130 találat a(z) kivaalap cimkére

Kivás vállalkozás törzstőkeemelése tagi kölcsönből Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kivás kft. 2016-ban tagi kölcsönből emelte fel a törzstőkét. A tagi kölcsönt részben a kivás időszak alatt nyújtotta a vállalkozásnak, ezen összegekkel a kivaalap csökkentve lett. Kérdésem az, hogy ha a 2016. évi kivabevallásban ezen összeggel nem növelem az adóalapot, mert nem történt pénzmozgás, helyesen járok-e el? Köszönettel. G-Kvitt Kft., Gráber Mihályné

Kivaalap Kérdés

Egy kft. székhelyként bérel magánszemély tagjától irodát. Beleszámít-e a bérleti díj a kivaalapba? Véleményünk szerint a bérleti díj nem tekinthető járulékalapot eredményező bevételnek. Szeretném megkérdezni erről az ön véleményét is.

Járulékalapot képező jövedelem Kérdés

Tisztelt Szakértő! Röstellem a kérdést! A Tbj. szerint járulékalapot képező jövedelem a következő: "az szja tv. szerint összevont adóalapba tartozó önálló és nem önálló tevékenységből származó bevételből az adóelőleg-alap számításánál figyelembe vett jövedelem." A bérbeadásból önálló tevékenységből származó jövedelem keletkezik. Mégsem fizetünk utána járulékot. Mi ennek a jogszabályi magyarázata? Azért is jelentős a kérdés, mert járulékalapot nem képez, de kivaalapot mégis? Köszönöm megtisztelő válaszát!

Kivás tag Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kivás tag, ügyvezető, 8 órás munkaviszonyban látja el tevékenységét, garantált bérminimummal van bejelentve. Társas vállalkozóként nem vesz fel tb-s jövedelmet. Mi lesz a kiva alapja? A munkaszerződés szerinti garantált bérminimum, vagy az emelt, amit a kiva törvény előír? Köszönöm szépen a válaszát! Tisztelettel, Hné Zsuzsanna

Kiva – egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kiva alapját képezi az alkalmi munkavállaló bruttó bére? Köszönettel

Osztalék kivaalapnál és társaságiadó-alapnál Cikk

A cikk két témát érint: az osztalék figyelembe vételét kivaalanyoknál és kiváról a társasági adó alá visszatérőknél, illetve a magánszemély tag osztalékjövedelme utáni adókötelezettséget, kitérve a 2017-től bekövetkező változásra.

Kivaalap 2017-ben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném, ha konkrét példákon keresztül elmagyarázná a 2016.06.15-én, 87. számú Magyar Közlönyben megjelent 32. § (7) bekezdésben leírtakat. Válaszát előre is köszönöm!

Kiva-alap Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kivás vállalkozás egyszerűsített foglalkoztatásban alkalmazna dolgozókat. A kiva törvényben (NAV honlapon) azt olvasom, hogy olyan személyi kifizetés, ami nem képez Tbj.-alapot, az nem képezi a kiva alapját sem. Tehát, ha például a minimum-adóalap csak a kifizetett munkabér után (pénzeszköz kevesebb lett, előző időszaknál) keletkezik, akkor az egyszerűsített foglalkoztatás után kifizetett juttatás ebbe nem számít bele, és nem 16 százalékkal adózik, csak a napi 1000 forint járulékot kell megfizetni. Az adóhivatal infó vonalán is ebben erősítettek meg egyik napon, de másnap mást mondtak, nekem és másnak is. Kérem szíves segítségét! Köszönettel.

Alkalmi munkavállaló Kérdés

Egy kiva-adóalany egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmaz munkavállalókat. Utánuk a napi közterhet megfizeti. Kérdés: kivaalapot képez-e az alkalmi munkabér személyi jellegű kifizetés jogcímén? Kérem, válaszában a jogszabályi hivatkozást is tüntesse fel. Köszönettel: Majoros Enikő

Személyi jellegű kifizetések a kisvállalati adóalapban Kérdés

Betéti társaságunk a hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelően jár-e el, ha a kisvállalati adó (kiva) alanyaként a személyi jellegű kifizetéseket az alábbiak szerint veszi, illetve nem veszi figyelembe a kiva alapjának meghatározása során? 1. Megbízási díj – megbízási szerződés szerint 1.1. a kifizetés nem egyéni vállalkozónak történik, az szja-előleg alapját képező jövedelem összege: kiva-alap; 1.2. a kifizetés egyéni vállalkozónak történik, a számla ellenértéke: nem kiva-alap. 2. Szerzői díj – felhasználási szerződés szerint 2.1. a kifizetés nem egyéni vállalkozónak történik, 2.1.1. a személyes munkavégzés utáni díjrésznek a szja-előleg alapjaként figyelembe vett jövedelemrésze: kiva-alap; 2.1.2. a vagyoni (szerzői jogi védelem alatt álló) jog felhasználásának ellenértékeként kifizetett díjrész: nem kiva-alap (de ezt a díjrészt, mint járulékalapot nem képező jövedelmet, egészségügyi hozzájárulás terheli); 2.2. a kifizetés egyéni vállalkozónak történik, a számla ellenértéke: nem kiva-alap. Laluska Pál (Iurisperitus Bt.)

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8 9

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ekho minimálbér alatti jövedelem esetén, arányosítás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Rendezvénybelépő elszámolása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Jövedéki termék értékesítése fesztiválon

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink