361 találat a(z) kiküldetés cimkére

Kiküldetési költség elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Dolgozóink kiküldetése esetén, ha autópályát kell használniuk, elszámolható-e a költség áfás számla hiányában, ha azt csak a banki kivonattal, illetve saját névre szóló telefonszámlával tudják igazolni? Válaszukat köszönve: Andrea

Egy napra két kifizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem a segítségét. A munkavállaló lakóhelye Budapesten van, a munkavégzés helye Gyöngyös (ez a tartózkodási helye). Amit egy hónapban 4x fizetünk oda-vissza útra hazautazás címén. Kiküldetést rendeltek el neki szintén Budapestre, és ez a nap megegyezik a hazautazás napjával. Logikus, hogy ha este ér véget a konferencia, akkor nem fog visszautazni, mivel úgyis helyben van. Jogos az, hogy egy napra kiküldetés és hazautazás költségének az elszámolását is kéri? Köszönöm segítő válaszát!

Bérelt munkaerő Kérdés

Bérelt munkaerőnek kiküldetési napidíjat fizetne a bérlő munkáltató. Lehet-e e jogviszony keretében ilyet fizetni, és ha igen, akkor milyen adókat kell fizetni utána?

Üzleti utazáskor, kiküldetéskor mi adható adómentesen és mi nem? Cikk

A személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvény tartalmazza a kiküldetés és a hivatali, üzleti utazás fogalmát. Ha az utazás megfelel a feltételeknek, akkor az utazás- és a szállásköltség számlával igazolt összege a magánszemélynél nem számít jövedelemnek. Költségként elszámolható, és így a magánszemélynek gyakorlatilag adómentesen adható az utazási jegy, valamint a szállásdíjban foglalt reggeli ára is.

Megbízási jogviszonyban 10 százalékos költségtérítés Kérdés

Egy erdőbirtokossági társulat elnöke vagyok megbízásos jogyviszonyban. A saját gépjármű használatát kiküldetési rendelvényen számolom el. Kérdésem: a gépjárműhasználat kiküldetési rendelvényen történő elszámolása mellett van-e lehetőség a megbízási díj 10 százalékának költségként való elszámolására, az esetleges egyéb költségeim fedezésére? Köszönettel: TJ

Külföldi kiküldetés magánszemély nevére szóló számlával Kérdés

A vállalkozás három munkavállalója egy kiállításon vett részt Németországban. Ehhez kapcsolódóan repülőjegyet, belépőjegyet és szállásköltséget szeretnének elszámolni, azonban a számlák a magánszemélyek nevére szólnak, a saját bankkártyájukkal fizették. A kérdésem, hogy ezek a költségek – természetesen kiküldetési rendelvénnyel – elszámolhatók-e?

Kiküldetési költségtérítés és az EU-országokban elvárt minimálbér Cikk

Gyakori kérdés, hogy EU-tagállamba történő külföldi kiküldetés esetén a magyar bér és a fogadó ország kötelező bére közötti különbözet adható-e napdíjként, és ha igen, milyen közterhekkel kell számolni.

Kiküldetés elszámolása banki kölcsön esetén Kérdés

Személygépkocsimat banki kölcsönből vásároltam, a tözskönyvében a bank neve szerepel. Közalkalmazotti jogviszonyomban ezt a személygépkocsit kiküldetésem során 2018. január hónapban használtam, a törzskönyv másolatát a munkáltatómnak leadtam a kiküldetés elszámolásához. Kérdésként merült fel, hogy tudom-e érvényesíteni az igényemet, mert a törzskönyvben nem a nevem szerepel, a személyi jövedelemadóról szóló törvény lizing esetére fogalmaz meg szabályokat, banki kölcsön esetét nem nevesíti. Kérem segítségüket!

Kiküldetés időtartama Kérdés

A 437/2015. kormányrendelet 4. paragrafusa értelmében a belföldi közúti árufuvarozásban és személyszállításban gépkocsivezetőként és árukísérőként foglalkoztatott magánszemély részére hat órát meghaladó kiküldetés esetén 3000 forint napidíjátalány adható, feltéve, hogy a munkáltató egyéb átalányt, illetve a kiküldetés többletköltségeire tekintettel más juttatást nem ad. Mit jelent pontosan a 6 órát meghaladó kiküldetés fogalma? Engedélyköteles fuvarozók esetében csak azt kell vizsgálni az időtartamot tekintve, hogy a munkakezdés és befejezés (fuvarozás megkezdése és befejezése) között legalább 6 óra elteljen? Tehát, ha a tachográfadatok feldolgozása után kinyert adatok alapján a napi munkavégzés meghaladja a 6 órát (és a munkavállaló ténylegesen nem a társaság székhelyén/telephelyén végezte a munkáját, hanem belföldön fuvarozott), akkor adható a napi 3000 forint? Van olyan idő, ami ebbe a 6 órába nem számítható bele? Például fuvarozáson belüli egyéb munkavégzés (rakodási idő), napi pihenőidő stb.

Országjáró munkavállalók kiküldetési pénze Cikk

Munkavégzésük során gyakran utaznak az ország különböző településeire a munkavállalók. Milyen esetek számítanak kiküldetésnek, melyek munkába járásnak? Olvasói kérdésre Surányi Imréné okleveles közgazda válaszol.

Kiküldetés megbízási jogviszonyban Kérdés

Megbízási jogviszonyban látom el egy társaság ügyvezetését. Kérdésem: megbízási jogviszonyban a társaság kiküldetési rendelvény alapján adhat-e költségtérítést a saját személygépkocsi használatáért?

3,5 tonnánál kisebb kocsival fuvaroz? Itt a sorvezető a költségtérítéshez Cikk

Bizonytalanok a 3,5 tonnát el nem érő össztömegű gépjárművel fuvarozó vállalkozások, hogy a sofőrök, árukísérők milyen összegben számolhatnak el igazolás nélkül kiküldetési költséget. Ismertetjük a jogszabályok vonatkozó előírásait.

Kiküldetés – adó- és járulékfizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kiküldetéshez kapcsolódó járulékfizetésben szeretném kérni állásfoglalását. Egy magyar kft. a dolgozóit kiküldi németországi vagy ausztriai munkavégzésre. A kiküldetés nem éri el a 24 hónapot. A kiküldetés idejére külön írásba foglalt megállapodást kötnek a jövedelem elszámolására, mely szerint a kiküldetés idejére a munkavállaló alapbére 160 000 forint bruttó jövedelem és 10 euró órabér. Milyen összeg lesz a magyarországi járulék- és szja-fizetés alapja? A eset: a kiküldetés ideje nem éri el a 183 napot. B eset: a kiküldetés ideje meghaladja a 183 napot, de kevesebb mint 24 hónap. Köszönöm válaszát.

Külföldi kiküldetés, napidíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Külföldi kiküldetéssel kapcsolatosan az alábbi kérdéseim lennének: Mennyi a munkavállalónak járó napidíj minimum mértéke 2018-ban? A napidíjon felül jogosult-e a munkavállaló plusz juttatásra? Maximálisan hány napot tölthet kinn a munkavállaló egy huzamban külföldön? A törvény maximálisan évi 44 beosztás szerinti munkanapot említ, illetve azt, hogy a felek kölcsönösen megállapodhatnak ennél hosszabb időtartamban is. Ez azt jelentené, hogy ebben az esetben nincs maximalizálva az időtartam? Akár több évet is dolgozhat külföldön megszakítás nélkül? Válaszukat előre is köszönöm!

Kiküldetés adózása Kérdés

Társaságunk 2017. évben egy holland cég megbízását teljesítette Belgiumban. A tevékenységet személyesen én végeztem, magyarországi állandó lakóhellyel rendelkezem. Az év második felében derült ki, hogy a külföldi kiküldetésben eltöltött idő meghaladja a 183 napot. Társaságunk végig vonta a szja-előleget tőlem. Kérdésem: csak a saját szja-bevallásomban tudom-e visszaigányelni a befizetett előlegeket, vagy a társaságnak a havi 08-as bevallásokat kell önrevízióznia? Belgiumban vagy Hollandiában kell adóbevallást beadnom ebben az esetben?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Egyesület végelszámolásának nyomtatványai II.

Pölöskei Pálné

adószakértő

Táppénzjogosultság vége

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Passzív gyed bevallásban

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs