130 találat a(z) kivaalap cimkére

Tőkeemelés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. saját tőkéje negatív. A vállalkozásban lévő tagi kölcsönből szeretné a tőkét felemelni. Érdeklődnék, hogy ehhez milyen papírokra van szükség, illetve, hogy számviteli szempontból ez az összeg tőketartalékba vagy lekötött tartalékba kell, hogy kerüljön? Valamint szeretném tudni ennek a kiva adóalapra gyakorolt hatását. Segítségét előre is köszönöm! Üdvözlettel: B. Márta

Kivaalap-korrekció pénztáregyenleg miatt Kérdés

Egy vállalkozás a kivaalanyiság első évében 1000 ezer Ft pénztáregyenleg miatti adóalapnövelést számolt el (2017 áttérés előtti záró pénzkészlet 12 000 ezer Ft, 2017 december 31-i pénzkészlet 13 000 ezer Ft, árbevétel 5% 130 ezer Ft). 2018 augusztus 31-én végelszámolás miatt megszűnik a kivaalanyisága. 2018-as árbevétel 5% 35 ezer Ft, pénztáregyenlege 2018. augusztus 31-én 12 500 ezer Ft. Mekkora lesz a kiva adóalap pénztáregyenleg miatti módosító tétele 2018. augusztus 31-én?

Kiva és iparűzési adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy kft. bejelentkezik kiva alá, akkor az iparűzési adónál is át kell jelentkeznie? Az önkormányzattal beszéltünk telefonon, ahol azt a felvilágosítást adták, hogy semmi teendő előtte, a bevallás határidejekor, május 31-én kell a bevallásban nyilatkozni ez ügyben, hogy választja-e a kivaalap szerinti adózást. Mi van, ha év közben tér át kiva alá? Akkor kell az önkormányzat felé jelezni valamit? A kivaalap 120%-a az iparűzési adóalap? Évente lehet változtatni, hogy melyik szerint akarok iparűzési adót fizetni? Ha nem kell bejelentkezni, akkor azt jelentené, hogy módosítható? Várom válaszukat.

KIVA – behajthatatlannak nem minősülő követelés elengedése, leírása Kérdés

Tisztelt Pölöskei Pálné! Egy gazdasági társaságnak nem fizetett vevőkövetelései annak. Ezen követelések részben magánszemélyekkel szembeni, részben belföldi vállakozásokkal szembeni követelések. A cég sajnos nem dokumentálta a behajtásra tett intézkedéseket, illetve felszámolás esetén nem jelentkezett be a felszámolásba. Év végén viszont ezen követeléseket szeretné leírni a könyvekből. Tehát a behejthatatlannak nem minősülő követeléseit elengedi a magánszemélyekkel és a cégekkel kapcsolatban. Kérdésem, hogy ez az esemény a kiva 20. § d) pontjába tartozik-e és növelni kell a kivaalapot, vagy a 20. § f) pontjába és akkor nem kell növelni a kivaalapot, mivel nem kapcsolt vállalkozási viszonyban vannak ezen ügyfeleikkel? Köszönöm. Kérem válaszában leírni, hogy mi alapján kell dönteni.

Kiva, járulék Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésre szeretnék megerősítést kapni. Főállású társas vállalkozó, tagi jogviszonyban, a kiva hatálya alatt, jövedelmet nem kíván felvenni. Megteheti-e? Ha igen, ettől függetlenül jól gondolom, hogy a garantált bérminimum után mint társas vállalkozó köteles a járulékokat megfizetni, plusz a kivaalap a garantált bérminimum 112,5 százalékával növelten kell megállapítani és megfizetni? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel.

Kiva alapja Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kivás gazdasági társaság egyik vevőjének a hibásan elvégzett munka miatt kártérítést fizetett. Kérdésem, hogy ez az összeg növeli-e a kivaalapot?

Korkedvezményes nyugdíjas kivaalap Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy kivás kft. személyesen közreműködő tulajdonosa, aki az öregségi nyugdíjkorhatárt még nem töltötte be, de a nők 40 éves kedvezményes nyugdíjában részesül és kivétet vesz ki a cégből, akkor nála a kiva alapjánál a kivétet nem kell figyelembe venni, jól gondolom? Illetve, amíg nem tölti be a korhatárt, addig vonatkozik rá a minimálbér 18xkereseti korlát? Köszönöm

Kiva és a költségvetési támogatás kapcsolata Kérdés

Az alábbi jogesettel kapcsolatosan szeretnénk Önöktől állásfoglalást kérni: Ügyfelem TEÁOR 8891 gyermekek napközbeni ellátása, fenntartóként TEÁOR 8510 iskolai előkészítő oktatással foglalkozik. A kft.-t 2018. január 1-jétől bejelentettem a kiva hatálya alá, amelyet a törvényalkotás és a NAV a kkv szektor részére egyre szélesebb körben támogat. Ügyfelem a MÁK által folyósított normatív támogatásból gazdálkodik. A Kincstártól kapott normatívánál bér és munkáltatói járulék támogatás a hivatkozás alap, de az ágazati bérpótlék elszámolásnál már szochót számoltat az elszámoló nyomtatvány. Felmerült az alábbi kérdés a normatív támogatással kapcsolatosan. A kiva mint kedvezményes adózási mód a társasági adót, foglalkoztatói szochót, valamint a szakképzési hozzájárulást váltja ki. A kiva alapja a Tbj. törvény szerinti azon jövedelmek összessége, amely a magánszemély tekintetében biztosítotti jogviszonyt eredményez, kvázi tulajdonképpen a foglalkoztatói szochoalap. Ez alapján a kiva önmagában is tekinthető egy speciális „foglalkoztatói” köztehernek, mert nem az eredménye után fizet jövedelemadót a vállalkozás. A pontos kérdés, hogy a normatíva igénylésénél a munkabérek mellett jogosultságot élvez-e a kivaalany a foglalkoztatói járulék minősítése során a kiva támogatására is?

Kivaalap-e az ingatlan bérbevétel magánszemélytől? Kérdés

Kivás cég a magánszemély munkavállalójától veszi bérbe az irodát. 10 százalék költséghányaddal, levonva az szja-t. Kérdésem: ez a cégnél kivaalap? Személyi jellegű kifizetésnek minősül? Nagyon köszönöm

Sportegyesület kiva választása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy sportegyesület, amely a lehetőségeket kihasználva látványcsapatsport-támogatást vesz igénybe. Jelenleg a tao hatálya alatt áll. A személyi jellegű kifizetések között találunk munkavállalókat és megbízási szerződéssel rendelkezőket, ez utóbbin belül pedig normál szabályok és az ekho szabályai szerint adózókat is. Kérdésem az lenne, hogy a klub áttérhet-e a kiva hatálya alá? Amennyiben a kivát választja, jogosult-e a jövőben tao-támogatás igénybevételére? Illetve mi fog számítani a kiva alapjának pontosan? Az ekho szerinti adózás mellett választott jövedelmek is a kiva alapját képezik-e? Válaszát előre is köszönöm!

Kiva és az eredménytartalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk mérlegeli a kiva alá történő bejelentkezés lehetőségét. A problémánk, amit nem látunk teljesen világosan, a következő: jelenleg az eredménytartalékunk 20 millió forint, ami lényegében a társaság tulajdonában lévő iroda ingatlan bekerülési értékét finanszírozza forrás oldalon. Ha a kiva alatt elkezdünk osztalékot jóváhagyni és kifizetni, ahogy az újabb nyereséges évek következtében az eredménytartalék nő, akkor először ez a 20 millió forint kerül kifzetésre, ami nem képez kivaalapot, lévén a kiva előtti időszakban keletkezett. Aztán a további összegek már a kiva alapját fogják képezni, de az eredménytartalék folyamatosan 20 millió forint körül kell maradjon, mivel az eszköz oldalon ott az ingatlan. Ha egyszer a kiva alól ki szeretnénk vagy ki kellene lépnünk, akkor ez az eredménytartalék a kiva alatti időszakban keletkezettnek minősül, és el kell különítenünk lekötött tartalékba? Azaz csak beruházásra oldható majd fel, és ezt a 20 millió forintot újra el kell költenünk beruházásra? Vagy valamit rosszul értelmezünk? Ha így van, akkor van-e bármilyen lehetőség arra hogy ezt a helyzetet elkerüljük, orvosoljuk? Köszönöm válaszát.

Kiva választása Kérdés

Kedves Szakértő! Több, kivával kapcsolatos kérdésünk merült fel, melyek a következők: 1.) 2017. január 1-jétől kivás kft. ügyvezetője év közben öregségi nyugdíjas lett. Alkalmazottja nincs, személyesen közreműködik mint kiegészítő tevékenységet végző társas vállalkozó, havi 120 ezer Ft-ért. Maradhat-e a cég kivában 2018-tól, ha nincs rajta kívül alkalmazott, így nincs személyi jellegű kifizetések utáni kivaalapja? 2.) Választhat-e kiva szerinti adózást olyan kft., amelyik 100%-os állami tulajdonban van? 3.) Választhat-e kiva szerinti adózást olyan kft., ahol alkalmazott nincs, a tagok öregségi nyugdíjat kapna és a társaságban tagi jogviszonyban működnek közre, díjazásban részesülnek, de mivel utánuk egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetünk, így nincs személyi jellegű kifizetések utáni kivaalapjuk? Segítségét előre is köszönöm! Üdvözlettel: "SANSZ" Kft. Nagyné Lovas Anikó

Kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozó 40 éves női nyugdíjasként Kérdés

Tulajdonos ügyvezetőnk decemberben a 40 éves női nyugdíj lehetőséggel nyugdíjba megy. A rá vonatkozó nyugdíjkorhatárt még nem töltötte be. Tovább szeretne dolgozni. A kft. kivás. Kell-e utána kivát fizetni, vagy elegendő a 7110 forint egészségügyi hozzájárulás? Mikor járunk jobban, ha alkalmazottként foglalkoztatjuk, vagy ha kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozóként? Milyen egyéb tudnivalók vannak ezzel kapcsolatban?

Kiva megszüntetésének határai Kérdés

Szeretnék segítséget kérni a következőben: ha 2017-ben választottam a kivát, és 2017. évben túllépem az éves 500 millió forint árbevételt, akkor amikor átléptem, ki kell lépnem a kivából értékhatár túllépése miatt. Olvastam a NAV tájékoztatóban hogy csak akkor kell megszüntetnem a kivát, ha túllépem az 1 milliárd forintot. Ezzel teljesen összezavarodtam, hogy most akkor mikor kell megszüntetnem a kivát, ha elérte az árbevételem az 500 millió forintot,vagy ha az 1 milliárd forintot? Köszönöm előre is a segítséget.

Kivaalapnövelő-e? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kft., amely 2017.01.01-jétől a kiva szabályai alapján állapítja meg az éves adóját. Ez a kft. 2015-ben még a tao alá tartozott és igénybe vett adóalapcsökkentő kedvezményt foglalkoztatotti létszám növekménye miatt. A foglalkoztatási létszámot a 2017-es évben nem tudja tartani, így a korábban igénybe vett kedvezményt vissza kell fizetnie 2018.01.31-éig. A kérdésem arra irányul, hogy a visszafizetésre kerülő társasági adót a kiva szabályai szerint adólapnövelő tételnek kell-e tekintetni vagy sem? Továbbá, hogy a fizetendő társasági adót továbbra is az adófizetési kötelezettség soron kell kimutatni az eredménykimutatásban? Tehát ott lesz a 2017. évi kiva összege és a pótlólagosan megfizetendő társasági adó? Köszönöm szépen.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Helyi iparűzési adó

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink