130 találat a(z) kivaalap cimkére

Értékvesztés elszámolása kivás cégnél Kérdés

Kivás cég pénzbeli támogatást nyújt egyesületnek Kérdés

Kivás bt.ügyvezető Tbj. szerinti járuléka Kérdés

Taós eredménytartalék elveszik-e a Kivás veszteség miatt? Kérdés

A Tao hatálya alól 2017.01.01-jén kivába átlépő kft. eredménytartaléka +10 000 ezer Ft, 2017. évben kivásként az adózott eredménye -2 000 ezer Ft (veszteség), majd 2018. évben az adózott eredménye + 2 000 ezer Ft (nyereség) Kérdés: a 2018. évi beszámoló elfogadásakor 10 000 ezer Ft osztalékfizetésről döntenek a tagok, képez-e kivaalapot a 2 000 ezer Ft? Miért?

Mi a kiva alapja? Kérdés

A kft. 2020. 01. 01-jétől kivás, előtte evás volt. 1 fő részmunkaidős nyugdíjas munkavállalója van. Az ügyvezető, aki tag is, máshol heti 36 órát meghaladóan munkaviszonyban dolgozik. Majd a másik taggal együtt, aki szintén heti 36 órát meghaladóan munkaviszonyban máshol dolgozik, csupán osztalékba fognak részesülni. Kérdés: ebben az esetben mi a kivaelőleg alapja? Köszönettel: Panyi Ottóné

Adónemváltás 2. Kérdés

Nagyon köszönjük Surányi Imréné szakértő asszony adott válaszát az Adónemváltás címen feltett kérdésre. A kérdés arra vonatkozott, hogy 2018-ban még szocho-kötelezettség került előírásra passzív elhatárolásként a 2018. év után járó jutalom után, 2019-ben pedig a kifizetéskor már a kiva hatálya alá tartozik a társaság, tehát a kérdés arra vonatkozott, hogy a kifizetés kivaalap lesz-e. Erre szeretnénk kérni megerősítést.

Kivaalap-módosítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! 19Kiva bevallással kapcsolatban kérem a segítségüket. Több kérdésem is van. A 19Kiva bevallás kitöltési útmutató 9. sorhoz a pénztár értékének tárgyévi csökkenése magyarázatnál azt írják: "A pénztár értékének tárgyévi csökkenéséhez kapcsolódó adóalap-csökkentő tétel a kiva adóalanyiság első adóévében nem értelmezhető! Ezt úgy értsem, hogy ha a cég 2019. 01. 01-jén vált kivára és az alábbi adatokkal rendelkezik? 2019. január 01-jén pénztára 8189 e Ft, 2019. 12. 31-én pénztár 4617 e Ft, árbevétel 49 056 e Ft, árbevétel 5%-a 2453 e Ft. Ekkor a mentesített érték 8189 e Ft?, de még sincs semmi csökkentési lehetőség, mivel a 2019. évben kezdett? Másik kérdésem: az Adózónán olvastam, idézem: "Az előleg – s a végleges adó – alapjának számításakor nem a ténylegesen kifizetett osztalék összegét kell figyelembe venni növelő tételként, hanem a társaság legfőbb szerve által jóváhagyott osztalék összegét, az elfogadásról szóló határozat időpontjában." Ha a taggyűlés a 2019. év eredménye alapján mondjuk 2020. március 8-án határoz osztalékfizetésről, akkor a 2020. 1. negyedévi előlegbevallásban be kell fizetnie a még csak jóváhagyott kivás időszaki eredménytartalékból származó osztalék után az adót, még akkor is, ha csak esetleg szeptemberben fizeti ki a tulajdonosoknak? A 19KIVA bevallásban ekkor még ugye nem kell szerepeltetni ezt a tételt?

Kiva alapja Kérdés

Egy mikrovállalkozó kft.-nél a 150%-kal emelt egészségbiztosítási alapot vagy a szociális hozzájárulási alapot (125%-ot) kell figyelembe venni a kivaalap kiszámításánál? A törvény csak járulékalapot jelez. Válaszát előre is köszönöm.

Szochokedvezmény kivában Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kiva adózásnál hogyan számolható ki a szocho-kedvezmény a munkaerőpiacra lépőknél, akik a foglalkoztatás kezdetének hónapját megelőzően 275 napon belül legfeljebb 92 napig rendelkeztek jogviszonnyal? Ilyen esetben a kivaalapot az érintett munkavállaló bruttó bére az alapot csökkentő tétel? Válaszát előre is köszönöm!

Kiva – osztalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar, kiva hatálya alá tartozó betéti társaság beltagja belföldi – szintén kivás – kft., amelynek a tulajdonosa egy külföldi, dominikai társaság. A magyar tulajdonos kft. osztalékot szeretne kivenni a leány bt.-ből, s vélhetően a külföldi tulajdonos is ezt követően ugyanezt szeretné majd tenni a kft.-ből. Vonatkozik-e erre az esetre is – figyelemmel a kiváa –, hogy az osztaléknak addig nincsen "terhe", míg magánszemélyhez nem kerül, kell-e emelni a kivaalapot a megállapított osztalék összegével vagy sem? A külföldi tulajdonos esetében gondolom a kettős adóztatás kérdését kell megvizsgálni. Köszönöm a segítséget.

Kivaalap Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő: beletartozik-e a kiva alapjába a személyesen közreműködő kiegészítő tevékenységet folytató tag havonta felvett jövedelme? Tisztelettel: Géczi Sándorné

Színházbérlet juttatása kivaalap-e? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. munkaviszonyban foglalkoztatott ügyvezetőjének színházbérletet juttat. Ennek összege beleszámít-e a kivaalapba? Köszönettel: Nagyné

Kivaalany felesbérlő adózási kötelezettsége a felesbérleti díjjal kapcsolatosan Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk mikrogazdálkodó, áfa- és kivaalany, kettős könyvvitel szerint, az 5-ös számlaosztályban számolja el költségeit. 2018-ban szántóföld művelésére felesbérleti szerződést kötöttünk több magánszeméllyel. A felesbérleti szerződés alapján a megtermelt termény 20%-át a bérbeadónak kell átadnunk. Kérdésem, hogy milyen számviteli elszámolást, könyvelési tételeket kell elvégeznünk, illetve milyen adózási szabályokat kell alkalmaznunk a felesbérlettel kapcsolatosan? A felesbérleti díj kivaalapot képez-e? Köszönettel várom szíves válaszukat.

Kivaszámítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gondolkodom, hogy a kft.-m áttérne a kiva szerinti adózásra. A cégben jelenleg egy főállású nyugdíjas alkalmazott van, illetve alkalmanként egyszerűsített foglalkoztatással dolgoznak emberek (a napi munkabér nem haladja meg az 1000 Ft-os közteher erejéig adható maximális összeget, 13 720 Ft/nap/fő). Ügyvezetői munkámért nem kapok díjat, juttatást, máshol rendelkezem 40 órás főállással. Korábbi szakértői válaszokból az olvastam ki, hogy egyik sem számít kivaalapnak. Mi lesz így az adó alapja, lehet 0 az adó alapja így a fizetendő is 0? Köszönöm válaszát!

Alkalmi munkabér Kérdés

Az alábbi cikkben azt olvastam, hogy az alkalmi munkabér után kivát kell fizetni. Ezt úgy kell érteni, mint a társasági adónál: növeli a különbözet a kiva alapját? Az alkalmi munkavállalónak fizetett kötelező összeg egyébként nem alapja a kivának? https://adozona.hu/munkajog/Alkalmi_munkavallalo_augusztus_20an_berpotl_F37YF1

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó őstermelő

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő helyi iparűzési adó 2023

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő iparűzési adó megosztása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink