Hogy értelmezendő az 5/2015 NGM rendelet 3.§ (1) bek. c) pontja?

Erdőgazdálkodó, fa értékesítése Kérdés

Erdőtulajdonosok kivágott fát értékesítenének. Van megbízott erdőgazdálkodó (közös tulajdon használata jogcímén). Milyen módon értékesíthető a lábon álló fa? Az erdőgazdálkodónak kell számlát kiállítania, vagy értékesíthető adásvételi szerződéssel, amiben belefoglalják az összes tulajdonost és tulajdoni hányadukat? Az erdőgazdálkodó áfás magánszemély, őstermelői igazolványában nem szerepel az erdőgazdálkodás. Ha számlát kell kiállítani a fa értékesítéséről, az áfás lesz, és kockázatos termék lévén, véleményem szerint ekaerszámot is kell kérni. Melyik a helyes? Értékesítés adásvételi szerződéssel vagy számlával? Mi a különbség lábon álló fa és kivágott fa értékesítése között?

Ekáer Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. állateledel-kereskedelemmel foglalkozik. Belföldön megveszi, és eladja a termékeket. Az állateledel kockázatos terméknek minősül. A kft. eddig kért ekáerszámot a fuvarjaihoz (amit ő szállított), aminek a tömege az 500 kilogrammot meghaladta vagy az értéke meghaladta az 1 millió forintot, rendelkezik gépkocsikkal, és szállít is. Most felvetődött a kérdés, hogy nem is kell ekáerszámot kérnie, egy kalkulátorban nézték meg. A NAV-ot is felhivtuk, ott is azt mondták, nem kell. De az Art. 13. § (1) bekezdésében leírja, hogy kell számot kérni, itt nem tér ki arra, hogy csak a gyártónak kell ekáerszám az első fuvarozásnál. A NAV-nál már ekáerellenőrzésen is volt a cég, mert hibás volt a termék tömegének meghatározása, és meg is büntették 10 ezer forinttal, ott sem említették, hogy nem is kellett volna számot kérni. Kérném megírni, hogy ebben a konkrét esetben mi a helyzet? Tehát a kft. nem gyártó, csak kereskedő. Várom válaszukat.

Ekáer Kérdés

Tisztelt Szakértő! Speciális ipari szűrő és analitikai eszköz közösségi értékesítésére kerül sor. A rakomány súlya nem éri el a 2500 kilogrammot. Az eszköz értéke 50 ezer USA dollár. A szállítás VW Caddy járművel fog megtörténni. Az autó össztömege a rakománnyal sem éri el a 3,5 tonnát. Az eszköz nem minősül kockázatos terméknek. Úgy gondolom, nem kell ekáerszámot kérnünk a közösségi értékesítéshez, illetve az ahhoz kapcsolódó szállításhoz, mivel a jármű össztömege rakománnyal sem éri el a 3,5 tonnát. Mivel nagyon magas az adókockázat, ezért szeretném megerősítését kérni, vagy ha tévedek, legyen szíves korrigálni vélekedésemet. Kihagytam-e valamilyen szempontot a tényállás vizsgálata során? Válaszát előre is köszönöm!

Ekáer: ezekre a módosításokra ügyeljen! Cikk

Az őszi adócsomag az elektronikus közúti áruforgalmai ellenőrző rendszerre (ekáer) is javasol módosítást. Emellett az idén már kétszer is jelentősen változtak a nem kockázatos termékek nem útdíjköteles gépjárművel történő közúti szállításának szabályai. Ezeket, továbbá a gyakorlatban még mindig nehézségeket okozó előírásokat foglaljuk össze.

Ekáer gyűjtőfuvar Kérdés

Cégünk közösségen belülre értékesít úgy, hogy a kockázatos terméket először Kecskemétre szállítják, ott egy másik fuvarozó átveszi azt, és kiviszi az országból. Mi egy ekáerszámot kérünk, amikor megtörténik az átrakodás, akkor módosítjuk a rendszámokat. Helyesen járunk-e el?

Ekáer: hiányzik az összhang a szabályozásban Cikk

Nem sikerült tökéletesre az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer augusztustól hatályos módosítása: a vonatkozó rendelet nem követi a törvényben előírtakat.

Kockázatos termék szállítása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Családi kft.-ben használtruha-árusítással foglalkozom. A lányom egyéni vállalkozásban úgyszintén. Mindketten alanyi mentesek vagyunk. Az árut az üzletünktől 200 kilométerre lévő nagykereskedésből szerezzük be. A szállítást a magántulajdonomban lévő, nem útdíjköteles, 3,5 tonnás teherautóval szállítjuk. A nagyker tájékoztatása szerint mi már a harmadik szereplő vagyunk a belföldi értékesítési láncban. Kettő kérdésem lenne az üggyel kapcsolatban: 1. Helyesen jártunk-e el, amikor a kft. részére is 1 tonna árut hoztunk egyik alkalommal, majd az egyéni vállalkozó lányom is 1 tonna árut hozott a másik alkalommal, de ekáerszámot nem kértünk? Amennyiben ez így törvényes, akkor egy közúti ekáerellenőrzés alkalmával milyen bizonylatok szükségesek a gépkocsiban? Szükséges-e a kereskedőtől igazolás, hogy nem első belföldi értékesítés történik? 2. A jó kapcsolatokra tekintettel lehetőségünk van az eladhatatlan ruhákat visszavinni a nagykerbe díjmentesen. Ehhez milyen bizonylatok szükségesek a közúton, mert ez csak érték nélkül történik? Nekünk ez a maradék vagy a gyűjtőbálákból kikerülő használhatatlan dolog. E lehetőség nélkül szeméttelepre kellene szállítani a ruhákat. Válaszukat előre is köszönöm és Boldog Új Évet Kívánok! Adélka

Figyelem: változtak az ekáer-listák! Cikk

Új mellékletekben sorolja fel az ekáerről szóló NGM-rendelet a kockázatos és az egyéb kockázatos termékek körét.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Pontgyűjtési kérdés

Nagy Norbert

adószakértő

Csed – átalányadózó vállalkozás alkalmazottal

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1