130 találat a(z) kivaalap cimkére

Így csökkentheti költségeit a kivás társaság Cikk

A magyar kkv-szektorban nem ritka, hogy egy vállalkozás (egyik, tipikusan többségi) tulajdonosa a tagság mellett ügyvezető is a cégben, sőt, a járulékterhek racionalizálása végett munkaviszonyban is áll a társasággal. Az ilyen vállalkozások sincsenek kizárva a kisvállalati adó választásának lehetőségéből, amennyiben a belépési és bent maradási feltételeket teljesítik. És az ilyen „céges mindenes” vállalkozók is elérhetik a nyugdíjkorhatárt.

Ingóság bérbeadása – kiva Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kivás kft. magánszemélytől személygépkocsit bérel. Kifizetőről van szó, tehát elméletileg nem a magánszemélyt terheli a szochofizetési kötelezettség, hanem a bérbe vevőt. Viszont a kft. kivás, tehát szocho-t bevallania, fizetnie nem kell. Ugyanakkor véleményem szerint a Kivatv. 20. § (2) pontja szerint ez a tétel nem lesz kivaalap. Ez esetben mégis a magánszemélynek kell a szocho-t megfizetnie? Köszönöm!

Kivaalap Kérdés

Könyvelésre átvettem egy céget még 2017-ben, a volt könyvelőtől nem sikerült vevő/szállító analitikát szeretni, nagy nehezen egy főkönyvi kivonatot kaptunk. A cég ügyvezetőjével összeszedtük az általa ismert tartozásokat és követéseket, azokat felvittem vevő/szállítóba, de még így is nagy az eltérés a főkönyv és analitika között. 2018 végén kivezetném a különbséget, mondván, hogy 2 éve nem kereste senki, illetve mi sem kerestük senkin, hogy végre egyezzünk az analitikával és csak elismert követelést/kötelezettséget mutassunk ki a könyvekben. A kérdésem az, hogy most a kiva alapját meg kell növelni? Ha igen, akkor a kivezetett vevői követelés összegével vagy ezt csökkenthetem a kivezetett szállítók összegével?

Munkaerőpiacra lépők adókedvezménye a kivában Kérdés

Társaságunk 2019. január 01-jétől a kiva hatálya alá tartozik. A 2019. április 17-étől, heti 40 órás, normál munkarendben foglalkoztatott munkavállalóra igazolást kaptunk a NAV-tól arra vonatkozóan, hogy a szocho tv. 11. § és 17. §-ában foglaltak figyelembevétele mellett adókedvezményt érvényesíthetünk. Ezt a kedvezményt a kiva alapjának csökkentéseként vehetjük figyelembe. Kérem szíves válaszukat arra, ha a foglalkoztatás időtartama nem éri el az adókedvezmény érvényesítésére vonatkozó 3 évet, akkor foglalkoztatóként terhel-e bennünket olyan kötelezettség, hogy az igénybe vett adókedvezményt vissza kell fizetnünk? Másik kérdésünk: heti 20 órás, a Szocho tv. 11. § és 17. §-ában foglalt kedvezményes foglalkoztatás esetében a kivaalapot a bruttó munkabérrel (havonta legfeljebb a minimálbérrel) csökkenthetjük, vagy csak havonta a minimálbér 50 százalékával? Köszönettel várom szíves válaszukat: Dúróné Sulyák Sára

Behajthatatlan követelés kivaalanynál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi ügyben kérném a segítségét: a kivatörvény az adóalap-növelő tételekkel kapcsolatban hivatkozik a Tao. törvényre (pl. adóalap-növelő tétel a Tao. tv. 3. sz. melléklete szerinti, nem a vállalkozás érdekében felmerült ráfordítás). Illetve kivaalap-növelő tétel a behajthatatlannak nem minősülő követelés elengedése is. A konkrét kérdés az, hogy kivaalany behajthatatlan követelésnek tekintheti-e a Tao. tv. 4. § 4/a. pontban megfogalmazott követelést: „azon követelés bekerülési értékének 20%-a, amelyet a fizetési határidőt követő 365 napon belül nem egyenlítettek ki”; vagy ez kizárólag a társasági adóalanyokra vonatkozik, és a kivaalanyoknak egy ilyen követelés leírása adóalap-növelő tétellé válna mint nem elismert ráfordítás? Köszönöm válaszát!

Kivaalap-növelő tétel Kérdés

Ügyfelem (kivaalany) támogatta az egyik nagykövetség nemzeti ünnepi eseményét. Az igazolás, amit a nagykövettől kapott, nem használja azokat a terminológiákat, amiket a Tao törvény előír, csak megköszöni, igazolja és a támogatott célt feltűnteti. Adóalap-növelő ez a tétel a kiva számításakor? Köszönöm, CsK

Szállítói túlfizetés – kiva Kérdés

2016-ban ügyfelem egy külföldi számlát kétszer fizetett ki. Nem tudja bizonyítani, hogy mindent megtett azért, hogy a pénzt visszaszerezze. A cég azóta megszűnt. Szeretnénk 2018 végével a könyvekből kivezetni. Lehetséges az, hogy a kivezetett összeg kivaalapot növel? Köszönöm, üdvözlettel: CsK

Kiva Kérdés

Van egy cég, amely a kivát választotta már évekkel ezelőtt. Most viszont a cég tag tulajdonosa nyugdíjba vonul. Ha ezek után a cégvezetést munkaviszonyban látja el, akkor mi lesz a kiva alapja?

Kiva egyes meghatározott juttatások Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Egy válaszukban azt írták, hogy a magáncélú telefon alapját is 1,18 százalék szorzóval kell megszorozni és úgy megfizetni a 13 százalék kivát. Azóta viszont több válaszukban azt írják erre a kérdésre, hogy csak a sima alap után kell fizetni, nem kell az 1,18 szorzót alkalmazni. Kérdésem az lenne, hogy melyik a helyes eljárás? Köszönettel.

Ügyvédi Iroda Kérdés

Ügyvédi Iroda (Tulajdonképpen a kérdés vonatkozhatna kft.-re, bt.-re is) 2018. évi eredménye terhére döntése alapján 2019. április hóban fizethet-e munkadíjat tulajdonosának? Az ügyvédi iroda kiva szerint adózik. Ha dönthet így, akkor ez bruttó összeg 2018. évi költség, 2018. évi kivaalap. És 2019. április havi kifizetés alapján a 2019. április havi 08-as bevallásban kell szerepeltetni a magánszemély részére kifizetett összegből levont szja-t nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékot? Köszönettel: Bernáth Istvánné

Önkormányzatnak adott támogatás útjavításhoz Kérdés

Üdvözlöm! Egy konkrét ügyben kérem a válaszát. Egy önkormányzati tulajdonban lévő útra az önkormányzat pályázaton nyert egy nagyobb összeget, melyhez az önerőt (mivel sokat használjuk az utat) a cégünk biztosítja, azáltal, hogy ezt az összeget támogatásként adja át az önkormányzat részére. Az egyik kérdésem az, hogy milyen dokumentumokra van szükség az önkormányzat, valamint a cég részéről a pénzeszköz átadásáról. A másik kérdésem, hogy a cégünknek van-e áfafizetési kötelezettsége ezen összeg után, illetőleg milyen módon érinti az adóalapunkat. Kell-e ezáltal megnövelni a kivaalapot? (Kiva hatálya alá tartozunk.) Válaszát megköszönve, tisztelettel: Horváth Gáborné

Kiva értékcsökkenés Kérdés

Tisztelt Császár úr! Hivatkozással fenti témájú más kérdező számára írt alábbi válaszára (https://adozona.hu/kerdesek/2019_1_27_KIVA_ecs_rkt) kérdésem a következő. Ha egy kft. kivaidőszak alatt ingatlant vásárol iroda céljára és pár év múlva visszalép társasági adó hatálya alá, a fenti ingatlan nyilvántartási értéke 0 lesz? Ez hogyan lehetséges? A kivaidőszak alatti beruházással kapcsolatban még azt szeretném megkérdezni, hogy a kivaalap a beruházás értékével legfeljebb a személyi kifizetés erejéig csökkenthető-e, amennyiben nem volt előző évek elhatárolt vesztesége és nincsenek egyéb kivaalap csökkentő tételek sem. (Tehát csak a személyi kifizetések és a jóváhagyott, kivaidőszak alatt keletkezett osztalék alkotnák a kivaalapot.) Köszönöm.

Kiva, beruházás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kivás kft. 10 millió forint értékű beruházást valósít meg. Elhatárolt vesztesége nem volt. Személyi jellegű kifizetés 10 millió forint, jóváhagyott, fizetendő osztalék 10 millió forint. A kivaalap meghatározásnál figyelembe vehető-e az új beruházás csökkentő tételként? Mennyi lesz a kivaalap? A NAV 2019. évi információs füzetének f) pontjában szereplő második példa ezt sejteti. Köszönöm a segítséget.

Kiva, egyes meghatározott juttatás szabályai 2019-től Kérdés

Tisztelt Szakértő! A NAV tájékoztatója szerint a kivaalapba belekerült 2019-től a béren kívüli juttatás, illetve a béren kívüli juttatásnak nem minősülő egyes meghatározott juttatás. Ezt a változást ezek szerint kizárólag 2019-től (és nem visszamenőlegesen) kell alkalmazni, jól értem? A telefon és reprezentáció után eddig fizetett szja-t továbbra is fizetni kell? A kivaalapot a kiszámolt összeg 1,18-szorosával kell növelni, vagy szimplán az adózandó összeggel, szorzó nélkül? Köszönöm válaszát!

Kivaalap Kérdés

Tisztelt Szakértő! A "Borravaló és szervizdíj: különbségek adózásban és papírmunkában" válaszukban a következő szerepelt: A (szervizdíj) "felszolgálási díj járulékalapot képező jövedelem, mely után a foglalkoztató 15 százalék nyugdíjjárulékot fizet, ezen túlmenően személyi jövedelemadó nem terheli. A foglalkoztatottat adó- és járulékfizetési kötelezettség nem terheli" [Tbj. tv. 26. § (7)]. Tehát szochót nem kellett fizetni, mert a szochó alapja az Szja tv., mely szerint összevont adóalapba tartozó adó (adóelőleg) alap, de kivát kell? A szervízdíj egyenlő a felszolgálási díjjal, egyenlő a borravalóval? Válaszát előre is köszönöm

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó egyéni vállalkozó bevételei

Lepsényi Mária

adószakértő

Személyijövedelemadó-bevallás

Lepsényi Mária

adószakértő

Helyi iparűzési adó

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink