160 találat a(z) kiküldetési rendelvény cimkére

Külföldi cég bérbe adja személygépkocsiját Kérdés

Egy német cég bérbe adja a személygépkocsiját a magyar tulajdonosának, aki azt hivatalos utakra használja. Azt szeretném megkérdezni ezzel kapcsolatban, hogy milyen adófizetési kötelezettsége keletkezik a magánszemélynek Magyarországon, ha ő ezt a gépkocsit egy magyarországi cégnél is használja, mint alkalmazott, mégpedig úgy, hogy útnyilvántartást vagy kiküldetési rendelvényt ír a hivatalos utakról? Magyar cégnek kell-e cégautóadót fizetni, ha az alkalmazottja kiküldetési rendelvénnyel intézi a céges dolgokat? A válaszát előre is nagyon köszönöm.

Üzemben tartónak kiküldetési rendelvény alapján fizetett térítés Kérdés

Kedves Szakértő! A társaság tagi jogviszonyban részt vevő tagja üzemeltetője az általa használt személygépkocsinak. A kötelező biztosítás az ő nevére szól. Kiküldetési rendelvény alapján fizethető-e részére autóhasználat? Köszönöm válaszát.

Kiküldetési rendelvény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozónak van egy trélere, amit autómentésre,- szállításra használ. Ha (esetenként) megbízást kap autószállításra, akkor egyik alkalmazottja a saját személygépkocsijával húzza a trélert. Ekkor kiküldetési rendelvényt írnak, ami alapján az alkalmazott részére megtéríti a megtett kilométerek után, norma alapján kiszámolt üzemanyagköltséget, illetve 9 forintot kilométerenként. Így a munkáltatónak nem kell fizetnie semmilyen járulékot a kifizetett összeg után, illetve az alkalmazottjának sem keletkezik cégautóadó-fizetési kötelezettsége, mivel kiküldetési rendelvénnyel számoltak el költséget a személygépkocsira. Helyes ez a gyakorlat?

Belföldi napidíj elszámolása Kérdés

Kedves Szakértő! Cégünk évek óta az ország több területén végez szolgáltatást. Dolgozóinknál kiküldetési rendelvény alapján számoljuk el az üzemanyagköltséget, valamint 500 forint napidíjat, adómentesen. Könyvelőnk a napokban egy továbbképzésen azt a tájékoztatást kapta, hogy 2015. 01. 01-től megszűnt az adómentes belföldi napidíj. Mivel cégünknél több embert érint ez az elszámolás, szeretnénk tudni, valóban ilyen törvény van-e életben, melyik az a törvényi szabályozás, amely ezt előírja? Várjuk válaszukat, hogy továbbra is adómentes-e a napi 500 forint napidíj. Ha nem, mennyi az adóvonzata? Valamint, ha 500 forintnál magasabb összeget fizetünk ki napidíjként, az afeletti összeg után milyen közterhekkel kell számolnunk? Köszönettel várjuk sürgős válaszukat, amennyiben lehetséges.

Ügynököket alkalmaz? Így térítheti meg az utazási költségeiket Cikk

Piacszerzés érdekében sok cég foglalkoztat ügynököket, akik személygépkocsival járnak havonta akár több ezer kilométer utat megtéve a lehetséges ügyfelekhez, gyakran a határon túlra is. Hogyan célszerű számukra utazási költségtérítést fizetni?

1 x 1 a személygépkocsi költségtérítéséhez Cikk

Saját autóját vagy házastársáét veszi igénybe kiküldetéséhez a munkavállaló, netán szívességből valaki másét használja? Kiküldetési rendelvény vagy útnyilvántartás kell az elszámoláshoz? Összefoglaltuk a tudnivalókat.

Kiküldetési rendelvény kontírozása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalók és a személyesen közreműködő tulajdonos kiküldetési rendelvény alapján kap gépjármű-költségtérítést. Milyen főkönyvi számlára könyveljük: 526 Belföldi kiküldetés vagy 55 személyi jellegű kifizetés? Illetve szeretném megkérdezni, hogy milyen fő lényegi különbség van az útnyilvántartás és a kiküldetési rendelvény után kapott költségtérítésben? Útnyilvántartás alapján kapott költségtérítés a magánszemélynél bevétel és cégautóadó-fizetési kötelezettsége is keletkezik...szemben a kiküldetési rendelvénnyel. Akkor miért kiküldetési rendelvény alapján számol el "mindenki"? Köszönettel.

Kiküldetési rendelvény filmgyártás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vidéki filmforgatás esetén a stábot el kell szállásolni panziókban, egyéb szálláshelyeken. A stábtagok alapesetben alvállalkozói a filmgyártó cégnek, viszont a szállásszámlát a filmgyártó fizeti. A kérdésem az lenne, hogy a szállásszámla mögé a kiküldetési rendelvényre a stábtagok neve feltüntetése mellett még mi szükséges? Mert valójában a stábtagok ez után nem kapnak semmilyen díjat, és munkavégzés céljából szállnak meg adott szálláshelyen. Köszönettel, Antal Andrea

Automatákból származó parkolójegy elszámolása Kérdés

A kft. a parkolóautomaták által kibocsátott jegyeket számla nélkül (belföldi és külföldi) költségként el tudja-e számolni, kiküldetési rendelvényt kell-e írni?

Külföldi kiküldetés maximális időtartama Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkáltató munkavállalóját kiküldi külföldre kiküldetési rendelvénnyel dolgozni egy ottani projekten. Ez egy évben többször is előfordul. Van maximális éves időtartama ezeknek a kiküldetéseknek? Köszönöm válaszukat!

Szállodaszámla Kérdés

T.Szakértő! Kft. ügyvezetője (és tulajdonosa) külföldi partnereinek látogatása, illetve külföldi szakmai rendezvényen való részvétel esetén szállás költségeinek elszámolásához kell-e kiküldetési rendelvény? Az utazás cégautóval történik, cégautóadót fizet a kft., útnyilvántartást vezet. Ha a szállásköltség reggelit is tartalmaz az okoz-e elszámolási gondot? Egyéb étkezési számlát az utazás során elszámolhatunk-e adófizetés nélkül? Segítségét köszönöm. Ildi

Kiküldetési rendelvény nem saját gépkocsi esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozónak nincs saját tulajdonában személygépkocsi. A személygépkocsi, amit használ, a vele egy háztartásban élő szülője tulajdonában van. Ebben az esetben számolhat el a vállalkozásával kapcsolatban kiküldetési rendelvény alapján gépkocsi-használati költséget?

Saját gépjármű városon belüli használata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy megyeszékhelyen működő kft.-nél a cég dolgozója a saját gépjárműjét használja, amikor bankban készpénzt vesz fel, nyomtatványboltban vásárol, adóügyeket intéz, stb. Ezek havonta közel 200 kilométert jelentenek összesen saját gépjármű használataként. Kérdésünk, hogy ezek az utak elszámolhatók-e kiküldetési rendelvényen a cég érdekében felmerült költségként (NAV-üzemanyagár + 9 Ft/km)? Gépjármű-használattal kapcsolatos másik kérdésünk, hogy a férj és felesége 20 kilométerről jár be a közeli városba dolgozni, de két különböző munkahelyre. A személygépkocsi a férj nevén van, a feleségnek nincs jogosítványa. Ebben az esetben a feleség elszámolhatja-e a munkahelyén a 9 Ft/km munkába járással kapcsolatos költséget? Válaszukat előre is köszönöm.

Kiküldetési rendelvény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy a kiküldetési rendelvénynél pontosan mit jelent a zárt rendszerben kezelt és tárolt, elektronikus úton előállított bizonylat? Ez esetleg szigorú számadású bizonylat? Korábban csak a rendelvényen lévő adatok voltak előírva, a formája nem. Tehát egy egyszerű táblázat is elég volt, csak az előírt adatok kellettek. Ez már nincs így? Segítségét köszönöm. Ildi

Gépkocsihasználat költségelszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem egy kft. ügyvezetője. A kft. kiküldetési rendelvény alapján számol el költséget az ügyvezető részére megtérített üzemanyagköltség (norma + 9 Ft/km). Az ügyvezető azonban nem tulajdonosa az autónak, hanem hatósági nyilvántartásba bejegyzett üzembentartója, a tulajdonos az ügyvezető lánya. Az ügyfél szerint ez így szabályos, mert a kiküldetési rendelvény elszámolásához a gépjármű-felelősségbiztosítás megfizetéséről szóló igazolással kell igazolni a tulajdonjogot. De úgy tudom, kiküldetési rendelvény alapján csak a saját, illetve a házastárs tulajdonában álló személygépkocsi után lehet kiküldetési rendelvény alapján szja- és cégautóadó-mentesen költséget elszámolni. Ráadásul a cégautóadó esetében az adó alanya a tulajdonos, szemben a gépjárműadóval, ahol az üzemben tartó az adóalany. Ebben az esetben cégautóadó-fizetési kötelezettség keletkezik, ráadásul a tulajdonos lánya a kötelezett, aki még a gépjárműadót sem tudná levonni, hiszen annak fizetésére az üzembentartó kötelezett. De ha az üzembentartó a költségelszámolás megkezdését követő 8 napon belül nem értesíti írásban a tulajdonost, akkor az üzembentartó válik kötelezetté: ekkor viszont az üzembentartó jogosult a gépjárműadó levonására. Az ügyvezetőnek ez esetben útnyilvántartás vezetésével kellene igazolnia költségeit, hogy érvényesíthesse az szja-bevallásban, mint költséget a térítés bevételével szemben? Ha ez nem történik meg, akkor az munkaviszonyból származó jövedelem: szja+tb-köteles. Tényleg van rá mód, hogy a személygépkocsi üzemben tartója is elszámolhasson kiküldetési rendelvénnyel költségtérítést az autóra? Ha nem, akkor a szabálytalan elszámolásnak mik a jogkövetkezményei! Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadó főállásban vagy mellékállásban

Lepsényi Mária

adószakértő

Egyéni vállalkozó elhalálozása

Lepsényi Mária

adószakértő

Lakás bérbeadása

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 október
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5