hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kiküldetésben Magyarországon: lakhatási támogatás külföldi dolgozónak

  • adozona.hu
1

Magyarországon kiküldetésben lévő, külföldi és egyben külföldi adóilletőségű dolgozónak adható-e adómentesen lakhatási támogatás? – kérdezte olvasónk. Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

OLVASÓNK KÉRDÉSE:

Adott egy koreai, Magyarországon kiküldetésben lévő magánszemély (koreai állampolgár, Koreában bejegyzett társaság alkalmazottja, koreai cég tulajdonában álló magyar céghez küldték bizonyos feladatok elvégzése céljából). A Korea és Magyarország közötti szociális biztonságról szóló egyezmény alapján Koreában számít biztosítottnak. A magyarországi kiküldetéséért kapott jövedelem után szja-t fizet. Jelenleg Magyarországon tartózkodik. A magyarországi cég biztosít számára lakhatást. Egészen pontosan a cég bérel ingatlant magánszemélytől. A bérleti díjból levonásra kerül az szja-előleg, amely bevallásra is kerül. Az szja-val csökkentett összeg kerül átutalásra a bérbeadó részére. Az lenne a kérdésem, hogy a magyar cégnek a lakhatási támogatás után kell-e pluszban adóznia? Ha igen, akkor milyen mérték, milyen adó/járulék terheli a céget? Mi lesz az adó(k) alapja? Az okozza a bonyodalmat, hogy nem egy sima munkaviszonyban álló munkavállalónak, hanem egy koreai adóügyi illetőségű személynek biztosítja a lakhatást a cég.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A külföldi társasággal  jogviszonyban álló személy Magyarországon kiküldetésben végzi a munkát, ezért az üzleti utazáshoz kapcsolódó szállás a munkavégzés feltétele. A kiküldetésre vonatkozó adómentesség húsz évvel ezelőtti NAV és PM állásfoglalásokból vezethető le, mely mind a mai napig iránymutatásként szolgálnak, hiszen a hivatkozott rendelkezések azóta nem változtak. [2002/51 a 2002/55 és a 2003/1. adózási kérdés]

Eszerint az üzleti utazáshoz kapcsolódó szállás ellenértékét nem kell a jövedelem számításánál figyelembe venni, így a kiküldött munkavállaló részére bérelt lakás juttatása nem eredményez adókötelezettséget sem a magánszemélynél, sem a kifizetőnél. A magánszemély bérlő részére történő kifizetésnél a társaság helyesen járt el.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (1)
Vadász Iván

Tartalmát tekintve, ha a magyar Megrendelő adóalany lakást bérel a külföldi vállalkozó által kiküldött dolgozó (külföldi magánszemély) részére, abban az esetben a magyar Megrendelő adóalany szolgáltatást nyújt a külföldi vállalkozó cége részére.
Tehát a magyar Megrendelő adóalanynak a szolgáltatásnyújtásról számlát kell kiállítani a külföldi vállalkozó cég részére.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Nyugdíj számítása ekhósnál

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Turizmusfejlesztési hozzájárulás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs